Tujina

Merklova bi o evropskih obveznicah govorila po koncu krize

Bruselj/Madrid/Luksemburg, 22. 11. 2011 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Navkljub prepričljivi zmagi v Španiji se dolžniška kriza evrskega območja še naprej poglablja. Zaradi opozorila bonitetne hiše, da tudi Francija dosega nevarno raven kreditiranja, so vse bolj deljena mnenja o smiselnosti in učinkovitosti skupnih evrskih obveznic.

Evropska centralna banka si prizadeva regulirati trg državnih obveznic. Skupnim evrskim obveznicam močno nasprotuje Nemčija, Grki pa v tem vidijo evropsko rešitev za pot iz krize.
Evropska centralna banka si prizadeva regulirati trg državnih obveznic. Skupnim evrskim obveznicam močno nasprotuje Nemčija, Grki pa v tem vidijo evropsko rešitev za pot iz krize. FOTO: Reuters

Španski socialisti so kot zadnji v nizu petih državnih vodstev v območju 17 držav z evrom klonili pod pritiski zaradi krize. Portugalska, Italija in Grčija so to že izkusile, podporo pa je izgubil tudi slovaški vladni kabinet, tako bodo Slovaki marca izbirali novo vlado. Evropskemu sistemu po mnenju poznavalcev manjka varnostni mehanizem, stanje pa zelo ogroža trg državnih obveznic.

Kot rizični nakup so na borznih trgih označili nakup španskih, italijanskih, francoskih in belgijskih državnih obveznic, ki se ne morejo meriti z zanesljivimi nemškimi obveznicami, evropske delnice FTEU3 pa so po opozorilu bonitetne hiše Moody Franciji, da dosega nevarno raven kreditiranja, padle za tri odstotke.

"Nujen pogoj za kakršno koli resno potezo v smeri vpeljave stabilizacijskih obveznic je temeljita reforma ekonomskega upravljanja v smeri temeljitejše integracije politik," poudarja evropski komisar za gospodarske in monetarne zadeve Olli Rehn.
"Nujen pogoj za kakršno koli resno potezo v smeri vpeljave stabilizacijskih obveznic je temeljita reforma ekonomskega upravljanja v smeri temeljitejše integracije politik," poudarja evropski komisar za gospodarske in monetarne zadeve Olli Rehn. FOTO: Reuters

Rehn: Kriza prizadela samo srce Evrope

Evropski komisar za gospodarske in monetarne zadeve Olli Rehn poudarja, da je kriza prizadela samo srce evroobmočja. V bran se je postavil evropski politiki zategovanja pasu, ki po mnenju kritikov duši gospodarsko rast in ustvarjanje novih delovnih mest.

"Nemogoče je graditi strategijo gospodarske rasti s kopičenjem novih dolgov, medtem ko je zmožnost poplačila sedanjih dolgov postavljena pod vprašaj s strani samih trgov," poudarja Rehn in dodaja, da je tuje investitorje nemogoče prisiliti, da bi posojali nov denar, če ne verjamejo več v sam sistem.

Uvedba skupnih evropskih obveznic, ki jo številni vidijo kot rešitev evropske dolžniške krize, se lahko zgodi le pod pogojem strožjega nadzora nad proračunskimi politikami držav z evrom, pravi Rehn. "Zame je jasno, da bi kakršna koli oblika skupnih evropskih obveznic morala iti vzporedno, z roko v roki, z občutno okrepljenim fiskalnim nadzorom in koordinacijo politik," je poudaril komisar.

Evropa z zeleno knjigo le hitreje iz krize?

Evropska komisija bo v sredo v Bruslju predstavila nov sveženj predlogov za premagovanje krize v območju evra in spodbujanje rasti. Temeljni gradniki tega svežnja so prav predlogi o možnostih za uvedbo skupnih evropskih obveznic in za krepitev evropskega nadzora nad proračuni članic Evropske unije.

Z vse hujšo finančno krizo se vse bolj izgublja vera v skupno evrsko valuto.
Z vse hujšo finančno krizo se vse bolj izgublja vera v skupno evrsko valuto. FOTO: Reuters
Dolžniški stroški Španije in Italije so dosegli raven nevzdržnosti, uravnavanje razmer na njunih trgih pa začasno regulira Evropska centralna banka. ECB je po poročanju finančnih krogov postavil tedenski limit 20 milijard evrov za nakup evrskih državnih obveznic, kar bo po mnenju analitikov rahlo omililo razpad trga.

Komisija bo tako predlagala krepitev evropskega nadzora nad proračuni članic Unije. Za to so se oktobra zavzeli voditelji članic Unije in Komisija bo v sredo pripravila pravno podlago za uresničitev političnih zavez. Predvidena je večja vloga Evropske komisije pri nadzoru nacionalnih proračunov, tako da bi lahko Komisija v prihodnje podala mnenje o osnutku nacionalnega proračuna in celo pozvala k dopolnilom k predlogu proračuna.

O evropskih obveznicah bo Komisija v sredo le sprožila razpravo z objavo zelene knjige. Zelena knjiga je dokument, katerega namen je spodbuditi razpravo o določeni evropski temi. Glede na ugotovitve v razpravi mu lahko sledi bela knjiga – dokument zakonodajnih predlogov.

Deljena mnenja glede evropskih obveznic

Skupnim evropskim obveznicam močno nasprotuje Nemčija. Nemška kanclerka Angela Merkel je tako danes na isti konferenci poudarila, da skupne evropske obveznice niso dolgoročna rešitev za dolžniško krizo in da je za razpravo o njih prezgodaj. "Če moramo imeti razpravo o evropskih obveznicah, jo je bolj primerno imeti po koncu krize," je menila Merklova, saj po njenem mnenju evropske obveznice ne predstavljajo rešitve za krizo.

Nemška kanclerka Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel FOTO: Reuters

Evropa bi namesto tega morala nasloviti pomanjkljivosti obstoječe strukture območja z evrom, s čimer se je Merklova znova izrekla za hitro spremembo evropskih pogodb, s katerimi bi lahko kaznovali članice, ki se ne bi držale pravil. Glede hitrih rešitev za evropsko dolžniško krizo pa je znova izpostavila stališče, da takšne rešitve ne obstajajo.

Grški premier Lucas Papademos na drugi strani poudarja, da so skupne evropske obveznice poroštvo za izhod iz krize in bi lahko omilile negativne učinke finančne krize v Evropi. Papademos poudarja, da morajo vse tri stranke, ki sestavljajo njegovo vlado narodne enotnosti, podati pisno garancijo grškim investitorjem, z zavezo, da bodo uresničevali varčevalne ukrepe in uresničili vse pogoje za pridobitev naslednjega obroka mednarodne denarne pomoči, pa bi si pridobili tudi zaupanje širše mednarodne javnosti. Papademos se bo po pričakovanjih sestal z direktorjem Evropske centralne banke Mariom Draghijem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bobocat
22. 11. 2011 21.53
+3
Meni je smešno ko govorijo o recesiji. Recesija velja za 99% ljudi, povzročena je s strani 1%. Kako se rešuje iz recesije? Ne, 1% ne odstopi sredstev za reševanje "problemov" temveč se od 99% vzame denar v obliki zamrznitve plač, nižjih plač, zmanjšanja socialih transferjev, odpuščanja (reorganizacije). V bistvu smo vsi precej nori, da prenašamo tako situacijo, ta rop pri belem dnevu in zasužnjevanje.
Nimivseeno
22. 11. 2011 22.04
+1
Poleg tega si pa sebi dodelijo miljonske nagrade in povišnice, ker so ljudstvo naplahtali, da jim plačuje njihove dolgove. "Too big to fail."
Nimivseeno
22. 11. 2011 20.51
+2
Elita ima v lasti privatno ECB, ki ima oblast tiskanja denarja in ga posoja vladam na obresti. Za njih je kriza priložnost, saj si države izposojajo v tem času več denarja, ker z njim hočejo ponovno zagnati gospodarstvo. Gospodarstvo pa sloni na viru, nafti. Več natiskanega denarja, ki ni podprt na novih resursih pomeni devaluacijo in inflacijo.
kim llsung
22. 11. 2011 17.51
merklova prevec denarja si posojala ki ga nikoli vec ne bote videli
yarrick
22. 11. 2011 20.48
+3
saj ga niso posojali :P. Bi nemčija ne dala denarja v ESFS bi bila na istem kot je španija itlija in grčija. A veš da ima trgovskega izvoza skoraj toliko kot ga ima KITAJSKA? Potem pa pomisli, KAJ BISE ZGODILO, če bi države, v katere Nemčija izvaža svoje izdele postale insolventne...
HellWolf
22. 11. 2011 17.05
+1
kaj nam je falilo ko smo imel še dobre stare tolarje. Vsaj nekaj si zanje dobil... ko smo dobili evro se je pa računajo tako: kruh prej 150SIT, potem počasi nabijejona 1,5 evra, mleko 120 SIT nabijejo počasi na 1,2 evra, itd.
dictionary
22. 11. 2011 17.37
-2
Prej si imel plačo 70.000 sit danes jo imaš recimo 600€. Je to isto? Pa nemci so ugotovili odkar je prišel evro, da se stvari ubistvu niso podržalae. Pri nekaterih produktih so ugovtili podražitev za recimo 20 centov (mleko) pri drugi pa so ugtovoili, da je za 20 centov bolj poceni kot je bilo v €. Sodelovali so storkovnjaki in navadni ljudi. Predvsme ena ženska, ki se zapisuje cene (kar kupi v trgovini) že 30 let. Zato mi noben ne moreč reč, da je zdej dražje. To, da kruh ni kto 50 let nazaj samo 50 sit to je normalno po celem svetu.
yarrick
22. 11. 2011 20.52
+1
Hja, NEMCI so to ugotovili.če pa greš prtimerjat cene kruha leta 2003 ali 2004 in pa danes boš pa videl da je razlika VEČ KOT OČITNA. Meni je sicer vseeno za stvari ki NISO NUJNE za preživetje če gredo gor, ampak kose p začno dvigati cene hrane, vode, oblačil in elektrke me pa kar zmrazi. Bom poiskal račun elektrike preden smo sprejeli evro in potem še enega ko smo ga že sprejeli pa bomo videli kaka je razlika, velja?
rupsi31
23. 11. 2011 04.30
+1
Kok si sploh dko upat napisat, da se stvari niso podražile! prodražile so se močno. Kruh je standardnih 2€, mleko, bi moral bit 40-50centov in ne okol 1EVRA! Kruh i moral bit okoli 70 centov. Govorim o centih ne o evrih.: Sicer pa... Z tako venmo ste šli na referendum in izglasovali vstop v EU. KDo vam je kriv, če ste se pustili zavesti. jaz sm bil PROTI ...
Svobodni
23. 11. 2011 07.52
+1
dictionary podražilo se je za 100 % ne za 50% ali manj
Trgovina Burja
22. 11. 2011 16.38
pokop vsega lepega
selector
22. 11. 2011 15.50
+5
kok dolg pa mislte da bo švaba plačval vso birokracijo, evro posrance in ostalo navlako v bruslu... + podpiral izžete ekonomije 24 držav članic? ne več dolg..
Feels_good_man
22. 11. 2011 15.28
+2
"Nemogoče je graditi strategijo gospodarske rasti s kopičenjem novih dolgov" uau, to že 3 leta čivkajo vrabci na drevesih zanimivo da so evropski birokrati šele zdej začeli odkrivati pravila logične dedukcije
chadmaster1
22. 11. 2011 15.25
+1
Sam kopujem srebrnike in nekaj tudi zlata ker nočem da mi banke z inflacijo zbijajo vrednost mojih prihrankov .
bobocat
22. 11. 2011 14.54
+10
bančni lobiji imajo v rokah VSE VLADE. in dokler bo tako ne bo pomagala nobena reforma
LAcaliente
22. 11. 2011 15.28
+4
Banksterji so prevzeli nadzor nad suverenimi državami!
Nimivseeno
22. 11. 2011 20.47
+1
Ne samo to. Bančni lobiji so si izposlovali "too big to fail" in njihove izgube bo krila država, davkoplačevalski denar. Medtem si elita plačuje nove najviše dohodke in nagrade.
rupsi31
23. 11. 2011 04.32
Nimajo več kaj kriti, ker denarja za pokritje vseh miljardni izgub enostavno ni. Lohk natiskajo enormne vsote denarja, vendar potem bo inflacija poskočla. V vsakem primeru je konec z EU. Men ne bo hudo, ker nimam nič Tsiti, ki so si pa nagrebli evre , bodo pa okusili usodo revnih.
Northwest
22. 11. 2011 14.47
+3
Karkoli se dogovorijo,samo zavlacujejo z bankrotom,kar je slabse za vse nas.
mcc
22. 11. 2011 14.40
+2
konec je znami,,,