Tujina

Dogovor potrjen. Srbski premier: To še ne pomeni priznanja Kosova

Beograd, 27. 04. 2013 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbski parlament je potrdil bruseljski dogovor med Beogradom in Prištino o normalizaciji odnosov s Kosovom. Srbski premier Ivica Dačić pa je znova poudaril, da dogovor še ne pomeni priznanja Kosova. Sporazum v 15 točkah določa, kakšno stopnjo avtonomije naj uživa skupnost srbskih občin na severu Kosova.

Sporazum v 15 točkah določa, kakšno stopnjo avtonomije naj uživa skupnost srbskih občin na severu Kosova.
Sporazum v 15 točkah določa, kakšno stopnjo avtonomije naj uživa skupnost srbskih občin na severu Kosova. FOTO: Reuters

173 poslancev je glasovalo za vladno poročilo o poteku dialoga med Beogradom in Prištino pod okriljem EU, katerega del je tudi dogovor o normalizaciji odnosov, ki sta ga premiera obeh držav parafirala 19. aprila v Bruslju.

Proti poročilu je glasovalo 24 srbskih poslancev. Sporazum med Beogradom in Prištino so podprli poslanci strank vladajoče večine in opozicijskih strank, Demokratske stranke, Liberalno-demokratske stranke, Zveze vojvodinskih Madžarov, Liga socialdemokratov Vojvodine ter koalicija Srbsko gibanje obnove-Demokrščanska stranka Srbije.

Proti je bilo 24 poslancev iz vrst Demokratske stranke ter nekateri posamezni poslanci s Kosova. En poslanec se je glasovanja vzdržal, pet pa sploh ni glasovalo.

Seja srbskega parlamenta se je začela v petek dopoldan, v času razprave pa so pred stavbo srbske skupščine v središču mesta  pripravili proteste desničarskih in nacionalističnih gibanj, organizacij in združenj. Dogovoru nasprotujejo tudi Srbi s severa Kosova, ki zahtevajo referendum o dogovoru.

Srbski premier Ivica Dačić je v luči glasovanja znova poudaril, da dogovor še ne pomeni priznanja Kosova.

Kaj določa sporazum?

Srbija in Kosovo sta dogovor o normalizaciji odnosov sklenila 19. aprila na desetem krogu pogovorov pod okriljem EU v Bruslju. Dogovor je za zdaj sicer le parafiran, na podpis pa še čaka.

Sporazum v 15 točkah določa, kakšno stopnjo avtonomije naj uživa skupnost srbskih občin na severu Kosova. Med drugim določa, da je regionalna policija v tamkajšnjih štirih srbskih občinah del kosovske policije. Načelnik regionalne policije bo kosovski Srb, imenovalo pa ga bo kosovsko notranje ministrstvo, a s seznama imen, ki ga bodo predlagale omenjene štiri občine.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
28. 04. 2013 15.12
+1
Kosovo?????????? Haradinaj,Tači,sami preprodajalci človeških organov in Heroina.Tose evropski aduti na katere stavi zahod,ampak te še pri svojem folku ne bodo dobr čez prišli,ker Albin Kurti jim že tvori močno opozicijo.
sava27
27. 04. 2013 14.14
+3
kaksno kosovo,kaksno priznanje-vse to je srbija.
Juzni
27. 04. 2013 11.05
+2
Sej ta del se bo postopama prikljucil Srbiji tako kot se je Vukovar leta 1998 prikljucil Hrvaski nazaj.
Helix Nebula
27. 04. 2013 10.47
+14
Kakšna avtonomija Srbskih oblin ? naj dobijo pravico da se odcepijo od Kosova in se pridružijo Srbiji... al je odcepitev pravica zgolj Albancev ?