Tujina

Dosežen dogovor o vzpostavitvi največjega naravnega rezervata na Antarktiki

Hobart, 28. 10. 2016 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na območju Rossovega morja bodo vzpostavili največji naravni rezervat na svetu. Za to sta si prizadevali predvsem Nova Zelandija in ZDA. Popustila je tudi Rusija, ki je dolga leta skušala ščititi interese svojih ribičev. Območje bo zaščiteno najmanj 35 let.

Države so danes na konferenci v avstralskem Hobartu dosegle dogovor o vzpostavitvi naravnega rezervata na Antarktiki, da bi zaščitili prvinsko morsko naravo na tem območju. Dogovor je bil dosežen po več letih pogajanj in potem, ko je Rusija umaknila dolgoletne zadržke.

Dogovor je bil dosežen med vsemi 24 državami in Evropsko unijo, ki so članice mednarodne Komisije za zaščito morskih živih virov na Antarktiki (CCAMLR). Pogajanja so na letni konferenci v Hobartu tekla dva tedna, na koncu pa je popustila tudi Rusija, ki je sicer skušala ščititi interese svojih ribičev.

Zdaj naj bi na območju Rossovega morja vzpostavili največji naravni rezervat na svetu. Za to sta si prizadevali predvsem Nova Zelandija in ZDA.

Zaščiteno območje bo veliko več kot 1,55 milijona kvadratnih kilometrov, kar je toliko kot Velika Britanija, Nemčija in Francija skupaj. Od tega bo 1,12 milijona kvadratnih kilometrov morja območje brez ribolova; na ostalih območjih pa bo mogoč ribolov "v znanstvene namene". Območje bo zaščiteno najmanj 35 let.

Dogovor držav je že naletel na pozitivne odzive. V Zavezništvu za antarktični ocean so ga ocenili za zgodovinskega in veliko zmago pri zaščiti antarktičnega morja. "To je prvič, da bo vzpostavljeno veliko območje zaščite v mednarodnih vodah. To je največje zaščiteno pomorsko območje," se je odzvala predstavnica Zavezništva za antarktični ocean Elsa Evers.

Antarktiki
Antarktiki FOTO: AP

Območje polno življenja

Rossovo morje je eden zadnjih prvinskih morskih ekosistemov na svetu. Tam so doma številni pingvini, tjulnji, številne vrste rib, pa tudi endemitska vrsta ubijalskega kita. Območje je tudi bogato s krilom, majhnimi raki, ki so hrana številnim morskim živalim, tudi največjim sesalcem, kot je sinji kit.

Okoljevarstveniki, ki opozarjajo, da je antarktično ledeno morje ključno za zagotavljanje zdravja v vseh svetovnih oceanih, si sicer prizadevajo za zaščito še večjih območij. Tako si želijo zaščititi tudi območje na vzhodu Antarktike, ki bi obsegalo milijon kvadratnih kilometrov in za kar se Avstralci zavzemajo skupaj s Francozi, ter še Weddellovo morje jugovzhodno od Južne Amerike, kar posebej podpirata Avstralija in Nemčija. To območje bi obsegalo okoli 2,8 milijona kvadratnih kilometrov.

Toda dogovora glede zaščite teh območij zaenkrat še ni bilo mogoče doseči. Okoljevarstveniki pa upajo, da se bo to zgodilo v naslednjih letih.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
28. 10. 2016 15.57
+2
Google in poišči "admiral Byrd", potem pa še "operation highjump". :)
DarkT
28. 10. 2016 14.05
+6
Antarktika je razdeljena med največje sile...in američqni se spet obnašajo kot da je cela njihova
Kollerik
28. 10. 2016 09.19
-11
Še več takšnih ukrepov!! Sicer pa se bojim, da je za vse skupaj že prepozno. Ljudje smo pač največji zločinci med živimi bitji na tem planetu. In šiba raste tudi za naše rit**i
Svalbard
28. 10. 2016 10.09
+13
mutnavoda
28. 10. 2016 11.18
-10
Kollerik
28. 10. 2016 12.47
-5
Svalbard, jaz ne nucam pranja, kot ti. Sem mnogo naokoli veš in zato veliko vidim.
Svalbard
28. 10. 2016 09.00
+26
Ja, ja seveda. Njih predvsem skrbijo živalce in morje, mhm. Mislim, da jih bolj skrbi človeška radovednost. "Westworld"
mutnavoda
28. 10. 2016 11.18
-4
Glede na število vrst, ki so in bodo izginile zaradi človeškega faktorja nas mora vse skrbeti.
ni_mi_vse_eno
28. 10. 2016 15.58
+1
ločuj odpadke in ne kupuj vrečke, ampak plačuj inžinirje, da vgradi v stroje šibke točke, da se pokvarijo takoj po preteku garancijskega roka. Stalna eksponentna gospodarska rast - kaj je to?