Tujina

Dosmrtna kazen za poboj 140 civilistov

Haag, 20. 07. 2009 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Haaško sodišče je za kriva spoznalo dva poveljnika srbske paravojske, ki sta med vojno v BiH žive zažgala 140 civilistov. Gre za bratranca Milana in Sredoja Lukića.

Milan Lukić
Milan Lukić FOTO: Reuters

Milan Lukić je obsojen na dosmrtno zaporno kazen, njegov bratranec Sredoje Lukić pa na 30 let zapora, je odločilo mednarodno sodišče v Haagu za zločine, storjene na območju nekdanje Jugoslavije. Spoznali so ju namreč za kriva smrti 140 civilistov, ki sta jih žive zažgala. 140 žensk, otrok in starejših sta obsojena najprej zaklenila v dve hiši, ki sta ju nato zažgala.

Sredoje Lukić
Sredoje Lukić FOTO: Reuters

Lukića sta bila pripadnika srbske paravojaške enote Beli orli, obsojena pa sta umora, preganjanja, iztrebljanja in drugih nečloveških dejanj proti bosanskim muslimanom v okolici Višegrada med letoma 1992 in 1994. Obsojena sta sicer krivdo zanikala, še poroča britanski BBC.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
22. 07. 2009 00.22
Srbenda ,ja nekako imaš prav ampak je ta odločitev ,kdo ima prav ,odvisna z zornega kot iz katerega gledaš na vso situacijo! Torej ,če se ne motim so imele vse države od Hrvaške ,Bih in Srbije status republike. Potem bi moral nadzor v državi urejati izključno državni organ te države ,ne pa tuj akter! Kar se tiče Kosova pa tega nemoremo reči kajti ,bil je neodtuljiv del Srbije ,zato je na Kosovu z vso pravico imela nador Srbska policija! Po drugi strani,pa akterju ,ki ima občutno močnejše sile od drugih ,ali manjšin ali sosednjih držav .ostaja dolžnost da ne prekorači in zlorabi svoje moči in pristojnosti! To je kar se tiče formalnosti. Drugače sem pa istega mnenja ,da bi bilo vsakogar ,ki je naredil zločin ,potrebno obravnavati pod enakimi zakoni!!!
Srbenda
21. 07. 2009 13.03
kontra-skids 21.07.2009, 01:17 1 Meni se res ne zdi fer ,da v Haagu sedijo le Srbi ,no pa tudi nekaj Hrvatov je ,če pa so zločine delali tudi Bošnjaki in Albanci! Ampak take so prakse ,obtoži se tistega ,ki je vojno začel in imel največ orožja ter imel pri tem odločilno vlogo! Poglejte 2.SV Največ obsojenih je bilo Nemcev in Japoncev! Zakaj ne tudi Italijanov ,Mađarov ,Bujgarov ,Hrvatov in vseh drugih ,ki so kolaborilari s Hitlerjem ?? In zakaj ne tudi Sovjeti, Britanci ,Francozi in Američani ,ki so prav tako zagrešili zločine ,sicer proti sovražniku ,ki je vojno začel ampak so!? Kar nekaj je znanega v zapisih o tem! ________ nimas prav ker Srbi vojne niso zaceli! Ja So Srbi dejansko imeli najvec orozja,...Srbija je bila soseda in seveda je podpirala Srbe.....ce bi bila Turcija v blizini bi pomagala muslimanom,.,..... so pa Srbi najvec obtozeni....Saj ves kdo je ubil na bascarsiji Srpskega svata....musliman ga je.....to je bil povod za rat....na Hrvaskem pa so hrvati zaceli,...na Kosmetu albanci.....itd..!
izbruh@gmail.com
21. 07. 2009 08.53
Glej ta nasmejan, srečen obraz tega Milana Lukića...
g_draza
21. 07. 2009 02.20
ni kriva ni dužna, srpska heroja, opet srbi krivi a drugima ništa, gde je pravda???
g_draza
21. 07. 2009 02.19
Bolivar
21. 07. 2009 01.17
Meni se res ne zdi fer ,da v Haagu sedijo le Srbi ,no pa tudi nekaj Hrvatov je ,če pa so zločine delali tudi Bošnjaki in Albanci! Ampak take so prakse ,obtoži se tistega ,ki je vojno začel in imel največ orožja ter imel pri tem odločilno vlogo! Poglejte 2.SV Največ obsojenih je bilo Nemcev in Japoncev! Zakaj ne tudi Italijanov ,Mađarov ,Bujgarov ,Hrvatov in vseh drugih ,ki so kolaborilari s Hitlerjem ?? In zakaj ne tudi Sovjeti, Britanci ,Francozi in Američani ,ki so prav tako zagrešili zločine ,sicer proti sovražniku ,ki je vojno začel ampak so!? Kar nekaj je znanega v zapisih o tem!
master123
21. 07. 2009 01.08
mater ej kej dosmrtna take bi jst do konca žulejna mučil, najprej jih bi zapičil nato zašil in to ponavlaj na koncu pa bi ju kot sta ona tiset zažgall, dosmrtna kazen je z njiju kot počitnice.
insaner
21. 07. 2009 00.15
enopitar, gledal sem film z Olivero Vućo v njenih rosnih letih. v mladosti sem bil čist nor nanjo
enopitar@hotmail.com
20. 07. 2009 23.51
insaner:raje ne glej tega programa,sama dodikova propagansa,raje daj na hayat:)
insaner
20. 07. 2009 23.47
med tem, ko se pogovarjava, malce naključno poslušam bntv. Temi, kateri sva midva posvetila ta večer, so namenili par stavkov. obsojena nista fizično sodelovala pri zločinu, sta ga pa nadzorovala. Meni se to sliši, kot da sta ga vodila. zločina nihče ni skušal zanikati
insaner
20. 07. 2009 23.39
slovenija je 10 dnevno vojno dobila prvič in po mojem prepričanju odločilno, ko je dopustila RK in tujim novinarjem nadzor nad zajetimi vojaki jla. Zmago nam je v očeh evrope zagotovila skrb zanje. ob sicer minimalni materialni oskrbi je bilo bistveno – nobenega izživljanja in maltretiranja. Niti psihičnega, kaj šele fizičnega. Je razlika med slovenijo in ostalimi narodi jugoslavije
Srbenda
20. 07. 2009 23.38
insaner 20.07.2009, 23:25 0 srbenda, letos se je prvič zgodilo, da pred mednarodno sodišče postavljajo novinarje zaradi demagoške, podpihovalne vloge v vojnih eskalacijah. tudi srbe. Med zadnjo balkansko vojno niso bili krivi le novinarji miloševićeve klike in oportunisti vseh časov in dežel, ampak tudi narod. Prikliči si v spomin vaše množične manifestacije podpore zločinskemu začetku eskalacije spora, ki je prerasel v vojno, in vašo množično podporo vsem okupacijam. Vse vojne zločine ste opravičevali v smislu, da branite svoje suverene pravice. S to večletno podporo ste kot narod postali sokrivci vojnih zločinov Da se razumeva – ne moti me okupacija teritorija, za katerega mislite, da vam zgodovinsko pripada – ( mislim, da je sta srpska krajina in kosovo kot država dve umetni tvorbi, ki le dokazujeta, da evropa nima pojma o balkanu – nobena od naštetih umetnih tvorb nima pravice do priznanja ), ampak to, kako ste se na tem teritoriju obnašali … od balvanske »revolucije«, ko so se plitvice kopale v perju raztreščene posteljnine do pomora z odrezanimi glavami 16 hrvaških policajev kratek čas za tem Pa kako misliš, da bi se jaz, slovenec, obnašal do vas srbov, če bi delali nekaj let z menoj, kot ste z bosanci !? a ti mislis da albanci, muslimani, hrvati niso poceli zlocine??? seveda da so....kot tudi pripadniki Srpske Vojske,.... glede tega podpihovalne vloge medijev seveda da se je to dogajalo,...na vseh straneh Od Triglava do VArdara.....to je del vojne.! no glede medijske propagande najjaca je bil nad Srbi,....morda ne ves ali se ne spomnes,....ko so bili na hrvaskem pobiti Srbi,....so jih hrvati posneli namrec so prisli najhitreje na kraj zlocina, te posnetke so poslali nemski televiziji ki je te Zrtve predvajala.. prispevek na tv in prikazala kot Hrvate ki so jih Srbi pobili.....mislim takih je veliko primerov,....v medijsko podpihovanje pa so bile vkljucene mnoge tuje tv postaje npr. CNN itd.....toda kar je bilo je bilo, in vsi ki so poceli zlocine morajo odgovarjati tudi HRVATI MUSLIMANI IN ALBANCI,!
alterego
20. 07. 2009 23.21
srbenda, pa ti nis normaln
Lakom
20. 07. 2009 23.13
velikosrbska propaganda je takoj v pogonu, sam da nekdo pokaže kriv prst...bračo srb, kumovi jadna vam majka
insaner
20. 07. 2009 22.58
kako že gre ? bilo jednom u zemlji seljaka, u jednom danu … a posle 50 godina mi smo to nekim drugima učinili
Srbenda
20. 07. 2009 22.40
Insaner, aj malo govori o tvome muslimanskom narodu, jer ste dosta zla nanijeli,....neces je li, posto te je sramota???
insaner
20. 07. 2009 22.25
Srbenda, da da kako da ne, da srbi obstreljujejo bosanska naselja, je sama tako zgledalo. V resnici so bosanska naselja 4 leta obstreljevala srbsko topništvo. V hagu so sodniki podkupljeni zločinci, karađič, mladić i srpski narod ste žrtve svetske nepravde kogar bog ljubi …
Srbenda
20. 07. 2009 22.17
insaner 20.07.2009, 22:05 0 vzhod, 20.07.2009, 19:23, srbi, naduvani norci, ste vojno začeli. ena najmočnejših vojsk je tolkla ubogo bosno z vso municijo, kar je je premogla. ste kot narod odgovorni za enega najgnusnejših genocidnih zločinov ne le v enropi, ampak na svetu. hrvaška vam je v tem izživljanju kmalu pritegnila v vsej svoji moči. skupaj s srbi so štiri leta uničevali nemočno bosno, za korajžo, da skušajo osvoboditi knin, so potrebovali štiri leta. da da kako da ne,..... istina je totalno drugacija!
insaner
20. 07. 2009 22.12
korotan1 = kretenotan na x potenco
insaner
20. 07. 2009 22.05
vzhod, 20.07.2009, 19:23, srbi, naduvani norci, ste vojno začeli. ena najmočnejših vojsk je tolkla ubogo bosno z vso municijo, kar je je premogla. ste kot narod odgovorni za enega najgnusnejših genocidnih zločinov ne le v enropi, ampak na svetu. hrvaška vam je v tem izživljanju kmalu pritegnila v vsej svoji moči. skupaj s srbi so štiri leta uničevali nemočno bosno, za korajžo, da skušajo osvoboditi knin, so potrebovali štiri leta.