Tujina

Zgodovinski preboj: 'Iranski pogovori končani. Imamo dogovor'

Dunaj, 14. 07. 2015 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zgodovinski dogovor med Iranom in šesterico velesil pozdravljajo svetovni voditelji. Pogajanja o iranskem jedrskem programu so bila dolgotrajna in napeta. Dogovor pa bo omogočil sodelovanje med Zahodom in Iranom, saj bodo odpravljene številne sankcije.

Na Dunaju so se zaključila pogajanja o iranskem jedrskem programu.
Na Dunaju so se zaključila pogajanja o iranskem jedrskem programu. FOTO: Reuters

Zunanji ministri Irana ter petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčije so danes na Dunaju sklenili zgodovinski sporazum o iranskem jedrskem programu, je tvitnila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogerini.

Šesterica velesil in Iran bi morala po prvotnih načrtih sporazum skleniti do 30. junija, a so pogajalci rok podaljšali do 7. julija, pogajanja pa so se nadaljevala tudi po tem roku.

Slovensko zunanje ministrstvo je pozdravilo dogovor med Iranom in šesterico velikih sil o iranskem jedrskem programu. Gre za pomemben prispevek k izboljšanju razmer v politično in varnostno nestabilni regiji, so poudarili na MZZ. Dogovor pa predstavlja temelj za krepitev dvostranskih odnosov med Slovenijo in Iranom, so še dodali.
"Iranski pogovori končani. Imamo dogovor," je tvitnila kmalu po koncu zadnjega plenarnega zasedanja zunanjih ministrov šesterice in Irana na Dunaju.

Sprejetje sporazuma prihaja na 18. dan mukotrpnih maratonskih pogajanj na Dunaju. Na njih sta bila ves čas prisotna zunanja ministra Irana in ZDA, Mohamed Džavad Zarif in John Kerry, medtem ko so ministri ostalih držav šesterice (Rusije, Kitajske, Velike Britanije, Francije in Nemčije) ter visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini prihajali in odhajali.

Sprejetje končnega dogovora, ki bo celovito rešil več kot desetletje trajajoč jedrski spor, je sicer predvidel maja 2013 sklenjen začasni dogovor med šesterico in Iranom. Po prvotnih načrtih naj bi bila končna rešitev dogovorjena že do poletja lani, a je bil nato ta rok lani in letos večkrat preložen.

Da je bil dogovor danes le dosežen, so že zjutraj sporočili neimenovani diplomatski viri na Dunaju, uradna potrditev pa je sledila šele več ur kasneje.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif
Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif FOTO: Reuters

Iranski predsednik: Iran ne bo nikoli poskušal priti do jedrskega orožja

Iranski predsednik Hasan Rohani je v današnjem televizijskem nagovoru državljanom dejal, da so bili z jedrskim sporazumom, ki ga je Iran danes sklenil s šesterico velikih sil, izpolnjeni "vsi naši cilji".

Kot je dejal, dogovor predvideva ukinitev "nehumanih in tiranskih sankcij", ki so dolga leta hromile iransko gospodarstvo. "Bog je uslišal prošnje iranskega naroda," je dodal Rohani, ki je sklenitev jedrskega dogovora postavil v ospredje svojega predsedniškega mandata.

Zagotovil je, da Iran ne bo nikoli poskušal priti do jedrskega orožja, "z ali brez uresničitve" danes sklenjenega sporazuma.

Na današnji dogovor o iranskem jedrskem programu se je pozitivno odzval tudi iranski verski voditelj, ajatola Ali Hamenej, čigar odziv je bil pričakovan z napetostjo. "Zahvaljujem in cenim požrtvovalna prizadevanja pogajalske skupine," je iranskemu predsedniku Hasanu Rohaniju dejal Hamenej.

V skladu z iransko ustavo ima ajatola zadnjo besedo v vseh strateško pomembnih zadevah v državi.

Obama ameriški kongres pozval, naj ne dela težav

"Po dveh letih pogajanj so ZDA z mednarodno skupnostjo dosegle nekaj, česar niso mogle skozi desetletja sovražnosti: celovit dolgoročni dogovor z Iranom, ki mu bo preprečil pot do jedrskega orožja. Ta dogovor ni zgrajen na zaupanju ampak na verifikaciji," je dejal ameriški predsednik Barrack Obama in zatrdil, da bo imela Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) poln dostop do iranskih jedrskih objektov.

Edini negativen odziv je pričakovano prišel iz Izraela. Premier Benjamin Netanjahu je dogovor označil za "zgodovinsko napako za svet", ki bo opogumila Iran in okrepila skrajne islamistične skupine. Obama pa mu je sporočil, da bo njegova administracija še naprej utrjevala izraelsko varnost tako, kot to ni počela nobena prejšnja.
Obama je kongres ZDA pozval, naj ne dela nepotrebnih težav, in napovedal veto na vsak poskus zakona, ki bi torpediral dogovor z Iranom. Američanom je zagotovil, da ima v primeru iranskega kršenja dogovora še vedno na mizi možnost vseh opcij za ukrepanje, kot jih je imel doslej.

Odzivi republikanskih kritikov so bili pričakovani. Republikanski predsedniški kandidat senator Lindsey Graham iz Južne Karoline je za televizijo MSNBC zatrdil, da je to nekaj veliko hujšega, kot si je lahko zamišljal v nočnih morah. Dogovor z Iranom je označil za vojno napoved Izraelu in sunitom. "To je nočna mora za regijo, našo nacionalno varnost in cel svet," je dejal Graham.

Nekdanji veleposlanik ZDA pri ZN John Bolton je sporočil, da je dogovor katastrofa, edina verifikacija, ki je potrebna pa je, da je treba preveriti kaj je Obama mislil, ko je privolil v dogovor.

Predsedniški kandidat Mike Huckabee v primeru zmage na volitvah napoveduje vojno in strmoglavljenje iranskega režima, ker je prepričan, da je Obama dal Iranu sredstva za uničenje Izraela.

Svetovni voditelji pozdravljajo dogovor z Iranom

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin pozdravlja zgodovinski dogovor z Iranom glede njegovega jedrskega programa. "Prepričani smo, da si je svet danes zares lahko oddahnil," je dejal Putin v izjavi, ki so jo objavili na spletni strani Kremlja. Poudaril je, da so se pogajalci kljub različnim pritiskom odločili za stabilnost in sodelovanje. Putin je še dejal, da si bo Moskva prizadevala za to, da se bo dogovor udejanil in da bodo vse strani spoštovale zaveze.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je dejal, da bi lahko dogovor predstavljal točko preloma v odnosih med Iranom in mednarodno skupnostjo omogočil razvoj sodelovanja med EU in Iranom.

Dogovor z Iranom - 1
Dogovor z Iranom - 1 FOTO: Reuters

Da se začenja novo obdobje, je prepričan predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je poudaril, da je dogovor dober za regijo, Iran in za globalno varnost.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je dejal, da zgodovinski dogovor dokazuje, kako potreben je dialog. "Vem, da je bilo vloženega veliko dela in občudujem odločenost pogajalcev ter pogum njihovih državnih voditeljev," je dejal Ban, ki upa, da bo dogovor prinesel mir in stabilnost v regijo.

Francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da gre za zgodovinski dogovor, ki dokazuje, da gre svet naprej.

Nemška kanclerka Angela Merkel se je pridružila pozdravom dogovora z Iranom in ocenila, da gre za "pomemben uspeh vztrajne politike in mednarodne diplomacije". Dodala je, da se je svet s pogajalskim rezultatom na Dunaju zelo približal cilju, da Iran prek celovite transparentnosti in sistema mednarodnega nadzora brez primere ne bo posedoval vojaškega jedrskega programa. Ob tem je nemška kanclerka opozorila, da je sedaj potrebno v doglednem času uresničiti pogajalski rezultat, in vse strani pozvala, naj prispevajo k temu.

Iranu je za sklenitev dogovora čestital sirski predsednik Bašar al Asad, ki je prepričan, da je to preobrat v zgodovini Irana, regije in sveta. Iran sicer velja za najtesnejšega Asadovega zaveznika.

Tudi zveza Nato je pozdravila "zgodovinski preboj" na Dunaju. "Ta dogovor predstavlja zgodovinski preboj, ki bo, ko bo v celoti uresničen, okrepil mednarodno varnost," je izjavil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Odzval se je tudi Vatikan in dogovor z Iranom označil kot zelo pozitivnega. "Gre za pomemben rezultat dosedanjih pogajanj, ki pa zahteva nadaljevanje prizadevanj vseh vpletenih, da bo obrodil sadove," je dejal tiskovni predstavnik papeža Frančiška, Federico Lombardi. Dodal je, da si Vatikan želi, da bo dogovor pozitivno vplival ne samo na jedrski program, pač pa tudi na druga področja.

Pogovori o iranskem jedrskem programu
Pogovori o iranskem jedrskem programu FOTO: Reuters

Iranske sosede: To je dobra novica

Sosednje države Irana – Turčija, Pakistan in Afganistan –, so pozdravile današnji dogovor šesterice in Teheran o iranskem jedrskem programu.

Dogovor je "zelo dobra novica za turško gospodarstvo", je ocenil turški finančni minister Mehmet Simsek.

Zunanje ministrstvo jedrske velesile Pakistana je v odzivu poudarilo, da se je vlada v Islamabadu vedno zavzemala za mirno rešitev jedrskega spora.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani pa je v sporočilu za javnost zapisal, da vlada v Kabulu pozdravlja vsa prizadevanja, ki krepijo mir in stabilnost v regiji.

Kaj smo dobili z dogovorom?

Izpogajani kompromis naj bi Zahodu v prvi vrsti zagotovil, da Iran ne bo izdelal jedrske bombe. Teheran je moral zato pristati na stroge omejitve svojega jedrskega programa in mednarodne inšpekcije. V zameno bodo progresivno odpravljene sankcije, ki jih je Zahod v preteklosti uvedel proti Iranu in so močno prizadele iransko gospodarstvo, še posebej naftni sektor.

Kdaj točno in kako hitro bodo sankcije odpravljene ter želja Irana po odpravi embarga na orožje sta bili tudi glavni točki spora vse do konca pogajanj.

Iranci so ob sončnem zahodu, ko se konča postni dan v času ramazana, pohiteli na ulice v glavnem mestu in slavili sklenitev zgodovinskega dogovora. Na stotine ljudi na ulicah proslavlja zgodovinski dogovor, ki pomeni tudi konec mednarodnih sankcij.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hosehemenes
16. 07. 2015 19.47
Nemški gospodarstveniki že na poti za gospodarskimi priložnostmi, naši pa na dopust !!!!
nevski
15. 07. 2015 13.29
+2
Obama je priznal, da brez Rusije dogovor z Iranom ne bi bil mogoč. Največja zasluga gre Rusiji, ki je leta 2013 preprečila NATO napad na Sirijo in s tem tretjo svetovno vojno ter uredila vprašanje sirskega kemičnega orožja in istega leta tudi dosegla preboj v pogajanjih o iranskem jedrskem programu. Brez tega ne bi bilo danes dogovora z Iranom. Sedaj mora še Izrael odpreti svoje jedrske zmogljivosti inšpektorjem IAEA, potem pa bo tudi realna možnost, da se doseže mir na Bližnjem vzhodu.
Elias47
15. 07. 2015 13.52
+2
Res je; Rusija je edina država, ki je v zadnjem desetletju vsaj nakajkrat preprečila začetek Tretje Svetovne vojne, ki so jo v preteklih letih ob različnih priložnostih skušali zanetiti Vatikan in ostali zionisti preko ZDA, EU, Izraela in njihovih zaveznic. Žal pa bo, kakor je napovedano, v kratkem Izrael s svojim jedrskim arsenalom napadel Iran, in tokrat na ta način zanetil svoj tako željeni in težko pričakovani Armageddon
Kimberley-Echo
15. 07. 2015 14.49
Vojne ne bo, dokler bo petrodolar glavna valuta.
Cambi7
15. 07. 2015 07.38
+5
Zanimivo in ni vse tako črno kakor izgleda.Sem smučal v Iranu. Malo nenavadno, toda kdor pozna zadeve, ve:-)))
NoviceResnice
15. 07. 2015 08.05
+1
Cambi7
15. 07. 2015 08.28
Novice....Lepo, bilo nas je kar nekaj, z Amyi vred!!
Banion
14. 07. 2015 23.21
+1
To bo še zanimivo, očitno se tkejo nova zavezništva
Zrkizz
14. 07. 2015 22.16
+6
Glede na izkusnje iz zgodovine, to pomeni kaksno leto do vojaskega napada na Iran.
Elias47
15. 07. 2015 13.53
+0
res je... žal...verjetno že jeseni, ali pa najkasneje potem spomladi ...
limonca4
14. 07. 2015 21.35
+8
Končna ena dobra novica.
BorutKarantanski
14. 07. 2015 22.14
-5
Kimberley-Echo
14. 07. 2015 20.53
+20
Appollyon, ti trdiš, da Perzijcev ni že 500 let. Po moje mešaš pojme narodnost, etičnost in veroizpoved. Iranci so Perzijci kot narod, etičnost pomeni kulturo nekega naroda, po veroizpovedi pa so v večini šiiti, suniti, zoroastri, itd. Perzijci niso Arabci, čeprav v svoji kulturi uporabljajo tudi arabščino v svoji pisavi. Njihova etična značilnost je tudi izjemna prijaznost do tujcev. To je nekaj kar zahodni "civilizaciji" gotovo primanjkuje.
hondica
14. 07. 2015 22.06
-12
Zanimivo, kot turist sem največjo prijaznost doživel prav v ZDA.
F55
15. 07. 2015 00.04
-6
Virtuoz12
15. 07. 2015 00.28
+6
ficfiric 1
15. 07. 2015 05.17
+4
I G N O R A N T
14. 07. 2015 20.21
+3
Hm toti bodo šli v BRICS zavezništvo.Rusija Kitajska Indija Brazilija itd etc
hondica
14. 07. 2015 22.08
-4
V BRICe sem tudi jaz verjel 10 let nazaj, pa mi je danes jasno, da ni to to.
F55
15. 07. 2015 00.06
nevski
15. 07. 2015 13.31
deathbite
14. 07. 2015 19.28
-3
Pa so Američani spet prišli do poceni nafte in s tem do močnejšega dolarja. Pa še z Islamsko državo se jim bo lažje ukvarjati. Z iranskimi borci.
Ciymbalta
14. 07. 2015 19.11
+6
Zakaj nebi imel Iran jedrsko orožje ZDA jih lahko ima ne pozabimo kdo je vrgel atomsko bombo na človeka Iran že ne tako da ZDA in ostali tiho
F55
15. 07. 2015 00.07
-8
Ferdo Crni
15. 07. 2015 14.59
-2
super logika - tipična za levake - američani imajo- naj ima še iran. Američani so jo odvrgli na ljudi - naj jo še Iran.... torej vse kul. Prvi razred porodnišnice.....
puspan
14. 07. 2015 17.57
+13
Izrael maj bo ob tem ajnfoh tiho, ker je naredil ze dovolj sranja, kljub temu, da tudi ostali niso ravno nedolzni. Da je ta dogovot koncno urejen, imamo koristi vsi.
emilzapata
14. 07. 2015 17.04
+7
kaj pa če je v ozadju dogovora želja po znižanju cen nafte, s čimer bi američani še bolj ponagajali rusom.
kim llsung
14. 07. 2015 17.24
+1
Rusija je izvoz nafte povecala za 25%...kakrsno-koli nagajanje je brez smisla...
hondica
14. 07. 2015 22.10
-1
Povečala za 25 posto za pol ceneje. Super za kupca.
Dule Med
14. 07. 2015 16.26
+23
Do zdaj še nišče ni uprabljal jederskega orožja razen Američani na Japonskem - v bombnih napadih bivše Juge so uporabljali usiromašene jederske snovi pa bi še se dalo naštevat, kdo je sedaj navaren Iran ali Američani ?
24kura
14. 07. 2015 17.09
+11
Jp. Strašljiva je razpolovna doba osiromašenega urana (U-238), ki se ga uporablja v orožju tudi v Jugoslaviji in je 4,468 biliona (!!) let. Ja, to je 4.468 milionov let! In to oni sistematično in kontinuirano odmetavjo na druge države in ljudi. Lep način, da se znebiš izrabljenega urana.
appollyon
14. 07. 2015 17.54
-3
Tudi jugoslovani, rusi in podobni uporabljajo konice z osiromašenim uranom, ker to so navadne AP konice! Uporqabili so ga res samo američani. Vendar so tudi rusi po 2 sv vojni ukazali jedrski napad na ameriko, pa ga je pametni poveljnik ruske podmornice zavrnil.
hondica
14. 07. 2015 22.13
+0
Jp osiromašen uran se samo strašno sliši, kar je idealno za protizahodne propagandiste.
Uporabnik1245345
15. 07. 2015 03.38
24kura, miljard let pa res. Biljon v zda je miljarda v Sloveniji.
scipio
14. 07. 2015 16.16
+5
iran leze navzgor in to zelo hitro. ob istočasnem padcu grčije je iran zgodba o uspehu par excellence. to sta dva zelo stara soseda. sodobnikom bi nam to moralo biti v poduk, vsem zahodnjakom, balkancem pa še toliko bolj.
KlubPravilnoPretepenihŽena
14. 07. 2015 15.34
+5
To je vzpostavljen poligon, kjer se lahko bitka za atomsko orožje začne, prva jo bo imela Savdska Arabija, če je že nima, potem Turki, tako, da naslednjih 30 let bo turbolentnih kot še nikoli, povsem očitno je, da je to ameriška strateška agenda, če uspostavlja dogovor z državo, ki ji grozi z uničenjem in ima močen odpor proti vsemu njihovemu, nobeno presenečenje ne bo, če bo Amerika skupaj z Izraelom leta 2030, napovedala atomsko vojno bližnje vzhodu.
NoviceResnice
14. 07. 2015 11.48
+5
Cool pomeni da bo nafta cenejša
Follow me
14. 07. 2015 10.54
+5
To pomeni, da ne bo novih smrtnih žrtev iz demokratične držav NATO :D
Bruhalnica24
14. 07. 2015 10.51
+27
Iran nujno potrebuje atomsko orožje, dosega vsaj do Izraela... Iran zadnjih 200 let ni začel nobene vojne... Izrael je v vojni od 1 dne, ko so kreirali državo na tuji zemlji in to z vsemi sosedi...
kim llsung
14. 07. 2015 12.17
+6
Iran lahko brez jedrskega orozja izbrise Izrael in tega se zelo dobro zavedajo...CE Izrael samo grozi in NE napade,to ti vse pove o moči iranskega orozja....
Wurz
14. 07. 2015 13.40
+2
Pomoje je v keshefoundation.org le nekaj resnice, Iran ima zelo močna pogajalska izhodišča...
appollyon
14. 07. 2015 17.56
-7
Haha zato pa ne morajo sklatiit ni neega letala f-16 ki jim je bombardiral nuklearne objekte par let nazaj haha, jaki strah in moč!
lord_m
14. 07. 2015 10.37
+14
Fajn novica....ena redkih v pozitivno smer....ni pa nujno da to pomeni stabilizacijo onega konca, ker se bo Izrael počutil izdanega....ko so pa oni preplašeni pa užgejo vsepočez...
DedekLakai
14. 07. 2015 10.02
+19
Novica, ki bi mogla bit top na prvi strani... saj to neposredno vpliva na vse nas. Vsi drugi casopisi majo to na prvi strani le 24 kur ne. Se vidi kdo je lastnik. Zdaj pa se k novici, super. Zdaj je le vprasanje ce bo to podprl ameriski kongres, ki nasprotuje dogovoru saj je pod vplivom zidov. Je pa res, da ce kongres zavrne ta dogovor bo amerika tista, ki bo na koncu diplomatsko osamljena saj si EU in Rusija in Kitajska zelijo sporazuma saj je Iran velik trga za nove gospodarske nalozbe.