Tujina

'Dobrodošli v vaši Uniji, dobrodošli v naši Uniji'

Zagreb, 01. 07. 2013 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

''Meja ni več, tiste meje, ki jih imamo v sebi, moramo podreti in svoje mesto graditi na evropskih temeljih, ki so tukaj močno vtkani," je ob vstopu Hrvaške v EU poudaril župan Osijeka. ''Lahko smo ponosni, da smo del evropske družine,'' pa je meščanom sporočil župan Splita.

Hrvaška je postala 28. članica evropske družine. Vstop v EU so obeležili s slovesnostjo v Zagrebu, ki so se je udeležili visoki gostje iz tujine, prireditve pa so pripravili tudi v številnih drugih mestih in na mejnih prehodih.

Praznovanje se je začelo, ko je ura v nedeljo odbila polnoč. Splitsko Rivo je točno opolnoči razsvetlil velik ognjemet, v Osijeku pa je zadonela Oda radosti. Župan Splita Ivo Baldasar je čestital meščanom ob vstopu v EU. "Polnoč je mimo, mi pa smo bili in ostali Evropejci. Lahko smo ponosni, da smo del evropske družine," je dejal. Poudaril je, da se morajo državljani Hrvaške zdaj lotiti dela in da morajo sami opraviti svoj del, nato pa jim bodo pomagali drugi, tudi Evropa.

Hrvaška v EU - 2
Hrvaška v EU - 2 FOTO: Reuters

Župan Osijeka Ivica Vrkić je skupaj z namestnikom madžarskega premierja Tiborjem Navracsicsem meščanom zaželel, da bi z vstopom v veliko evropsko družino enakopravno z drugimi državljani Evrope gradili svojo prihodnost. "Meja ni več, tiste meje, ki jih imamo v sebi, moramo podreti in svoje mesto graditi na evropskih temeljih, ki so tukaj močno vtkani," je poudaril.

"Dobrodošli v vaši Uniji, dobrodošli v naši Uniji,'' pa je množico v Zagrebu pozdavil predsednik EU Herman Van Rompuy. Zbrane je nagovoril tudi hrvaški premier Zoran Milanović. ''Kar koli kdo govori o nas, morate vedeti, da smo država racionalnih ljudi, ki so realistični glede sebe in svoje države, ter o vlogi svoje države v Evropi in svetu,'' je povedal.

Slovesnosti tudi na mejnih prehodih

Na mejnem prehodu Obrežje-Bregana sta finančna ministra Slovenije in Hrvaške, Uroš Čufer in Slavko Linić, opolnoči odstranila tablo z napisom "Carinska uprava Republike Hrvatske". Nato so uslužbenci carine in mejne policije dvignili zastavi Hrvaške in EU, 15 minut čez polnoč pa so čez mejo spustili prvo vozilo, ki je vstopilo v Hrvaško kot članico EU.

Proslavo na Obrežju si oglejte v spodnji fotogaleriji:

Na mejnih prehodih s Hrvaško na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju, kjer po vstopu Hrvaške v EU opravljajo le policijski nadzor, carinskega pa so odpravili, promet poteka tekoče. Na največjem belokranjskem prehodu v Metliki od polnoči opravljalo skupni slovenski in hrvaški nadzor, na Obrežju pa ga bodo uvedli po 12. uri.

Predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik je povedala, da na omenjenih mejnih prehodih promet poteka brez ovir. Po podatkih novomeške PU bodo na njenem območju od danes naprej slovenski in hrvaški policisti skupno kontrolo opravljali na mejnih prehodih za mednarodni promet Obrežje in Metlika, na mejnem prehodu za mednarodni železniški promet Dobova in na mejnih prehodih za obmejni promet Rakovec, Stara vas Bizeljsko, Planina v Podbočju, Krmačina, Božakovo, Krasinec, Žuniči in Sodevci, Radovica in Nova vas.

Na pomurskih mejnih prehodih s Hrvaško promet poteka brez zapletov ter na zadovoljstvo potnikov in predvsem voznikov tovornjakov hitreje. Pomurje je s Hrvaško povezano z mejnimi prehodi Petišovci-Mursko Središče, Gibina-Bukovje, Razkrižje-Banfi in prehodom za maloobmejni promet Hotiza-Sveti Martin na Muri. V prvih treh primerih so se hrvaški policisti preselili v prostore slovenske policije, pri Hotizi pa so že od začetka v skupnih prostorih.

Kot je povedal komandir postaje obmejne policije Petišovci Ernest Bedek, so se s hrvaškimi kolegi na spremembo dobro pripravili, potnikom pa so že prej pojasnjevali, da bodo za prestop meje še vedno potrebovali osebni dokument, zato težav ni bilo. Tako promet osebnih kot tovornih vozil, ki se ustavljajo le enkrat, poteka hitreje.

Z današnjim dnem je Hrvaška postala tudi delničarka Evropske investicijske banke. Poleg tega je Hrvaška prva država, ki je pred članstvom v EU izkoristila tehnično pobudo JASPERS, ki državam pomaga pripravljati projekte za pridobitev nepovratnih sredstev EU. Evropska investicijska banka sicer s Hrvaško sodeluje že od leta 2001 in je tej državi doslej zagotovila skupno 3,25 milijarde evrov posojil. S temi sredstvi je spodbujala proces evropske integracije, tako da je Hrvaški pomagala izpolniti pogoje za pristop v EU, krepila skladnost z gospodarskim razvojem EU in zagotavljala čim boljšo pripravo na članstvo.

Evropski komisarji pozdravili Hrvaško

V posebnem videoposnetku so Hrvaško v evropski družini pozdravili tudi vsi evropski komisarji. Vsak ji je izrekel dobrodošlico v svojem jeziku, tudi komisar za okolje Janez Potočnik jo je pozdravil: "Dobrodošla, Hrvaška." Posnetek je komisija danes predvajala na rednem opoldanskem brifingu za novinarje.

Vstop Hrvaške je še en mejnik v gradnji združene Evrope in "svež dokaz" preobrazbene moči EU, so ob tem poudarili v komisiji. "Hrvaška, ki je bila še pred dvema desetletjema raztrgana zaradi konflikta, je danes stabilna demokracija, sposobna prevzeti obveznosti članstva v EU," so izpostavili.

"Vstop Hrvaške v EU je zgodovinski dogodek, ki vrača državo v osrčje Evrope, kamor sodi," je posebej poudaril predsednik komisije Jose Manuel Barroso. Šef komisije je prepričan, da bo članstvo Hrvaške v EU "zgodba o uspehu – v dobro Unije, Hrvatov in celotne jugovzhodne Evrope".

Evropski komisar iz Hrvaške je dosedanji podpredsednik hrvaške vlade Neven Mimica, ki bo do konca mandata te komisije, do novembra prihodnje leto, pristojen za zaščito potrošnikov.

Hrvaška pred izzivi

Sicer pa Hrvaško zdaj čakajo številni izzivi. Eden od izzivov, s katerimi se sooča Hrvaška, je njena možnost za rast. Finančna kriza leta 2008 je prinesla kruto recesijo, ki je pustila gospodarstvo v državi v dolgotrajni depresiji. Lani je stopnja brezposelnosti dosegla 17,3 odstotka, višjo imata le še Grčija in Španija, govorijo podatki Eurostata – arhivski podatki Evropske komisije. ''EU ne bo čudežno zdravilo za hrvaško gospodarstvo,'' je povedal Will Bartlett, višji znanstveni sodelavec londonske ekonomske šole.

Hrvaška v EU - 3
Hrvaška v EU - 3 FOTO: Reuters

Hrvaška je tudi sredi čiščenja političnih vrst, ki so polne korupcije. Transparency International – organizacija za boj proti korupciji – je v svojem indeksu zaznave korupcije za leto 2012 Hrvaško uvrstila za Ruando, Jordanijo in Kubo. Vendar je še vedno pred Italijo – tretjem največjem evropskem gospodarstvom. ''Razvoj države je bil od leta 1990 zelo počasen,'' je dejal Zorislav Petrović, vodja Transparency Internernational na Hrvaškem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neobremenjen_
02. 07. 2013 07.52
+3
Pojma nimajo v kaj se spuščajo...
ONniON
01. 07. 2013 22.26
+4
Nevtralna Švica pa ni v eu , hvalabogu, so že 2x zavrnili članstvo v eu
Tucci
02. 07. 2013 06.28
+4
Švica je bila vedno nevtralna in bo tudi med tretjo svetovno vojno.
ONniON
02. 07. 2013 18.15
kaviar_komunist
01. 07. 2013 20.54
-9
V EU je čisto lepo. Očitno ste pač sami nesposobneži, ki si želite Broza nazaj, da bi podjetnike spet zmetal v jame in jim pokradel imetje, da bi bilo kaj za vas. SRAMOTA
drdra
01. 07. 2013 21.18
+6
kakšne podjetnike, tiste ki so uničili vsa podjetja?
luckyss
01. 07. 2013 20.18
+14
Tudi Hrvati bodo spoznali, da je EU institucija, ki proizvaja reveže...tudi tisti, ki se trenutno še imajo za bogate to čez desetletje ne bodo več. NWO deluje po načrtu....in potuje proti cilju, ki so si ga zadali - 500 milijonov ljudi (nekaj elite, ostali sužnji).. Ovce pa hitro razmišljat koga volit na naslednjih "demokratičnih" volitvah .:))))
anzi_mahackala
01. 07. 2013 19.35
+10
dobro nam dosli u pakao. Na je ba l ste ga kroati. :)
ONniON
01. 07. 2013 18.24
+10
Češka republika pa nima evra , hura
ONniON
01. 07. 2013 18.23
+5
dobrodošli v novi jugoslaviji pravi nigel farange in cedila se vam bosta mleko in med
žuga
01. 07. 2013 15.42
+13
ODŠTEVAM DNEVE DO RAZPADA UNIJE......
general_war
01. 07. 2013 15.27
+1
poglejte si spot hladno pivo - na ovim prostorima točno to se bo zgodilo
lnterReflections
01. 07. 2013 15.19
+22
Dokler gredo samo v EU, ni tako slaba stvar, saj padejo carine in dobili bodo denar iz evropskih sredstev za investicije. Problem je, če vzamejo evro. Takrat bodo tako kot mi izgubili konkurenčnost in jim zaradi tega padel izvoz. Skratka: "EU DA, evro NE!"
odprioci
01. 07. 2013 19.38
+1
takje
01. 07. 2013 15.19
+13
EU je dobra samo za politične elite in finančno mafijo, da ostanejo pri koritu, vse ostalo pa je beda od bede. Takšne revščine v Evropi, kot jo imamo zdaj, ni bilo še nikoli!!
Tucci
02. 07. 2013 06.26
+2
Bila je dvakrat. Pred prvo in pred drugo svetovno vojno.
acim
01. 07. 2013 15.09
-6
Država katera je med Drugo svetovno vojno najbolj vneto in do konca zagovarjala fažizem in katera je v prejšnjem stoletju 2x naredila genocid in etnično čiščenje dela svojega prebivalstva je prišla v EU.Na zdravje.
daredare1
01. 07. 2013 19.19
-1
mlazmam
01. 07. 2013 14.40
+11
Mal kej se Hrvatom prvosci, ampak EU jim prvoscim iz srca :)) zdej boste vidl kaj je beda.......
obtoženi
01. 07. 2013 15.03
+6
zdj bodo za vskao sranje dobil račun , pa nebodo mogli več prodajat ledvic prek neta xd hahaha
odprioci
01. 07. 2013 14.04
+9
Sedaj se jim bo cedila med in mleko, če verjameš v te pravljice.
fihner
01. 07. 2013 13.53
-4
šmorn
01. 07. 2013 13.51
+15
kaj bodo še jokali, tako kot mi zaj.
šiptarjanez
01. 07. 2013 13.22
+23
Dobrošli v EU masonski loži! dajte otoke na prodajo!
mismotu
01. 07. 2013 13.07
+20
Imam občutek, Da se nekateri Slovenci bolj veselijo, kot Hrvati. Celi dan že poslušam po radiju, kako so Hrvati slavili, kako smo vsi veseli, kako je to dobro ( ne vem za koga ) , oh in sploh. Ali so tudi Hrvati posvetili toliko pozornosti, ko smo se mi priključili v EU ????
drdra
01. 07. 2013 21.25
+4
ja Slovenci smo pa res nekaj posebnega, naši plešejo po LJ kerr so hrvati prišli v EU, kaj zato ker jim privoščijo bedo Evrope, ali ker nas bojo lahko hrvati zdaj še je...
yaks
01. 07. 2013 11.58
+3
Že pišejo \"Najmanja sportska velesila od sada igra po europskim pravilima\". Upam da jim malo ego stolčejo, ker zdaj so pa že smešni. Od kdaj so oni sportska velesila, če so dobri samo v nogometu in rokometu?
zeleni_janez
01. 07. 2013 18.43
+3
kosarka: srebrni na OI, bron WC, 3x bron EC; vaterpolo: brezveze nastevat; odbojska: par medalj (zal ne vem tocno); smucanje: janica in ivica ; tenis: ivanisevic,ljubicic,ancic,cilic, majoli (vsi so spadal v top10-20; atletika: vlasic,perkovic (svetovni vrh); borilne vescine: cikatic,filipovic,mavrovic,drvis,parlov (svetovni vrh); pa se ogromno ogromno sportov :D.. ja res je zadrtez :D, za tako majhno drzavo so res svoh...pa srecno se naprej v raznih fobijah,kompleksih,....
Soulless
01. 07. 2013 11.52
+38
Hrvati so precej pred nami. Poglejte kdaj so že Sanaderja zaprli in mu odvzeli premoženje- 2 leti pred vstopom v EU. Koliko let se pa že naši veljaki mirno sprehajajo in so na vrhu?? Pri nas so se sodni mlini zganili, ko je že bilo vse prepozno. Ko se je kradlo in se je delil denar, so bili dejansko slepi. Potem so pa nekateri Slovenci tu na forumih tako pametni in druge Slovence označujejo za ovce. Zelo "pameten" je res ves slovenski narod. Hrvati sigurno niso tako jokice.
yaks
01. 07. 2013 11.56
+3
22% brezposelnost in enkrat nižje plače in ti praviš da so pred nami?
lahkozivc
01. 07. 2013 14.19
+7
od teh 22% jih 50% živi na račun oddaje apartmajev in sob. Če bi meni v povprečju 10000eur na leto kapnilo v žep, bi bil tudi jaz lažje brezposelen.
yaks
01. 07. 2013 15.29
+0
A res? Si že bil kdaj na kakšnem otoku in se pogovarjal s kakšnim domačinom? Tiste 3 mesece ko oddajajo apartmaje pač ne morejo zaslužit dovolj za celo leto.
zeleni_janez
01. 07. 2013 18.54
+4
yaks kompleksi kompleksi..clovek pise o sanaderju in sodstvu ti pa kr neki...uf mora da te nek ujko fino zrihtal..a se kr na siroko hodis??