Tujina

Alžirci ne dovolijo pomoči, družine ujetih talcev trepetajo

Alžir, 18. 01. 2013 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zahodne države so izredno kritične do posredovanja alžirske vojske v drami s talci, ki so jih islamski skrajneži zajeli na plinskem polju na jugu Alžirije. V proizvodnem delu kompleksa je še vedno nekaj skrajnežev, ki so obkoljeni z vseh strani.

Kritik na reševanje krize s talci v Alžiriji je vse več. Med tistimi, ki jih jezi neodzivnost alžirskih varnostnih organov, je tudi britanski premier David Cameron, ki je državljanom sporočil, da še vedno ni znana usoda vsaj 30 Britancev. 12 tujih talcev je umrlo, ko so pripadniki Al Kaide zasedli kompleks družbe BP na tamkajšnjem plinskem polju, oblasti pa so jih poskušale rešiti.

Britanci tako upajo, da bodo več kot s telefonsko diplomacijo lahko storili na kraju samem, zato so v Alžirijo poslali pogajalce. Če se drama s talci ne bo končala kmalu, pa je Norveška, ki ima tam prav tako ujetih nekaj državljanov, odločena, da v Alžirijo pošlje svoje ljudi, pa naj bo to alžirskim oblastem všeč ali ne.

Alžirski viri so sicer dejali, da je bilo doslej osvobojenih 573 in 650 talcev, med temi tudi 77 od 132 tujih državljanov, še vedno pa ni znano, kaj se je zgodilo s 55 tujci. Obstaja možnost, da nekateri med njimi niso več med ugrabljenimi, ampak so sredi kaosa pobegnili v puščavo, kjer se še vedno skrivajo.

Reševanje ugrabljenih tujcev v Alžiriji
Reševanje ugrabljenih tujcev v Alžiriji FOTO: Reuters

Medtem ko družine pogrešanih trepetajo za njihova življenja, pa se družine že osvobojenih veselijo srečnega razpleta dogodkov. Med njimi je tudi Emma, ki je še pred kratkim pred televizijskimi kamerami rotila skrajneže, naj njenega moža izpustijo živega in zdravega. ''Vse, kar si želim, je, da se vrne. Prosim vas. Imava majhno punčko,'' je dejala med solzami. 36 ur po začetku agonije, ko so skrajneži v sredo nenadoma vdrli v plinarno, pa je prejela Markovo sporočilo. ''Na varnem. Popoldne so me rešili. Sem z alžirsko vojsko,'' je zapisal.

Posredovanje alžirskih oblasti, ki so včeraj osvobodile bivalni del kompleksa, je sicer naletelo na mešane odzive. V spopadu je namreč umrlo več ljudi, nekateri vri pa pravijo, da so pripadniki oblasti brezglavo streljali vsepovprek. Tuje voditelje pa jezi predvsem to, da alžirske oblasti ne dovolijo pomoči pri reševanju. Bi pa naj ZDA po svoje ljudi poslale posebno letalo.

Francoske oblasti pa so sporočile, da so v stiku z dvema Francozoma, ki jima je uspelo zbežati iz krempljev ugrabiteljev. Kje se trenutno skrivata, niso razkrili.

Alžirska vojska je sicer doslej prevzela nadzor nad bivalnim delom kompleksa na jugu Alžirije, v proizvodnem pa je vojska le obkolila napadalce.

Podatki o dogajanju so sicer skopi, je pa alžirska tiskovna agencija APS poročala, da je bilo osvobojenih kakih 100 tujcev od 132 tujih talcev.

Kaj se je zgodilo?

V kompleksu na odročnem plinskem polju In Amenas so islamistični skrajneži – domnevno zaradi francoskega posredovanja v Maliju – zadrževali več sto talcev, med drugim iz Francije, Norveške, ZDA, Velike Britanije, Japonske, Avstrije, Romunije in s Filipinov.

Zahodne države kritične do posredovanja

Vlade zahodnih držav so izrazile kritiko na račun vojaške operacije in politike obveščanja alžirskih oblasti. Japonska vlada je sporočila, da o reševalni operaciji sploh ni bila obveščena.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Feinstein
18. 01. 2013 10.09
+3
Lajnaa
18. 01. 2013 19.57
+0
JezekTekaTeka72
18. 01. 2013 09.42
+0
Mossad bi to že popedenu, pa to ... tik tak .... pa to ...
Lajnaa
18. 01. 2013 19.58
+0