Tujina

'Dokazov, da je Pakistan vedel, nimamo'

Washington/Islamabad, 08. 05. 2011 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
6

Iz Bele hiše so sporočili, da sicer nimajo nobenih dokazov, da so pakistanske oblasti vedele, da se je bin Laden skrival pred njihovim nosom, a bodo od njih vseeno zahtevali preiskavo.

Bin Ladna je v 40 minutah usmrtila 80-članska ekipa.
Bin Ladna je v 40 minutah usmrtila 80-članska ekipa. FOTO:

Potem ko so se pojavila namigovanja, da sta pakistanska vlada in njihova obveščevalna agencija ISI ves čas vedeli, kje se skriva ubiti vodja teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden, je administracija ameriškega predsednika Baracka Obame danes malce pomirila strasti, ko je sporočila, da za to nima nobenih dokazov. Pakistan je tovrstna namigovanja zanikal že takoj.

"Odkrito vam povem, da nisem videl nobenega dokaza, ki bi nakazoval kakršno koli politično ali vojaško vpletenost ali vpletenost tamkajšnjih tajnih služb," je v pogovoru za televizijsko mrežo NBC povedal svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Tom Donilon. "Kako se je kaj takega lahko zgodilo? To moramo preiskati. Sodelovati moramo s Pakistanci. V Abotabadu je obstajala mreža za podporo bin Ladnu, preiskavo le-te bomo zahtevali tudi od Islamabada.“

Poleg tega bodo ZDA zahtevale dostop do treh bin Ladnovih vdov, ki so jih po njegovi likvidaciji pridržale pakistanske oblasti. Z njihovo pomočjo bi lahko prišli do potrebnih odgovorov, razkrile bi lahko tudi, kakšno je bilo vsakodnevno življenje prve svetovnega terorista, kaj je počel po napadu ZDA na Afganistan leta 2001 in kaj je delal za Al Kaido.

Pakistanski premier Jusuf Raza Gilani bo v ponedeljek nagovoril parlament, kar bo prva uradna izjava po več kot tednu dni, odkar je bil Pakistan osramočen, nesodelovanje z ZDA pa je vzbudilo dvome o medsebojnih odnosih.

Donilon je dejal tudi, da so dokumenti, ki so jih ameriški specialci zasegli v hiši v pakistanskem Abotabadu, kjer se je skrival bin Laden, največja teroristična zakladnica, kar so je kdaj zbrali. Kot se je izrazil, je podatkov "za manjšo knjižnico".

Opozoril pa je, da kljub likvidaciji najbolj iskanega terorista na svetu ne morejo razglasiti poraza Al Kaide. "Absolutno nujno je, da ostanemo budni in hkrati nadaljujemo pritisk na to organizacijo," je poudaril. Dejal je še, da se bodo ZDA zdaj usmerile na drugega najbolj iskanega človeka na svetu Ajmana al Zavahirija, ki je veljal za drugega človeka Al Kaide. Donilon je sicer menil, da egiptovski kirurg "ni niti blizu temu, kar je bil Osama bin Laden".

Objavljen še zadnji zvočni posnetek bin Ladna

Medtem pa je ena od islamističnih spletnih strani objavila zadnji zvočni posnetek bin Ladna, ki ga je posnel, preden so ga ubili ameriški specialci. Na posnetku, ki je bil naslovljen na Obamo, je bin Laden opozoril, da ZDA ne bodo varne, dokler ne bo varna Palestina. "Amerika ne bo mogla sanjati o varnosti, dokler ne bomo živeli varno v Palestini. Ni pravično, da vi živite v miru, medtem ko naši bratje v Gazi živijo v negotovosti. Torej se bodo z božjo voljo nadaljevali naši napadi na vas, dokler boste podpirali Izrael."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blaž Balaži?
09. 05. 2011 08.10
Osama bin Laden je umrl ud smeha, ko je zvedu da so ga Američani ubil
slovenc79
09. 05. 2011 02.03
ISLAMISTIČNIH spletnih strani... to pa dajte popravit no
Trakulja77777
08. 05. 2011 19.21
Tole je vse zrežirano s strani Američanov. Če kaj spremljate ameriški kongres so že začeli neke sankcije proti Pakistanu, ker "kao" niso vedeli, da imajo Osamo:) Stric Osama je že 10 let na hladnem:) Amerika se bo spravila na Libijo(se je že), Sirijo, Libanon, Pakistan itd.. saj še niso pod kontrolo FED(ameriška centralna banka). To je vse povod za NWO- New World order-Nov svetovni red- 1 vlada, 1 vojska, 1 religija, 1 vodja, 1 valuta itd..
upornik18
08. 05. 2011 18.40
to je čista zarota,sploh dokazov nimajo da so ga ubili kaj šele da je pakistan vedel. čist fake
schrodingerScat
08. 05. 2011 18.14
slabo za ledvica, predvsem pa jetra. kikirikijevo maslo. je imel morda alergijo na arašide? ali se mu je en xxl primerek izgubil v sapniku leta 2001?
Pinellka003
08. 05. 2011 17.59
baje je bil Bin Laden velik ljubitelj kikirikijevega masla