Tujina

'Dogovor o tablah pozitiven premik v pravo smer'

Celovec, 02. 04. 2011 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dvojezične na avstrijskem Koroškem bodo označevale tiste kraje, v katerih živi vsaj 17,5 odstotka Slovencev, pravi zadnji dogovor, ki pa še ni potrjen. Slovensko zunanje ministrstvo meni, da gre za pozitiven premik v pravo smer.

Dvojezična tabla na Koroškem
Dvojezična tabla na Koroškem FOTO: POP TV

V tretjem krogu pogajanj o dvojezičnih krajevnih tablah na avstrijskem Koroškem so v Celovcu v petek pozno zvečer dosegli dogovor. Dvojezične krajevne table naj bi postavili v krajih s 17,5 odstotka slovenskega prebivalstva. Osnova naj bi bili podatki popisa prebivalstva iz leta 2001, kar naj bi pomenilo od 150 do 160 dvojezično označenih krajev.

Kot sta po osemurnih pogajanjih sporočila avstrijski državni sekretar Josef Ostermayer in deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler, naj bi ureditev začela veljati do 30. septembra letos v obliki ustavnega zakona. Dogovor naj bi vključeval tudi podpore za slovensko glasbeno šolo ter dvojezične otroške vrtce. Pogovorov so se udeležili deželni Dörfler, Ostermayer ter predsedniki slovenskih političnih organizacij - Valentin Inzko na Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), Marjan Sturm za Zvezo slovenskih organizacij (ZSO) ter Bernard Sadovnik za Skupnost koroških Slovencev (SKS).

Dörfler in Ostermayer sta pohvalila vse udeležence pogovorov. Državni sekretar je poudaril, da je v reševanje problematike vložil veliko časa in truda, "obilica časa pa se je izplačala". Dörfler je 17,5-odstotno mejo pojasnil kot kompromis med desetimi odstotki, ki jih je pri odločbah o dvojezični topografiji uporabljalo avstrijsko ustavno sodišče, in 25 odstotki, ki so bili zapisani v zakonu o narodnih skupnostih iz leta 1976. "Rešitev smo postavili na sredino mostu," je zatrdil deželni glavar.

Po besedah Sturma rezultat sicer ni to, kar je pričakoval, češ da je računal z nekoliko več širokogrudnosti. Konec koncev pa je privolil "v ta naporen korak, ker avstrijska Koroška potrebuje spremembo paradigme". Doslej je manjšina vedno zahtevala svoje pravice, večina pa jih ni zagotovila. S sedaj doseženim kompromisom bi lahko presegli ta razkorak, je prepričan Sturm.

Bodo v Narodnem svetu koroških Slovencev zadovoljni z dogovorom? Na sliki Valentin Inzko.
Bodo v Narodnem svetu koroških Slovencev zadovoljni z dogovorom? Na sliki Valentin Inzko. FOTO: Reuters

Medtem ko je predsednik ZSO še dejal, da lahko kompromis podpira tudi osebno, pa je Inzko precej bolj zadržan.

Na vprašanje, ali lahko sprejme 17,5-odstotno mejo, je Inzko dejal, da podpira veliko delov dogovora, v prihodnjih tednih pa naj bi še delali na podrobnostih. V pogajanjih se je strinjal, da se ta predlog predloži organom NSKS. A kot je opozoril, je Zbor narodnih predstavnikov (ZNP), najvišje telo odločanja v NSKS, sprejel drugačna izhodišča. Zato je mogoče sklepati, da podpora NSKS v petek sprejetemu dogovoru ni zagotovljena.

Ostermayer je po pogajanjih pojasnil, da bodo vse udeležene strani o dogovoru odločale še v svojih organih. Sam se bo trudil, da v avstrijskem parlamentu zagotovi potrebno dvotretjinsko večino za ustavni zakon. Obenem je napovedal pogovore z župani občin, ki jih zadeva nova ureditev. Dörfler pa je prepričan, da bo njegova stranka, koroški svobodnjaki (FPK), dogovor podprla.

Vsem udeležencem pogajanj je že čestital zvezni kancler Werner Faymann, po mnenju katerega so uspešna pogajanja položila temelj za nadaljnje usklajevanje tako na Koroškem kot v parlamentu. Svojo podporo je napovedal vsem nadaljnjim korakom v postopku dosege dogovora.

Po mnenju avstrijskega zunanjega ministra Michaela Spindeleggerja se v parlamentu vse bolj jasno oblikuje večina za sprejeto rešitve vprašanja dvojezičnih krajevnih tabel. Čeprav ne more govoriti v imenu poslancev, Spindelegger meni, da bi tudi njegovi kolegi iz ÖVP glasovali za predlog tovrstnega zakona.

Strache dogovor povezuje s priznanjem nemške manjšine v Sloveniji

Za sprejetje morebitnega predloga ustavnega zakona je v parlamentu potrebna dvotretjinska večina, za katero je nujna podpora svobodnjakov (FPÖ). A glede na to, da je njihov vodja Heinz-Christian Strache svobodnjakom na Koroškem glede te zadeve prepustil svobodo pri odločitvi, je tudi njihova podpora precej verjetna.

Zadeva se utegne sicer še zaplesti, saj je Strache danes podporo FPÖ dogovorjeni rešitvi vprašanja dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem ponovno povezal s priznanjem nemške skupnosti v Sloveniji kot manjšine.

Slovensko zunanje ministrstvo pozdravlja dogovor

Dogovor je tukaj, na MZZ pa želijo čim prej videti še dvojezične table na terenu.
Dogovor je tukaj, na MZZ pa želijo čim prej videti še dvojezične table na terenu. FOTO: POP TV

"Glede na to, da sta pristali obe strani, torej tako avstrijska politika kot predstavniki slovenske manjšine, je to dogovor, ki zadovoljuje obe strani," je dejal uradni govorec na MZZ Milan Balažic.

"To pomeni, da je takšen dogovor zaključek dolgega procesa, ki je bil poln konfliktov in neljubih dogodkov," je še ocenil in dodal, da je "tokrat prišlo do takšne koncentracije razuma na obeh straneh, da je končno tudi avstrijska stran spoznala, da mora izpolniti vse dolžnosti in zaveze iz 7. člena Avstrijske državne pogodbe".

"To je pozitiven premik v pravo smer, upamo pa, da bo dogovor v najkrajšem možnem času uresničen na terenu, kar pomeni, da bodo te dvojezične table tudi postavljene," je še povedal.

Tudi v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu so dejstvo, da je prišlo do sporazuma, ocenili kot pozitivno, vsekakor pa bi si "tako mi kot manjšina verjetno želeli še boljšega sporazuma", je dejal državni sekretar v uradu Boris Jesih.

Trenutno pa se jim zdi sicer najpomembneje, da ima manjšina dovolj časa za preučitev, ali je ta sporazum tak, da ga lahko dokončno potrdi. Pomembno je tudi, izpostavlja Jesih, da so si bili vsi trije predstavniki manjšine glede sporazumu enotni.

Tudi koalicijska SD pozdravlja dogovor, ki je po njenem mnenju "korak v pravo smer" in eden od korakov do cilja, za katerega so si koroški Slovenci ves čas prizadevali. V SD so hkrati zadovoljni tudi z enotnostjo krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, so povedali v stranki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

canelo
03. 04. 2011 16.33
AufbiksMB, če bi imel vsaj malo pojma o čem govoriš bi vedel, da se je država imenovala kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. Kraljevina Jugoslavija je nastala šele 3. oktobra 1929. Kot drugo, če bi bil prišlek z Balkana se tega nebi sramoval, ker nisem prodana duša ampak lahko ti zatrdim, da sem "čista pasma" SLOVENEC. Kar se tiče komunizma se lahko pogovarjamo o obdobju po letu 1945. To s plebiscitom nima veze !!!!!! Kot tretje ti bom pa povedal dejstvo ti NEMŠKUTAR mi Slovenci smo SLOVANI in 1000x raje imam 50% slabši standard kot pa, sem podložnik NEMCEM a ti je to jasno jaz se ne srmujem kdo sem in se za boljši standard nisem pripravljen prodat tako kot so to storili VINDIŠARSKI IZDAJALCI. Kar se pa tiče tradicije kdo laže o KNEŽJEM kamnu lepo prosim? Kdo je ustoličeval kneze na gosposvetskem polju a? LEPO TE PROSIM KVIZLING!!!! UREDNIŠTVO UPAM DA NISEM KRŠIL VAŠIH EVROPSKO-DEMOKRATIČNIH STANDARDOV IN BOSTE MOJ KOMENTAR OBJAVILI V CELOTI HVALA!!
Eastman
03. 04. 2011 16.04
Avstrija ni ne evropska ne demokratična država... Že od samega sprejetja ne spoštuje avstrijske državne pogodbe. Če bi že takoj postavili vseh 800 tabel, kot so se ZAVEZALI s popisom, danes teh težav sploh ne bi bilo.
Gandolfini
03. 04. 2011 15.02
klinc pa table, naj nam dajo evropske plače da grem končno delat
unja1.m
03. 04. 2011 12.42
kar sem na svetu se že * okoli teh tabel
AufbiksMB
03. 04. 2011 11.57
Amonraa:"Nimaš pojma a ne. O temu kdo je Slovenec in kdo ne ne bom razpravljal!" hm tole je vec kot dokaz da lih nisi neki avtohtoni prebivalec ampak rdeci prislek iz balkana po mojem mnenju. "Dejstvo je da smo imeli možnost, da bi bila Koroška naša pa so se naši sonarodnjaki prodali za 100 gramov blaga preberi kakšno knjigo potem pa komentiraj." Hm kam so se prodali? njohova domovina je Koroska in tako je tudi ostalo! Jugoslavija ni bila nobena sloevnska dezela se manj pa domovina! Jugoslavija je unicila dezele in tisocletno tradicijo in panslavisit so slovenski narod podredili srbskim gospodarjem ki jim se nekateri danes sluzite. Preberi si raje pravo zgodovino in resnico in ne komunisticni in panslovanske knjige ki so anstale po letu 1918 oz predvem po letu 1945!!! "Velika razlika je biti POD Avstrijci ali pa Z Srbi!!"!!"!!!!" Kdo je bil vladar v jugoslavijia? Kdo ej sestavlajl policijo in poveljstvo v vojski? v kaki pisavi so bili kraji na danasnjem slovenskem? kaki jezik je bil uradni in so se ga morali vsi uciti? Vse je bilo v Srbskih rokah kar je tudi dokaz zakaj so se hrvati in srbi skregali oz najstevilcni skupnosti v takratni drzavi in ti bos govoril ces da ves kak je bilo prav, nic drugega kot srboljub in slovanski morilec si! Zakaj je takrat po letu 1918 avstrija in zatirala slovenski jezik je pa samo zaradi tega ker je Jugoslavija odkrita preopovedala kakrsno koli obliko nemsicne ali nemskega in logicno udarec dobis nazaj...zal so napacni(civilisti) ampak tak je in prvi so zaceli barbarski slovani in rdeci zeljni vladanja ki ga imajo se danes! medtem ko intelegenca in kultura sta jim se zmeraj nepoznana...!
guna
02. 04. 2011 21.24
Najprej je bil dogovor. Potem dogovor o dogovoru. Zdaj je dogovor o tablah. 50 let sami dogovori. No še 50 let počakmo. Sej to ni pomembno, je tretjerazredna tema, se ne mudi. Prej bomo imeli v notranjosti Slovenije trojezične table, predvsm v LJ.
okjar 1
02. 04. 2011 19.32
Dodatek k spodnjim replikam! Pa če je le eden od zasedbenih vojakov tam kaj kriminalnega ali moralnega storil, se je "slab glas širil" po znanem reku," ...v deveto vas¨", pa ne glede odkod iz juga je dotični vojak bil. Prav zato se od tam iz tistih časov še sliši znani "Angst"! Koliko se spomnim, je tudi takratni ameriški predsednik Willsom veliko kriv, da gre meja po vrhovih Karavank. Dvojni tekst pa je nastal zato, ker se prvi komentar dolgo ni pojavi na spletu in sem še pisanje z isto vsebino ponovil!
canelo
02. 04. 2011 16.25
OKJAR pa še nekaj bi dodal ker nisem dobro prebral tvojega drugega komentarja. Kaj trdiš, da je Srbska vojska vdrla na Koroško hahhahahah pa dej ne me hecat. DEJSTVA na začetku razen prostovoljcev, katere smo Slovenci prosili če nam pomagajo v bojih ni bilo redne kraljeve Srbske vojske, čeprav je za njeno pomoč Narodna vlada v Ljubljani dejansko prosila. Slocvenska ofenziva konec Aprila 1919 je bila totalen polom, kar se pa tiče uspešne ofenzive Maja 1919 je v njej sodelovalo 5 odredov od tega je le en bil čisto Srbski ostali so bili v veliki večini Slovenski pod poveljem Srbskih častnikov razen en odred je vodlil Rudolf Maister (vsa čast mu) in če trdiš da je kdo počel gor sranja so jih potem počeli tudi naši uglavnem moja trditev je da če bi bili narodno DOVOLJ ZAVEDNI bi Koroška danes bila naša in ne krivit tistih ki so nam dejansko pomagali to je moja poanta!!!"
canelo
02. 04. 2011 16.10
OJKAR samo čakal sem da bo nekdo uporabil ta izgovor o obnašaju Srbske vojske na Koroškem, zdaj mi pa povej kot prvo kdo je prosil Srbske vojake da pomagajo pa če si že tako pameten povek kaj se je dejansko sploh na Koroškem dogajalo? Nimaš pojma a ne. O temu kdo je Slovenec in kdo ne ne bom razpravljal! Dejstvo je da smo imeli možnost, da bi bila Koroška naša pa so se naši sonarodnjaki prodali za 100 gramov blaga preberi kakšno knjigo potem pa komentiraj. Pa da ne bo pomote vsa čast tistim 40 in nekaj% ki so glasovali za SHS in ne za Srbijo. Velika razlika je biti POD Avstrijci ali pa Z Srbi!!"!!"!!!!
major1
02. 04. 2011 14.22
Po moje bo minilo še najmanj 50 let, da se bo to v resnici zgodilo.
Javoje
02. 04. 2011 12.41
Kako pa je s slovenskimi napisi v Trstu, Gorici in njuni okolici - glede na situacijo v Kopru in Piranu na primer?
okjar 1
02. 04. 2011 11.54
REPLIKA Mislim, da gospoda "gulmor in amonaraa" po duši nista slovenca ampak prišleka. Prvi bi se kar odpovedal slovenščine, ki je krivec, da smo kot eden najmanših narodov na svetu, sploh preživeli in obstali, saj vemo, da tudi sto miljonski narodi z lastnim jezikom, a brez lastne knjige, niso. Drugemu pa zamerim, da se je tako vehemento izrazil o izidu plebiscita. Mislim, da danes že lahko na glas povemo, da je bil glavni krivec slabemu izidu "neevropsko obnašanje" srbske vojske, ki je po razpadu AustroOgrske vdrla na Koroško.
okjar 1
02. 04. 2011 11.37
Replika! Po mojem nista "gulmor in amonraa" Slovenca ampak prišleka bodisi iz Juge ali od kod drugod! Prvi bi se kar takoi odpovedal slovenščini, ki je "krivec", da smo sploh v svetu obstali, ko nekateri sto miljonski narodi z lastnim jezikom , a brez lastne knjige niso, ob drugem komentatorju pa me je presenetila vehemenca o izidu za nas neugodnega plebiscita. Kod danes vemo, je slabemu izidu bil največji krivec "neevropsko obnašanje" srbske vojske, ki je po razpadu AustroOgrskeo monarhije vdrala na tedaj Slovensko Koroško.
felixkp
02. 04. 2011 11.32
slovenski vladi je uspelo, da je za slovence izpogajala nekaj, kar bi že itak morali imet?! Še malo, pa se bo našim "leaderjem" odprla druga fronta na Primorskem. Me zanima kako hitro bodo potrdili pravice na novo naseljenih Italijanov. Ti bodo kmalu začeli ustanavljati svoje Italijanske zaselke.
AufbiksMB
02. 04. 2011 11.28
Gulmor: ce ti je tak fsec anglescina te pa se odseli v anglijo ali v ZDA...ves zaradi takih kot si ti Evropska kultura in tradicija izumirata!
AufbiksMB
02. 04. 2011 11.27
Zakaj brisete komentarje oz mnenje ljudi? se bojite resnice? res zivimo v "demokraciji"?!?! Ponovno objavljam Komentar: fse kar se tu gor kregajo so zaradi tabel...kaj pa kulturna dediscina in tak? vecina slovencev gori je rdecih zaradi tega pa je tak kot je druagce pa imajo porihtano svoje zivljenje in jim ne manjka kaj dosti...Medtem ko vi fsi slovenci tu nekaj serjete kak bi morali avstrijci spostovati ono in treto potem pa vi zacnite za zacetek priznati Nemsko manjsino v Sloveniji katero ste namerno hoteli iztrebiti in se danes se delate kot da ta neobstaja in dokler bo ta drzava rdeca in Slovenci rdeci slovanski hlapci srbom do takrat bo Koroska branila svojo kulturo in tradicijo in nebo dovolila da se unici fse to tako kakor se je v Spodnji Stajerski ko so jo ftrgali beg in prikljucili Smrdoslaviji...in zdaj Sloveniji ki ji vlada balkanska mafija z buzerantskimi politiki ki razmislajo samo o gnaru in razmislajo zidovsko...!!!
victoriosus
02. 04. 2011 10.33
Na plebiscitu so odločili, da želijo ostati pod Avstrijo, ne pa da bi postali avstrijci. Big difference! Avstrijska državna pogodba bi morala biti v veljavi v celoti, nobenih dogovorov ni treba. Vse že piše, samo spoštovati je treba, kar imajo v lastni ustavi!
gulmor
02. 04. 2011 10.28
Za vse tele zdrahe z manjšinami je kriva EU. Naj že enkrat določijo eden uradni evropski jezik, npr. angleščino in manjšine bodo postale obsoletne, ker bomo lahko povsod uporabljali angleščino.
Triglav_
02. 04. 2011 10.19
Ah, to je sramotni dogovor. Če bi spoštovali Avstrijsko državno pogodbo, bi že skoraj 60let moralo stati 807 dvojezične tabel. Tako pa bodo za vedno v veliki večini krajev obstala samo nemška imena krajev, ki so zgolj prevodi originalnih slovenskih imen. Na vso absurdnost situacije na Koroškem pa kaže tudi podatek, da je bilo pred nekaj več kot 100leti na Koroškem krepko čez 1000krajev, kjer je bilo ob popisu večina prebivalstva Slovencev, danes pa 160 krajev z več kot 17.5% opredeljenimi za Slovence... Smešna je tudi meja 17.5%. Če bi recimo v Sloveniji imeli takšna merila ne bi stala niti ena dvojezična tabla z italijanskim imenom kraja...
tikinosrce
02. 04. 2011 09.43
lepo bi bilo,da odprejo tudi 2jezično šolo v Pliberku,ker se morajo otroci voziti do Celovca