Tujina

Dodik: Za vojno v BiH kriva ZDA in Izetbegović

Haag, 09. 04. 2013 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je pred haaškim sodiščem nastopil kot priča obrambe v sodnem procesu proti nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću. Krivdo za spopade v BiH je pripisal nekdanjemu predsedniku predsedstva BiH Aliji Izetbegoviću in ZDA.

Kot je dejal Milorad Dodik pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, sam ni opazil, da bi imel "Karadžić namere", za katere je obtožen, to pa je "trajna odstranitev nesrbskih prebivalcev z območja BiH, za katera so Srbi trdili, da imajo do njih pravico".

Milorad Dodik
Milorad Dodik FOTO: Reuters

"Nikoli na niti eni seji skupščine nisem slišal, da ste kaj takega zahtevali, niti da ste vključeni v tovrstne podvige, še posebej ne v zločinske," je še dejal Dodik, ki je v Haag pripotoval z letalom srbske vlade.

Pred sodiščem je še poudaril, da je bila namera ZDA in Alije Izetbegovića, da "prevzamejo pristojnosti za upravljanje BiH".

"Čeprav sem bil zunaj Srbske demokratske stranke, sem menil, da je bila Izetbegovićeva politika nevarnih namer in da je on postavil temelj za spopad na ozemlju BiH," je še dejal Dodik, ki je bil po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug v začetku 90. let minulega stoletja član opozicijske Zveze reformnih sil Jugoslavije, na čelu katerih je bil zvezni premier Ante Marković.

Karadžića haaška obtožnica bremeni genocida v Srebrenici, preganjanja nesrbskega prebivalstva z območja BiH, nasilja nad civilisti med obleganjem Sarajeva in zajetja pripadnikov modrih čelad za talce.

V zahtevi za Dodikovo pričanje je Karadižić po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina navedel, da bo ta priča pokazala, da ni bilo skupnega zločinskega podviga, katerega cilj bi bil izgon muslimanskega prebivalstva z območja Republike srbske.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
30. 03. 2023 15.27
No, no, no. Iz katerega rokava pa je to udarno novico ven potegnil?
bayern:barcelona 7:0
11. 04. 2013 09.58
+8
pa to mi vse že vemo.....povezava islamskega militarizma in amerike je nevarna za cel svet. navidez amerikanci ne marajo al kaide v resnici pa pridno sodelujejo pogljte koliko al kaidovcev so pripeljali v bosno, v srce evrope po vojni na balkanu kok evropa ne vidi kaj jim amerika dela???!!!
Elias47
12. 04. 2013 10.11
zato ker ti na oblasti v Evropskih državeh tega ne smejo videti oz. so tudi vpleteni v vse o oz. so le ameriške vlačuge... nekaj pa se jih boji kaj reči, da ne bi slučajno tudi "njih napadla al-CIAeda... Narod je pa itak slep... mediji pa nimajo jajc...
anzi_mahackala
10. 04. 2013 23.03
+6
pa na zivce mi gre, ker se tukaj prerekate in generalizirate celoten narod zaradi par osebkov. Zaradi teh akterjev in ZDA je nasrkalo prebivalstvo. Vsem paše ko grete praznovat novo leto v Beograd za 40 eur in ko vas lepo posrezejo v Guči in doma kot da ste njihovi bratje, to lahko dozivite v BiH in HR tudi, ce le najdete prave ljudi s srcem. Vsak pa vam gre v nos tukaj, ko zavohate tudi drugo kulturo. Omejenci odprite oci in pamet. Ostali pa se utapljajte v neskoncnem prerekanju kdo je kriv za vojno.
ljx
11. 04. 2013 14.59
+2
Ne bit preveč pameten! Čeprav se strinjam s tem kar si napisu,ti rečem še to,da se je vse pri nam v Sloveniji začel! Kučan,Janša,ne glede kater od teh "poštenjakov" je bil v igri,vsi podpiral vojno tako da švercal orožje na jug. Ja,pač Slovenci so mal bl brihtni od ostalih ,pa so jo najbl odnesl,ker so tud geografsko v bl ugodnem položaju,ampak če se vam bo ekonomija poslabšala,se boste hitr začel klat še hujš k ta južni!
KosezVeliki
10. 04. 2013 18.13
+2
"Koncept velike Srbije je temelj obstoja Srpske Radikalne Stranke" Dr. Vojislav Šešelj
Dobskibelozapornik
10. 04. 2013 21.38
-6
acim
11. 04. 2013 12.49
+1
stif22 - do nebes ste lahko hvaležni muslimani iz Bihaća in Cazina Srbom da ste tako končali vojno kot ste.In lahko do konca sveta žalujete da niste ubogali Fikreta Abdića in Kladušanov.In kdaj boste enkrat nehali biti orodje hrvaških interesov ?
vg3
10. 04. 2013 17.29
+12
ce bi komu mogl sodit so to americani kok so samo v iraku pobili civilistov a to ni genocid
Dobskibelozapornik
10. 04. 2013 16.40
-1
@Duško Vasilić @ljx Mislima da se motita glede svoih ugotovitvi. Po končanju 2. SV Nemčija se je opravičila svojcem žrtev genocida in obenem im izplačala bogate visoke odškodnine, za vse čase je prepovedala nacistično gibanje v Nemčiji. Srbi nikoli niso priznali zločine in kar je največja napaka za njih da kolektivno zagovarjajo genocid kar se je zgodil pred očmi celega sveta v osrčju Evrope. Na vse možne načine poskušajo izenačiti žrtev in zločine tako da izmišljajo različne dogodke ki se niso zgodili. Vojaško so bili močni samo v primeru velike številčne premoči, tako da dejansko so vse bitke za srbe zgubljene. Dejton se je zgodil takrat še ko svet ni vedel za Srebrenico, ko se je 5 korpus šele ogrel. Tako da bi predlagal srbom vidim da ih je tukaj precej v bodoče ceste izdelujejo od Banja Luke proti Srbiji dosti širše drugače bodo spet skakal eden čez drugega.
KosezVeliki
10. 04. 2013 18.08
-14
Ti siromačija uboga. Sami niste sposobni prehraniti svojega prebivalstva. 90 % brezposelnost, ljudje jedo na cesti iz kontejnerjev crkovino. Nemate za kafu na Baščaršiji a vi bi se šli nove vojne proti Srbiji ?
Dobskibelozapornik
10. 04. 2013 20.41
-1
@KosezVeliki spet neki ne umesnega, kar je podobno samo vam. Vse bomo naredili samo da se obdržimo, Moraš nekaj vedeti da otroci posiljenih mater ter otroci pobitih staršev rastejo, čez sto let če bo treba se vam bo vrnila Srebranica, tako da upoštevajte moj prejšnji nasvet.
TheGreatRusia
10. 04. 2013 22.05
+2
stiff22- VIDIM, DA POKAŠ OD PAMETI, TE BOM MALO POUČIL: CESTE SE NE IZDELUJEJO, TEMVEČ GRADIJO, O SREBRENICI NE BI, KER JE POGLAVJE ZASE, VELIKO ILUZIJE JE TU, POPIS PREBIVALSTVA JE V RS OZ. BIH MOČNO OVIRAN PRA NA OBMOČJU, ZAKAJ???ODGOVOR JE V SREBRENICI, POŠTUDIRAJ MALO, POTEM SE VKLJUČI V DISKUSIJO!
Dobskibelozapornik
10. 04. 2013 22.54
-4
@pinkerton RS je umetna tvorba, nastala je s izgonom ter zverskimi pobijanjih prejšnjih ne srbskih državljanov torej je genocidna tvorba in kot taka nima opstoja. Glede Srebrenice prosim da mi razložiš, kjer ne vem kaj imaš v mislih.
Andrejček
10. 04. 2013 23.00
+2
stif22 malo si preber zgodovino čigava je bila zemlja kjer je danes bosna? meja med avstro-ogarsko in srbijo je bila reka krka in zato so srbi dobili krajino da branijo mejo austro-ogarske monarhije.Srebrenica prodana od strane Alije Izetbegovica no ta posnetek si poglej na youtube pa ti bo use jasno glede srebrenice.
Dobskibelozapornik
10. 04. 2013 23.17
-2
@JCO Ja problem je ravno kar v tem da srbi berete samo srbsko zgodovino in si s tem zapirate oči. Še večji problem je v tem da vaši zgodovinarji vse skozi lažejo in vas zastrupljajo z lažmi za vse kar se je dogajalo na srbski zemlji. Od Seče knezov pa naprej vse vojne ste zgubili do sedaj pa tega nikoli niste priznali. Za Srebrenico kar omenjaš je posnet dokumentarec v srbsko propagando z osebami ki so izmišljene nimajo svojo identiteto torej še ena srbska potegavščina na katero seveda eni nasedajo .
ljx
11. 04. 2013 10.17
+3
Stiff je očitno doma iz Bihaćkega žepa! To je tam,kjer so Srbi na veliko prodajal municijo in orožje Dudakovću,ter tako služili denar na splošni nesreči.Takrat ko bi pa Bihać lahko vojaško zasedli,je pa spet NATO grozil in celo opozorilno bombardiral en položaj Srbov.Imam sorodnike,ki so bili že v mestu,ko so dobili ukaz da naj se umaknejo ven. Je pa zanimivo poslušat,kakšni junaki ste potem ko so vas oborožili Iranci in Hrvati,pa potem ko je NATO izstrelil trinajst Tomahawkov na širše območje Banja Luke.
Gavrane20
10. 04. 2013 16.14
+12
Tezina lanaca najvecji priblizek resnici kaj se je dogajal dol usi so mel prste umes niti edn ni bil nedolzen od slovencov do hrvatov do bosancev do srbov albancev tralalal
KosezVeliki
10. 04. 2013 15.45
-2
Dejansko so potrebne ustavne spremembe in reforme znotraj BiH za nadaljno normalizacijo odnosov med de-facto državnim subjektom Republiko Srpsko in federacijo BiH. V kolikor ne bo prišlo do nikakršnih sprememb. Oziroma ne bo volje na strani uradnega Sarajeva za izvajanje reform znotraj BiH. Potem se bo Banja Luka primorana popolnoma izolirati od Sarajeva in federacije BiH kot take. Potrebno bo s časoma začeti graditi barikade, mejne prehode, bodečo žico in protitankovske jarke. Zaprli bomo vse mejne prehode in zazidali zid okoli BiH. Mar si tega resnično želimo ?
KosezVeliki
10. 04. 2013 15.25
+2
Nihče razen oblasti v Banja Luki nima dejanske jurisdikcije in legitimne oblasti v Republiki Srpski in to dejstvo boli marsikaterega soseda v regiji.
KosezVeliki
10. 04. 2013 15.29
+3
Sarajevo, Zagreb, Jelko Kacin in podobni bleferji in glumci iz Bruslja se lahko samo zaženejo na glavo skozi okno. Dejanska oblast na terenu ima predsednik Milorad Dodik in njegova vlada v Banja Luki. Vse odločitve in dejanske ukrepe izvaja vlada RS. Daytonski sporazum je garant miru v konfederaciji BiH, kjer ima Banja Luka iz dneva v dan večjo avtonomijo, njena vlada in njeni organi oblasti kot so policija, sodstvo in vojska pa dejansko oblast na terenu.
ljx
10. 04. 2013 14.05
+1
Milorad je iz porušene in kriminalom vodene Republike Srpske,ustvaril eno spodobno entiteto in to mnoge boli.
Veliki Putin
10. 04. 2013 12.58
+3
amerika povsod serje,upamo lahko edino da jo Seveerna koreja nafotra z jedrskimi konicami,vendar nič ne bo pomagalo,zlo vedno zmaga in tudi tokrat bo pa čeprav ga uničs.Zraste nov ki se mu reče Obama.
Elias47
10. 04. 2013 12.51
+10
V VSEH vojnah v zadnjih 100 letih so imele prste vmes ZDA... ali so jo sprožile ali pa financirale...vsekakor pa bile vpletene...
Elias47
10. 04. 2013 14.22
+1
V zadnjih 70-ih letih ima CIA registriranih več kot 70 Coup d'etat-ov (državnih prevratov, v katerih potem postavijo na oblast svoje ljudi, predvsem tuje agente CIA-e) v različnih državah sveta, ki so jih povzročili Američani .. predvsem preko CIA-e...
Princip..1979
10. 04. 2013 12.47
Kaj je pa novega???
HAWX
10. 04. 2013 11.59
+0
Robin gunner Glede na to da je imela Srbija večino JLA opreme da so skozi zgodovino daleč daaaaleč večje sile in to vedno z naštetimi torej in Slovenci in hrvati in bosanci in albanci so sodelovali v napadih na Srbijo z Austro.ogrsko ter z Hitlerjem in vsi so bili katastrofalno poraženi, torej je tvoja trditev popolna neumnost ali mokre sanje!
Ksenofont
10. 04. 2013 11.53
+3
Pa še res je.
HAWX
10. 04. 2013 11.30
+18
Sej pa je resnico povedal! Zdaj pa vsi pljuvat ker ste nearzgledani in vam mnenje servirajo mediji! V resnici je Izetbegovic po nagovoru ameriškega ambasadorja Zimmermana zavrnil že zmenjen in sprejet mirovni načrt portugalskega predsednika Kuttiliera, katerega so sprejeli tako Srbi kot Hrvati. Vojni so se izognili nakar so američani nagovorili Izetbegovica da zavrze podpisano saj da je lahko cela bosna in hercegovina njegova. To je tudi storil in začela se je ena najbolj krvavih vojn v modernem času! In seveda glavni krivec Amerika pa pravi da so Srbi krivi! JA PA JA! Tako kot drugod po svetu vsi so krivi samo oni NE!
Elias47
10. 04. 2013 14.17
+5
tudi Tuđžman se je pogajal z Nemškim kanclerjem Kholom in Francoskim premierjem Miterandom glede obnovitvenih pravic porušenega na Hrvaškem že dve leti preden se je sploh začela vojna med Hrvaško in Srbijo... Podobno so vnaprej vedeli tudi naši politki - Kučan, Janša.... Evo narode; takšni so vaši "heroji" ... fakeratoši...
rožle3001
10. 04. 2013 20.55
+1
appollyon
11. 04. 2013 03.42
-3
Hehe da jen bodi smešen, amerika se je začela vmešavat ko je tam že pošteno tekla vojna! In prvo ste nitzozemce krivil za srebrnico, češ da niso preprečili, sedaj pa američane, zakaj že ker so vam bombardirali fabrike kemičnega orožja, vojašnice, in televizije ki so vpile da so vas slovenci napal! Srbija je na vsak način hotela kontrolo nad vsemi državami, na tak način kot vsak diktator, zato pa se je začela vojna!
appollyon
11. 04. 2013 03.43
-3
Mi smo imeli referendum! Tako da o neki krivfi amerike kar sanjajte! Vojna na balkanu pa se je začela s Slovenijo, ki pa so ji sledile še ostale države!
Elias47
11. 04. 2013 09.14
+1
Ko so pred leti ujeli Karađžića, je potem na mednarodnem sodišču za vojne zločine povedal, da je njemu in njemu podobnim Medaline Albright pred začetkom vojne obljubila imunitete pred sodiščem za vojne zločine.... toliko o tem, kdo je bil vpleten v razpad Jugoslavije...
Elias47
11. 04. 2013 09.16
+3
razcepitev Jugoslavije je bila orkestrirana s strani ZDA in nekaterih zahodnoevropskih držav, zaradi njihovih lastnih interesov...
Duško Vasili?
10. 04. 2013 11.28
+11
A je kej falu... Samo resnico je povedal... Zato je tolko razburjenja ker resnica boli...;) Tooooo DODIK...;)
grinc
10. 04. 2013 11.19
+4
Dutchbat Srebrenica 1995 na youtubu
grinc
10. 04. 2013 11.26
+5
Poglejte na 12:24!! Zakaj se pa o tem ne govori in samo za unih 7-8 tisoč muslimanov!
BenQurer24
10. 04. 2013 11.33
+0
zakaj se ne govori o genocidu... pakrac...od jesenovca mimo pakraca pa do vukovara....izbrasono območje pa to.... niso še nikoli razložili, kako so srbi iz bosne z 150 milimetskimi havbicami napadli osjek???
didiss
10. 04. 2013 11.16
Mars a je treba it v tak lokal,sicer pa muzka ni skregala nobenega normalnega cloveka razen take primitivne ...
labradori
10. 04. 2013 11.13
-2
Bolan človek ....