Tujina

Dovoljenje za smrt

Rim, 03. 02. 2009 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po sedemnajstih letih, odkar Eluano umetno vzdržujejo pri življenju, bo zdaj lahko končno umrla. Vlada in Vatikan sta ogorčena.

Eluana pred nesrečo.
Eluana pred nesrečo. FOTO: Reuters

Eluano Englaro, ki je zadnjih sedemnajst let priklopljena na aparature, s katerimi jo umetno vzdržujejo pri življenju, so prepeljali na kliniko v Videm, kjer bo končno lahko umrla.

Že vrsto let je namreč v središču vroče debate o evtanaziji, ki je v Italiji prepovedana. Vatikan in skupine, ki nasprotujejo tej možnosti, so močno nasprotovale selitvi in pred bolnišnico celo uprizorile protest. Vozilu, v kateremu je bila Eluana, so hoteli preprečiti odhod. Nekateri so ob tem kričali "Eluana, zbudi se!“ in "Ne ubijte je!“.

V nedeljo je v svoji tedenski poslanici o tem spregovoril tudi papež Benedikt XVI. Dejal je, da je evtanazija 'napačna rešitev' za trpljenje. "Prava reakcija ne more biti to, da jo ubijemo, tudi če se na prvi pogled zdi ta možnost pomirjujoča. Pokazati je treba ljubezen, ki ljudem pomaga pri soočenju z bolečino.“ 37-letne Eluane, ki je v vegetativnem stanju od nesreče leta 1992, pri tem ni izrecno omenil.

V Italiji je evtanazija prepovedana. Pacienti imajo sicer pravico zavrniti zdravljenje, vendar pa nimajo pravice dajati vnaprejšnjih navodil za primere, če padejo v komo.

Bitka za hčerkino smrt

Eluanin oče Beppino se sicer že od leta 1999 bori z italijanskimi sodišči, saj hoče izpolniti hčerino željo, ki jo je izrazila že pred nesrečo. Dejala je namreč, da bi raje umrla kot živela na aparaturah.

Julija mu je tako na milanskem sodišču uspelo dokazati, da se hčerka nikoli ne bo zbudila iz kome. Državni tožilci so se sicer pritožili, vendar pa je vrhovno sodišče novembra odločilo, da Eluano lahko odklopijo z aparatov. To pa je razburilo italijansko ministrstvo za zdravje, ki je izdalo uredbo, s katero je vse državne klinike pozvalo, naj odločitve sodišča ne spoštujejo. Milansko sodišče je vnovič odločilo v prid Eluane in njene poslednje želje.

Tako se je zdaj javila zasebna klinika v Vidmu, ki jo je pripravljena sprejeti in ji omogočiti smrt. Italijanski minister za socialo Maurizio Sacconi je sporočil, da vlada že preučuje legalnost njene preselitve, vatikanski minister za zdravje kardinal Javier Lozano Barragan pa je odločitev označil za nesprejemljivo. "Ustavite ta umor,“ je izjavil za tamkajšnji časnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JADE7
04. 02. 2009 19.27
mislim, da ima vsak pravico do "dostojne smrti"......ker, če imaš vegetirat v nedogled (17 let- MOJBOG).......je to zlorabljanje "tebe" kot tagega in si opeharjen dostojanstva, ker sam na žalost o "smrti" ne moreš odločati! Je pa res težko vprašanje!-sam mislim, da mora pretehtat RAZUM in le ta mi pravi......PUSTI, DA GRE.....
DarkNIcK
04. 02. 2009 16.50
hvala bogu se je sodišče odločilo da jo lahko odklopijo :(
Robert Lipicer
04. 02. 2009 16.10
bravo uredništvo če vam kaj ni všeč pa zbrišete toliko o svobodi govora
gobo
04. 02. 2009 13.46
in ljudje ne pišite cele romane
gobo
04. 02. 2009 13.45
ljudje kaj se zavedate da ima lahko punca vsaki dan psihični napad ker se lahko zaveda kaj se dogaja ona pa ne more rečt da naj odklopijo,vsi ki ste proti bi vas dal v krsto z dovodom zraka hrane toplote in zakopal samo za en mesec,potem bi pa vidli kako bi razmišljali
Ramzess
04. 02. 2009 13.27
Toiler="Če nekdo pred verodostojnimi pričami izrazi željo, da želi umreti, potem naj se mu to omogoči." Tako je, to je pravica vsakega posmaznika. Medicina naj pomaga kjer lahko, na današnji stopnji znanja, kjer ne zna, naj dovoli ljudjem iskati druge možnosti, ali jim pusti v miru umreti. Naj že medicina začen upoštevati tudi duhovno, duševno plat človeka, ne samo telesne, ki jo je že itak zreducitrala na prafaktorje. Nosferatu="Pri življenju jo ohranjajo človeške iznajdbe, ne božja volja. In zdaj si predstavljajte, da je njena duša tik pred nebeškimi vrati in ne more noter, ker jo na zemlji drži njeno še živo telo... To je po mojem hujša muka od same smrti. Sem pa našel en hakelc: budisti verjamejo v reinkarnacijo duš in trdijo, da se vedno vrtimo v krogu reinkarniranja, dokler ne dosežemo nirvane. TOREJ: če se lahko vmešava krščanstvo, zakaj se ne bi mogel še budizem? Dalajlama bi moral reči, da je ogorčen, ker zaradi neke druge vere njeno dušo zadržujejo izven kroga življenja, mogoče bi se folk pol bolj zamislil." Da, zna biti mučno za dušo, če ostane ujeta med svetovoma, vendra to ni nujno, če je le dovolj zrela in sposobna, da pretrga vezi s telesom, ki ji ne koristi več. Krščanstvo je prvotno tudi priznavalo reinkanacijo, Jezus je učil o njej, vendar so zaradi lastnih interesov izbrisali iz Svetega pisma, ter uvedli, med drugim, tudi pekel, vice in nebesa. Eno ali drugo, oboje ne gre, ker se medsebojno izključujeta. V medicini še vedno velja pravilo, za vsako ceno. Ne razumem pa, zakaj se starši toliko let mučijo, da bi uradno dosegli možnost izklopa aparatur, zakaj tega že prej niso naredili sami, tuzemska posledična kazen, plod nevednih, je majhna cena zato. Vse kar potrebujeta je, da jima bo hči to dejanje oprostila, sama sebi pa si ga bosta tudi. Čemu bi se obremenjevali z nepotrebnim, to počnejo samo nevedni in zavedeni.
Dr.SilvoTrobec
04. 02. 2009 12.50
eluana ---> R.I.P. ..... naj te nikoli več ne pestijo tegobe kakšne so te tu na tem svetu cirkev pa obdavčit, razlastit, innjen kader izgnat
etano
04. 02. 2009 12.42
nosferatu, bravo, ti si pa prerok! :) Zanimiv komentar in po mojem prav razmišljaš. Saj sem že enkrat napisala in se spet strinjam, da smo mi tisti, ki je ne pustimo naprej. Mogoče je res to njena usoda, da umre. Mogoč res stoji revica pred nebeškimi vrati in ne more not. Pač kakor hočmo verjet. Pomembno je, da vsi "poduhovljeni" ljudje nehajo razpravljati o njenem življenju in ga prepustijo tistim, ki so ji ga tudi dali in ki zdaj najbolj trpijo in se zaradi nje odpovedujejo lastni sreči - njenim staršem. Lahko je nam filozofirat, ko pa nismo v tem položaju. Od daleč se vsaka taka stvar zdi krominal. Vsak splav, vsaka evtanazija in podobno. Ko si pa v tem, pa drugače razmišljaš. No, in če imaš prav tudi glede budistov (ne poznam vseh detajlov njihove vere), potem je to toliko večji razlog, da jo pustijo v svet iz katerega je prišla k nam. Kogar zanima svet duš, priporočam knjigo dr. Newtona Potovanje duš (Journey of souls). Mene je malo streznila, ker ne razpravlja o neki ezoteriki, ampak zelo realno navaja pogovore iz regresij. No, sam tolk za intermezzo. :) Skratka, tudi sama se strinjam, da ji bo med dušami lepše kot tu na bolniški postelji s cevkami v ustih, trebuhu, in še kje.
Ataaufbix
04. 02. 2009 12.28
Življenje bi bilo dosti lepše za vse ljudi na svetu, če nacipapež njegov Vatikan ne bi obstajala.
Ninolin
04. 02. 2009 10.04
Ne razumem kje je fora... tako ali tako bi bila brez nekih aparatur, ki delajo na štrom mrtva že pred 17 leti, kakšen umor neki že... to je še eno izmed poglavij "ne razumem"...
nosferatu
04. 02. 2009 10.03
Sicer pa ji res želim čim hitrejši in mirnejši konec muk ter pozdravljam odločitev za selitev v drugo bolnico. Ljudje, a si predstavljate par možnosti? Prvič, kot je že en prej napisal, da bi se komu izmed nas nevernikov to zgodilo in bi nam potem neke osebe iz vere, ki je ne priznavamo in/ali ne odobravamo kratil pravico do smrti? Takoj ko bi umrl, bi jih šel strašit, to je ziher... Drugič pa, če ste verni, kdo pa pravi, da ni bil božji načrt, da umre? Pri življenju jo ohranjajo človeške iznajdbe, ne božja volja. In zdaj si predstavljajte, da je njena duša tik pred nebeškimi vrati in ne more noter, ker jo na zemlji drži njeno še živo telo... To je po mojem hujša muka od same smrti. Sem pa našel en hakelc: budisti verjamejo v reinkarnacijo duš in trdijo, da se vedno vrtimo v krogu reinkarniranja, dokler ne dosežemo nirvane. TOREJ: če se lahko vmešava krščanstvo, zakaj se ne bi mogel še budizem? Dalajlama bi moral reči, da je ogorčen, ker zaradi neke druge vere njeno dušo zadržujejo izven kroga življenja, mogoče bi se folk pol bolj zamislil. Skratka, Eluana počivaj v miru, in to čim hitreje (mišljeno pozitivno, seveda).
nosferatu
04. 02. 2009 09.40
TK-Physicist: "ja tle pa res pohvale, kako bi pa njeno željo upošteval, če ni in ne bo nikoli več pori zavesti..." Iz teksta: "Dejala je namreč, da bi raje umrla kot živela na aparaturah. " Je jasno zdaj? ;)
aligatorcek
04. 02. 2009 09.39
Vatikan, govedo nekoristno. Takšnega boga ali višje sile kot ga predstavljajo oni NI. Če slučajno kje obstaja kaka višja sila in je poštena bodo mafijske firme kot so RKC in izkoriščevalski musliči na VAŠ izmišljen sodni dan potegnili najkrajši konec. To je dejstvo.
nefretete
04. 02. 2009 09.23
beethoven 04.02.2009, 07:50 Pravzaprav se strinjam s tvojim razmišljanjem, vendar bi dodala, da v tem primeru ne gre za tipično evtanazijo, naprimer nekoga ki umira "na obroke" (trapast izraz, pa se nič boljšega ne domislim). V mislih imam bolezni, ki so neozdravljive in se človek zavestno odloči za smrt, največkrat s pomočjo drugih, ker sam ni (več) sposoben fizičnega dejanja samomora. Tukaj imam včasih podobne pomisleke kot ti. V konkretnem primeru, pa ji ne bodo pomagali umreti na tak način, temveč bodo samo odklopili aparature, ki vzdržujejo njeno telo pri življenju. Če temu lahko rečeš življenje. Če vseh teh aparatov ne bi bilo na voljo, bi že zdavnaj umrla in tako izpolnila svoje poslanstvo tostran. Hinavsko se mi zdi zdaj sprenevedanje Vatikana, ki so proti umetnim oplojevanjem itd. , da v tem primeru vztrajajo in ne dovolijo ne njej ne staršem miru. Iskrica je ugasnila, naj se še telo poslovi.
albertinum@excite.com
04. 02. 2009 09.02
Vsak človek ima pravico odločati o svojem življenju, tudi o načinu svoje smrti. Če cerkveni pastirji in njih ovce želijo umirati počasi in boleče, imajo to pravico, pridiganje drugim pa naj zadržijo zase.
lordslayer
04. 02. 2009 08.23
ne vem kaj se vatikan vtika, sej ko jo bojo odklopl bo bogec poskrbel zanjo, pa bo vse v najlepšem redu, sam verjet je treba ... ampak na žalost je RKC kot volk v ovčji koži in je definitivno vmes kej dnarja, de jim je tolk do tele Eluane
Heinekenx
04. 02. 2009 07.50
Seveda ja Vatikan proti, če bodo odklopili naprave, bo Eluana umrla. Ko bo mrtva pa njeni bližnji ne bodo več hodili molilt za njeno zdravje in s tem posledično ne bodo denarja v pušco metal. Zato je Vatikan proti!!!!
beethoven
04. 02. 2009 07.50
Kakor koli se sliši mnenje cerkve in nekaterih vlad zastarelo, velja dejstvo, da je človepki življenje nedotakljivo od spočetja do naravne smrti. Danes bodo ''rešili'' to dekle. Naslednjič starčka, ki sicer še funkcionira pa je star, slaboten in v napoto... čez čas pa že kakšnega direktorja, ker je njegovo ravnanje skregano z zdravo pametjo, in bo naredil manj škode mrtev kot živ. Včasih so za slednje poskrbeli plačani morilci, zgleda pa, da bodo v prihodnje kar zdravniki. Potem pa gorje nam, kdo si bo pa še upal prespati v bolnišnici. Taka je človeška logika in o tem nam zelo lepo priča zgodovina.
priest
04. 02. 2009 07.40
Cerkev je še 100let za leseno žlico,ker ne ve,da človeški duh obstaja tudi po tuzemeljskem bivanju ali smrti oz.bolje rečeno odhodu.To kar preživlja Eulana,nima nobene dobre osnove za doseg duhovnega vzpona in dopolnjevanja osebnosti,ker je že v astralu.Torej nima nobene povezanosti več na fizični svet,njena duša v sedanjem stanju bolj sovpada v drugi dušni svet ali kavzal,ker drugače nekje vmes je najslabše in breme za dušo.Nasploh pa ni nobenega smisla pretirano dolgo bivati tu,kerko izpolnimo poslanstvo v enem življenju,se pripravimo na drugo nalogo,ki jo nam daje Bog,ali pa odidemo v svetlobo(zaslužni),kjer se pridružimo Božjemu kraljestvu in njem pomočnikov.
manchi666
04. 02. 2009 06.29
mislm da je prav da upoštevajo njeno želji in željo staršev sploh pa k ni 17 let že mal preveč jo met na enih aparatih samu zatu da je edn več "živ"