Tujina

'Dragi predsednik Obama, ali greste lahko po sirskega dečka in ga pripeljete k nam domov?'

New York, 22. 09. 2016 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šestletni Alex iz New Yorka je ameriškemu predsedniku Baracku Obami poslal pismo, ki je predsednika globoko ganilo. V njem ga deček prosi, naj gre po sirskega dečka Omrana, čigar fotografija je pred časom pretresla svet, in ga pripelje k njemu domov. "Dali mu bomo družino, naučil ga bom voziti kolo," je zapisal.

Šestletni Alex je ameriškemu predsedniku poslal ganljivo pismo.
Šestletni Alex je ameriškemu predsedniku poslal ganljivo pismo. FOTO: ENEX

Po spletu je zaokrožilo pismo šestletnega Alexa iz ZDA, v katerem je ta ameriškemu predsedniku Baracku Obami napisal, da ponuja mesto v svoji družini sirskemu beguncu.

Alex iz New Yorka je pismo napisal po tem, ko je videl fotografijo petletnega okrvavljenega Omrana, ki je pred časom vznemirila cel svet in postala simbol brutalnosti sirskega režima. Omran je na tej fotografiji namreč osupel in okrvavljen mirno sedel v rešilcu, po tem, ko so ga rešili iz ruševin po zračnem napadu. 

"Dragi predsednik Obama, se spominjate sirskega dečka iz rešilca? Ali lahko prosim greste po njega in ga pripeljete k nam domov … čakali vaju bomo z zastavami, cvetjem in baloni. Dali mu bomo družino in postal bo naš brat," je v pismu predsedniku zapisal šestletnik. Dodal je, da ga bo naučil voziti kolo, seštevanja in odštevanja in ga predstavil svojemu sirskemu sošolcu.

Petletni Omran, ki je postal simbol krutega vsakdana sirskih otrok.
Petletni Omran, ki je postal simbol krutega vsakdana sirskih otrok. FOTO: AP

Posnetek, v katerem pismo bereta tako Alex kot predsednik Obama, je Bela hiša objavila na svojem Youtube kanalu, na Facebooku pa so ga delili že več kot 60.000-krat.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obama je dejal, da je pismo napisal otrok, ki se "še ni naučil biti ciničen, sumničav ali boječ". Alexove besede je citiral na vrhu Združenih narodov o begunski krizi in dejal, da bi šestletniku morali biti vsi bolj podobni. 

"Predstavljajte si, kakšen bi bil svet, če bi mu bili podobni. Predstavljajte si, koliko trpljenja bi lahko olajšali in koliko življenj bi lahko rešili," je dejal ganjeni Obama. 

Na družbenih omrežjih so mnogi uporabniki pozdravili predsednikov pristop, a vseeno več besed namenili malemu Alexu.

"Šestletnik, ki premore več človečnosti, ljubezni in razumevanja kot večina odraslih. Čestitke staršem," je komentirala uporabnica

Obama je pozval razvite države, da naredijo več za pomoč sirskim beguncem. Avgusta je Bela hiša sporočila, da so v tem letu sprejeli 10.000 sirskih beguncev v ZDA. Obama je dodal, da jih v finančnem letu 2017 nameravajo sprejeti še 110.000.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3