Tujina

Trump: Rusija je lažna novica, ki so si jo izmislili mediji

Washington, 16. 02. 2017 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik Donald Trump je na novinarski konferenci ponavljal, da so mediji ušli izpod nadzora ter za vse težave okrivil prav medije, ki po njegovem prepričanju lažejo. Med drugim je zanikal, da bi imel kakršnekoli zveze z Rusijo, ni pa mogel z gotovostjo zanikati, da bi imel kdo iz njegove kampanje stike z ruskimi obveščevalci ali predstavniki vlade pred lanskoletnimi volitvami.

Ameriški predsednik Donald Trump je na današnji novinarski konferenci javnost znova seznanil, da je zmagal na volitvah z največjo zmago v zgodovini, da je njegova vlada naredila izjemno veliko in deluje kot dobro podmazan stroj, v njej pa ni nobenega kaosa. Za vse težave je okrivil medije, ki po njegovem prepričanju lažejo.

Trump je v mešanici napadov na medije, ki po njegovem objavljajo lažne novice, in pohval na račun tistih medijev, ki naj bi poročali tako, kot je treba, zagotovil, da se izjemno zabava, za analizo vseh njegovih izjav pa bo potrebno še nekaj ur.

Skozi novinarsko konferenco, ki je v prvem delu potekala kot njegov nastop med kampanjo, v drugem pa ni bila podobna nobeni predsedniški novinarski konferenci v zgodovini ZDA, ponavljal, da so mediji ušli izpod nadzora, še posebej pa je bil kritičen do televizije CNN, ki ga menda naravnost sovraži.

Zato jo je iz "lažnega medija" povišal v "zelo lažnega". Veliko očitkov je letelo tudi na "propadajoči New York Times", pa tudi na Wall Street Journal in druge.

Trump je na novinarski konferenci za vse težave okrivil lažnive medije.
Trump je na novinarski konferenci za vse težave okrivil lažnive medije. FOTO: AP

Zanikal zveze z Rusijo

Med drugim je zanikal, da bi imel kakršnekoli zveze z Rusijo, kjer nima nobenih poslov in nobenih dolgov, ni pa mogel z gotovostjo zanikati, da bi imel kdo iz njegove kampanje stike z ruskimi obveščevalci ali predstavniki vlade pred lanskoletnimi volitvami.

Njegov svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn je zaradi tega odstopil, Trump pa je dejal, da ga je odpustil zaradi tega, ker ni povedal resnice podpredsedniku ZDA Miku Pencu, ki je Flynna zagovarjal v javnosti.

Rusija je po Trumpovih besedah lažna novica, ki so si jo izmislili mediji, pa tudi demokrati, ker so izgubili na volitvah. Uhajanje informacij iz vlade je označil za kriminalno in obljubil pregon kriminalcev, ki to delajo. Potem je vnesel nekaj zmede z izjavo, da so informacije, ki uhajajo resnične, poročanje o njih pa je lažno.

Michael Flynn
Michael Flynn FOTO: AP

Flynn je menda govoril z Rusi in tudi drugimi tujci, pri čemer je le opravljal svoje delo. Trump je zanikal, da bi mu to naročil, obenem pa zatrdil, da bi mu lahko brez težav.

Novinar NBC ga je po samohvali, da je dobil največ elektorskih glasov od predsednika Ronalda Reagana, vprašal, kako mu lahko Američani zaupajo glede boja proti lažnim informacijam, če pa jih sam širi. Trump je odgovoril, da je od nekje dobil to informacijo.

Prav tako je tudi zagotovil, da ni primerjave med njegovimi pozivi Rusiji, naj vlomi v računalnike demokratov, in pohvalami na račun objave informacij na Wikileaksu ter uhajanji informacij iz njegove vlade. Prvo je v redu, slednje pa kriminalno.

"Kaj bo šele takrat, ko bodo občutljiva pogajanja okrog Bližnjega vzhoda ali Severne Koreje. A boste tudi takrat objavljali informacije?", je vprašal Trump.

Še vedno vztraja, da je bil njegov ukaz proti priseljencem in beguncem pravilna odločitev, ker so tam zunaj slabi ljudje, celo slabši od novinarjev, njegovo pravosodno ministrstvo pa je kmalu sporočilo, da se na sodno zamrznitev ukaza ne bo pritožilo, ampak bo Trump spisal nov ukaz.

Glede uhajanja informacij pa je najel šefa finančnega podjetja Cerberus Capital Management Stephena Feinberga, da opravi revizijo dela obveščevalnih agencij in predlaga ukrepe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (211)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ad-hoc
17. 02. 2017 10.20
+1
Trump je legenda in pika.
Nightyfly
17. 02. 2017 10.45
+1
Ne se , ce sploh postane . To bo zanj preklemano tezko ,ker zanj
Kollerik
17. 02. 2017 12.04
+2
zame je navaden beddak, kateremu sledijo še večji beddaki
Uporabnik1046796
17. 02. 2017 12.12
+0
Relin Quish
17. 02. 2017 12.15
-2
Frigo
17. 02. 2017 14.29
Uporabnik113189
17. 02. 2017 10.09
+18
Trump je zelo kontroverzna osebnost. Pred njim je zgodovinska priložnost, nekaj podobnega kot je je doživel Abraham Lincoln, ko je moral presekati zgodbe s sužnje lastništvom. Vojna in po njej je trajal proces osvobajanja sužnjev še leta, kukluksklan itd. . Amerika mora korenito spremeniti svojo paradigmo delovanja, razvoja. Nekaj podobnega kot je doživela Rusija s perestrojko. Razmerja na svetu med celinami so se namreč drastično spremenila in ta celina je v kolapsu, preveč je bremen iz preteklosti. Vse od časa selitve belega človeka na celino rdečega človeka, plemen, se paradigma razvoja ni spremenila..Priseljevanje, priseljevanje, priseljevanje brez omejitev. Razvoj te kulture pa je še vedno v paradigmi kavbojev oboroženih z revolverjem in velikih rančerjev, ki so svoje imperije širili s tolpo revolverašev. Dediščina te kulture je pravica do orožja, pravica močnejšega itd. Danes so pač samo nekoliko bolj "prikriti". namesto tolpe, pripeljejo "varnostnike" v sosednjo državo, ki noče prodati želenih dobrin ali ozemlja pohlepnemu kapitalistu. Obdobje takšnega razvoja se na kratko končuje.
Ezav
17. 02. 2017 10.17
+2
Nightyfly
17. 02. 2017 10.22
+1
jesenvoyo
17. 02. 2017 10.23
+4
Pohlepni kapitalist pa danes ni več vezan na eno celino, zato postaja še bolj mednarodno požrešen in nenasiten.
Uporabnik113189
17. 02. 2017 10.24
+6
Kitajska se je izvlekla iz fevdalne družbe in enotnih zelenih uniform, bliskovito uvaja in kopira vse dosežke, ki jih je naša civilizacija mukoma dosegla, ne plačuje patentov in leta vložena v razvoj generacij v Evropi in ZDA, postaja vse močnejša, manipulacije z valuto, da ne naštevam. Indija izstreljuje satelite, dela velike korake v razvoju, Rusija se je preuredila, osvobodila bremen, dviga se iz pepela. ZDA pa so kaotično prenaseljene, čista narava opustošena, mogočna prostranstva izkoriščena, prostora za širjenje zmanjkuje, naravnih virov za nove migracije ni. Hkrati iz te celine beži kapital, ki se investira v sosednje celine, te niso ravno prijateljsko razpoložene do svojega tekmeca. Za vratom ZDA visi izjemno težak kamen, največji proračun na svetu za oborožitev, ki to veliko zvezo držav potaplja z množico vojaških baz po vsem svetu in ji preprečuje tehnološki napredek, znanstvene raziskave, obnovo zastarele infrastrukture, ki je pogoj za znižanje stroškov, industrijsko revolucijo 4.0.
Uporabnik113189
17. 02. 2017 10.25
+9
Za nameček pa imajo še neverjetno multikulturalizem, vsi se počutijo ogroženi, muslimani versko, črnci zaradi barve kože, belci zaradi črnskega rasizma, podcenjeni latinski sloj. Ni veziva, ki bi povezovalo narod v skupnost..Skratka ZDA so obsojene na nazadovanje in razpadanje, podobno kot rimski imperij nekoč. Zgodovina se ponavlja. Zaustaviti te procese pa je neizmerno težko. Kapitalistični mogotci, milijarderji gledajo izključno svoj interes, Amerika je njihova domovina samo retorično, svoj pogled imajo usmerjen v svetovno vlado. Mediji so v rokah milijarderjev katerih načrti niso vlaganje kapitala v to celino, kjer ne vidijo potenciala oziroma vidijo preveč stroškov in premalo zaslužka. Ceneje je zgodbo zapustiti kot zastarelo tovarno avtov, prepustiti razpadanju. Jasno da širijo dezinformacije, male laži. Apolitični milijarderji delajo po že znanem scenariju, ko imaš pogled preveč usmerjen v prihodnost, potem pa ne opaziš past pod svojimi nogami in neprevidno padeš v jamo. Po tem svetu moraš hoditi previdno in paziti na vsak korak če hočeš preživeti.
Uporabnik113189
17. 02. 2017 10.38
+5
Eno temeljnih vprašanj se glasi, ali ZDA lahko obvladajo današnji svet če se poveča že danes nenormalni vojaški proračun za trikrat? Mislim da ne. Povečali ga bodo tudi tekmeci, zlahka precej lažje kot oni. Poiskati bo potrebno novo pot, nov način, nove odnose, ali pa prepustiti prevlado tekmecem.
Nightyfly
17. 02. 2017 11.03
+3
klasik ,,,, omenil si nekak razkroj v amer.socialnem zivljenju ...identiteta in tako naprej. S tem se strinjam ,ker ima ta njihov melt-pot se vedno nekaj prostore in ni se prislo do saturacije . Izredno kompleksna situacija . Amerikanci res obesajo zastavice vsepovsod in mahajo z njimi , to absurd je v tem tam gor , da na eni strani maha z zastavico en belec , na drugi strani pa crnec , latino , korejc , ki imajo diametralne poglede na vse skupaj in se med seboj sovrazijo . Toda vsi so Amerikanci , razstopljeni v dveh posodah ,ki ju imenujejo -demokratska in republikanska . Se je kdo vprasal zakaj samo dve stranki ? Mislim, da prav zato ,ker takojacas politiko neka drzave ,ne pa slabis . Tudi mene je nekaj desetletij nazaj zavedlo ime -demokratska stranka ...... In vedno bolj se je kazalo in izkazalo , da so prakticno enaki republikancem , razen nekaj splosnih nacel glede zivljenja , abortusa in dogem ,ki jasno ankorirajo v cerkvenih krogih . Ameriska politika je samo ena . Vladati svetu . Tudi Obam je o je vodil , ceprav bolj na fino , zavito v celofan , za obrazom Clintonove , da je obraz predsednika -Nobelovca ostal bolj cist pred bogom .
Uporabnik113189
17. 02. 2017 11.16
+3
ZDA in njihov melt-pot drži skupaj samo ena stvar, visok zaslužek, udobno življenje. vse ostale vrednote pa vlečejo narazen. Ko bo zmanjkalo denarja, bo ta lonec razneslo.
puspan
17. 02. 2017 11.48
+1
Veliko od tega, kar si napisal drži. Za spremembe, ki jih Amerika nujno potrebuje, je Trump diametralno napačna oseba, ki bi lahko to dosegla. On je, kot vreča eksploziva, ki iz dneva v dan, še bolj razpihuje strasti, namesto, da bi z vizijo in pametnimi ravnanji spremenil svet. To, kar je do sedaj napovedal in razbobnal, lahko slišimo v vsaki vaški gostilni od marsikaterega govorno talentiranega pijančka, ki se lahko v odsotnosti svoje žene, vsaj za kakšno urico razbremeni svojih težav v vednosti, da bo moral kmalu, ko pride spet domov obuti copate, ki so mu natančno določene in predpisane.
emilzapata
17. 02. 2017 13.03
+1
puspan: požara se ne gasi z otroško vodno pištolo, za rešitev amerike in s tem tudi ohranitev miru v svetu, je potreben mož dejanj, in to trumf je.
emilzapata
17. 02. 2017 13.08
Američani živijo eden mimo drugega, nacionalne skupnosti so še vedno močno prisotne. V ameriškem topilnem loncu so se stopili vzhodnoevropejci, balkanci, tudi germani in seveda anglosasi, vsi ostali pa ne, od črncev, arabcev kitajcev, japoncev, indicev, pa tudi vietnamcev vosonital ,
puspan
17. 02. 2017 14.00
To je Amerika od samega nastanka bila in tudi dokazala, da zna. Žal se je to spremenilo, saj se ves svet spreminja in tudi Amerika se bo morala, ampak zagotovo ne s Trumpom. Ta je že dokazal, da je totalno nesposoben, zna pa neverjetno dobro vrteti svoj mlin, kot to zna vsak, ki špekulira in nateguje ljudi z nepremičninami.
dr.psiho
17. 02. 2017 09.57
+0
ne razumem zakaj se toliko zavlacuje..ukrajina ima svoje meje in te meje je treba uspostaviti neglede na neke teorije zarote!! kakor tudi balkan..balkan je mogoce se toliko bolj pomemben zaradi ugrozenosti celotnega miru evropske unije! free vojvodina ,free sanjak,fee Bih..
jesenvoyo
17. 02. 2017 10.36
+1
Seveda ima Ukrajina svoje meje, ljudi so nafopali kako bodo boljše in lepše živeli čez noč in zdaj je rezultat znan, to velja po navadi samo za peščico ljudi, večina pa potegne kratko. Zopet so se v neko državo vmešavale zunanje interesne sfere, s svojimi slabimi nameni, iz tega pa je nastalo od vojaških spopadov, mržnje med ljudmi, ki so še včeraj pa če ne idealno, pa vsaj mirno živeli in sobivali med seboj, kup težav, ki jih nekateri želijo še povečati, zaostriti.
PIERREBRICE
17. 02. 2017 09.52
+1
Rdečelasi LOLEK je povsem izgubljen v prostoru in času. Leta 2018 stolčka v Beli hiši grel ne bo več.
Nightyfly
17. 02. 2017 10.28
+0
To pravite vi , ne napisete pa nic relevantnega , o katerem bi lahko debatirali , potrdili ali demantirali . Trump je kontroverzna osebnost ,kot je pravilno napisal zgoraj ***klasik, tudi nepredvidljiva , to pa ne pomeni , da nima kaksnega zajca v klobuku oz.prave resitve ali usmeritve ,ki bi nekako povezala vse velike imperije v sodelovanje ,ne pa vojskovanje . Kot je videti je ze z nastopom funkcije dodobra pretresel amerisko druzbo , se bolj pa stare ukoreninjene tabore petroljerjev ,orozarjev , bankirjev in podobnih megalomanskih trustov ,ki obvladujejo Svet ,ne sam o Amerike . No ,bote kaj napisal ?
PIERREBRICE
17. 02. 2017 11.33
+2
Ameriški psihiater in psihoterapevt John D. Gartner, predavatelj na prestižni baltimorski medicinski fakulteti Johns Hopkins, je za ameriške medije povedal, da aktualni ameriški predsednik Donald Trump boleha za malignim narcizmom. Zavedajoč se, da krši Goldwaterjevo pravilo, po katerem psihiatri ne smejo postavljati diagnoz javni osebi brez njene privolitve in če je niso dobro ocenili, je Gartner javno povedal to, s čimer se strinjajo mnogi njegovi kolegi. »Donald Trump je nevarno duševno bolan in po temperamentu neprimeren za predsednika neke države,« je dejal Gartner, ki prizna, da ga ni osebno ocenil, a pravi, da je očitno; spomnil je na njegovo vedenje in nagnjenost k »grandioznosti, sadizmu, agresivnosti, paranoji, impulzivnosti in hiperobčutljivosti«. »Videli smo dovolj, da lahko postavimo diagnozo. Ta motnja je neozdravljiva in jo je treba ločiti od narcistične motnje osebnosti, za katero je značilna emocionalna in psihološka fiksacija na samega sebe,« je dodal. Maligni narcisi pogosto nimajo interesa za moralni odnos in ne občutijo kesanja zaradi svojih dejanj. Lahko so zelo inteligentni, zgovorni, šarmantni in so neredko na visokih položajih; zanje je značilna aroganca, napihnjena drža, uživajo v kosanju z drugimi. Prikaz te vrste narcizma je pogost v književnih delih, zlasti v pravljicah, v katerih so te osebne značilnosti idealne za opis negativnih likov. V resničnem svetu so sadizem, sovraštvo in nenadzorovana agresija malignega narcisa tisto, kar prepoznamo v osebnostnih vodij različnih režimov in terorističnih skupin. Po podatkih ameriškega združenja psihiatrov so osnovne značilnosti ljudi, ki se prepoznajo v malignem narcizmu, grandiozni občutek lastne pomembnosti, preokupiranost s fantazijami o neomejeni moči, uspehu in pameti, prepričanje o lastni posebnosti, močna potreba po pretiranem občudovanju, izkoriščanje drugih za dosego lastnih ciljev, pomanjkanje empatije ter poudarjena zavist.
Kollerik
17. 02. 2017 12.05
+0
puspan
17. 02. 2017 14.04
dr.psiho
17. 02. 2017 09.52
-4
gremo tramp..vojsko na ukrajinsko mejo..vojsko na srbsko mejo..in pokazat da nam ni do igric!
Uporabnik1046796
17. 02. 2017 12.14
+5
M_teorija
17. 02. 2017 09.20
+17
HM, tako se je tudi pri nas začelo, ko so na oblast prišli nesposobni. Najprej so bili krivi pristranski mediji, pa potem skorumpirana sodišča, pa pa strici iz ozadja, pa Zombiji, pa pa Ustava jim ni bila všeč, pa koalicijski partnerji, ki so imeli svoje, drugačne poglede od Velikega, so imeli veze z Udbo, pa odpadnikm v lastnih vrstah je Leljak vedno našel kak dokument o sodelovanju z Udbo, po možnosti zlimanega, če glih ni bil IN, Himna jim je itak bila brezvezna, preteklo zgodovino je blo treba na novo spisat, še posebej za kakega kandidata za predsednika države,...In vse kar je bilo slabega se je delalo za hrbtom Velikega, v njegovem imenu in brez njegove vednosti, celo za smrkanje ni vedel!?
kianolog
17. 02. 2017 09.23
+1
sodelujem
17. 02. 2017 09.50
-1
M_teorija
17. 02. 2017 09.55
+2
....vsaj ne ustvarjajo še dodaten kaos in ne krivijo vsepovprek!?
M_teorija
17. 02. 2017 09.03
+15
Pa kaj sploh bere te brezvezne medije kot so CNN in podobni. Naj bere in Gleda Novo TV, tam govorijo samo resnico!?
Borut Stari
17. 02. 2017 09.22
+0
M_teorija
17. 02. 2017 09.53
+2
Dober konj za razliko od slabega ne rabi sam dvigovat prahu!?
wolfterier
17. 02. 2017 10.09
+1
Dober konj sam dviga prah,a misliš, da se praši kar sam od sebe...
felixkp
17. 02. 2017 08.51
+1
Dajmo trump, prestavi že enkrat v višjo prestavo in se zapelji v svoje brezno.
enakostzavse
17. 02. 2017 09.13
-2
Tako bi odreagirali normalni bluzatorji, on pa ni normalen !
felixkp
17. 02. 2017 13.15
I G N O R A N T
17. 02. 2017 08.44
+2
Aleksandr Solzhenitsyn je lepo opisal kako se temu poslu streze
Kollerik
17. 02. 2017 08.35
+2
Trumpu so napoti novinarji, čisto tako kot vsem njegovim glavnim pajdašem in prijateljem, od Putina naprej, pa vse do malega firerja, ki bi se mu tako rad zarinil. Zakaj pa so novinarji lahko v napota takšnim tipom, je seveda zelo jasno....razen debilkotom, ki jih je pri nas še vedno dosti.
I G N O R A N T
17. 02. 2017 08.34
+3
Car.Ha ha ha.
felixkp
17. 02. 2017 08.47
+0
enakostzavse
17. 02. 2017 09.09
+2
dr.psiho
17. 02. 2017 08.26
-5
tramp samo zavlacuje zadeve ,da Rusija pridobi na casu!! kmalu nebo vec pomebno kaj amerikanci ali eu mislijo!! Rusija prevzema vodstvo in to skrajnem desnem nacinu!!
enakostzavse
17. 02. 2017 08.22
+2
Predlagam krampusu, da si ustvari lastno tv, po vzoru noratv. Bo razumljen, kot en drug psihopat. Vsaj na svoji tv, če ju že ves svet ne razume.
Aijn Prenn
17. 02. 2017 08.19
+4
Zmeden, slabo orientiran tip z visokimi ambicijami in delaven... Kratek opis dedca od Melanije... ;-))
nikhrast
16. 02. 2017 22.41
-10
Spet precej materiala za soboto zvečer, SNL bo imel piknik, Alec Baldwin bo blestel. Ubogi Trump, počil bo od bahanja, laže sam sebi, še republikance se distancirajo od njega, no, tolerirajo ga.
BildiTheEmperor
16. 02. 2017 22.09
+3
Čim je nek predsednik Amerike naklonjen sodelovanju z Rusijo ga levi anarhisti in teroristi označijo za izdajalca
nikhrast
16. 02. 2017 22.33
+4
babybee
16. 02. 2017 22.04
+7
...pa crknes od smeha, ko to beres ...
nikhrast
16. 02. 2017 22.33
-2
Mauzahecmauzares
16. 02. 2017 22.00
+5
minnaema@yahoo.com
16. 02. 2017 21.40
+2
droze, droze .....saj veste kaj bi vam ponavljala, da DNAR nima ušes pa dobro čuje-nima nog pa hitro teče!!!
komarec
16. 02. 2017 21.56
+1
......pa nima vratu in se hitro obrača. Meni pa je všeč, da tudi denar "živi" mirno kot jaz.
kianolog
16. 02. 2017 21.40
+0
Dej jih Donald, dej, močvirnike!
ljx
16. 02. 2017 21.55
-1
enakostzavse
17. 02. 2017 09.11
+1
Edino vibrirko poznata vidva ? No ja, se opazi.