Tujina

Dokaz, da nikoli ni prepozno: 90-letni Rus se je vpisal na študij geografije 

Perm, 16. 12. 2017 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dobro dene prebrati tudi kakšno navdihujočo novico. To je ena izmed njih, saj govori o Kirilu Patrakhinu, ki se je pri 90 vpisal na univerzitetni študij geografije. Tako je zgled in dokaz, da nikoli ni prepozno. ''Končal bom študij in doživel sto let,'' je odločen Patrakhin. 

Kiril Patrakhin je videti kot čisto navaden upokojenec, ki se naokoli sprehaja s palico, a v resnici je univerzitetni študent, no, eden najstarejših študentov v Rusiji. 90-letnik je tako dokaz, da nikoli ni prepozno za pridobivanje novega znanja. 

Kiril Patrakhin se je pri 90 vpisal na fakulteto.
Kiril Patrakhin se je pri 90 vpisal na fakulteto. FOTO: APTN Video

Patrakhin študira geografijo na Univerzi Perm, njegovi sošolci so 70 let mlajši od njega. Sprva niti profesorji niti študenti niso natančno vedeli, kako se bo vse skupaj obneslo, zdaj pa so pravi prijatelji. Njegovi kolegi mu z veseljem priskočijo na pomoč, prav tako predavatelji včasih tudi nekoliko prilagodijo predavanje. 

Za 90-letnika je, kot je sam priznal, najtežji zalogaj računalništvo. ''Imeli smo računalništvo. Moral sem tipkati. Kolegica Anja mi je pomagala in sem se naučil. Tako zdaj znam delati tudi z računalnikom,'' se je pohvalil. 

''Včasih mu je treba pomagati, malce namigniti, kako pisati ali kako poteka delo z računalnikom. A včasih nam med predstavitvijo v razredu pripoveduje zgodbe iz svojega življenja, kar je zelo zanimivo,'' je za AP pokomentirala študentka Ana Medjanik

Prvi semester je plačal, drugega mu bo univerza podarila 

Tako kot vsi ostali študenti je tudi Patrakhin moral opraviti rusko verzijo mature, ki je vstopnica za nadaljevanje študija. Od svoje pokojnine je dajal na stran in tako vplačal okoli 500 evrov za prvi semester, drugega pa mu bo univerza podarila. ''Kaj takega se dogaja prvič v zgodovini naše fakultete. Naša fakulteta je precej specifična, saj vključuje tudi terenska predavanja. Patrakhina sicer ne pošiljajo na teren, ker so lahko pogoji kar naporni, ko morajo študenti nekaj časa preživeti v gozdu. Njegovo zdravje je bolj pomembno,'' je dejala dekanja Galina Dubas.

Njegova velika strast so potovanja

Njegovi kolegi so od njega mlajši kar 70 let.
Njegovi kolegi so od njega mlajši kar 70 let. FOTO: APTN Video

Patrakhin je starša izgubil že kot najstnik med drugo svetovno vojno, pri 15 je zapustil šolanje in začel delati v tovarni v Omsku. ''Oče je odšel v vojsko, mama je umrla, ostal sem sam, bil sem brez sorojencev. Bil sem potepuh, spal sem po ulicah. Takrat sem tudi kradel, skratka, imel sem ogromno problemov. In še več problemov se je pojavilo po vojni. Odšel sem v Perm in kaj sem lahko naredil? Imel sem le pet let osnovne šole. Zato sem se začel šolati,'' je pojasnil in dodal, da je pri 31 letih zaključil šolanje, še šest let kasneje je naredil diplomo iz gradbeništva. 

Njegova največja strast pa so bila potovanja, tudi med hladno vojno, ko za državljane takratne Sovjetske zveze to ni bilo najlažje. Delal je tudi kot hišnik, da je prihranil denar za potovanja. 

Skupno je do zdaj obiskal 72 držav. Večinoma je potoval z ženo, a zaradi zdravstvenih težav ga ona ne more več spremljati. Tako se je odločil za študij, da bo še z druge strani spoznaval svet in njegova čudesa. 

Prav tako se je za študij odločil, da je lahko zgled in dokaz, da nikoli ni prepozno. 90-letni študent ima tudi vso podporo družine. 

Če bo napredoval brez prekinitev, bo diplomiral pri 95 letih. Da ostaja čil in zdrav, upokojenec kar pet ur na dan namenja telovadbi in jogi. ''Najbolj pomembno je, da imam dovolj energije. Končal bom študij in doživel sto let,'' je odločen Patrakhin. 
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
17. 12. 2017 17.26
+1
Svoje poti ne moreš izbrati,lahko pa izbereš pot po kateri boš hodil.
kapljač1
17. 12. 2017 17.11
+0
Odlično! samo potrjuje, kar Sam sem si dejal, da bom nemoteno delal in ustvarjal do 90 let svojega življenja. Potem bom zadevo analiziral najprej , d a bi realneje določil planiranje za svoja naslednja desetletja.
kapljač1
17. 12. 2017 17.17
+1
Jaz si ne znam predstavljat časa, v katerem bi bil brezdelen, ne glede na čas svoje starosti. Če v določenem časovnem obdobju ne zmoreš vsega na fizičnem področju, ( na sto metrov nisi več najhitrejši), vsekakor zmoreš na mentalnem področju več kot si misliš. ( "Dokler dela glava " toliko časa si. Ko glava več ne dela , ti pokoj tudi več ne pomaga in te več ni.)
Apostol1
17. 12. 2017 16.45
+1
Praktično gledano je že zdavnaj prepozno , gledano s strani njegove želje po znaju se pa strinjam ,nikoli ni prepozno.
Ramzess
17. 12. 2017 13.32
Se pravi, ker je starosta in izjema, mu bo univerza dobesedno pogledala skozi prste, pa še plačala pol študija, ker očitno študira v programu za odrasle ali pa celo redno. In kje in kaj bo delal kot geograf, če bo študij sploh končal. Nenazadnje, deda rabi spremljevalca, sicer na sošolce pade preveč bremena in odgovornosti.
ho?emVšolo
16. 12. 2017 21.43
všeč so mu študentke, tako kot meni
ni_mi_vse_eno
16. 12. 2017 19.31
+4
Živimo, da pridobivamo izkušnje in se učimo.
bohinj je zakon
16. 12. 2017 18.38
+1
ni smisla............kaj bo z diplomo pri 95? če hoče vedeti več o področju ki ga zanima - mu ni potrebna diploma..........hodati na faks (udeležba na predavanjih) je garanje in velika zasedenost prostega časa
Aijn Prenn
16. 12. 2017 18.20
-3
Zdravljenje kompleksov iz mladosti??
Ramzess
17. 12. 2017 13.34
motorist_mb
16. 12. 2017 18.13
-4
Dok pripravi diplomo bo že rakom žvižgo!
Ramzess
17. 12. 2017 13.35
Si lahko samo misliš kakšno temo bo imel, geografija in zemlja sta si zelo blizu.
jebivoje
16. 12. 2017 17.34
+4