Tujina

Sodnica zavrnila milijonsko varščino: Strauss-Kahn ostaja v priporu

New York, 16. 05. 2011 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
26

Obramba Strauss-Kahna, ki je obtožen spolnega napada, je sodišču predlagala varščino v višini milijona evrov. Sodnica je varščino zavrnila, zato Strauss-Kahn, ki se je izrekel za nedolžnega, ostaja v priporu.

Dominique Strauss-Kahn je po besedah njegovega odvetnika precej utrujen, sicer pa se počuti dobro.
Dominique Strauss-Kahn je po besedah njegovega odvetnika precej utrujen, sicer pa se počuti dobro. FOTO: Reuters

Newyorška sodnica Melissa Jackson je odredila, da mora generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn ostati v priporu, vsaj do naslednjega zaslišanja 20. maja. Strauss-Kahn je obtožen spolnega napada na sobarico v newyorškem hotelu Sofitel.

Sodnica je upoštevala argument tožilstva, da obstaja nevarnost pobega pred pravico in zavrnila predlog obrambe, da plača milijon dolarjev varščine in preda potni list. Njegov odvetnik je tudi zagotavljal, da bo Strauss-Kahn ostal v New Yorku in živel pri svoji hčerki.

Prevladal pa je argument tožilca Johna McConnella, da Strauss-Kahn nima nobenega razloga, da ostane v ZDA, in številne razloge, da odide iz države. Tožilec je poudaril, da v primeru odhoda Strauss-Kahna v Francijo ne bodo imeli nobenega pravnega mehanizma za njegovo vrnitev v ZDA. Tožilec je tudi dodal, da je obtoženec bogat in da ne živi v New Yorku.

Strauss-Kahnov odvetnik Benjamin Brafman je po odločitvi sodnice novinarjem povedal, da je njegova stranka razočarana, vendar pa naj bi se bitka šele začela. S tem se sicer strinja tudi tožilec McConnell, ki je sodnici povedal tudi to, da policija preiskuje še najmanj en podoben pretekli primer obnašanja obtoženca v hotelu Sofitel.

Strauss-Kahnu sedaj grozi do 25 let zapora.

Na sum, da je sobotni poskus posilstva le vrh ledene gore, je v Franciji opozoril poslanec konservativne stranke Michel Debre, ki je povedal, da je Strauss-Kahn v istem hotelu Sofitel v New Yorku večkrat napadal sobarice. "To ni prvič, da je vpleten v tovrstna dejanja v Sofitelu. Tam je vedno stanoval. Dogajalo se je več let in vsi v hotelu so to vedeli."

Strauss-Kahn ima alibi?

V New Yorku prijeti Strauss-Kahn ima po poročanju tujih medijev alibi za čas domnevnega spolnega napada. Hotel naj bi zapustil že okoli 12. ure – uro pred očitanim mu dejanjem – ter odšel na kosilo s hčerko, ki se sklicuje na odvetnike francoskega politika.

Obramba Strauss-Kahna naj bi za svoje trditve imela dokaze, kosilo s hčerko naj bi potrdile tudi izjave prič. Odvetniki politika sporočila še niso potrdili.

Odvetniki znanega francoskega politika, ki je veljal za resnega kandidata francoskih socialistov na predsedniških volitvah spomladi prihodnje leto, naj bi poleg tega dopuščali možnost, da so sobarico pri njenih obtožbah vodili finančni interesi.

Iz luksuzne suite v gol pripor

Prijetje prvega moža Mednarodnega denarnega sklada (IMF) zaradi obtožb spolnega napada ne bo vplivalo na odločitve o finančni pomoči državam v območju evra, so zatrdili v Evropski komisiji. Tudi Bela hiša je prepričana, da bo sklad kljub aretaciji Strauss-Kahna deloval učinkovito.

Zaradi kriminalnega spolnega napada, nezakonitega zapiranja in poskusa posilstva (kar mu očita obtožnica) se je Strauss-Kahn v vsega nekaj urah iz luksuzne hotelske suite preselil v gol pripor v newyorškem Harlemu. Sobarica, ki jo je Strauss-Kahn poskušal posiliti, je med šestimi možmi, ki so jih prednjo postavili policisti, Strauss-Kahna identificirala kot napadalca.

Tiskovni predstavnik newyorške policije John Grimpel je novinarjem danes zjutraj povedal, da generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada ne uživa diplomatske imunitete.

Dominiqua Straussa-Kahna so newyorški policisti pozno zvečer v nedeljo po krajevnem času odpeljali s postaje v Harlemu z lisicami na rokah.
Dominiqua Straussa-Kahna so newyorški policisti pozno zvečer v nedeljo po krajevnem času odpeljali s postaje v Harlemu z lisicami na rokah. FOTO: Reuters

62-letni Strauss-Kahn je bil aretiran na newyorškem letališču JFK v soboto zvečer, potem ko ga je 32-letna sobarica hotela Sofitel na Manhattnu, v katerem je prebival, obtožila spolnega napada. Identiteta 32-letne temnopolte sobarice, sicer priseljenke iz ene od afriških držav, ostaja skrita.

Newyorška policija je sporočila, da naj bi Strauss-Kahn gol stopil iz kopalnice, ko je sobarica vstopila v luksuzno sobo hotela francoske verige Sofitel, da jo pospravi.

Nemudoma naj bi jo napadel in jo preganjal po hodniku, nato zvlekel nazaj v sobo in jo silil v oralni spolni odnos. Na koncu mu je pobegnila in napad prijavila, za Strauss-Kahnom pa je ob prihodu policije v sobi ostal le mobilni telefon in še nekaj osebnih predmetov.

Strauss-Kahn bi moral sicer že včeraj zvečer stopiti pred sodnika, a se je njegov nastop pred sodiščem zavlekel, potem ko so preiskovalci zaprosili za nalog za zdravniško preiskavo šefa IMF, s katero so iskali morebitne praske in odrgnine, ki bi pričale o obrambi napadene sobarice. Po besedah enega od njegovih odvetnikov Williama Taylorja je obtoženec prostovoljno privolil v zdravniško preiskavo.

Strauss-Kahn naj bi sprejel prošnjo tožilstva, da opravijo laboratorijske forenzične teste za zbiranje dokazov v primeru. Po testih naj bi ga odpeljali v celice državnega sodišča na jugu Manhattna.

Strauss-Kahnova odvetnika Brafman (L) in Taylor (D) odgovarjata na vprašanja novinarjev. Odvetnik Strauss-Kahna Benjamin Brafman je eden bolj znanih newyorških odvetnikov, saj je imel med svojimi strankami med drugim glasbenika Michaela Jacksona in Seana Combsa, ameriškega poklicnega nogometaša Plaxica Burressa ter tudi mafijce.
Strauss-Kahnova odvetnika Brafman (L) in Taylor (D) odgovarjata na vprašanja novinarjev. Odvetnik Strauss-Kahna Benjamin Brafman je eden bolj znanih newyorških odvetnikov, saj je imel med svojimi strankami med drugim glasbenika Michaela Jacksona in Seana Combsa, ameriškega poklicnega nogometaša Plaxica Burressa ter tudi mafijce. FOTO: Reuters

Njegov drugi odvetnik Brafman je pred tem povedal, da se bo Strauss-Kahn pred sodiščem izrekel za nedolžnega.

Za zdaj še ni znano, kaj je Strauss-Kahn, ki je veljal za verjetnega predsedniškega kandidata Francije, počel v New Yorku, in to sam, saj je sedež IMF v Washingtonu, v nedeljo pa bi se moral v Berlinu srečati z nemško kanclerko Angelo Merkel. Danes in v torek bi se moral v Bruslju udeležiti zasedanja finančnih ministrov EU. V hotelu naj bi se prijavil v petek, izbral pa si je apartma, ki stane 3000 dolarjev na noč.

Še ena ovadba za Strauss-Kahna

Postopek proti Strauss-Kahnu pa naj bi zaradi spolnega napada sprožila tudi francoska pisateljica in novinarka, 31-letna Tristane Banon. Napad naj bi se zgodil leta 2002, Banonova pa je o njem spregovorila že leta 2007, vendar Strauss-Kahna ni ovadila.

Dominique Strauss-Kahn v policijskem vozilu
Dominique Strauss-Kahn v policijskem vozilu FOTO: Reuters

Odvetnik Banonove David Koubbi je danes povedal, da njegova stranka doslej ni vložila ovadbe, ker jo je njena mati, sicer regionalna svetnica francoskih socialistov, prepričala, naj tega ne stori. Strauss-Kahn je veljal za resnega kandidata socialistov na predsedniških volitvah v Franciji, ki bodo spomladi prihodnje leto.

Banonova je leta 2007 v neki televizijski oddaji pripovedovala, kako jo je znan francoski politik zvabil v skoraj prazno stanovanje, kjer naj bi ji bil pripravljen dati intervju, dejansko pa jo je tam spolno napadel. V intervjuju so Strauss-Kahnovo ime zakrili s piskom, je pa Banonova kasneje potrdila, da je šlo zanj.

"Dal mi je naslov, ki ga nisem poznala. Tam je zaprl vrata in takoj sem vklopila snemalno napravo. Želel je, da ga držim za roko, češ da sicer ne bo mogel odgovarjati na vprašanja. In potem je šel dalje, a sem ga takoj ustavila," je povedala v intervjuju.

Dejala je še, da je bil precej nasilen, skušal ji je odpeti modrček in kavbojke. Pobegniti ji je uspelo šele, ko sta se nekaj časa prerivala. Mati Banonove, socialistična političarka in blogerka Anna Mansouret, je potrdila, da je hčerki svetovala, naj ne sproži postopka, da ne bi onemogočila svoje novinarske kariere.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
18. 05. 2011 14.33
Vse skupaj smrdi po zaroti. Bi si pa lahko privoščil, seveda če bi želel, kakšno mlajšo, kot pa je bila tista sobarica. Vprašanje pa je, če je ta oseba sploh bila sobarica?
coctacola
17. 05. 2011 09.08
Dragi novinarji napišite še kaj o tožbah IMF-ja proti USA-gospodarstvo. Ali pa mogoče imate samo prevajalske sposobnosti????
batom@pinkponk.com
17. 05. 2011 08.55
če si lahko privošči milijonsko varščino, si še lažje privošči podkupitev ene par "prič"
luckyss
17. 05. 2011 05.56
Sarkozy dobro ve, kako z "Assange taktiko" onesposobiti nevarnega nasprotnika. Sicer pa je Strauss-Kahn že prej v nekem intervjuju omenil, da obstaja možnost, da mu podtaknejo kaj takšnega - ker ima pač rad ženske. Zavrnitev varščine pa je dodaten namig, da gre za zaroto z vrhov političnih nasprotnikov.
Jimi1
16. 05. 2011 22.22
Še en prepotentni, ki mu je spodrsnilo na kosmatem spolzkem "terenu"....
drago štubljar
16. 05. 2011 19.41
prinas se to dogaja v crkvah
Joze Koli
16. 05. 2011 19.27
pri nas se ne bi zgodilo ničesar!
theta
16. 05. 2011 18.10
Bo pa še za krivo pričanje fasal...
hot-shot69
16. 05. 2011 18.09
Mam občutek, da je on lahko tisti, ki je bil nategnen, glede na funkicijo, ki jo je opravljal. Which reminds me, kje se Assange nahaja zadnje čase?
volek
16. 05. 2011 17.40
Bolj verjamem, da je on pred njo bejžal. Pri 62 letih posiljevati sobarico. Lepo vas prosim, pamet v glavo. Ne verjamem, razen če je že bil kdaj prej obsojen ali vsaj osumljen podobnega dejanja.
major1
16. 05. 2011 15.54
Vsak izgovor, ki ga prinese pes na repu je vredu, če ga uporabi priligirani.
bnam 2707
16. 05. 2011 12.35
IMF deluje globalno in globinsko.
zalijanc
16. 05. 2011 11.39
upam, da se bodo tudi druge zlorabljena dekleta-danes žene oglasile.
smajser
16. 05. 2011 10.38
PNAC Sarkozy Monica Lewinsky Najprej CIA, potem demokracija.
Martian
16. 05. 2011 10.32
skyline_AirSoft16.05.2011, 08:475 . Tolko denarja ima in pol bi šel tam eno nadlegovat, čeprav lahko za drobiž (glede na njegove prihodke) dobi punco, ki mu nardi vse. --- najbolj slastno je tisto,česar si ne moreš privoščiti... mogoče je pa kaka orenk sobarica,pa ji je ponujal denar in ga je zavrnila...pa drugače ni šlo kot na silo....
ecoliqua
16. 05. 2011 10.11
Folk to je dokaz da nekateri sloji ljudi mislijo da so nadnaravni in vsi ostali so podložniki.Zakaj plačat če si lahko vzameš,ker si pač daso...
comment123
16. 05. 2011 09.45
NEDOTAKLJIVE BARABE SO POSTALE DOTAKLJIVE, SUPER!
tetragraviton
16. 05. 2011 09.34
Meni je tudi sumljivo. Mogoče pa je nasprotoval eliti in hotel razkrit kakšne malverzacije in je šlo vse po poti wikileaksa. Kot pravite ni logike, da nekdo, ki si lahko privošči top escort vsaki dan spusti v to.
izotop
16. 05. 2011 09.28
Hop in konc. Tako se dela.
Eastman
16. 05. 2011 09.21
Od kdaj pa sobarice hodijo v sobe, kjer je še vedno gost, sploh če je ta pod tušom?