Tujina

'Talci očitno niso preživeli'

Mumbaj, 28. 11. 2008 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
23

Indijske posebne enote obračunavajo z zadnjimi napadalci v Mumbaju. Uspešno so vdrle tudi v judovski center, kjer naj bi ubile oba skrajneža, vendar pa jim talcev ni uspelo rešiti.

Pripadniki indijskih specialnih enot so vdrli v zgradbo judovskega centra. Očividci poročajo o močni eksploziji. Po nekaterih podatkih naj bi se komandosi že vrnili iz zgradbe, neuradno naj bi bila operacija končana. Kaj se je zgodilo z uporniki in talci, ni znano.
Pripadniki indijskih specialnih enot so vdrli v zgradbo judovskega centra. Očividci poročajo o močni eksploziji. Po nekaterih podatkih naj bi se komandosi že vrnili iz zgradbe, neuradno naj bi bila operacija končana. Kaj se je zgodilo z uporniki in talci, ni znano. FOTO: Reuters
Število žrtev se je povzpelo na 160. Med žrtvami je tudi 10 tujcev, po navedbah indijskih oblasti pa gre za tri državljane Nemčije, dva Američana, Japonca, Kanadčana in Avstralca. V napadih je bilo ubitih tudi devet skrajnežev, poročajo tuje tiskovne agencije. Med 370 ranjenimi je 22 tujcev, in sicer trije Nemci, Kitajec, dva Američana, pet Britancev, Norvežan, Španec, Kanadčan, Finec, Avstralec, Italijan, dva državljana Omana in Filipinec. Državljanstva dveh ranjenih tujcev še niso ugotovili.

Dva dni po terorističnih napadih v finančnem in turističnem središču Mumbaja so varnostne sile po lastnih navedbah prevzele nadzor nad luksuznim hotelom Oberoi Trident. Kot je povedal vodja indijske elitne nacionalne varnostne garde J.K. Dutt, sta bila oba terorista, ki sta se skrivala v hotelu, ubita. Od tam pa prihajajo tudi poročila o vsaj dveh mrtvih talcih, čeprav naj bi bilo po podatkih osebja hotela mrtvih veliko več.

Goste hotela, ki ga je zajela skupina napadalcev, so po prihodu iz hotela hitro odpeljali s kraja prizorišča. Nekateri so imeli pri sebi torbe s prenosnimi računalniki in kovčke, večina pa jih je prišla brez vsega.

Hotel Trident Oberoi so napadalci zajeli skupaj z bližnjim hotelom Taj Mahal, od koder so večino gostov in osebja varnostne sile rešile že v četrtek zvečer.

V tem prestižnem hotelu pa naj bi bil še vedno kaos, saj je tam po podatkih policije še vedno en napadalec. Ta je težko oborožen in še vedno strelja ter meče granate na varnostne sile. Med ranjenimi naj bi bil celo eden od novinarjev francoske agencije AFP. 

Napadalec je že pred tem v enem izmed nadstropij izklopil elektriko. Po zadnjih podatkih so iz hotela uspeli evakuirati še šest ljudi.

V enem od prostorov hotela so sicer našli že 36 trupel.

Spopad v judovskem centru

Gostja hotela Trident Oberoi po evakuaciji
Gostja hotela Trident Oberoi po evakuaciji FOTO: Reuters

Indijske posebne enote naj bi podrle zunanji zid v četrtem nadstropju judovskega centra in ubile dva islamska skrajneža, vendar pa talcev pri tem očitno niso uspeli rešiti. Islamista sta sicer skoraj 48 ur zadrževala talce, med katerimi sta bila tudi rabin in njegova žena. Ocene o številu smrtnih žrtev se še spreminjajo, vendar pa naj bi jih bilo po zadnjih podatkih pet.

Tamkajšnji mediji tako poročajo o množici opazovalcev, ki so se pred zgradbo navdušeno razhajali, kar pomeni, da se je akcija očitno zaključila. Trenutno naj bi bilo tako samo še eno nadstropje nezavarovano. 

Napadalci iz Pakistana?

Francija je v Mumbaj poslala posebno letalo, s katerim naj bi mesto zapustili francoski državljani, pa tudi ostali državljani EU.

"Po prvih informacijah so odgovorni nekateri elementi v Pakistanu," je izjavil indijski zunanji minister Pranab Mukherjee, ki je prvi predstavnik indijske vlade, ki je v zvezi z napadi v Mumbaju neposredno omenil Pakistan. Indijski predstavniki so pred tem govorili le, da skrajneži prihajajo iz tujine.

Pakistanski premier Jusuf Raza Gilani je medtem v telefonskem pogovoru z indijskim premierjem Singhom obsodil napade in dejal, da je tudi njegova država žrtev terorizma. Gilani je Indiji ponudil vso podporo svoje vlade v boju proti ekstremizmu in terorizmu.

Indijski premier je v četrtek v televizijskem nagovoru narodu izjavil, da se načrtovalci napadov nahajajo "zunaj države" in posvaril "sosede", ki jim nudijo zatočišče, v čemer so mnogi videli prikrito obtožbo Pakistana.

V hotelu Taj Mahal je še vedno napeto.
V hotelu Taj Mahal je še vedno napeto. FOTO: Reuters

Odgovornost za napade je sicer prevzela doslej neznana teroristična skupina Dekanski mudžahidi. Eden od napadalcev je poklical na indijsko televizijo in dejal, da indijska vojska pobija muslimane v pokrajini Kašmir, na meji s Pakistanom, zato gre tokrat za maščevanje. 

Pakistan je sporočil, da bo v Indijo poslal vodjo obveščevalne službe, ki bo pomagal pri preiskavi napadov v Mumbaju. Pakistanski premier Gilani se je za napotitev vodje obveščevalne službe v sosednjo državo odločil na prošnjo indijskega kolega.

Indijska vlada se je medtem znašla pod plazom kritik zaradi domnevnih spodrsljajev obveščevalnih služb v zvezi z napadi v Mumbaju. Časnik Mail Today je poročal, da obveščevalne službe niso imele pojma o grozečem napadu kljub ogromnim stroškom za protiteroristične ukrepe.

Indijske obveščevalne službe domnevajo, da za napadi stoji skrajna islamska skupina Laškar-i-Taiba, ki napade izvaja iz Pakistana. Skupina je zanikala vsakršno vpletenost v dogodke v Mumbaju in jih obsodila.

Tarče napadov turisti, v Mumbaju tudi Slovenci

Kot kažejo prvi podatki, so bili tarča napadov turisti, saj so teroristi napadli tudi najslavnejšo restavracijo v mestu Cafe Leopold, v kateri se najpogosteje zadržujejo turisti.

Požar v hotelu Taj Mahal
Požar v hotelu Taj Mahal FOTO: Reuters

Kot je za Radio Krka povedal Miklavž Borštnik, začasni odpravnik poslov na slovenskem veleposlaništvu v Indiji, med žrtvami ni slovenskih državljanov.

Slovenka Marija Sreš, ki že deset let živi v indijski finančni prestolnici, je povedala, da mobilni telefoni v Mumbaju ne delujejo, televizijske in radijske kanale pa so ukinili. Zaprte so tudi vse šole, univerze in nakupovalna središča, zaradi česar je ljudi še bolj strah kot v četrtek, dan po začetku tragičnih dogodkov, ki so pretresli Indijo, je dejala.

Sreševa sicer živi približno deset kilometrov od prizorišč napadov v južnem delu mesta in je danes za kratek čas odšla od doma, vendar ji, kot je dejala, vsi svetujejo, naj ostane doma, ker je belka. Teroristi naj bi namreč napadali predvsem Američane, Britance in Izraelce, "meni pa na čelu ne piše, da sem Slovenka", je dejala.

Manoj Krišnadas, urednik časopisa The New Indian Express, je za 24ur.com opisal razmere v Mumbaju: "Gre za žalosten dogodek. Odgovorna je neka nova organizacija, ali pa – kot so prepričani mnogi – le stara z novim imenom. Najnovejši podatki kažejo, da gre najverjetneje za skupino Dekanski mudžahidi, ki je pod okriljem najbolj okrutne skupine Lashkar-i-Tayyiba. Vse kaže, da za napad ni bilo nobenega motiva, razen šokirati Indijo, saj nihče ni zahteval nobene odkupnine za talce. Teroristi naj bi vstopili v hotele in želeli izvedeti državljanstva gostov, a kljub temu verjamem, da so želeli prizadeti le Indijo. A ta velik narod ima močno voljo in globoke korenine, zato bo prebrodil to krizo. Če nas bodo podprle še druge države, bomo kmalu blagoslovljeni z mirom!"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleksander Sašo Ko?evar
30. 11. 2008 22.15
Smrekar1,prav maš mislim da je napoved prav takšna,pa še nostradamusova ,da bodo sloni prečkali reko Ren!Sicer pa mi smo tko al tko pod zaščito novih Patrij!!
gospakatja
29. 11. 2008 08.52
rdečo zapestnico, ki jo nosi na levi roki fotografirani terorist, nosijo navadno hindujci- od kod prepričanje, da so pokol zakuhali muslimani?
Ja vse prav ampak takšen naslov Uspešno so vdrli v Judovski center a jim ni uspelo rešiti talcev. Normalno da so jih teroristi pobili če so kar tako vdrli tja noter verjetno pa so še ob sebi imeli prižgan radio in poslušali oddajo kjer sta Pahor in Rupelj imela vajo s katero je Pahor mislil poslati letečega Ruplja da naredi tam red.Hehehee
Bartolomeus
28. 11. 2008 23.12
Pirati so Buševi plačanci. Vem iz zanesljivih virov.
odkimasin
28. 11. 2008 21.51
Indijci so prov naredil. Nobenih pogajanj, pobit vse ne glede na žrtve med talci. Pa tud ruski sistem mi je všeč.
Uroš Palhartinger
28. 11. 2008 19.42
Sleherni Jud neglede na starosti in spol v primeru ugrabitve izgubi status civilista in postane vojak prve bojne vrste... R.I.P.
Smrekar1
28. 11. 2008 19.01
V tem \"dogodku\" je bilo vsaj 160 mrtvih in več kot 500 ranjenih. Tole je kar konkretno ogromen teroristični napad in bi si mislil, da je nekoliko pomembnejši od kontroverzne namestitve Rupla na mesto \"letečega veleposlanika\". Druga točka stanja duha je, da so nekateri tule spodaj že napisali, da so za tole pravzaprav krivi židje. Žalostno, res. Če v naslednjih 33. dneh ne bodo ubili 4 pomembnih svetovnih voditeljev so bile napovedi Vange dokazano napačne.
Ranunculus
28. 11. 2008 14.35
izbruh V svetu naj bi se bo starih vedenjih ponavljal cikel, katerega osnova je razmerje med duhovnostjo in materializmom. Na začetku cikla prevladuje duhovnost, ob koncu pa materializem. In med koncem in novim začetkom je proces očiščenja, ki omogoči ponovni preskok od materializma k duhovnosti. In kje smo danes?
Res-publica
28. 11. 2008 14.31
... uf, hude teorije zarote ... če kdo koga ne mara, pa kar poslat vse v večna lovišča al kaj???? ... preroki????????????? za zabito rajo, ovce ... OK, dovolj, v roke pavlihovo pratiko, pa mozgat naprej
porka.malorka
28. 11. 2008 14.15
To je to židov res nemara nihče.Edino rimljani so naredli red
DedekLakai
28. 11. 2008 12.46
Naša družba prihaja do konca. In kot so do zdaj vse razvite civilizacije prišle do neke točke razvitosti (perzija/babilon, egipt, rim... itd) in potem šle strmo navzdol se lahko to tudi zdaj zgodi.
izbruh@gmail.com
28. 11. 2008 11.14
Baba Vanga, Nostradamus ... res grozljivo podobno... obstaja pa tudi ena druga razlaga: da hočejo teroristi in Indijski premier (plavi turban - Nostradamus) ustvarit takšen vtis, ker poznajo prerokbe... Ni pa treba biti kakšen velik prerok, da ti je jasno, da je svet v veliki duhovni in eksistenčni krizi, da smo oklje pripeljali blizu razmer, v katerih naša civilizacija ne bo mogla več funkcionirat, da je na svetu jedrskega orožja za 50 zemelj razfukat in dovolj norcev, ki bi ga bili pripravljeni uporabit..
zavedenSLO
28. 11. 2008 11.01
Vitamin10028.11.2008, 10:24Še en dokaz, da noben na svetu ne mara židov, ki so odgovorni za skoraj vse vojne v svetu. TOČNO TAKO
Aaron-Heydar
28. 11. 2008 10.51
Zdaj pa še morajo samo atentat na 4 državnike naredit...
marko.peser@gmail.com
28. 11. 2008 10.25
kaj zaj? a je mumbai al bombai? ker včeraj ste še pisali bombai, danes pa pišete mumbai?!?
Skynet
28. 11. 2008 10.24
Še en dokaz, da noben na svetu ne mara židov, ki so odgovorni za skoraj vse vojne v svetu.
MILEVOLLIDISCO
28. 11. 2008 10.10
robetosss,nisi čudak.Tisti ki neverjmejo VANGI, imajo tudi prav. Jaz vem samo eno.Medvedjev ni zastojn pršu na obisk v VENEZUELO in KUBO! Ravno tako Castro ni brez razloga izjavo kako bi se rad pogovoril z OBAMO. Nekaj se kuha.Pa še to, rusi so kar naenkrat naredil novo interkontinentalno raketo z 16 glavam.He,he,he. Bog ve kaj vse imajo pod zemljo skrito.Kauboja ki je zakuril islamski svet, pa nikjer ni za videt.
VanGogh
28. 11. 2008 09.46
tole spominja na sra*je v münchnu med olimpijskimi igrami kr en cajt nazaj ..
poldek_tedy
28. 11. 2008 09.39
obetosss..se strinjam s tabo
Mentalist
28. 11. 2008 09.30
kar se tiče babe vange, nostradamusa in podobnega lahko rečem samo....yaaaaawn...