Tujina

Domnevni morilec v nevarnosti?

London, 22. 05. 2007 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1

Za grozljivim umorom bivšega ruskega vohuna Litvinenka stoji njegov nekdanji sodelavec, trdi britansko tožilstvo.

Andrej Lugovoj je po mnenju britanskega tožilstva namenoma zastrupil Aleksandra Litvinenka.
Andrej Lugovoj je po mnenju britanskega tožilstva namenoma zastrupil Aleksandra Litvinenka. FOTO: Reuters
Lugovoj je bil v poznih osemdesetih uslužbenec oddelka KGB, kjer so varovali takratne visoke sovjetske funkcionarje. Leta 1996 je odšel iz FSB, naslednika KGB, in se zaposlil kot vodja varnostnikov pri ruskem tajkunu Borisu Berezovskemu.

Lani so Lugovoja zdravili na posebnem oddelku moskovske bolnišnice, kjer so ležale žrtve černobilske nesreče, do katere je prišlo leta 1986. Lugovoj ni želel izdati, zakaj ga zdravijo, mediji pa so namigovali, da gre najverjetneje za zastrupitev z radioaktivnim materialom.

Lugovoj je vseskozi zanikal kakršno koli povezavo s smrtjo Litvinenka. Dejal je, da je umrlega bežno poznal deset let, leta 2005 pa naj bi ga Litvinenko sam poklical, da bi mu posredoval podatke o nekem britanskem podjetju, ki se ukvarja z varovanjem ljudi in premoženja.

Rus Andrej Lugovoj je zagrešil umor nekdanjega vohuna Aleksandra Litvinenka, zato smo zoper njega vložili obtožnico, je sporočilo britansko državno tožilstvo. ''Ugotovili smo, da dokazi, ki nam jih je posredovala policija, zadostujejo za obtožnico zoper Andreja Lugovoja, ki naj bi Aleksandra Litvinenka namenoma zastrupil,'' je povedal vodja tožilstva, Ken Macdonald.

Britanski tožilec je prepričan, da je pregon Lugovoja več kot očitno javni interes. ''Prizadevamo si za čimprejšnjo izročitev iz Rusije v Veliko Britanijo, da bi Lugovoja privedli pred sodišče, kjer bi se moral zagovarjati za zelo resen zločin,'' je dodal.

Ruska ustava ne dovoljuje izročitve svojih državljanov, zato je rusko tožilstvo že zatrdilo, da Lugovoju ne bodo sodili v tujini. Britanske oblasti so medtem ruskemu veleposlaniku sporočile, da pričakujejo polno sodelovanje v primeru Litvinenko.

Lugovoj, sicer nekdanji ruski agent, je zanikal sleherno vpletenost v Litvinenkovo smrt ter napovedal, da bo v zvezi s tem primerom razkril "senzacionalne" informacije. Odločitev britanskega tožilstva, da proti njemu vloži obtožnico, pa je označil kot politično. Že dolgo časa pa se že brani obtožb medijev, ki so ga označili za "pošast".

Boleča smrt

Nisem ubil Litvinenka. Nič nimam z njegovo smrtjo, do tako imenovanih dokazov, ki so jih zbrali britanski sodni uradniki, pa lahko izrazim le utemeljeno nezaupanje. Andrej Luguvoj

Litvinenko je Lugovoja in še nekega ruskega poslovneža, Dimitrija Kovtuna, spoznal 1. novembra lani v hotelskem baru Pine. V nekaj urah od srečanja je hudo zbolel, 23. novembra pa je v hudih mukah umrl v londonski bolnišnici. Pozneje se je izkazalo, da je Litvinenko, nekdanji agent ruske obveščevalne službe KBM, umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210.

Umor se je izkazal za perečo točko v odnosih med Veliko Britanijo in Rusijo, še posebej potem, ko je Litvinenko v pismu pred smrtjo za svoj umor obdolžil ruskega predsednika Vladimirja Putina. Z napovedano obtožnico Lugovoja se bodo odnosi med državama najverjetneje še zaostrili.

Smrt nekdanjega agenta KGB in kasnejšega ostrega kritika oblasti v Kremlju je povzročila pravi vihar v medijih ter vzpodbudila številna ugibanja in teorije o tem, kdo stoji za njegovim umorom.

V nevarnosti tudi Lugovoj

Dober Litvinenkov prijatelj Aleksander Goldfarb je obtoženca za umor označil za "časovno bombo na dveh nogah" za Kremelj. Prepričan je, da je njegovo življenje ogroženo, ker pozna naročnika umora. "Zelo presenečen bom, če bo še dolgo živel," je dejal. Po njegovem mnenju je umor Litvinenka naročil nekdo iz visokih političnih krogov, saj bi le tako imel dostop do polonija.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leo vidic
23. 05. 2007 00.41
Putin bo sedaj ustanovil komisijo, ki bo strokovno ugotovila, kakšno vlogo je njihova varnosntna služba odigrala pri umoru in če je bilo njeno delovanje vseskozi "transparentno" :-)