Tujina

Dodatnih 130 milijard evrov za omejitev dolžniške krize

Rim, 22. 06. 2012 21.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

EU bo poskušala dolžniško krizo v evroobmočju omejiti s spodbudami za rast. Zanje bo namenila dodatnih 130 milijard evrov. To je približno odstotek bruto domačega proizvoda EU. Kako bodo te spodbude financirali, še ni znano.

EU bo poskušala dolžniško krizo v evroobmočju omejiti s spodbudami za rast. Zanje bo namenila dodatnih 130 milijard evrov, so po srečanju v Rimu sporočili italijanski premier Mario Monti, francoski predsednik Francois Hollande, nemška kanclerka Angela Merkel in španski premier Mariano Rajoy.

Prvi cilj v boju proti dolžniški krizi v evroobmočju je spet spodbuditi rast, investicije in nova delovna mesta, je po srečanju povedal Monti. "Želimo si paket ukrepov za rast v višini 130 milijard evrov," je dejal. To je približno odstotek bruto domačega proizvoda EU. Kako bodo te spodbude financirali, še ni znano.

Državni voditelji so se srečali v Rimu.
Državni voditelji so se srečali v Rimu. FOTO: Reuters

Monti je spet izrazil močno podporo evru. "Evro je tu, da obstane. To mislimo vsi," je bil odločen. Prepričan je, da morajo evropski voditelji trgom in evropskim državljanom dati zagotovila, da "je velik projekt, ki je bil doslej uspešen, to je projekt evra, nepovraten".

Z njim se je strinjala tudi Merklova, ki velja za najpomembnejšo politično figuro v Evropi. Dejala je, da bodo voditelji članic evroobmočja v želji po rešitvi krize še tesneje politično sodelovali. "Prizadevali si bomo za to, čemur jaz pravim politična unija," je dejala. "Lekcija, ki smo se je naučili iz krize, ni manj Evrope, ampak več Evrope," je dodala.

Predstavniki štirih najmočnejših gospodarstev v evroobmočju so si prav tako enotni, da bosta za uresničitev vizije o gospodarski in denarni uniji potrebni tudi bančna in fiskalna unija. "Želimo več Evrope," je dejal Rajoy in se zavzel za tesnejše sodelovanje na vseh ravneh EU.

Hollande na vrhu EU, ki bo konec prihodnjega tedna v Bruslju, pričakuje pomembne usmeritve za paket ukrepov, ki bi pripomogli k spodbujanju gospodarske rasti in nadaljnji integraciji Evrope. Skupne evropske obveznice, ki jih Nemčija tako vztrajno zavrača, bi bile po njegovem mnenju koristen instrument, na katerem pa je treba še delati. S tem je dal vedeti, da gre bolj za dolgoročen cilj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
23. 06. 2012 18.13
+3
Heheh, po tej logiki bi morali odvisnike zdraviti s se vec heroina. MAKES SENSE BRO
zlobniCO2
23. 06. 2012 09.26
če bi več denarja rešilo use probleme naj dajo vsaki problematični državi 1000 miljard pa smo dobri za 50 let
Nimivseeno
23. 06. 2012 15.23
"The Federal Reserve System plača ameriško finančno ministrstvo na 20,60 $ na tisoč bankovcev - nekaj več kot 2 centa vsak - ne glede na njegovo nominalno vrednost. Federal Reserve Notes, mimogrede, so edina vrsta valute, ki se danes proizvaja za obtok. So izključno Natiskani s strani Urada državne blagajne za graviranje in tiskanje, in 20,60 $ na tisoč je cena odražena kot celotn stroškovna proizvodnja. Federal Reserve Notes so natisnjene v 01, 02, 05, 10, 20, 50, in 100 dolarjev apoenov le; ugotavlja, 500, 1000, 5000, in 10.000 apoenov so bili nazadnje natisnjen leta 1945 "Donald J. Winn, pomočnik. svet guvernerjev Federal Reserve Bank. "Mi smo popolnoma odvisni od centralnih bank. Nekdo si je moral izposoditi vsak dolar, ki ga imamo v prometu, gotovino ali kredit. Če banke ustvarijo dovolj denarja smo finančno uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega monetarnega sistema .... To je najbolj pomembna tema katero lahko raziskuje in reflektira inteligentna oseba. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in se napake ne odpravijo zelo kmalu. "Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve "Daj mi nadzor nad denarjem v državi in vseeno mi je kdo piše njene zakone." - Mayer Amschel Bauer Rothschild Bančnik: David Rockefeller 23 september 1994 "Sedanje okno možnosti, v katerem bi lahko zgradili resnično miren in soodvisnen svet, ne bo odprt za dolgo - Smo na robu globalne transformacije. Vse, kar potrebujemo je prava večja kriza in narodi bojo sprejeli novi svetovni red. " "Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932 "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
zlobniCO2
23. 06. 2012 09.10
še več denarja ne more rešit tega problema ki je posledica preveč denarja
Warlock.
23. 06. 2012 09.05
+1
So pa geniji, vsi prav do zadnjega. Kako rešiti dolžniško krizo hmm enostavno, še več denarja jim posodimo.
Elias47
23. 06. 2012 17.59
samo te lopove bi bilo potrebno vse aretirati, pa bi bilo konec krize...
smolapataka
22. 06. 2012 23.21
+2
Jaz tudi nujno nucam paket spodbude, za omejitev krize. Zakaj pa jo men ne da noben? Itak vse te miljarde letijo nekam v prazno.... Pač vseeno, če jih dajo kamorkoli al pa ne, haska itak ni nobenga. Jaz obljubim, da če dajo men en paket spodbude za omejitav moje krize, da tud ne bo nobenga haska od tega.