Tujina

Doslej 128 trupel

Sao Paulo, 18. 07. 2007 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
2

Reševalci so iz razbitin letala v Sao Paolu potegnili 128 zoglenelih trupel. Kritiki prst kažejo na vodstvo letališča.

Letalo je zdrsnilo s steze in se zaletelo v bencinsko črpalko.
Letalo je zdrsnilo s steze in se zaletelo v bencinsko črpalko. FOTO: Reuters

Letalo brazilske družbe Tam vrste airbus A320 s 186 ljudmi na krovu je v slabem vremenu med pristajanjem na najbolj prometnem brazilskem letališču Congonhas v Sao Paolu zdrsnilo s steze in se zaletelo v bencinsko črpalko, kjer je bilo v tem času veliko ljudi.

Očividec je povedal, da je letalo začelo pospeševati, ko je pripeljalo do konca letališke steze, kot da bi pilot skušal znova poleteti in se tako izogniti trku.

Oblasti se bojijo, da je v nesreči umrlo več kot 200 ljudi, zaradi razsežnosti tragedije pa so v Braziliji že razglasili tridnevno žalovanje. V Brazilijo že prihajajo sožalja iz različnih držav.

Reševalci so sporočili, da od potnikov in posadke na letalu nesreče najverjetneje ni preživel nihče, med žrtvami pa naj bi bile tudi osebe, ki so bili v trenutku nesreče v stavbi črpalke ali njeni okolici.

Očividci so pretreseni
Očividci so pretreseni FOTO: Reuters

Do zdaj so reševalci iz razbitin potegnili že 128 trupel. Na kraj nesreče je kmalu po dogodku pripeljalo 12 reševalnih vozil, več ljudi pa so prepeljali v bolnišnico. Trije so tam podlegli poškodbam. „Temperatura znotraj letala je presegla 1830 stopinj Celzija, tako da so možnosti, da bi našli preživele potnike, praktično ničelne,“ je povedal guverner Sao Paola.

Zaradi nesreče so letališče Congonhas zaprli, leti pa so bili preusmerjeni na letališča v bližini.

Predstavnica brazilskega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve je povedala, da vzroka nesreče še ne vedo, saj je za to še prezgodaj. „Njegova glavna skrb v tem trenutku so žrtve in njihovi svojci,“ je povedala predstavnica Lule. Generalni tožilec pa je zagotovil, da bodo izpeljali temeljito preiskavo, s katero bodo ugotovili, kaj je krivo za tragični dogodek. Med razbitinami so sicer že našli črno skrinjico, ki bo preiskovalcem pomagala razrešiti nejasnosti v zvezi z nesrečo.

To je že druga huda letalska nesreča v Braziliji v manj kot letu dni. Lani septembra se je huda tragedija zgodila, ko sta v zraku nad letališčem trčili potniško letalo družbe Gol in zasebni reaktivec, pri čemer je umrlo 154 ljudi.
To je že druga huda letalska nesreča v Braziliji v manj kot letu dni. Lani septembra se je huda tragedija zgodila, ko sta v zraku nad letališčem trčili potniško letalo družbe Gol in zasebni reaktivec, pri čemer je umrlo 154 ljudi. FOTO: Reuters

Pilot letala, ki je letelo iz Porta Alegre na jugu Brazilije, je izgubil nadzor nad letalom med pristankom najverjetneje zaradi hudih nalivov in posledično spolzke piste. Po trku se je vnel ogromen požar, ki ga je bilo moč videti več kilometrov daleč.

Tragediji so se za las izognili nogometaši brazilskega nogometnega moštva Gremio iz Porto Alegreja, saj bi morali po prvotnem načrtu potovati prav s strmoglavljenim letalom, a so v zadnjem trenutku dobili drugo povezavo.

Pristajalna steza letališča v Sao Paolu se je že večkrat znašla pod plazom kritik, saj naj bi bila pista prekratka. Še bolj tragično pa je, da bi nesrečo odgovorni lahko preprečili, saj sta zaradi spolzke steze že dan pred nesrečo prav tako zdrsnili dve letali, vendar ni bilo nobenih ranjencev, zato so letala lahko še naprej nemoteno pristajala. Pista je dolga nekaj manj kot dva kilometra (za primerjavo: steza na newyorškem letališču LaGuardia je dolga 2 kilometra in 200 metrov).

V nesreči septembra lani je umrlo 154 ljudi.
V nesreči septembra lani je umrlo 154 ljudi. FOTO: Reuters

Zaradi nevarnih razmer je zvezno sodišče februarja letos za kratek čas prepovedalo vzlete in pristanke večjih letal, a je prizivno sodišče prepoved zavrnilo z utemeljitvijo, da je prestroga in da bo negativno vplivala na ekonomijo države.

Septembra lani je v letalski nesreči nad brazilskim pragozdom umrlo 154 ljudi, ko sta trčili potniško letalo Boeing 737 prav tako letalske družbe Tam in zasebni reaktivec. To je bila do zdaj najhujša letalska nesreča v Braziliji.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mc_burek@email.si
19. 07. 2007 08.27
TAM je slovenski
slovenija50@email.si
18. 07. 2007 18.53
Septembra lani ponesrečeno letalo ni bilo last letalske družbe TAM, pač pa GOL-a. BISTVENA razlika, čeprav sta obe družbi brazilski.