Tujina

Dogovor ali prisilni dopust za milijon uslužbencev

Washington, 30. 09. 2013 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š./G.G.
Komentarji
2

Čas se izteka, dogovora o proračunu med republikanci in demokrati pa v ZDA še ni na vidiku. Scenarij je precej neverjeten, saj do dogovora po navadi pride zadnjo minuto, a če bi bilo tokrat drugače, bi v ZDA vrata zaprle vse nenujne ustanove, na prisilni dopust bi šlo skoraj milijon zveznih uslužbencev.

Odločitev o zdravstvu si v ZDA podajajo kot vroč krompir.
Odločitev o zdravstvu si v ZDA podajajo kot vroč krompir. FOTO: Thinkstock

Američani nestrpno čakajo na dogovor med republikanci in demokrati, ki se še naprej prerekajo o proračunu, zaradi česar jutri grozi "zaprtje" ameriške zvezne vlade.

Senat je že zavrnil predlog republikancev in s tem potrdilil  financiranje vlade brez posegov v zdravstveno reformo, kar pomeni, da se debata nadaljuje v predstavniškem domu. Kdor bo imel ta vroč krompir nazadnje v rokah, naj bi bil kriv za blokado dela vlade. Tokratni položaj sicer ni prvi takšne vrste, doslej pa so se zapleti običajno rešili šele v zadnjem trenutku.

In kaj sledi, če ne bi našli rešitve? V praksi to pomeni, da bi na prisilni neplačani dopust šlo skoraj milijon zveznih uslužbencev, delovale pa bi le najnujnejše ustanove in javne službe.

V tem primeru bi delali vojska, policija, reševalci, zdravstvene inšpekcije, mejne straže in podobno, precej težav pa bi imeli turisti, ki želijo potovati v ZDA, saj bi izdaja vizumov zastala.

Vir težav: zdravstvena reforma

Spor v ZDA je preprost. Republikanska manjšina v predstavniškem domu se je odločila, da bo znova poskusila uničiti zdravstveno reformo.

Številne potrditve predlogov zakonov proti reformi niso uspele, ker jih demokratska večina v senatu niti ni dala na dnevni red, reformo pa je potrdilo tudi vrhovno sodišče.

V torek začne veljati eden od ključnih delov reforme, to so tako imenovane borze zdravstvenega zavarovanja, pri čemer bodo lahko ljudje brez zavarovanja našli tisto, ki jim ustreza.

V torek zjutraj poteče veljavnost zadnjega zakona o začasnem proračunskem financiranju dela zvezne vlade in pripadniki gibanja čajanke so sklenili, da Obamo in demokrate postavijo pred zid in zahtevajo konec reforme ali pa ne bo denarja za delovanje vlade.

Za demokrate so republikanske zahteve povsem nesprejemljive, ker gre za največji dosežek Obamovega prvega mandata, ki postavlja temelje za spremembo ameriške družbe v bolj usmiljeno do tistih, ki jim ni uspelo uresničiti ameriških sanj, torej obogateti.
Obama in demokrati so se o reformi pripravljeni pogajati, vendar v smeri izboljšav, nikakor pa ne privolijo v njeno odpravo.

Prihajajo še večje težave

Večji problem se obeta ob verjetnem vnovičnem izsiljevanju pri dvigu dovoljene meje javnega dolga, kar bo treba storiti 17. oktobra. V nasprotnem primeru bodo ZDA plačilno nesposobna država.

To ne bi imelo posledic le za ZDA, ampak za ves svet, ki se še vedno počasi prebija iz zadnje velike finančne in gospodarske krize.

Zapleti znižali ceno nafte

Borze dogajanje v ZDA budno spremljajo. Cene surove nafte so se na današnjem azijskem trgovanju znižale.

Teksaška lahka nafta z dobavo v novembru se je pocenila za 1,35 dolarja, na 101,52 dolarja za 159-litrski sod. Novembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se znižale za 95 centov, na 107,68 dolarja.
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antonino
30. 09. 2013 13.44
+25
kaj ko bi pri nas začeli zapirat nenujne ustanove - tiste, ki sploh ne vejo, zakaj so, zapravljajo pa veliko ( razne agencije za toplo, pa za mlačno vodo, pa za meglo, pa za .........).
I G N O R A N T
30. 09. 2013 14.28
+9