Tujina

Dramatično reševanje na morju

Hvar, 08. 09. 2009 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ob Hvaru se je sredi noči zaradi močnih valov in silovite burje prevrnil gliser, na katerem je bilo 11 oseb. Z morja so jih reševali s petimi čolni, vsi so jih odnesli brez poškodb.

Prevrnjeni gliser so do obale privlekli s policijskim čolnom. (Foto: Hrvaško ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo)
Prevrnjeni gliser so do obale privlekli s policijskim čolnom. (Foto: Hrvaško ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo) FOTO:

Nacionalna služba za iskanje in reševanje na morju iz Reke je deset minut pred 1. uro prejela obvestilo skipperja z jadrnice, usidrane ob otoku Sveti Klement, da je k njim priplaval moški, 10 pa jih še plava v morju, potem ko se jim je prevrnil gliser.

Na pomoč so takoj poslali plovilo Luške kapitanije Hvar in policijski čoln, v iskanje pa so vključili še dva zasebna čolna domačinov. Na kraj nesreče so poslali tudi potniško ladjo 'Ravenna', ki je po reševalni akciji nadaljevala pot proti cilju v Trstu, v pripravljenosti pa je bil še čoln obalne straže.

Gliser, dolg 6,8 metra, ki je plul pod avstrijsko zastavo, je zvečer izplul s tremi Avstrijci, tremi Švedi, dvema Norvežanoma, Nemcem, Bosancem in Hrvatom na krovu. Po pričevanju krmarja se je prevrnil zaradi velikih valov in močne burje, nato pa potonil.

11 članov posadke je padlo v morje, rešili so jih okoli 2. ure. Nihče ni bil poškodovan, okoli 3. ure so bili že na varnem v luki Hvar. Slabše jo je odnesel gliser, ki je nasedel v zalivu Taršće. Na obalo ga je odvlekel policijski čoln. Višino škode še ocenjujejo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
09. 09. 2009 11.57
Lepo, da se je srečno končalo, a spet pretiravanja pomoči, za zgolj 11 oseb, in kako se sem vključuje potniška ladja, ki očitno ni majhna, vsaj ime tako zveni. Sicer pa je na krovu bila kar pestra druščina, tako ali drugače. "Na obalo ga je odvlekel policijski čoln." Uau, a njihovi policijski čolni vozijo po suhem, po tem sodeč že.
Boštjan Bukova Drva
08. 09. 2009 14.31
samo,da se je vse lepo končalo.pa smo srečni naprej