Tujina

Cameron: Ali nam navsezadnje ni bolje zunaj območja evra?

Bruselj, 09. 12. 2011 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Široka podpora fiskalnemu paktu je signal trdnosti pakta, je poudaril predsednik Evropskega sveta. Premier Borut Pahor meni, da morajo parlamentarne stranke doseči soglasje glede cilja, da se Slovenija umesti v fiskalno unijo.

Evro v krizi - 2
Evro v krizi - 2 FOTO: Reuters

Voditelji držav in vlad EU niso uspeli doseči dogovora o prenovi pogodbe na ravni sedemindvajseterice. Fiskalni pakt bo torej postal medvladni sporazum 17 članic območja evra in devetih držav, ki niso članice območja evra. Široka podpora fiskalnemu paktu je močan signal trdnosti pakta, je po koncu vrha EU poudaril predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Prvi mož Evropske komisije Jose Manuel Barroso je medtem rezultat označil kot impresiven in kot zelo močno pravno zavezo.

Fiskalnemu paktu naj bi se tako pridružilo 26 članic EU, osamljena pa naj bi ostala le Velika Britanija.

Evropski voditelji so potrdili izjavo območja evra o fiskalnem paktu za krepitev proračunske discipline ter o kratkoročnih ukrepih za pomiritev finančnih trgov. Možnost pristopa k meddržavnemu sporazumu, ki naj bi formaliziral pakt, je nakazalo devet članic, ki evra še niso prevzele.

Možnost priključitve sporazumu so tako nakazale Švedska, Danska, Poljska, Češka, Madžarska, Litva, Latvija, Romunija in Bolgarija, vendar pa se bodo morale Danska, Švedska in Madžarska posvetovati z nacionalnimi parlamenti.

Tako Barroso kot Van Rompuy sta sicer priznala, da sprejeta pravna oblika – meddržavni sporazum med članicami območja evra, odprt tudi za druge države EU – ni bil njuna preferenca. Oba sta se namreč zavzemala za spremembo pogodbe EU oziroma celo za ukrepanje v okviru obstoječega pravnega reda, a ker soglasje zaradi nesprejemljivih zahtev Velike Britanije ni bilo mogoče, so se voditelji odločili za alternativo.

Da bi imel sporazum čim večjo verodostojnost in trdnost, se je skušalo vanj privabiti čim več držav. Obenem je cilj, da se sporazum, kolikor se da, kmalu vključi v pravni red EU. Barroso je prepričan, da je tokratni vrh EU dokaz, da voditelji evro vidijo kot skupno evropsko dobrino in kot nepovraten projekt, za njegov obstoj pa so pripravljeni storiti vse, kar je mogoče.

Po besedah neimenovanega vira želijo članice EU, ki evra še niso prevzele, jasna zagotovila, da bodo strožja pravila veljala le za članice evrske skupine, medtem ko naj bi za ostale veljala drugačna orodja t. i. konvergence k območju skupne valute.

Več voditeljev je bilo do britanskega premierja in njegovih neomajnih stališč kritičnih, češ da si bolj prizadeva za dobro londonskega finančnega središča City kot za stabilnost območja evra.
Več voditeljev je bilo do britanskega premierja in njegovih neomajnih stališč kritičnih, češ da si bolj prizadeva za dobro londonskega finančnega središča City kot za stabilnost območja evra. FOTO: Reuters

Dogovor brez Velike Britanije

Velika Britanija je na vrhu kot edina članica zavrnila sodelovanje v fiskalnem paktu za rešitev evra. "Seveda to predstavlja spremembo v našem odnosu do Evrope," je priznal britanski premier David Cameron, ki pa vseeno meni, da London ne bo izgubil vpliva v EU. "Evropa ima več prostorov. Mislim, da moramo Britanci dati vedeti Evropi, da si želimo prožnosti," je dejal. "Bistvo našega odnosa ostaja – skupni trg, trgovina, vlaganja, rast, delovna mesta, to ostaja, kot je bilo," je dodal in se vprašal: "Ali nam navsezadnje ni bolje zunaj območja evra?"

Nemška kanclerka Angela Merkel je opozorila, da se morajo tudi v Londonu zavedati, da so v istem čolnu in da je stabilen evro koristen tudi zanje. Odločitev Velike Britanije, da v fiskalnem paktu ne bo sodelovala, pa po njenem mnenju ne spreminja veljavnosti odločitev. "Britanci že zdaj niso v območju evra in v tem pogledu smo na takšne stvari navajeni," je dejala. "Počasi gradimo novo osnovo za zaupanje," je v zvezi s sklepi vrha poudarila kanclerka in dodala: "Dosegli smo, kar menimo, da je pomembno in pravilno za evro." Merklova pričakuje, da se bodo razmere na finančnih trgih zdaj umirile, ob tem pa opozarja, da imajo članice območja evra pred seboj še dolgo pot.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je vrh zapustil nekoliko pred koncem, pred odhodom pa ni skrival razočaranja nad ravnanjem britanskega premierja Camerona. Njegova prizadevanja, da zaustavi prizadevanja EU za obrzdanje moči londonskega Cityja, so nesprejemljiva, je izjavil.

Da je Cameron ubral napačno pot, je prepričan tudi avstrijski kancler Werner Faymann. "To ni bila ravno učna ura ekipnega duha v EU," je dejal.

Italijanski premier Mario Monti pa meni, da se je Velika Britanija osamila. "Cameronove zahteve so bile nesprejemljive," je dejal. "To bo vplivalo na britanski vpliv, kar mi ni všeč, saj je dobro imeti protiutež državam, kot je Francija," je dodal.

Cameron je zatrdil, da na pravila preprosto ni mogel pristati, partnericam pa želi vse dobro v območju evra.
Cameron je zatrdil, da na pravila preprosto ni mogel pristati, partnericam pa želi vse dobro v območju evra. FOTO: Reuters

"Cameron je izdal resnične britanske interese"

Pričakovano pa so Cameronovo ravnanje pozdravili v evroskeptičnem delu njegove konservativne stranke. "Naredil je, kar je moral narediti," je dejal poslanec John Redwood in dodal, da je razočaran, ker so evropski voditelji zavrnili "velikodušno" Cameronovo ponudbo.

Po drugi strani pa se številni na Otoku zdaj bojijo, da bo država ob vpliv v EU. Tako je komentator revije Economist opozoril, da bi se utegnile v prihodnje transakcije v evrih iz Cityja preseliti v Frankfurt, poleg tega ocenjuje, da bodo Britanci poslej v slabšem položaju za odbijanje evropskih direktiv, ki želijo omejiti moč londonskega finančnega središča.

Obžalovanje izražajo tudi v Cameronovi koalicijski partnerici, liberalnih demokratih, ki veljajo za precej naklonjene EU. Namestnik britanskega premierja, vodja liberalnih demokratov Nick Clegg, je izrazil "obžalovanje", čeprav je tudi on mnenja, da so bile britanske zahteve na vrhu "zmerne in razumne".

Poslanec liberalnih demokratov v Evropskem parlamentu Chris Davies pa je premierja obtožil izdaje. "S tem, ko je želel zaščititi bančnike, je izdal resnične britanske interese in dejansko ni storil ničesar, da bi Cityju pomagal," je dejal.

Kritični so tudi opozicijski laburisti. "Cameron bi moral iskati zavezništva. Šel je na vrh brez njih in rezultat je, da smo ob vpliv," je dejal njihov vodja Ed Miliband.

Postopek priprave besedila pogodbe se bo začel zelo hitro, s ciljem njegove usklajenosti s pravnim okvirom EU pa bo vanj med drugim vključen tudi Evropski parlament.

Merklova: Fiskalna unija bo unija stabilnosti

Sarkozy je izdal še en del dogovora voditeljev. Z začasnim skladom za zaščito evra (EFSF) in stalnim mehanizmom za stabilnost evra naj bi tako upravljala ECB, kar naj bi po prepričanju francoskega predsednika mehanizmoma podelilo dodatno verodostojnost.

Merklova je dogovor opisala kot zelo dober rezultat, saj se Evropa uči iz preteklih napak. "Vzpostavili bomo fiskalno unijo, ki bo obenem unija stabilnosti," je prepričana.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi je pozdravil odločitve evropskih voditeljev "kot zelo dober izid" za članice območja evra.

Predsednik edine neposredno izvoljene institucije EU Jerzy Buzek je danes v nastopu pred voditelji poudaril, da močno verjame, da bi bilo treba vse rešitve iskati v okviru pravnega reda EU, bodisi sedaj bodisi v bližnji prihodnosti. V parlamentu so tudi proti ustvarjanju delitev med članicami, ki jih meddržavni sporazum ustvarja. "Ne moremo pristati, da nas ena ali dve članici, ki dvomita v nadaljnjo integracijo, potiskata v stalne delitve," je dejal. Temu se je po njegovem prepričanju moč izogniti tudi v okviru obstoječe pogodbe skozi mehanizem okrepljenega sodelovanja znotraj območja evra, ki pa je odprto za vse članice.

Na dogovor se je odzvala tudi Kitajska. Kitajski minister za zunanje zadeve upa, da dogovor pomeni večjo disciplino in stabilnost za trge.

Pahor: Slovenija potrebuje članstvo v fiskalni uniji, če hoče napredovati.
Pahor: Slovenija potrebuje članstvo v fiskalni uniji, če hoče napredovati. FOTO: Reuters
Voditelji območja evra so podprli cilj, da začne stalni mehanizem za stabilnost evra (ESM) delovati že julija 2012 in ne sredi 2013. Do sredine 2013 bo deloval še tudi začasni sklad za zaščito evra (EFSF). Njuna skupna posojilna sposobnost za zdaj ostaja pri 500 milijardah evrov, območje evra pa želi prek IMF angažirati še vsaj 200 milijard.

Pahor: Brez evra ni EU

Slovenija potrebuje članstvo v fiskalni uniji, zato je izjemno pomemben minimalni nacionalni konsenz za to, da bo storila vse, da bo v fiskalni uniji, ki se oblikuje, je poudaril premier Borut Pahor. Premier je sicer svoj vtis s pogajanj v Bruslju strnil v tri ugotovitve: "Brez evra ni EU. Evro potrebuje fiskalno unijo in Slovenija potrebuje članstvo v tej fiskalni uniji, če hoče napredovati."

Zato je po njegovih besedah izjemno pomembno, da se v slovenski politiki – kot pred dobrimi 20 leti ob demokratičnih spremembah in osamosvojitvi – doseže nacionalno soglasje glede cilja, da se Slovenija v naslednjih mesecih, letu ali dveh umesti v fiskalno unijo.

Pahor se je odločil, da v prihodnjem tednu skliče predsednike vseh parlamentarnih strank, ki so bile izvoljene na predčasnih volitvah v državni zbor, da bi se skupaj pogovorili o tem, kako se pripraviti na izzive, ki nas čakajo v prihodnjem letu. To bo po njegovem mnenju zagotovo prelomno tako za evro kot za EU.

"Mislim, da bi bilo za Slovenijo izjemnega pomena, če bi se uspele parlamentarne stranke, ne glede na to, ali bodo pristale ob koncu pogajanj z mandatarjem v opoziciji ali koaliciji, dogovoriti, da je minimalni nacionalni konsenz Slovenije, da bo storila vse potrebno za to, da pristanemo na koncu sprememb, ki se obetajo, v fiskalni uniji, torej v skupini tistih držav evroobmočja ali znotraj držav evroobmočja, ki bodo v fiskalni uniji," je dejal.

Poudaril je še, da je ta hip nujno razmišljati o intervencijskem zakonu, kar je predvsem vloga bodočega mandatarja, pri čemer pa bi mu morali vsi pomagati. To je nujno, da Slovenija ohrani sloves države z razmeroma sprejemljivim proračunskim primanjkljajem in brez težav z dolgovi. Ob tem pa je po Pahorjevih besedah treba sprejeti tudi zakon o javnih financah, v katerem je zapisano zlato pravilo, ki določa omejitve, potrebne za zagotavljanje uravnoteženega proračuna.

"Cenim ta izraz odločenosti evropskega vodstva in upam, da bodo tudi drugi opravili svojo nalogo," je v zvezi s sklepi, ki so jih danes v Bruslju sprejeli evropski voditelji, dejala Christine Lagarde.
"Cenim ta izraz odločenosti evropskega vodstva in upam, da bodo tudi drugi opravili svojo nalogo," je v zvezi s sklepi, ki so jih danes v Bruslju sprejeli evropski voditelji, dejala Christine Lagarde. FOTO: Reuters

Evropske banke pozdravljajo dogovor na vrhu EU

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je danes pozdravila odločitve, sprejete na vrhu EU, ki bodo po njeni oceni pomagale pri soočanju s krizo v območju evra ter prispevale h globalnemu ekonomskemu okrevanju.

Lagardova je v sporočilu za javnost posebej izpostavila napredek na treh kritičnih področjih, in sicer dogovor za okrepitev finančne discipline ter za boljše usklajevanje politik v območju evra, odločitev za pospešeno uveljavitev evropskega mehanizma za stabilnost (ESM) ter odločitev članic Unije, da bodo IMF zagotovile dodatna sredstva v višini do 200 milijard evrov.

Omenjena sredstva bodo, je poudarila direktorica IMF, pomagala okrepiti skladovo sposobnost za izvajanje nalog v podporo članicam.

Zveza evropskih bank (EBF) pozdravlja dogovor, ki so ga ponoči sklenili na vrhu EU. Verjame, da bo vodil h konkretnim ukrepom, ki bodo pomagali povrniti zaupanje na trge, so danes sporočili iz EBF. Zveza se je odzvala tudi na nove ocene o potrebni dokapitalizaciji bank.

"Verjamemo, da bo dogovor vodil h konkretnim ukrepom, ki bodo pomagali obnoviti stopnjo zaupanja na trgih," je v sporočilu zapisal vodja EBF Guido Ravoet.

Dogovor o fiskalnem paktu je nujen za izboljšanje stanje v območju evra, meni EBF, ki tudi pozdravlja ukrepe, ki so jih države v težavah že sprejele.

V luči sodelovanja zasebnega sektorja je odločitev, da je rešitev glede dolga Grčije "edinstvena in izjemna", ključna za vzpostavitev zaupanja na trgih, dodaja EBF.

Preberite še: Ali bo bonitetna hiša Fitch Sloveniji znižala oceno?

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (240)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vzhod
10. 12. 2011 00.19
-1
evorpska unija je zla organizacija ki se siri z ekonomskim nasiljem
upornik_007
09. 12. 2011 23.31
in seveda ko bo prislo do kolapsa nas bodo popeljal do vojne
upornik_007
09. 12. 2011 23.06
+7
drgac pa a nismo sli leta 91 na svoje da bomo mi svoj gospodar na svoji zemlji in odlocali kako pa kaj in spet smo na istem kot pred letom 91!!!! s to fiskalno unijo izgubimo vse sramota!!!
upornik_007
09. 12. 2011 23.03
+2
ampak ta sporazum ne pomeni nic ker v praksi ne bo deloval tako da razpad evra je neizogiben
CrusaderKnight
10. 12. 2011 01.42
*! Kitajska ima toliko obveznic v evru, da bi se evropi splačalo propasti :D
CrusaderKnight
10. 12. 2011 01.43
hm stečaj pa je rešena zadeva! al pa vloži v gopodarstvo par miljard(vojna zmagana), drugače pa armagedon, sm kitajci še niso bili v evrpi mi smo pa že bili dol!!! Praksa dela mojstra!
gozdar1
09. 12. 2011 22.45
+1
Pa tako smo vzklikali njihovi kraljici ob zadnjem obisku...sedaj pa tole...spominja me na čase, ko se je naš Joža sprl s Stalinom (oz. kot ga naši anglosaški prijatelji imenujejo Uncle Joe)...nič več pipe, Henrija,.. na 24 urah..od danes samo še Hans,..
yarrick
09. 12. 2011 22.44
+0
hondica 09.12.2011 22:29:50 Na tvojo nesrečo desničarji že kar nekaj časa vodijo EU in NE LEVIČARJI.Zatorej se vprašaj KDO je kriv In kdo ne...
yarrick
10. 12. 2011 07.31
Pa krivci so itak vedno isti; v končnem ni desnih in levih ker so v osnovi vsi enaki, razlikujejo se zgolj v malenkostih. Pa Eu je že kar precej časa bolj desno obrnjena in volitve EU poslancev tu bolj malo pomagajo;)
Domen Lorencin
09. 12. 2011 22.43
+6
SMRT FAŠIZMU; SVOBODA NARODU!
vlab
09. 12. 2011 22.42
+5
Pahor edini ki trezno razmišlja. Drugi se pljuvajo ali pa na pamet obljubljajo.
healer
09. 12. 2011 22.31
+4
Vršt britanijo pa carino postaut pa da jih vidmo pol. On bi mal od ns mal od amerike e nemoze tako ! Se prosil nas bojo za ponovna pogajanja in ustop ter prosil bodo za euro ko bo funt na dnu ! Tako kot ce se ne motem svedi !
hondica
09. 12. 2011 22.29
+1
Desničarji gradijo na realnih temeljih, levičarji pa na osnovi *. Zato pa je Evropa tam kot je po toliko letih levičarske prevlade.
Platon23
10. 12. 2011 00.06
Kdo je gradil iz nič in kdo prodal vse da je ostalo nič?
ian00
09. 12. 2011 22.29
+2
ma cameron,pa leze v rit ameriki in dela vse kar mu iz bele hiše namignejo
suckers
09. 12. 2011 22.28
+8
clanstvo VB bi bilo potrebno pogojevati s clanstvom v eurozoni. Ce nisi clan eurozone, ne mores biti v EU. Izgubili bi ogromno koristi, ki jih imajo sedaj. Na koncu bi verjetno prosili za vstop v eurozono.
robert1977
09. 12. 2011 21.13
+5
Edino pravilno Velika Britanija, zakaj bi se pa morali podrediti Evropi, ne vidim nobenega razloga...A ni boljše imeti svojo suverenost, svoje zakone, svoja pravila, svoj denar, svobodno trgovino...Vse čestitke, mi pa nastavljamo rit Evropi in to se nam ne bo dobro obrestovalo...Povejte mi kakšne velike prednosti pa imamo od Evrope...odgovori na to, so pa kar očitni, a ne?
Slo.pogreb
09. 12. 2011 21.22
+3
healer
09. 12. 2011 22.35
+4
gre za zdruzevanje ljudi ne samo financ usi smo mi evropejci ki tukaj zivimo tisoče let ce bi gledal kdo je kaj pa use bi se potem morala od brianije odcept skodska anglija recimo od slovenije stajerci od hrvatou recimo dalmaticni kam pa pridemo povej mi robert. Ceu svet bi se morau zdruzet in sodelovat kot eno !!
...Lejga...
09. 12. 2011 21.13
+2
Britanci morajo dobiti dovoljenje Američanov .
Slo.pogreb
09. 12. 2011 21.28
-2
Mi tega ne potrebujemo vec smo ze dobro zdresiran zaupanja vredn lakaj . Yes sir ter ja volt frau merkl je edino kar se znamo rec
KosezVeliki
09. 12. 2011 21.11
+2
@politkkritik Mogoce ravno ne bo padel. Bo pa zapadel v globoko marginalizacijo. V nasprotnem primeru pa bo dolar se vedno ohranjal dominantno globalno vlogo, se okrepil jo bo ! Za razliko od ZDA, Evropa ne bo nikoli imela skupne fiskalne in monetarne politike. Monetarna Unija bo vecno fragmentirana in razdeljena. Mozne so neke kozmeticne spremembe in popravki. Evropska Ustava pa ni realnost. Saj je bila ze enkrat na referendumu zavrjena.
KosezVeliki
09. 12. 2011 20.56
-3
@politkkritik Britanci so za razliko od kontinentalne evrope obdrzali svoje cezmorske kolonije, kljub dekolonizaciji po vojni. Danes prodajajo svoje superiorno blago na milijardne trge brez carine, medtem ko se kontinentalna evropa ni sposona zmenit za brezcarinsko cono, niti z svojimi bliznjimi sosedi ! Britanski Funt je globalno trgovinsko sredstvo ze stoletja, medtem ko evru ne zaupajo se sami evropejci. London je svetovni financni center, kjer borze in banke ter institucije obracajo milijarde $. Medtem ko v sami EE ni vecjega pomembnega centra.
LovecNaKomuniste
09. 12. 2011 20.43
+1
Joj te Britanci........ Podobni so Janezu Janši. Ne morejo in ne morejo pojest, da so bili nekoč nekaj, danes pa so nule. Svet se vrti brez njih in noben več jih ne vpraša niti za mnenje, samo še zdrahe delajo. Če Euro preživi krizo si zapomnite tole. Euro bo zaradi ukrepov, ki bodo sprejeti za njegovo preživetje, na koncu zaradi stabilne in zaupljive politike izrinil dolar. Kdor bo pač noter bo noter, Britanci zagotovo ne, in tega se bojijo. Kdor pač v slabih časih žrtvuje del sebe za idejo, v času debelih krav žanje zlato, tako pač je.
LovecNaKomuniste
09. 12. 2011 20.46
+5
Euro ne bo nikoli propadel, ker državljanom EU enostavno ni v interesu, da bi z inflacijo plačevali Ameriške dolgove. Kaj pa mam jaz od njihove vojne, raje dam za Grčijo, kamor grem vsaj na dopust.
KosezVeliki
09. 12. 2011 20.34
-1
@Marjanmark Ha, ha, ha...lokomotivi se pac *za enega stajerskega navijaca Marjana v neki usrani Sloveniji. Dve reci sta neomejeni - vesolje in slovenclski napuh. Za prvega nisem ravno preprican.
KosezVeliki
09. 12. 2011 20.19
+0
Pred leti so britanski ekonomisti trdili, da evro obmocje ni primerno za razvoj britanskega gospodarstva. Trdili so, da Schengen in monetarna unija ne prinasata potrebnega dinamizma za razcvet Velike Britanije. Bistvo njihovega gospodarstva je in ostaja svetovna trgovina. Le ta pa prinasa vecjo moc in profit izvoznikom. Smejali so se jim. Danes so tisti, ki se zadnji smejijo ravno Britanci.
prlek 1
09. 12. 2011 20.15
-1
Jaz ne razumem kako imajo lahko angleži,norvežani,nemci.... 3.000 eur povprečne plače....od kod?Za kaj takega mora delavec ogromno narediti....ali pa imajo vse že tako robotizirano,da se jim se to izide.
InterReflectlons
09. 12. 2011 20.18
+2
Tako je, roboti jim zamenjajo navadnega delavca, pa imajo samo vodje izmen, navadnih delavcev ni:)
gozdar1
09. 12. 2011 20.47
Ce nemci,... vzamejo miliardo pufa in ga vlozijo v gospodarstvo jih to pride precej manj kot nas...da ne govorimo o naskoku ,ki ga imajo glede na nas tako v znanju, iskusnjah kot tradiciji...mi smo bili ce se ne motim ze v AO najmanj razvita provinca....
jester1970
09. 12. 2011 20.54
+2
Liberalec, ja, v Nemčiji je preko 80 miljonov vodij izmen