Slovenija
Oglas

Dolgoročno varčevanje: ključ do dostojanstvenega staranja

Ljubljana, 06. 06. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prehod v tretje življenjsko obdobje in zagotavljanje dostojanstvenega življenja tudi v zrelih letih je pogostokrat neprijetna tema, s katero se, ob preostalih vsakodnevnih izzivih le stežka soočimo.

Jasno je, da je misel o minljivosti izjemno težka tema, vendar je pomembno, da si v aktivnem delu našega življenja, začrtamo temeljne cilje, ki jih zasledujemo dolgoročno. Kako življenje živeti v našem tretjem življenjskem obdobju, kakšno pokojnino lahko pričakujemo in kaj lahko naredimo, da si zagotovimo dostojanstvene pogoje za življenje v starosti, so zagotovo vprašanja s katerimi se moramo soočati.

Kakšno je stanje naše pokojninske blagajne?

GRAWE - 2
GRAWE - 2 FOTO: GRAWE

Podatki Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve kažejo na to, da se odhodki iz pokojninske blagajne povečujejo med tem, ko se prihodki v pokojninsko blagajno nižajo. To stanje pa se bo zaradi intenzivnega staranja prebivalstva v prihodnjih letih še dodatno poslabšalo. Z izdatnimi dodatnimi sredstvi, ki bi jih morali zagotoviti na račun drugih proračunskih uporabnikov (zdravstvo, sociala, promet …), bi obstoječi pokojninski sistem morda sicer res zdržal do leta 2020, najkasneje takrat pa bi njegovi odhodki presegli zmožnosti sofinanciranja iz državnega proračuna. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da v letu 2013 za enega upokojenca »skrbijo« 4 delovno zaposleni, v letu 2040 se bo delež po pričakovanjih evropskega statističnega urada prepolovil ali izenačil.

Kakovost staranja postaja je odgovornost posameznika.

Obstoječe stanje in trendi, ki se napovedujejo, kažejo na postopen prenos odgovornosti pri zagotavljanju kakovostnega življenja v starosti, iz državnih vzvodov v roke posameznika. Takšna napoved pa sproža val vprašanj o pravilnem in varnem upravljanju s prihranki. Kateri produkti in načini naložb so torej najbolj prepričljivi?

GRAWE - 4
GRAWE - 4 FOTO: GRAWE

Trikrat A

TROJNI A je naložbeno zavarovanje GRAWE zavarovalnice, z aktivnim upravljanjem vplačanih sredstev. Gre za trifazno življenjsko zavarovanje, ki ponuja alternativo obstoječim možnostim nalaganja sredstev na trgu. Produkt s pomočjo dolgoročne naložbene strategije poskrbi za razpršenost sredstev in postopno prilagaja izpostavljenosti tveganju. Naložbeni proces poteka v treh fazah, kar pomeni, da se v prvih letih prične z vlaganjem v bolj tvegane sklade, ki investirajo v znane in že uveljavljene delniške družbe, ki slovijo po stabilnem poslovanju in rednih izplačilih dividend ter kotirajo na najpomembnejših svetovnih borzah. Nato se vlaganje premakne v bolj uravnoteženo kombinacijo tveganja in donosa. V ospredju je varnost naloženih sredstev. Sklad investira v prvovrstne dolžniške vrednostne papirje s fiksnim donosom. Na koncu pa se prične investirati v manj tvegane naložbe, kot so obveznice po strategiji okrepljene strategije fiksnih dohodkov.

Naložbena strategija je vnaprej določena in se skozi zavarovalno dobo ne spreminja. Kot prednost naj navedemo tudi, da je izplačilo privarčevanih sredstev možno v obliki rente ali z direktnim nakazilom sredstev na tekoči račun. GRAWE TROJNI A tako predstavlja optimalno rešitev med tveganjem in donosom.

Na kratko: 7 Prednosti

1. Tri faze naložbenega modela, ki je optimalno prilagojen vašemu življenjskemu stilu;
2. Prihranek z največjo prilagodljivostjo;
3. Dolgoročnost kot zagotovilo za naložbeni uspeh;
4. Ni stroškov za garancijo kapitala;
5. Naložbeno upravljanje s strani strokovnjakov upravljanja sredstev;
6. Možnost povišanja premije;
7. Možno izplačilo pokojnine v obliki rente ali z nakazilom sredstev.

Več si lahko preberete na spletni strani GRAWE zavarovalnice.

GRAWE - 3
GRAWE - 3 FOTO: GRAWE
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1