Tujina

Droge: psihoaktivne snovi so nova grožnja

Bruselj, 28. 05. 2013 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Objavljeno je novo evropsko poročilo o drogah, ki med drugim ugotavlja, da se problematika drog v Evropi spreminja. Grožnjo predstavlja pojavljanje novih psihoaktivnih snovi, prav tako opozarjajo, da je trg z drogami vedno bolj prilagodljiv in živahen.

Agencija EU za droge (EMCDDA) je danes v Lizboni objavila Evropsko poročilo o drogah 2013: Trendi in razvoj. Agencija v letnem pregledu opisuje napredek glede bolj uveljavljenih drog. In sicer izpostavlja prednosti, kot so manj novih uporabnikov heroina, manj vbrizgavanja ter zmanjševanje uporabe konoplje in kokaina v nekaterih državah. Vendar vse to izniči zaskrbljenost zaradi sintetičnih stimulansov in novih psihoaktivnih snovi, ki so dostopne na trgu prepovedanih drog, pa tudi na trgu tako imenovanih 'dovoljenih drog'.

Zdravljenje mora biti dolgoročno

Problematika drog se spreminja, saj se pojavljajo nove grožnje, ki sedanje modele politike in prakse postavljajo pred preizkušnjo.

Rekordno število zdravljenj za uporabnike drog v Evropi je ena od pozitivnih sprememb trenutnega stanja na področju drog v Evropi. Vendar agencija opozarja, da je v zvezi s storitvami zdravljenja zasvojenosti še vedno veliko izzivov. Čeprav število uporabnikov heroina, ki se prvič vključijo v zdravljenje, še vedno upada, bodo številni od njih še več let potrebovali pomoč, ker so težave zaradi heroina dolgotrajne in kronične narave. Agencija poudarja, da se je treba zaradi velikega števila uporabnikov drog, ki so deležni teh storitev, vse bolj osredotočati na neprekinjeno oskrbo, ponovno vključitev v družbo in doseganje soglasja, kar so stvarni dolgoročni rezultati za okrevanje. Med vprašanji, na katere se danes opozarja, je potreba po pripravi novih ukrepov, kot so ukrepi za zdravljenje okužbe s hepatitisom C in preprečevanje zaužitja prevelikega odmerka drog. Iz poročila je jasno, da bo zdravljenje zasvojenosti z drogami verjetno stroškovna učinkovita možnost politike celo med gospodarsko krizo.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je dejala, da jo ugotovitve poročila razveseljujejo, a hkrati tudi skrbijo. "Veseli me dejstvo, da se v nekaterih državah uporaba heroina, kokaina in konoplje zaradi trdne politike glede drog in rekordnih ravni zdravljenja odvisnosti očitno zmanjšuje, še naprej pa se zmanjšuje tudi število okužb z virusom HIV, povezanih z uporabo drog. Vendar me po drugi strani skrbi dejstvo, da je četrtina odraslih Evropejcev – oziroma 85 milijonov oseb – že poskusila prepovedano drogo in da je glede na pretekle standarde uporaba drog v Evropi še vedno visoka." Malmströmova dodaja, da je zaskrbljena tudi zato, ker trg stimulansov postaja vse bolj zapleten, nenehno pa se tudi dobavljajo nove droge, ki so vse bolj raznovrstne. "Dejstvo, da je bilo v zadnjem letu odkritih več kot 70 novih drog, samo po sebi dokazuje, da je treba politiko glede drog prilagoditi spreminjajočim se trgom z drogami."

Wolfgang Götz, direktor agencije EMCDDA, pravi, da bomo morali prakse na področju drog še naprej prilagajati, če želimo, da bodo še naprej primerne za nastajajoče trende in vzorce uporabe novih in starih drog. "V novi strategiji EU na področju drog za obdobje 2013–20 bo treba zajeti problematiko drog, ki se nenehno spreminja, in trg z drogami, ki je živahen in se hitro razvija. Menim, da je to poročilo koristen vir za spopadanje z izzivi, ki so pred nami."

Konoplja: uporaba se je ustalila

Skrb vzbujajoče je, da približno odstotek odraslih Evropejcev konopljo uporablja vsak dan ali skoraj vsak dan.
Skrb vzbujajoče je, da približno odstotek odraslih Evropejcev konopljo uporablja vsak dan ali skoraj vsak dan. FOTO: Reuters

Ocenjuje se, da je konopljo v življenju že poskusilo 77 milijonov odraslih Evropejcev (15–64 let), približno 20 milijonov v preteklem letu. Kljub nacionalnim razlikam podatki nedavne študije kažejo, da se je uporaba na splošno ustalila ali pa se zmanjšuje. Poročilo pa kljub temu ugotavlja, da je uporaba konoplje glede na pretekle standarde še vedno visoka in da je trg te snovi ’velik in razmeroma močan’, ponudba proizvodov iz konoplje pa še bolj raznovrstna. Zaskrbljujoče je, da približno en odstotek odraslih Evropejcev drogo uporablja vsak dan ali skoraj vsak dan. V Evropi se je število uporabnikov, ki se prvič vključijo v zdravljenje zaradi težav s konopljo, v zadnjih letih povečalo za tretjino.

Heroin: dokazano zmanjševanje uporabe in ponudbe

Dobra novica: uporaba in razpoložljivost heroina se zmanjšujeta.
Dobra novica: uporaba in razpoložljivost heroina se zmanjšujeta. FOTO: Thinkstock

V današnjem poročilu je opisano, da najnovejši podatki o povpraševanju po zdravljenju in zasegih kažejo, da se uporaba in razpoložljivost heroina zmanjšujeta. V Evropi se je število oseb, ki se prvič vključijo v specialistično zdravljenje zaradi težav s heroinom, z rekordnih 59.000 v letu 2007 v letu 2011 zmanjšalo na 41.000, pri čemer je zmanjšanje najočitnejše v zahodnoevropskih državah. Zmanjšalo se je tudi povpraševanje po prvem zdravljenju zaradi uporabe heroina. Podatki uporabnikov storitev zdravljenja še naprej kažejo tudi zmanjšanje vbrizgavanja drog, kar je verjetno pripomoglo k zmanjšanju novih okužb z virusom HIV, povezanih z uporabo drog, v Evropi. Vendar so ta pozitivni trend prekinili nedavni izbruhi virusa HIV v Grčiji in Romuniji, kar je še poudarilo potrebo po storitvah za zdravljenje in zmanjševanje škode.

Kokain: poti trgovanja vedno bolj razvejane

Kokain se je v zadnjih desetih letih uveljavil kot najpogosteje uporabljani prepovedani stimulans v Evropi, čeprav večina uporabnikov živi v nekaj zahodnoevropskih državah. Kokain je v življenju poskusilo približno 14,5 milijona Evropejcev (15–64 let), približno 3,5 milijona v zadnjem letu. Vendar poročilo 2013 kaže, da se uporaba in ponudba kokaina zmanjšujeta. Prav tako se zmanjšuje število uporabnikov drog, ki se želijo zdraviti zaradi težav s kokainom.

V letu 2011 je bilo prestreženih 62 ton te droge, kar je skoraj 50-odstotni upad v primerjavi z rekordnimi 120 tonami kokaina, zaseženimi v letu 2006.
V letu 2011 je bilo prestreženih 62 ton te droge, kar je skoraj 50-odstotni upad v primerjavi z rekordnimi 120 tonami kokaina, zaseženimi v letu 2006. FOTO: Reuters

V zvezi s ponudbo poročajo o izrazitem zmanjšanju zasežene količine kokaina. V letu 2011 je bilo prestreženih 62 ton te droge, kar je skoraj 50-odstotni upad v primerjavi z rekordnimi 120 tonami kokaina, zaseženimi v letu 2006. Zmanjšanje zasežene količine je bilo zlasti opazno na Pirenejskem polotoku, kjer se je skupna količina kokaina, ki sta ga zasegli Španija in Portugalska, zmanjšala s 84 ton v letu 2006 na 20 ton v letu 2011. Vendar zadnji znaki, ki kažejo na razvejanje poti trgovanja s kokainom v Evropo (vključno z velikimi posameznimi zasegi v pristaniščih v Bolgariji, Grčiji, Romuniji in baltskih državah), vzbujajo zaskrbljenost zaradi nadaljnjega širjenja njegove uporabe.

Sintetični stimulansi: predstavljajo vedno večji pomen in nove izzive

"Razumevanje splošnih trendov uporabe sintetičnih stimulansov otežuje dejstvo, da se pogosto medsebojno zamenjujejo, saj se uporabniki odločajo glede na razpoložljivost, ceno in zaznano kakovost.'' Amfetamini in ekstazi so še vedno najpogosteje uporabljani sintetični stimulansi v Evropi, ki deloma konkurirajo kokainu. Ocenjuje se, da je približno 12,7 milijona Evropejcev (15–64 let) v življenju že poskusilo amfetamine (izraz zajema amfetamin in metamfetamin), približno 2 milijona v zadnjem letu. Nedavni podatki kažejo, da se je uporaba med mladimi odraslimi ustalila ali se zmanjšuje. V Evropi je amfetamin bolj razširjen od metamfetamina, vendar obstajajo znaki, da se povečujeta razpoložljivost in uporaba metamfetamina.

Ocenjuje se, da je približno 12,7 milijona Evropejcev (15–64 let) v življenju že poskusilo amfetamine, približno 2 milijona v zadnjem letu.
Ocenjuje se, da je približno 12,7 milijona Evropejcev (15–64 let) v življenju že poskusilo amfetamine, približno 2 milijona v zadnjem letu. FOTO:

Zasegi metamfetamina so po številu in količini sicer še vedno majhni, vendar so se v obdobju 2002–2011 povečali, kar kaže na večjo razpoložljivost droge. Uporaba metamfetamina, ki je bila v Evropi v preteklosti majhna in večinoma omejena na Češko in Slovaško, se zdaj očitno širi, pri čemer se znaki problematične uporabe opažajo v Nemčiji, Grčiji, na Cipru in v Turčiji.

Po ocenah je 11,4 milijona Evropejcev (15–64 let) v življenju že poskusilo ekstazi (MDMA), približno 2 milijona v preteklem letu. Zdi se, da se je priljubljenost te droge v zadnjih letih zmanjšala, razlog za to pa je verjetno slaba čistost oziroma vsebnost MDMA tabletk, ki se prodajajo kot ’ekstazi’. Strokovnjake skrbi, ker se zanimanje za to drogo zadnje leto spet povečuje.

V letu 2012 je bilo prek sistema EU za zgodnje opozarjanje (EWS) uradno priglašenih 73 novih psihoaktivnih snovi, od tega je bilo 30 sintetičnih kanabinoidov, ki posnemajo učinke konoplje. "O teh izdelkiih, ki imajo lahko zelo močne učinke, zdaj poročajo iz praktično vseh evropskih držav,'' je navedeno v poročilu. Žal še vedno ni znakov, da bi se naraščanje števila novih drog, o katerih se poroča v Evropi, upočasnilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaa122121
29. 05. 2013 11.57
+1
MK ultra:) za ofce teorija, za ostale zarota
HooplaToopla
29. 05. 2013 00.12
+9
Ne vem kaj naj rečem? Za mene, ki že nisem več najmlajši bi bilo najbolj pomembno to, da bi bil v tehle kriznih časih kokain cenejši ... pa mogoče še heroin vsaj boljši, če že ne cenejši. Trava, hašiš in kemija so pa bolj za mladino. Jaz nimam več dovolj močnih živcev za tako sranje .....
filip136
28. 05. 2013 22.29
+15
Kaj pa alkohol?Nasilje v družini pretepanje.... Mislim da travca totalno nedolžna proti alkoholu. Ampak dokler ga ima država pod nadzorom da lahko pobira davke je vse krasno
24uric
28. 05. 2013 17.38
+9
ameriške politične stranke se financirajo z opijem ki ga gojijo v avganistanu in mehiki
milesahead
28. 05. 2013 20.37
+12
otroke pa filajo s tableti, ker pravijo da so hiperaktivni - prozac, tableti, kjer so prisotni amfiči itd, ta narod je bolan
Shisui
28. 05. 2013 17.16
+23
1% evropejcev skoraj VSAK DAN uporablja konopljo, pa ni nobene smrti zaradi tega. Alkohol je legalen, pa ti uniči CELO TELO. Samo bedak še verjame, da je šnopček bolj zdrav od konoplje...
Fuck_NWO
28. 05. 2013 16.20
+13
Sem proti kokainu heroinu in ostalim pi**arijam ampak za konopljo že vsak mlajše generacije ve zakaj je prepovedana. Prepovedana je pa zato, ker bi ta rožica na hitro spremenila use saj nebi naftni lobijii in ostali nobenega profita. Pa tudi zavedate se kaj delate ko kadite konopljo in ste ponavadi družbeni in se smejite ne pa tako kot pri alkoholu ko na ogromno ljudi vpliva tako, da so agresivni in se po alkoholu nezavedaš kaj delaš. Psihoaktvine stvari kot so pa gobe in pa recimo LSD so pa prepovedane samo zato, ker bi ljudje spoznali da smo usi eno in da nekaj ni uredu s tem današnjim sistemom sploh pa da realnost ni takšna kot zgleda na prvi pogled ;) LP
Gavrane20
28. 05. 2013 16.10
+15
Konpolja droga bravo bravooo ... to je najzdravilnejsa rozca na tem planetu ki bi dobesedno strmoglavila farmacijo in use z tem povezano oh kaksne bajne miljarde bilioni bi se izgubljali to pa ne smemo pustit ..
Ataaufbix
28. 05. 2013 13.40
+13
En odstotek odraslih Evropejcev uživa konopljo dokaj redno. In koliko uživalcev kanabisa ima s tem težave???? Če omenim še to, da je kava precej bolj škodljiva od kanabisa in koliko Evropejcev večkrat dnevno uživa kavo?
Puroresu
28. 05. 2013 16.20
-5
_Piki_Jakob_
28. 05. 2013 13.34
+3
Ne razumem te logike. Tisti, ko vzame drogo sprejme - kar se mene tiče - SAM ZASE ZAVESTNO ODLOČITEV! Jaz mu je nisem silil in nikomur je ne bom silil, pa tudi kontakta nimam z drogo, nikoli nisem eksperimentiral z njo, niti se gibal v takšnih krogih, ko so jo kozumirali. Še enkrat.. PROBLEM NASTANE, KO SE NEKDO ZAVESTNO ODLOČI ZA TO. Zato mamilopapekov NITI MALO NE POMILUJEM, ker so si za stanje v katerem so KRIVI ČISTO SAMI!
Shisui
28. 05. 2013 17.17
+1
Uh luba duša, tako ozkogleden pogled ni samo nevaren, je tudi izjemno naiven.
zlati lucifer
28. 05. 2013 13.33
+3
Napišeš resnico in ti admin prodana duša takoj zbriše komentar. Da bi bog dal, da bi vsa ta *, ki prepoveduje zdravilne rastline kot je konoplja * v mukah. Prišel bo čas ko se bo mali človek zopet dvignil in bo giljotina obratovala 24 ur na dan celo leto. Vsi boste prišli na vrsto slej ko prej tudi ničeti, ki brišejo resnico.
SkokecPokec
28. 05. 2013 13.08
+2
kdor si drogo sam vzame si je sam kriv za posledice. heroin, kokain in vse ostale, poleg tega je še kup sintetičnih in farmacavtsko proizvedenih... tistih lrgalnih.... dobr biznis... in na drugi strani je spet dobr biznis anti droga programi... kdor si jamo skoplje, že ve zakaj....
DavidxXx
28. 05. 2013 12.48
+30
Ni nobene grožnje dokler človek ne postane dovzeten za uživanje substanc ... Nobena droga ni odvisna sama po sebi ... če spijem kozarec vina še nisem alkoholik,... Vidim, da ste še dali sliko cigateta z zeleno-rjavimi rastlinskimi delci ... konoplja ne spada v droge, ker človek ne more biti odvisen od konoplje tudi po daljšem uživanju ... sliko cigaret, ki ubije milijone ljudi na leto pa nikjer ne vidim 24ur ... kako to? Podpirate tobačno industrijo? prodajate larifari... grožnja je kapitalizem, to je vzrok za vse težave ...
Dejan Kravanja
28. 05. 2013 16.33
+1
M74R
28. 05. 2013 12.25
+31
\"psihoaktivne snovi so nova grožnja\" a vas zanima zakaj? zato ker ti dajo mislit. zato ker, ko jih probas se ti odprejo novi pogledi na svet. zato ker se vprašaš: kaj d *mi počnemo? elite nočejo da mislite. hočejo da gledate televizijo, kupujete sranje ki ga ne rabite,...
Govori BOG:
28. 05. 2013 12.57
+16
točno tako! zato se pa reče psihoaktivna ker aktivira psiho :)
Fuck_NWO
28. 05. 2013 16.23
+1
andro2009
28. 05. 2013 12.16
+42
Konoplja je zdravilo. Da se je znašla na seznamu prepovedanih drog je absurd brez primere. Istočasno se pa prodaja papirčke, filtrčke, lampe, gnojila in nenazadnje tobak in alkohol.
milesahead
28. 05. 2013 20.39
+0
če jo zlorabljaš, kadiš vsak dan 2,3 jointe, nekaj let, potem je to zagotovilo - za še večjo depro
milesahead
28. 05. 2013 20.40
+0
potem ganja sigurno NI zdravilo. tasted on my own
milesahead
28. 05. 2013 20.41
+2
kar pa se tiče smole za raka, to pa je druga zadeva. tu pa močno verjamem, da je to res zdravilo, ki pomaga.
milesahead
28. 05. 2013 20.42
+1
ne sme bit vzgojena pod lampam, seme je važno itd