Tujina

'Dolgo naj živi Butova'

Islamabad, 06. 09. 2008 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vdovec umorjene Benazir Buto je zmagal na predsedniških volitvah v Pakistanu. Asif Ali Zardari bo na položaju predsednika države nasledil Mušarafa, ki je odstopil 18. avgusta.

Vdovec ubite nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto in sopredsedujoči Pakistanske ljudske stranke (PPP), Asif Ali Zardari, je po pričakovanjih zmagal na predsedniških volitvah v Pakistanu.

Po neuradnih rezultatih je prejel večino glasov v zveznem parlamentu in štirih pokrajinskih skupščinah, kar je 488 od 685 glasov, Sidiki jih je prejel 153, Husein pa je bil s 44 glasovi zadnji. Pakistanski poslanci, ki podpirajo novoizvoljenega predsednika, so po objavi rezultatov vpili "Dolgo naj živi Butova", ena od dveh hčera nekdanje opozicijske voditeljice pa je nosila njeno fotografijo. Zardari bo na položaju predsednika države nasledil Perveza Mušarafa, ki je odstopil 18. avgusta.

Veselje na pakistanskih ulicah.
Veselje na pakistanskih ulicah. FOTO: Reuters

Zardari je po zmagi v kratkem nagovoru zavrnil kritike, da bo predsednik, ki bo povzročal nesoglasja, ponovno pa je napadel tudi nekdanjega pakistanskega predsednika Mušarafa.

"Tistim, ki bi rekli, da bo PPP ali predsedstvo pod našim varstvom, našim nadzorom povzročalo nesoglasja, bi rekel, naj poslušajo demokracijo," je dejal in ponovil enega najljubših sloganov Butove — "demokracija je najboljše maščevanje" proti vojaškim voditeljem. Prepričan je, da njegova zmaga kaže, da "demokracija govori in vsi poslušajo".
Novoizvoljenemu pakistanskemu predsedniku so medtem že čestitale ZDA. "Ameriški predsednik George Bush se veseli sodelovanja z njim, s premierom Gilanijem in pakistansko vlado pri vprašanjih, ki so pomembna za obe državi, vključno z bojem proti terorizmu in zagotavljanjem stabilnega in varnega gospodarstva za Pakistan," je povedal tiskovni predstavnik Bele hiše. Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice pa je Zardariju v telefonskem pogovoru prav tako dejala, da se veseli sodelovanja z njim.

Pakistan
Pakistan FOTO: Reuters

Današnji dan je poleg volitev zaznamoval tudi nov samomorilski napad. Z razstrelivom napolnjeni avtomobil je na obrobju Pešavarja na nemirnem severozahodu države trčil v nadzorno točko, pri čemer je bilo ubitih 30 ljudi, ranjenih pa prav toliko, je sporočila tamkajšnja policija.

V napadu je bilo poškodovanih več avtomobilov, uničeni pa sta bili tudi dve hiši. Število žrtev bi tako lahko še naraslo, saj je pod ruševinami hiš ujetih več ljudi. Odgovornosti za napad zaenkrat ni prevzel še nihče.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deadea
07. 09. 2008 04.23
spet postavljen od americanov da bo lahko kuhal sranje na vzhodu.
juventus
06. 09. 2008 16.22
Naj se pobijejo med sabo , da bo enkrat mir na tem svetu ..........