Tujina

Donald Trump se je opravičil za seksistične besede, a umaknil se ne bo

New York, 08. 10. 2016 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Ameriške televizije vrtijo posnetek Donalda Trumpa, ki se leta 2005 med oddajo Access Hollywood hvali sogovorniku, kako skuša spati s poročenimi ženskami in jih grabi za spolovila, kar mu dovolijo, ker je slaven. Video je v ZDA počil kot bomba in je močno pretresel celotno republikansko stranko. Trump se je zato prvič v svoji karieri opravičil za svoje besede. A republikanci so na nogah.

Trump se je za svoje besede opravičil, vendar pa kritiki niso zadovoljni, saj je v opravičilo vpletel napad na nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona in demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton.
Trump se je za svoje besede opravičil, vendar pa kritiki niso zadovoljni, saj je v opravičilo vpletel napad na nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona in demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton. FOTO: AP

Washington Post je v petek z objavo posnetka republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa iz leta 2005 odvrgel politično atomsko bombo, od katere si bo Newyorčan skupaj s svojo stranko težko opomogel. Nekaj uglednih republikancev je Trumpa že pozvalo k odstopu od kampanje.

Trump se je v posnetku oddaje Access Hollywood leta 2005, sveže poročen z Melanio Trump, med drugim naravnost pohvalil, da skuša "po....ti" vsako lepo žensko, ki pride mimo, da jih grabi za "pi..e", kar mu večinoma dovolijo, ker je slaven.

Po Washington Postu je posnetek kramljanja z voditeljem Billyjem Bushem, nečakom nekdanjega predsednika ZDA Georga Busha starejšega, objavila tudi oddaja Access Hollywood, za njo pa so ga v petek neprenehoma vrtele vse ameriške televizije.

Posnetek ga lahko drago stane

Trump je na posnetek takoj odgovoril z izjavo, da je šlo le za šaljiv pogovor med moškima. Kmalu pa je spoznal, da je vrag vzel šalo in je po uvodnem malomarnem opravičilu nekaj ur kasneje izdal še eno. Uvodoma je sporočil, da je šlo na posnetku le za klepet med moškima pred mnogimi leti in dodal, da mu je Clinton na igrišču za golf govoril hujše stvari, s katerimi se njegove izjave ne morejo niti primerjati. "Če je bil kdo užaljen, se opravičujem," je sklenil Trump.

Trump je doslej v letu dni kampanje povedal marsikaj, kar so kritiki in analitiki vzeli kot smrtno obsodbo kandidature, vendar se napovedi niso uresničile. Tokrat pa je bilo drugače, saj so ga napadli prav vsi ugledni člani stranke, nekateri pa zdaj odkrito zahtevajo njegov odstop od kandidature.

To za strankarske voditelje ni bilo dovolj iskreno in so zahtevali več, čeprav je šlo za prvo izjavo Trumpove kariere, ki je vsebovalo besedo opravičilo. Nekaj ur kasneje je objavil minuto in pol dolg video z novim opravičilom, kjer pa spet ni mogel mimo napada na Clintona.

"Dajmo biti pošteni. Živimo v realnem svetu. Nikoli nisem trdil, da sem popoln ali se pretvarjal, da sem kaj drugega. Povedal sem stvari, ki jih obžalujem in besede v tem deset let starem posnetku so del tega. Izrekel sem jih, ni bilo prav in se opravičujem," je dejal ter obljubil, da bo v prihodnje boljši človek in ne bo več razočaral.

Izjavo je nadaljeval z besedami, da je video le odvračanje pozornosti od pravih vprašanj s katerimi se sooča Amerika, ki izgublja delovna mesta in je manj varna kot pred osmimi leti. "Hillary Clinton in njeni so uničili državo. Izrekel sem neumne besede ampak je velika razlika med besedami in dejanji drugih. Bill Clinton je zlorabljal ženske, Hillary Clinton pa je žrtve sramotila in zastraševala. O tem bomo še govorili in vidimo se v nedeljo na soočenju," je sklenil Trump.

To je sploh prvo opravičilo Trumpa po letu dni metanja žalitev na vse strani, kar kaže na resnost položaja, v katerem se je znašel, vendar ne zadostuje. Trump zato pripravlja videoposnetek z daljšim opravičilom, da ustavi plaz pozivov k odstopu od kampanje s strani republikancev.

Številni republikanci ga pozivajo k odstopu od kandidature

Prvi ga je k odstopu pozval nekdanji guverner Utaha John Huntsman, sledil je senatni kandidat iz Illinoisa Mark Kirk, nato nekdanji guverner New Yorka George Pataki, politični direktor Trgovinske zbornice Rob Engstrom, nekdanja članice administracije pri Ronaldu Reaganu Linda Chavez, republikanska komentatorka Ana Navarro in številni drugi zahtevajo, da Trump odstopi in ga zamenja Mike Pence.

Republikanski podpredsedniški kandidat Pence je v petek skoraj dobesedno bežal pred novinarji, republikanci, ki so doslej podpirali Trumpa pa prav tako. Po razmisleku so nekateri, kot je vodja senatne večine Mitch McConnell, Trumpa obsodili in zahtevali resno opravičilo, vendar podpore kandidatu niso umaknili.

Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je odpovedal današnji prvi skupni nastop s Trumpom v Wisconsinu, Trump pa je sporočil, da ostaja v New Yorku in se bo pripravljal na nedeljsko soočenje z demokratko Hillary Clinton.

Kaj je na posnetku?

Trump na video posnetku kramlja z Bushem na poti do studia, kjer snemajo televizijsko oddajo. Razlaga mu, da pozna eno od žensk, ki ju bo sprejela in pravi, da jo je poskušal položiti doma na Floridi, vendar mu ni dala. Čeprav jo je celo peljal v trgovino za nakup pohištva. Trump razloži, da je bila ženska poročena, da se je spravljal nanjo kot pohotna psica, vendar ni uspel. Mimogrede je komentiral njeno umetno oprsje.

Razlaga tudi, kako mu je Melania dovolila, da gre na snemanje, čeprav je vedela, da bo tam veliko lepih žensk. Trump doda, da si ne more pomagati, ker ga lepe ženske avtomatično privlačijo in jih kar poljublja, nič ne čaka, saj mu kot zvezdniku dovolijo vse. "Vse lahko delam, lahko jih zagrabim za pi..e," je dejal Trump Bushu, ki se na posnetku neprestano hihita.

Bratranec predsednika Georga Busha mlajšega je nemudoma objavil opravičilo, kjer pravi, da ga je zelo sram in mu je zelo žal, čeprav se je to zgodilo pred 11 leti, ko je bil mlad in neumen. Access Hollywood je posnetek oddaje, ki ni bil objavljen, izkopal iz arhiva po zgodbi tiskovne agencije AP o tem, kako se je Trump obnašal do žensk na snemanju oddaj Vajenec. AP je opravil intervjuje z nekdanjimi sodelavci, vendar to ni tako odmevno kot posnetek kandidata, ki sam govori nesramno.

Clinton: Temu človeku ne smemo dovoliti, da postane predsednik

Kampanja demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton je nemudoma objavila kratko izjavo: "Grozljivo. Temu človeku ne smemo dovoliti, da postane predsednik". Nato pa prepustila zadevo medijem. Njen podpredsedniški kandidat Tim Kaine je dejal, da mu gre na bruhanje. "Moral bi biti šokiran ali presenečen, vendar moram priznati, da na žalost nisem," je dejal Kaine.

Demokrati že skušajo škandal izkoristiti za napade na vse republikance, ki so kdajkoli podprli Trumpa, saj menijo, da so se jim zdaj izboljšale možnosti za prevzem kongresne večine. Republikanci se zavedajo, da je kandidat postal radioaktiven za vso stranko in iščejo poti za izhod iz zagate. "Donald Trump je umazani starec," je dejal urednik konservativne revije Weekley Standard Bill Kristol.

Na televiziji Fox so voditelji precej bledih obrazov skušali zmanjšati škodo, nekdanji vodja Trumpovega volilnega štaba Corey Lewandowski pa je za CNN dejal, da Američani volijo voditelja svobodnega sveta, ne pa cerkvenega učitelja. Lewandowski je vseeno priporočil Trumpu, naj gre nemudoma na televizijo na intervju s pojasnilom izjav.

Nekdanji guverner Floride Jeb Bush meni, da za to, kar je na videu, ni opravičila. Senatna kandidatka iz New Hampshira Kelly Ayotte, ki je pred dnevi Trumpa postavila za vzor otrokom, je sporočila, da so izjave povsem neprimerne in žaljive.

Celo predsednik Nacionalnega odbora republikanske stranke Reince Priebus je Trumpa obsodil in dejal, da se tako ne sme govoriti o nobeni ženski.

Pred ameriškimi volitvami se vsaka štiri leta govori o tako imenovanem oktobrskem presenečenju, ko o kakšnem kandidatu pride na dan kaj, kar mu lahko uniči kampanjo. Clintonovi to kuha spletna stran WikiLeaks, Trump pa pomoči ne potrebuje.

Ameriški minister za domovinsko varnost Jeh Johnson in nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper sta v petek obtožila Rusijo, da se z računalniškimi vdori in objavami informacij vpleta v ameriške volitve. Moskva je to nemudoma zanikala. Namigi o domnevnem ruskem vpletanju se vrstijo po številnih vdorih v strežnike demokratske stranke, informacije pa potem objavi WikiLeaks ali druga spletna stran. Republikancem doslej še niso vdrli. Predstavniki ameriške vlade so doslej Rusijo obtoževali le neuradno, tokrat pa prvič naravnost s samega obveščevalnega vrha.

WikiLeaks z novimi objavami proti Hillary Clinton

Spletna stran WikiLeaks je v petek objavila prepise ukradene elektronske pošte med sodelavci demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, iz katerih so razvidne nekatere podrobnosti njenih govorov bankirjem z Wall Streeta. Clintonova teh govorov doslej ni hotela objaviti. WikiLeaks že dlje časa objavlja informacije o Clintonovi, do katerih je prišel s pomočjo hekerjev.

Zadnja objava WikiLeaksa je prišla na dan skoraj istočasno s politično atomsko bombo Washington Posta o izjavah republikanskega predsedniškega kandidata iz leta 2005.

Resne politične teme v ameriškem medijsko-političnem ozračju nimajo niti najmanjše možnosti, da preglasijo to, o čemer je govoril Trump. Zadnje objave WikiLeaksa bi lahko Clintonovi morda škodile v času boja za demokratsko predsedniško nominacijo proti socialistu Bernardu Sandersu. Zdaj pa gre za lov na sredinske volivce.

Sanders si je zelo prizadeval, da Clintonova objavi svoje govore pred bankirji, vendar mu tega ni uspelo doseči. Zdaj to dela WikiLeaks, ko si Sanders tega nikakor ne želi, ker podpira Clintonovo proti Trumpu.

Clintonova je bankirjem Goldman Sachsa leta 2014 govorila, da je v mladosti dobro živela zaradi očeta podjetnika, čeprav ni bila bogata, kot je zdaj z možem Billom Clintonom. Povedala je tudi, da so verjetno "insiderji" Wall Streeta najbolje opremljeni za reformo Wall Streeta, brez katerega ni mogoče voditi uspešne nacionalne politične kampanje.

Hillary Clinton
Hillary Clinton FOTO: AP

Objavljene so tudi njene pritožbe nad medijskim poročanjem o donacijah Clintonovi fundaciji in med drugim izjave zaposlenim v brazilski banki o tem, da si želi, da bi ZDA imele zdravstveni sistem, kot ga ima Kanada, da bi imela celotna ameriška celina odprte meje in skupni trg z enakimi možnostmi za vse ljudi ter prihodnost zelene energije.

Predsednik ZDA Barack Obama je v petek obiskal domači Chicago in obisk izkoristil za predčasno oddajo glasu za letošnje splošne volitve na čelu s predsedniškimi. Obama je s tem želel spodbuditi državljane, da izkoristijo možnost predčasnih volitev in se izognejo dolgim vrstam na volilni dan 8. novembra.

Nekoč je razpravljala tudi o potrebi, da se loči zasebno in javno v politiki, ki je po njenih besedah nekaj podobnega izdelavi klobas. Tega nihče ne gleda rad, čeprav ima rad končni izdelek. Zaradi tega morajo imeti politiki javno in zasebno stališče o določenih vprašanjih. S tem je mislila med drugim na pogajanja o sporazumih.

Predsednik Nacionalnega odbora republikanske stranke Reince Priebus je sporočil, da objave kažejo, kakšna je v resnici Clintonova. "Resnica je ta, da je osebnost, ki jo Clintonova kaže med kampanjo, popolna prevara. Kako jo lahko Sanders in podobno misleči demokrati še vedno podpirajo?" meni Priebus.

Volilni štab kandidatke ni potrdil pristnosti objavljenega in nima komentarja. Vlada predsednika Baracka Obame je prav tako petek Rusijo naravnost obtožila, da želi vplivati na ameriške volitve s krajami in objavami podatkov in demokrati se zanašajo na to, da bodo objave razvodenele zaradi tega, kdo jih je spravil na dan. Obenem pa imajo v pomoč še Trumpa.

Clintonova na Floridi z ogromno prednostjo med latinskoameriškimi volivci

Kandidatko demokratov na predsedniških volitvah v ZDA Hillary Clinton na Floridi podpira 58 odstotkov volivcev latinskoameriškega izvora, republikanca Donalda Trumpa pa 28 odstotkov, kaže anketa televizije Univision. Trump je izgubil tudi vso prednost pri volivcih kubanskega porekla, pri katerih sta s Clintonovo izenačena z 41 odstotki podpore.

Ameriška predsedniška kandidata Hillary Clinton in Donald Trump se bosta v nedeljo v St. Louisu pomerila na drugem od treh televizijskih soočenj pred volitvami 8. novembra. Na prvem 26. septembra na Long Islandu se je bolje odrezala demokratka, ki je nato povečala prednost pred republikancem v anketah.

Florida je ena od peščice držav, kjer so volivci dovolj razdeljeni, da ni mogoče z gotovostjo vnaprej napovedati izida, kot na primer za New York, kjer republikanski predsedniški kandidat nima nobenih možnosti, ali Južna Karolina, kjer velja enako za demokrate.

Prednost demokratke med latinskoameriškimi volivci je v državi, kjer skoraj dobesedno šteje vsak glas, zelo velika.

Demokrat Barack Obama je leta 2012 na Floridi premagal republikanca Mitta Romneyja z do tedaj največjo prednostjo med latinskoameriškimi volivci, kar je bilo 21 odstotkov. Clintonova zdaj vodi za 30 odstotkov. Obama je Romneyja z 49 proti 47 odstotkom premagal tudi med volivci kubanskega izvora, ki so dotlej veljali za zanesljivo trdnjavo republikancev.

Trump je septembra vodil med Kubanci pred Clintonovo s 43 proti 36 odstotkom, sedaj pa sta izenačena.

Trump za Clintonovo med temi volivci zaostaja tudi v Nevadi, in sicer za 45 odstotkov. V Koloradu prav tako zaostaja za 48 odstotkov in za prav toliko v Arizoni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (333)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bakiras
09. 10. 2016 10.15
+0
Neverjetno kako vsi moralizirajo. Oba clintona se naj v spegl pogledata. Pa vsi ostali tudi.
Frane Šajn
08. 10. 2016 22.22
-2
Ne vem kaj išče tale maher med politiki, ko pa je zmožen služiti enormne količine denarja. Le kaj bo počel s tistim drobižem kot predsednik, skozi rešeto opozicije verjetno ne bo zmogel kljub zmagi če je računal na vpliv.
selecao
08. 10. 2016 21.49
+3
Lepo, da je bil aktiven tudi na tem področju, vendar pa ga na tem področju Melanija prekaša. Ne vem kaj Američani toliko moralizirajo, ko pa cel svet ve, da do najbolj pokvarjena država na svetu, na vseh področjih!!!
Covidus
08. 10. 2016 21.26
+2
pa saj tak be.dak ne more biti predsednik!
Uporabnik981904
08. 10. 2016 21.35
+0
Frane Šajn
08. 10. 2016 22.24
+4
pridem...... Kako da ne more biti predsednik bedak za kaj imaš pa busha mlajšega
ivan.z Doba
09. 10. 2016 09.33
srebrnibreg
08. 10. 2016 21.13
+8
Zakaj ta portal piše same negativne članke o Trumpu nič pa o Hilari kar je o njej odkril Wikileaks.
nikhrast
08. 10. 2016 20.33
-2
Slab teden za Trumpa, vse mu gre marobe, vsi ga zašuščajo, mogoče ga bo še Melanie.
Skunk Works
08. 10. 2016 20.31
+2
Trump je klovn
srebrnibreg
08. 10. 2016 20.39
-1
Kaj se je pa tebi zgodilo, da takšne pišeš o svojem kapitalistu?
Skunk Works
08. 10. 2016 21.12
-3
srebrnibreg
08. 10. 2016 21.17
+3
Pa na operacijo za odstranitev *cekra* med nogami tudi moraš, če že hočeš ženska biti.
ivan.z Doba
09. 10. 2016 09.34
-1
Rozi je bil/a na zdravljenju verbalne inkontinence.
janezek123@gmail.com
08. 10. 2016 20.15
+11
Kakšne veze ima tole sploh z volitvami? V vsaki moški družbi se še hujše pogovarjajo pa se nihče ne zgraža. Itak je vse res, ženske padajo na denar, sploh če se ta meri v milijardah... Sploh pa po pravici stokrat rajši vidim za predsednika nekoga, ki kot vsak zdrav moški gleda za kiklami, kot pa neko zagrenjeno psihopatko, ki ljudem grozi z droni in bombami samo zaradi tega, ker ne delijo njenega političnega prepričanja.
korintos23
08. 10. 2016 19.38
+0
E moj Trumpos, ženske imaš za krave, a te je mama krava stelila?
Covidus
08. 10. 2016 21.27
+0
ednpa?
08. 10. 2016 18.59
+1
tok enga pompa zarad teh volitev PS: nima veze kdo bo zmagal america bo še zmerom "master of puppets" (EU,...)
Uporabnik981904
08. 10. 2016 21.38
-1
Izid teh volitev bo na slovence vplival tako dramatično kot odkritje higgsovega bozona ...
ljx
08. 10. 2016 18.58
+1
Igra na karto ženskih volilk,da vse ženske v Ameriki volijo Hillary. Donald je dec in deci prbijejo tud kakšno neumnost,ampak Hilery se bo prej stegnla,kot bila izvoljena za predsednico.Po Bibliji je Antikrist moški in ne ženska.
korintos23
08. 10. 2016 19.35
+3
On je taki dec kot ti, dec ja, samo jajc nimata!
ljx
08. 10. 2016 20.23
-2
Človek ki je prvi vrgel Obami v obraz da ni ameriški državljan in zahteval da naj pokaže rojstni list,človek ki se je postavil proti Hilary,pa posluši mal česa obtožuje njo pa Billa,človek ki je tako mrho kot je Melanija napoku,pa pravš da nima jajc.Kar se pa mojih tiče,bi ti jih sliku pa dal na avatar,sam so mi še skromno šaljivi izbrisali,ker jih očitno zelo moti da ni slovenščina.
Covidus
08. 10. 2016 21.28
-1
CestniKolesar370Wattov
08. 10. 2016 17.46
+6
Na 24ur ni bilo ENEGA SAMEGA prispevka o tem kako je Hillary zrežirala demokratske primaryje, kako je 10 let nazaj lobirala za isto steno na meji z Mehiko kot danes Donald, kako je umrlo par 10 ljudi, ki bi jo razkrili, kako je na sestanku rekla, da bi z droni zbombandirala Assangea, kako se je smejala in bila ponosna svojim sposobnostim, da je posiljevalca rešila pred zaporom, ko je posilil 12 letno dekle.... NIČESAR. A to vam je medij, ki mu zaupate? Ha ha ha. Ko pa Don reče neki ženski, da je debela, je pa panika.
Kollerik
08. 10. 2016 22.54
-3
glej no, kako jokca za glupsonom trumpom....
CestniKolesar370Wattov
08. 10. 2016 17.41
+6
Čista realnost: Ta novica se vlači po vseh medijih v istem času, ko Wikileaks razkriva 10x hujše stvari. Obenem mediji in novinarji kot je John Oliver perejo folku glavo, da je to nekaj strašnega. Obenem John Oliver lobira za gej parade in ko se 2 moška grabita za moda, pravi, da je to nekaj običajnega. Štekaš? Trumpu je všeč muca in to je problem. Enim je všeč tič in to ni problem. Osebno nimam problema z ničemer, delaj kar ti paše. Ampak drži se načel mater ti.
FoglofffTunekkk
08. 10. 2016 17.35
+7
Fprašanja in odgovori: Hej, tudi Bill Clinton je umazani starec?...Bill ne kandidira za predsednika!...Hillary pri njem to prenaša brez pomisleka?...Hillary ga je že davno odpikala, čepraf sta formalno še skupaj.... Dejstvo: med starejšo generacijo verjetno obstaja cela "kultura" seksističnega obravnavanja nasprotnega spola. Tak je pač fčasih blo... FHalozah še gnes obravnvamo ženske kot simbol Erosa...Venere...Lezbosa... Skratka, ženske so bogovi !!!
FoglofffTunekkk
08. 10. 2016 17.28
+3
Čujte, nekdanja od Johna Lennon-s, Yoko Ono, je povedala, da je imela seksualno razmerje z Hillary Clinton v 70 letih... Jo srčno podpira v njeni predsedniški bitki.
korintos23
08. 10. 2016 19.37
+1
FoglofffTunekkk
08. 10. 2016 17.18
+7
Malo v razmislek To sn gnes dobo po el. pošti: "Čist v redu je, če tak je film, da se strelajo in šprica kri in čreva gor po zraku letajo. Čist v redu je, če kdo iz groba roko pomoli in en brez glave drugega, ki je brez nog lovi. Čist v redu je, če kakšnega na kol nataknejo, mal posolijo, skuhajo, potem pomalcajo. Čist v redu je, če kdo ponoči drugim pije kri. Otroci, pejte gledat film! Glavn, da seksa ni!... A v Slogi pa vrtijo pornografijo in starši ne morejo več spat. Glave skup tiščijo in govorijo: mladino moramo obvarovat!"
piu
08. 10. 2016 16.30
+0
Iz te slike se lepo vidi, da ime lasuljo...... ne blefirat.....
piu
08. 10. 2016 16.30
-1
srebrnibreg
08. 10. 2016 15.48
+3
Morda kdo ve, če je ta desničarski sindrom žaljenja vsega kar in kdor ni s tabo prišel iz Slovenije v Ameriko ali obratno.
Julijann
08. 10. 2016 15.34
+0
Če bi si Trump zares želel Bele hiše, potem ne bi žalil žensk in ne bi poniževal, grdo govoril o Latinoameričanih. Ženske, priseljenci sta najmočnejša volilna skupina v ZDA . Obama se lahko za drugi mandat zahvali izključno volilcem ženskega spola. Kaj želi Donald Trump? , tako zabit ni, da se ne bi zavedal, da ne moreš določene ljudi, ki imajo volilno pravico žaliti, nato pričakovati, da volijo zate .
dannyer
08. 10. 2016 19.12
+5
Medijski spini ne kredibilnih medijev prvič ni žalil vseh latinotov ampak tiste kriminalce lahko najdeš kaj je v resnici rekel z razliko od medijev tudi un in ice postavljajo medije in demokrate na laž trump ima prav . ženske pa ni žalil če misliš ono ne kredibilno manekenko . pol res nisi razgledan . druga največja hiša ki se je v zadnjih 60 letih zmotila samo takrat ko je kenedy zmagal to pa zaradi goljufij pri volitvah.kaže da trump vodi .preveri informacij in ne iz cnn nnbsja ali katerega shizofrenega medija
RožleYXXX
08. 10. 2016 15.23
+1
Zgleda so Kilari zdej fajn nafilal z antidepresivi, da se ni nič šejkala ...!
ljx
08. 10. 2016 19.00
+2
Ma dvojnica stari,Hilary je ledu kot Tito! :P