Tujina

Saga končana: Nemčija dosegla dogovor, a sodeč po odzivih jo čaka 'koalicija preteklosti'

Berlin/Ankara, 07. 02. 2018 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Nemški stranki CDU/CSU in SPD na čelu s kanclerko Angelo Merkel so dosegli dogovor o sklenitvi velike koalicije. Pogajanja so se sicer vlekla skoraj štiri mesece. Stranke so že dosegle dogovor o delitvi resorjev, nekatera druga vprašanja ostajajo odprta. Martin Schulz bo tako postal novi zunanji minister, finančni pa Olaf Scholz.

Nemška konservativna unija (CDU/CSU) pod vodstvom kanclerke Angele Merkel in socialdemokrati (SPD) pod vodstvom Martina Schulza so po maratonskih koalicijskih pogajanjih danes dosegli dogovor o sklenitvi velike koalicije, poroča nemški tednik Der Spiegel.

Stranke so zagotovo dosegle dogovor glede razdelitve resorjev. Da je bil koalicijski dogovor za četrto vlado pod vodstvom Merklove sklenjen, je potrdil tudi vodja njenega kabineta in sedanji vršilec dolžnosti finančnega ministra Peter Altmeier. "Imamo koalicijski dogovor, ki bo omogočil veliko pozitivnih stvari za veliko državljanov," je dejal Altmeier novinarjem po koncu zadnjega kroga pogovorov, ki je potekal več kot 24 ur.

Merklova in Schulz z dogovorom zadovoljna

Nemška kanclerka Merkelova je ob tem ocenila, da bo sklenjena koalicijska pogodba dobra podlaga za stabilno nemško vlado. Prizadevanja na pogajanjih v zadnjih tednih so se obrestovala, je dejala. Zadovoljen je tudi vodja SPD Martin Schulz.

Merklova in Schulz sta zadovoljna s koalicijskim dogovorom.
Merklova in Schulz sta zadovoljna s koalicijskim dogovorom. FOTO: AP

Pogodba, ki jo je v Berlinu dokončalo več kot 90 pogajalcev vseh treh strank, ima "v veliki meri socialdemokratsko pisavo", je izjavil Schulz na skupni novinarski konferenci z Merklovo, ki vodi Krščansko-demokratsko unijo (CDU), ter vodjo bavarske Krščansko-socialne unije Horstom Seehoferjem.

"Prepričana sem, da bo koalicijska pogodba, ki smo jo skupaj sklenili, predstavljala temelje za dobro in stabilno vlado, ki jo naša država potrebuje in kar jih toliko v svetu pričakuje od nas," je dejala Merklova.

Poudarila je še, da jo morajo zdaj še uspešno predstaviti javnosti in predvsem članstvu strank. Njena Krščansko-demokratska unija bo o koalicijski pogodbi odločala na izrednem kongresu.

Prizadevanja na pogajanjih v zadnjih tednih so se obrestovala, je dejala. Zadovoljen je tudi vodja SPD Schulz.

Martin Schulz, novi nemški zunanji minister.
Martin Schulz, novi nemški zunanji minister. FOTO: AP

Največ pozornosti bo sicer usmerjene v SPD, kjer se bo članstvo o pogodbi izrekalo naslednje tri tedne, negotovost pa je velika, saj je stranka močno razklana glede vprašanja, ali bi sploh še šli v novo veliko koalicijo s konservativci. Rezultati odločanja več kot 460.000 članov SPD naj bi bili sicer znani 4. marca.

Merklova je poudarila, da morajo koalicijsko pogodbo zdaj še uspešno predstaviti javnosti in predvsem članstvu strank. Njena Krščansko-demokratska unija bo o koalicijski pogodbi odločala na izrednem kongresu.

Merklova je poudarila, da so v koalicijski pogodbi določili veliko konkretnih ukrepov in tudi časovni načrt, kdaj bodo preverjali, ali vlada uresničuje zadane cilje. Na številnih področjih, od izobraževanja do raziskav in digitalizacije, so se dogovorili za številne konkretne ukrepe. Dogovorili so se tudi za pošteno delitev državnega denarja in predvsem za dobro gospodarjenje, je še povedala Merklova.

Glede kadrovske sestave nove vlade je dejala, da "je bilo treba sklepati kompromise" s SPD. Socialdemokrati bodo namreč vodili močne portfelje - ministrstva za zunanje zadeve, finance, delo in socialne zadeve. A kot je poudarila Merklova, so tudi krščanski demokrati ohranili pomembna ministrstva, med njimi zdravstvo in kmetijstvo.

Zadovoljstvo nad izpogajanim je izrazil tudi Seehofer, ki naj bi prevzel vodenje notranjega ministrstva. Opozoril je, da so vse tri stranke dojele sporočilo volivcev na volitvah septembra lani, kjer so vse dosegle slabši rezultat kot pred štirimi leti. "Razumeli smo, da na ta način ne bo šlo naprej," je dejal.

'Utrujeni, a zadovoljni' tudi v SPD

Zadovoljstvo nad sklenjenim dogovorom o novi rdeče-črni veliki koaliciji so izrazili tudi v vodstvu SPD. "Utrujeni, a zadovoljni. Dogovor je sklenjen. Končno," je stranka objavila na omrežju WhatsApp skupaj s fotografijo sedmih strankinih pogajalcev.

Med njimi sta bila tudi Schulz in hamburški župan Olaf Scholz. Prvi naj bi glede na navedbe virov iz pogajalskih skupin postal novi zunanji minister, drugi pa naj bi odslej vodil finančno ministrstvo. SPD naj bi poleg tega še naprej vodil ministrstvo za delo ter socialne zadeve.

Schulz bo tako zdaj odstopil s položaja predsednika stranke in ga predal vodji strankine poslanske skupine v bundestagu Andrei Nahles.

Nemški politiki so dosegli dogovor o sklenitvi velike koalicije.
Nemški politiki so dosegli dogovor o sklenitvi velike koalicije. FOTO: AP

460.000 članov bo potrdilo (ali pa ne) koalicijski dogovor

62-letni Schulz je sicer predsednik stranke postal januarja lani, da bi kot glavni kandidat stranke konkuriral Merklovi za kanclerski položaj. Sprva je stranki zaradi te poteze priljubljenost močno narasla, a tik pred volitvami sredi septembra lani upadla na rekordno nizko raven; SPD je dobila le 20,5 odstotka glasov.

Schulz je po tem porazu na volitvah napovedal, da bo stranka v opoziciji, a je potem po propadu pogajanj med CDU/CSU, liberalci (FDP) in Zelenimi ostala vnovična velika koalicija edina možnost, da bi se v državi izognili ponovitvi volitev.

Zaradi koalicijskih pogajanj je kanclerka Merklova danes preložila tudi srečanje z italijanskim premierjem Paolom Gentilonijem, s katerim bi se morala po prvotnih načrtih sestati ob 13.10. Srečanje so sprva preložili na 18. uro, nato pa na 15. februar, so sporočili iz urada kanclerke.

Schulz je skupaj z ostalim vodstvom stranke prevzel to odgovornost, vendar pa bo zdaj za dokončno potrditev koalicijskega dogovora s konservativci potrebno še soglasje članstva stranke. Okoli 460.000 članov z volilno pravico se bo prihodnje tri tedne odločalo o tem, rezultati pa naj bi bili znani po 4. marcu.

O vsebini koalicijske pogodbe, ki so jo po maratonskih pogajanjih sklenili danes dopoldne, je sicer zaenkrat še relativno malo znanega. Ob položajih, ki naj bi jih zasedla SPD, je znano še, da bo vodja bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer vodil notranje ministrstvo, stranka pa naj bi prevzela še resorje za promet, digitalizacijo in razvo.

Krščansko-demokratska unija (CDU) pod vodstvom Merklove pa bo v novi vladi vodila ministrstva za gospodarstvo, obrambo, zdravstvo, izobraževanje in kmetijstvo. Ministrstvo za gospodarstvo, ki je bilo od leta 2013 v rokah SPD, naj bi prevzel sedanji vodja kabineta kanclerke Peter Altmeier, medtem ko bo Ursula von Der Leyen še naprej vodila obrambni resor.

Merklova je poudarila, da so v koalicijski pogodbi določili veliko konkretnih ukrepov in tudi časovni načrt, kdaj bodo preverjali, ali vlada uresničuje zadane cilje.
Merklova je poudarila, da so v koalicijski pogodbi določili veliko konkretnih ukrepov in tudi časovni načrt, kdaj bodo preverjali, ali vlada uresničuje zadane cilje. FOTO: AP

Sodeč po prvih odzivih čaka Nemčijo 'koalicija preteklosti'

Želeli smo si "pogumnejših odločitev", pa je dogovor komentiral predsednik zveze nemških zbornic industrije in trgovine Eric Schweitzer. Kritični so tudi v opoziciji, tako levi kot desni, prav tako prve ocene analitikov niso navdušene.

Nemške Zelene je razočaral predvsem kompromis, po katerem bo vodenje notranjega resorja prevzel prvak bavarske CSU Horst Seehofer in ga razširil na področje 'domovine'. "Za božjo volje ne! Domovinsko ministrstvo? Saj vendar nismo na Bavarskem ali pri Trumpu!" je na Twitterju zapisala donedavna vodja Zelenih Simone Peter.

Zelene moti tudi dogovorjeno na področju zunanje politike, še posebej možnost, da bo Nemčija še naprej izvažala orožje udeleženim v vojnah, na primer v Jemen. Na splošno menijo, da je v koalicijski pogodbi preveč praznin oziroma da ta pušča veliko odprtega, med drugim ne pove nič določnega o "varovanju podnebja kot osrednji nalogi v prihodnosti".

Vodja poslancev Levice v bundestagu Sahra Wagenknecht je koalicijsko pogodbo kritizirala z oceno, da ta prinaša zgolj nadaljevanje že videnega. Stranke so se po njenem odpovedale višjim davkom za najbogatejše in velike koncerne, zato denarja za nujne investicije ne bo. Stiska na področju stanovanj in oskrbe starejših se bo še zaostrila, negotove oblike dela, nizke plače in pokojnine pod pragom revščine pa bodo še naprej zaznamovale življenje milijonov ljudi. Wagenknechtova predvsem upa, da bodo člani SPD, ki bodo zdaj odločali o vstopu v koalicijo, tega zavrnili.

Generalni sekretar poslanske skupine liberalcev (FDP) v bundestagu Marco Buschmann je prav tako kritično ocenil, da na žalost prihodnja koalicija "ne bo velika, ampak bo predvsem koalicija preteklosti". Premalo se bo vlagalo v šolstvo, preveč pa namenjalo pokojninam, kar bo še dodatno poslabšalo položaj mladih.

Vodja poslancev skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) v bundestagu Alice Weidel medtem moti predvsem v koalicijski pogodbi dogovorjena begunska politika. Čeprav so se stranke dogovorile, da je treba število novih prosilcev za azil omejiti na največ 220.000 letno, to po mnenju Weidlove ni dovolj. Med drugim jo moti, da nikjer v osnutku pogodbe ni zapisan izraz "zgornja meja". Sopredsedujoči poslancem AfD Alexander Gauland je kritičen predvsem do CDU, ki da "se je v strahu pred odločitvijo članstva SPD ideološko izpraznila" in je po njegovem le še "prazen ovoj".

Tudi nemški gospodarstveniki sodeč po prvih odzivihniso ravno zadovoljni, povzemata nemški časnik Süddeutsche Zeitung in portal Deutsche Welle. Bolj ali manj vsi svarijo, da na koalicijskih pogajanjih dogovorjeni ukrepi ne gredo dovolj daleč in ne bodo opremili nemškega gospodarstva za prihodnost.

Po besedah predsednika združenja nemških delodajalcev BDA Inga Kramerja je koalicijska pogodba za podjetnike v Nemčiji "trpek udarec brez perspektive za prihodnost", saj prinaša "v preteklost zazrto prerazporejanje in neodgovorno obremenjevanje mlajše generacije".

Tudi predsednik združenja nemške industrije (BDI) Dieter Kampf vidi dogovor kot "jasno zmoto v smeri prerazporejanja namesto zagotavljanja prihodnosti". Na področju davkov stranke po njegovem niso imele poguma za opaznejše razbremenitve in strukturne reforme, pogreša tudi jasno zavezo davčnim vzpodbudam za raziskave in razvoj, prav tako je pričakoval več na področju digitalizacije.

Prvi komentar na spletni strani časnika Süddeutsche Zeitung medtem predstavljeni dogovor označuje kot "sprejemljiv poskus rešitve perečih problemov", ki pa mu manjka "velika ideja". "Želeli smo si ambicioznejšega odgovora" in "nekaj manjka", ocenjujejo pri časniku in nadaljujejo, da manjkajo načrt, ideja, usmeritev. "Veliko pragmatizma, malo navdiha," zaključijo komentar.

"Pričakovanja od nove velike koalicije so majhna. A morda, in toliko optimizma je vendarle dovoljenega, je prav to njena priložnost," pa komentar začenjajo na spletni strani tednika Spiegel. Kot ocenjujejo, je novo veliko koalicijo, če jo bo seveda potrdilo članstvo SPD, težko označiti kot projekt prihodnosti, a vendarle bi nekateri deli koalicijske pogodbe le lahko obrodili sadove - finančna ofenziva na področju šolstva, nov zagon pri izgradnji širokopasovnih povezav, ukrepi na področju oskrbe starejših in stanovanjske problematike ter uvedba temeljne pokojnine.

Padlo je že tudi več ocen, po katerih naj bi v pogajanjih očitno popustili oziroma malo iztržili predvsem krščanski demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel. Kot so med drugim zapisali v spletnem mediju Politico, je CDU očitno "kupila zvestobo SPD z obljubami o financiranju vrste njihovih najljubših projektov in pobud".

A tudi Politico piše, da v koalicijski pogodbi na koncu umanjka "neka prevladujoča tema ali širši namen". "Koalicija se niti ne pretvarja, da bo rešila kateregakoli od velikih izzivov, ki Nemčijo čakajo v prihodnjih letih, pa naj bo to grozeči demografski prepad ali učinki digitalizacije na delovno silo. Namesto tega so strankarski voditelji prevzeli mantro, da GroKo predstavlja stabilnost. In prav to je po mnenju mnogih problem." S kratico GroKo v Nemčiji označujejo veliko črno-rdečo koalicijo.

Italijanski premier pozdravil koalicijski dogovor v Nemčiji

Italijanski premier Paolo Gentiloni je danes med obiskom v Berlinu pozdravil koalicijski dogovor. Velika koalicija v Nemčiji je zelo pomembna za prihodnost Evrope, je med govorom na Univerzi Humboldt ocenil Gentiloni.

Italijanski premier bi se sicer danes moral sestati tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel, a so srečanje zaradi nemških koalicijskih usklajevanj, ki so se vlekla celo noč, preložili; sprva na popoldanske ure, nato pa na 15. februar, so sporočili iz kabineta kanclerke.

Kljub temu je Gentiloni nagovoril zbrane na Humboldtski univerzi in poudaril, da se bo zdaj, ko bo Nemčija imela novo vlado, lahko nadaljeval projekt reformiranja Evropske unije. Pomemben vpliv na to bodo sicer imele tudi parlamentarne volitve v Italiji prihodnji mesec, je dejal.

"Ko bodo te ovire za nami, potem bo čas za evropske ambicije. Te ambicije pa morajo biti v prvi vrsti politične," se je zavzel.

Pogajanja med strankami naj bi se po prvotnih načrtih zaključila minulo nedeljo, a so se zavlekla vse do današnjega jutra. Na koncu se je sestalo še vseh 90 članov pogajalske skupine iz predstavnikov vseh treh strank.

Turčija upa na novo poglavje v odnosih z Nemčijo

Turška vlada po novici o sklenitvi nove vladne koalicije v Nemčiji upa, da bo to "odprlo novo poglavje v turško-nemških odnosih", je danes v Ankari dejal tiskovni predstavnik turškega predsednika Ibrahim Kalin. "Pričakujemo, da bo nova nemška vlada dojela, kako pomembna zaveznica je Turčija in kako kritično, osrednjo vlogo ima v regiji," je dejal.

Kalin je še dodal pričakovanje, da se bo zdaj kaj premaknilo tudi na področju vizumske liberalizacije za turške državljane, da bodo lahko potovali na območje schengna brez vizumov. Poudaril je, da je Turčija izpolnila "vseh 72 zahtev", ki jih je za to postavila EU.

Izrazil je pričakovanje, da bo nova nemška vlada zdaj storila več za otoplitev odnosov med državama, ki so se močno ohladili tako zaradi begunske krize kot predvsem poskusa državnega udara v Turčiji. Kalin je dejal, da gospodarskih in kulturnih vezi "ne bi smeli žrtvovati zaradi kratkoročne politične preračunljivosti".

Nemčija je eden glavnih trgovinskih partnerjev Turčije in država z največjo turško diasporo v Evropi.

Kalin je še povedal, da se je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pred kratkim po telefonu pogovarjal z nemško kanclerko. Naslednji teden naj bi Nemčijo obiskal turški premier Binali Yildirim. Obiskal naj bi tradicionalno varnostno konferenco v Münchnu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
07. 02. 2018 22.24
+4
a se je merklca z lepilom igrala? vedno ima roke v isti pozi
puspan
07. 02. 2018 21.33
-1
Res škoda za Gabriela, ki je bil zelo dober zunanji minister, ampak politika je tako odločila.
trumpet2015
07. 02. 2018 16.50
+7
to je bolj tragedija kot saga, če v Nemčiji kritiziraš islam , te lahko tudi zaprejo, će na cesti protestiraš proti ilegalnim migracijam, te aretirajo, Gela pelje Nemčijo samo v pogubo, že zdavnaj bi jo morali zapreti, prav tako soroša, ki uvaža ilegalne migrante iz severne Afrike
puspan
07. 02. 2018 17.24
-11
Tvoja gela, zame gospa Angela Merkel je edina voditeljica na tem svetu, kateri barva, rasa, vera ali narodnost ima pred Zakonom popolnoma enake pravice pa tudi dolžnosti. In kaj bi si želel ti? Apartheit, suženjstvo, ali arijske rasne Zakone?
korintos23
07. 02. 2018 17.38
+0
trumpet2015
07. 02. 2018 17.45
+4
korintos, napiši zakaj so te blokirali za mesec dni, a si preveč lepo pisal o Trumpu, pa so te kaznovali :) ?
murinar
07. 02. 2018 16.26
+3
Geli sedaj pa hrvate k pameti spravite ! Vi to znate in jih poznate!
korintos23
07. 02. 2018 17.38
-1
nightifly
07. 02. 2018 15.50
+5
Da Junkel scipa ljubkovalno Plenkovica je jasno . Videl sem tudi Tajani-ja sefa UE parlamenta ,ki je tudi objemal istega Plenkota . Upam ,da bo vsaj Schulz nevtralen oz. zavezan pravu . Samo to potrebuje Slovenija . In seveda UE ,drugace se bo en dan sesula .
Infraping
07. 02. 2018 15.08
+2
Scholz, Schulz - eno in ista fabrika
korintos23
07. 02. 2018 15.37
+0
igy02
07. 02. 2018 12.54
+5
Jezus, a lepšega za zunanjega ministra niso mogli najti? Ta bo prestrašil še več ljudi kot Erjavec.
korintos23
07. 02. 2018 13.07
-1
Luther
07. 02. 2018 12.42
+1
Mogoče pa nam bo Shulz pomagal pri razrešitvi problema s arbitražo. Evropska ljudska stranka (Merkel) je namreč bolj naklonjena Plenkoviču
morituri
07. 02. 2018 12.32
+10
Kdaj bodo naši politiki imeli vsaj pol takšne pameti kot nemški in kdaj bomo volivci v Sloveniji imeli vsaj pol takšne pameti kot nemški??? Ni šans! Mi volivci bomo spet volili podtaknjenca Šarca in ni nam pomoči. Kradli so bo še bolj!!!
korintos23
07. 02. 2018 12.35
-5
Iluzionist
07. 02. 2018 12.32
+0
Slovenija tudi pottrebuje velikjo koalicijo, ampak en človek je ovira.
korintos23
07. 02. 2018 12.35
+1
korintos23
07. 02. 2018 12.27
+1
Za višji BDP bi Angela prevzela še dve-tri pošiljke!
korintos23
07. 02. 2018 12.25
+3
Vse se vrti okrog visokega BDP-ja, to se je tam že dogajalo v letih 1925-35, prišli do konca, kaj pa potem?
cool1
07. 02. 2018 12.21
+2
To je dobro. Sedaj bo Nemčija še močnejša, bolj trdna in neomajna. To je dobro ! Da bi le tako ostalo !
M_teorija
07. 02. 2018 12.29
+6
korintos23
07. 02. 2018 12.30
+3
Bo treba tudi Ruse upoštevati ne samo Trumposa.
puspan
07. 02. 2018 12.44
+8
Ruse so Nemci na zahodu vedno upoštevali, velja pa tudi v obratni smeri. Hvala bogu, da zaupanje še vedno obstaja in to je dober temelj za vso Evropo.
puspan
07. 02. 2018 12.18
+2
Zadnja novica, ki jo slišim na ARD-ju, bo moral Schultz oddati svoje mesto njegovi naslednici, ki je še hujša od njega: Pravzaprav je pa to celo dobro za vse. Naj se sedaj izkaže na odgovornosti, saj je sofliranje in pumpanje iz ozadja najlažje in najbolj enostavno.
korintos23
07. 02. 2018 12.23
-1
puspan
07. 02. 2018 12.30
+0
Ne. Je pa škoda, da bo zunanjega ministra Sigmarja Gabriela zamenjal Schultz, čeprav je zame Gabriel odličen politik iz vrst SPD-ja. Schultz bo spet preveč kikirikal, kot petelin na kupu gnoja. Novi finančni minister bo Scholtz, tudi dober politik, ki je bil do sedaj župan. Najbolj se bojim namestnice Schultza, ki bo po novem vodila stranko SPD in močno upam, da se motim.
korintos23
07. 02. 2018 12.36
+0
Zato pa naj ta vlada dela še vsaj 4 leta.
korintos23
07. 02. 2018 11.56
-11
Najslabše kar se lahko v Nemčiji zgodi so ponovne volitve! Oni, tisti ta hudi, neki afd, ali nekaj podobnega, toti bi spet z Evropo zaropotali.
puspan
07. 02. 2018 11.57
-5
Tega se nič ne bojim kori, ker bodo imeli kratek rok trajanja, če sploh dobijo toliko glasov, saj so še to večinoma iz nekdanje DDR dobili.
puspan
07. 02. 2018 12.13
-4
Vidim, a se z najinim komentarjem ne strinjajo najini ultra desni, hahaha.
korintos23
07. 02. 2018 12.21
-1
V Nemčiji vlade ne padajo, kar se dogovorijo in podpišejo to se mora spoštovati! Tam ni hrvaška..Za omenjene pa se jaz kar bojim, me skrbi, cena in "priljubljenost " jim raste, kar ni dobro.
puspan
07. 02. 2018 12.37
-2
Tu pa imaš popolnoma prav. Pri njih je že beseda Zakon in česar se dogovorijo, se tudi držijo.
korintos23
07. 02. 2018 11.32
+5
Skoraj vse nemške vlade so bile sestavljene iz omenjenih strank.
puspan
07. 02. 2018 11.27
+8
Ne bo dolgo. Kot slišim SPD dobiva finančno ministrstvo. Hurrra. Sedaj pa juriš na €ure, ki so ga v CDU/CSU prigospodarili. Kakšno leto jim dam, ko bodo vse zapravili in naslednje volitve ne bo ne duha, ne sluha več o Schultzu in njegovi SPD. Volilci jih bodo hitro odvolili v opozicijo, kjer bodo spet zastopali delavske interese, CDU/CSU pa bosta spet imeli 2 - 3 leta miru, da zopet denar skupaj spravijo, kar bodo socialisti zapravili. Tako pač je v Nemčiji in veseli so, da imajo konzervativce z Angelo na čelu, čeprav bodo počasi morali razmisliti o njenemu nasledniku. Težka bo.
korintos23
07. 02. 2018 11.31
-2
CDU in GSU sta na to pristala prostovoljno, ali pa nove volitve4! Sta se česa ustrašili? Počakajmo da se še člani SD izjasnijo, ni še fertik.
puspan
07. 02. 2018 12.09
+2
Po moje je to vse taktika in preračunljivost. Nemčija ima v tem trenutku, kljub velikim stroškom z begunci še vedno veliko ustvarjenega denarja, zato so mnogi volivci postali preveč razvajeni. Lahko bi se zgodilo, da ob novih volitvah tudi CDU/CSU ne bi dobila dovolj glasov za absolutno večino. Nekdanka stranka FDP, ki je bila vedno stranka akademikov, je imela v Genscherju in Graf Lambsdorfu kapaciteti, ki sta bila kljub nihanju med 7 in 12 % vedno visoko cenjeni osebnosti. Po njihovem odhodu je zazijala praznina in ta stranka ima sedaj katastrofalno vodstvo v Lindnerju, ki je po njegovemu obnašanju podoben AfD-ju. Res škoda, ampak to je realnost. Nova vlada CDU/CSU z SPD upam, da bo zdržala nekaj časa, odvisno, kako bo SPD znala upravljati z denarjem, ki ga je večinoma, kot vedno doslej ustvarila konzervativna stran. Če jim to uspe, bo nekaj časa mir, kako pa bo kasneje pa ve sam kukuck. Upajmo na najboljše, saj smo v veliki meri tudi mi odvisni od njihovega gospodarstva. Če gre njim dobro, čutimo to tudi mi.
korintos23
07. 02. 2018 12.22
+3
A se ni ravno Nemčija najbolj razvila ko jo je vodil stric in SDP?
puspan
07. 02. 2018 12.37
+0
korintos23
07. 02. 2018 12.39
+0
puspan
07. 02. 2018 12.41
+5
Drži Konrad Adenauer, ampak to so bili časi vzpona iz nič, ko je bila Nemčija 100% porušena. Za tisti čas je bil on najboljši, ampak čas je napravil svoje, sedaj so drugi časi in drugi ljudje.
puspan
07. 02. 2018 12.42
+4
Ricketts
07. 02. 2018 11.18
+3
Nekatera vprašanja so ostala odprta??? To bo pa še zanimivo!
Castrum
07. 02. 2018 10.35
+2
Kaj bodo pa zdaj rekli naši samopoimenovani levičarji ?
korintos23
07. 02. 2018 11.29
-1
Misliš na to da je SD v vladi, kdaj pa te ni bila?
korintos23
07. 02. 2018 11.30
-2
Zunanje ministrstvo, ministrstvo za delo in ministrstvo za finance, a ni to fajn?
puspan
07. 02. 2018 12.47
-1
Castrum, tudi naši samoimenovani desničarji, ki to sploh niso, bi se od njih lahko marsikaj naučili.