Tujina

Tudi če izpolnimo vse obljube, obstajajo možnosti, da se ozračje segreje za štiri stopinje

Washington, 19. 11. 2012 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svetovno ozračje je na poti, da se njegova temperatura do konca stoletja dvigne za štiri stopinje Celzija. V poročilu Svetovne banke svarijo, da tudi če izpolnimo vse obljube o zmanjšanju toplogrednih plinov, še vedno obstaja 20 odstotkov možnosti, da se omenjeni dvig temperatur vseeno zgodi.

Okolje - 15
Okolje - 15 FOTO: Reuters

Svetovno ozračje je na poti, da se njegova temperatura do konca stoletja dvigne za štiri stopinje Celzija, posledično sledijo ekstremni vremenski pojavi, zmanjšanje proizvodnje hrane, izguba ekosistemov in življenjsko ogrožajoč dvig morske gladine, kaže najnovejše poročilo Svetovne banke (World Bank).

V poročilu ''Ugasnite vročino: Zakaj se moramo izogniti svetu, toplejšemu za štiri stopinje Celzija?'' znova opozarjajo, da bi dvig temperatur najhuje prizadel najrevnejše države. Svetovna banka poudarja, da je treba uvesti ekološko pridelavo in okolju prijazen razvoj tehnologij. ''Za štiri stopinje Celzija toplejšemu svetu se lahko in moramo izogniti, segrevanje moramo ohraniti pod dvema stopinjama,'' je poudaril predsednik Svetovne banke Jim Yong Kim. ''Izostanek akcije v boju proti podnebnim spremembam grozi, da bi otrokom pustili popolnoma drugačen svet, kakršen je danes,'' je dodal.

A v poročilu še svarijo, da tudi če izpolnimo vse obljube o zmanjšanju toplogrednih plinov, še vedno obstaja 20 odstotkov možnosti, da se dvig temperatur za štiri stopinje vseeno zgodi.

Dvig morske gladine, propad koralnih grebenov in vročinski ekstremi

V poročilu so strokovnjaki zapisali, da se v zadnjih dveh desetletjih gladina morja dviguje hitreje kot prej, kar je na mnogih tropskih območjih že mogoče videti. Dvig gladine je mogoče pripisati taljenju ledu na obeh polih, so zapisali in dodali, da obstajajo znaki, da se je v zadnjih 225 letih največje taljenje ledu zgodilo v zadnjem desetletju.

Okolje - 13
Okolje - 13 FOTO: Reuters

Na dvig temperature morja so zelo občutljivi tudi koralni grebeni. V poročilu tako svarijo, da bi lahko po letu 2030, ko naj bi bila temperatura morja po predvidevanjih višja za 1,4 stopinje, koralni grebeni preprosto nehali rasti. To bi pomenilo, da bi morja postala bolj kisla, saj bi se koncentracija CO2 povečala. Dvig temperature za 2,4 stopinje bi lahko pomenilo, da bi začeli grebeni propadati. In vpliv na ljudi? Predvsem bi to vplivalo na vse tiste, ki so zaradi grebenov odvisni od hrane in turizma.

Svet bi se zaradi dviga temperatur srečeval z neenakomerno porazdelitvijo vročinskih valov. Povprečne poletne temperature bi se v subtropskem območju Sredozemlja, severne Afrike, Bližnjega vzhoda in osrednjega dela ZDA lahko dvignile za več kot šest stopinj. Temperatura najtoplejšega julija v letih od 2080 do 2100 v Sredozemlju bi bila blizu 35 stopinj Celzija, kar je za devet stopinj več, kot je povprečna temperatura sedaj.

Manj hrane in vode

Onesnaževanje
Onesnaževanje FOTO: Reuters

Poročilo Svetovne banke kaže, da bi bilo do leta 2100 zaradi suše prizadetih že 44 odstotkov obdelovalnih površin. V naslednjih 30 do 90 letih bi bile najbolj prizadete južna Afrika, ZDA, južna Evropa in severovzhodna Azija. Na enakih območjih bi se seveda srečevali tudi s hudim pomanjkanjem vode, še posebej sta ranljivi reki Nil in Ganges, so zapisali strokovnjaki, ki so za Svetovno banko pripravljali poročilo o podnebnih spremembah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ksenofont
20. 11. 2012 11.02
+1
Same laži! Dovolj je tega! Za temperaturo na zemlji skrbi in odloča sonce in ne neki CO2, ki je zanemarljiv toplogredni plin. Toplogredna bi bila bolj vodna para kot pa CO2. Al-Gore propaganda je dosegla nesmramno veliko razsežnost in kuje se ogromne dobičke okrog tega! Ljudje spreglejte prosim, lažejo vam, globalno segrevanje je odvisno od viharjev na soncu! In ni popolnoma nič alarmantno stanje, nobenih skrbi, temerature na zemlji se spreminjajo po dnevih, mesecih, letih, stoletjih in tisočletjih! Je popolnoma naraven pojav ki je prisoten od VEDNO! Ozrite se na zgodovino in poglejte dejstva, nekoč je bilo še topleje, Rimljani so celo gojili vinske trte v Angliji, pa ni še obstajala industrijalizacija današnjih razsežnosti, nafto sploh poznali niso in ljudi je bilo manj na zemlji, pa vseeno tako visoke temerature,...
Pecikltigr
20. 11. 2012 11.20
+0
Ja čaki malo! kako bojo pa potem dvigovali ekološke takse pa davke na CO2, pa ekološke cone odpirali, če jim ta izgovor o segrevanju ozračja pade? Aja, počakajmo prvo malo bolj ostro zimo, potem pa bojo rekli "Fantje ledena doba se bliža, je treba uvest davke na CO2 pa to, ker to najbolj vpliva na ohlajanje ozračja!" Ti pa tud nič ne razumeš, hehe! Pustmo jim veselje...
Pecikltigr
20. 11. 2012 00.13
+0
Kaj ga serjete, poleti se segreje za 30°C, pa smo vsi kul.
Boschtjan Zupanchich
19. 11. 2012 22.56
+2
Edino Pravilno : Mene Še zmer zebe !!!!!!!
Pecikltigr
19. 11. 2012 23.54
+3
Debele zokne, dolge gate, pa tri pulovre enega čez drugega, če je treba. Ni zime za eskime!
VolkBrenin
19. 11. 2012 22.50
+3
zanimvo kako to zanima svetovno banko.....
purja kolt
19. 11. 2012 23.18
+3
itak. marsikaj je odvisno od klime, tudi denar za reševanje svetovne lakote....
drekec123
19. 11. 2012 22.45
+7
živimo v času ledenih in medledenih dob kdor to ne razume naj ne piše nič ker poneumlja folk...JA je problem tudi v segrevanju saj se načeloma površje planeta ohlaja in segreva počasneje vseeno pa bo posledica visokega segrevanja nastajanje nove ledene dobe. Misliš da ne? Tokovi so zapleten sistem in ko se enkrat zaradi različnih dejavnikov ustavijo se začne ledena doba..Vsaj splošno razgledani med vami boste poznali pojav El Ninjo. spet druga je teorija o topljenju severnega tečaja. Da tudi ta se topi medtem ko se južni tečaj debeli. Ker pa se topi to povzroča ustavljanje morskih tokov. Lp plus minus se bo delil na razgledane in nerazgledane. pika!
purja kolt
19. 11. 2012 23.24
sem enakega mnenja. zaradi dviga morske gladine se bo prekinil največji topli tok Gulf Stream, ki greje 7 milj ozračja nad seboj... in ledena doba je tu.
Pecikltigr
19. 11. 2012 23.52
+2
The Day After Tomorrow. Fantje, nič ne bo iz tega.
Pecikltigr
19. 11. 2012 22.16
+3
BLABLABLA... samo da bi davke lažje nabijali na neke kvaziekološke rešitve!
Nauders
19. 11. 2012 21.51
+6
nikjer ne dodajo živinorejo, 70% obdelovalnih površin je namenjenih za proizvodnjo hrane živinoreji to je megapotratni problem, porabo mesa bi bilo treba vsaj zmanjšati
SuperLolek
19. 11. 2012 20.50
+2
Res je, zemlja je imela v preteklosti vroča in hladna obdobja. Vsaj enkrat zaradi izbruha vulkana, ki je močno povečal koncentracijo CO2. No ta vulkan smo zdaj mi, tako da ne kvasit da nimamo vpliva na to. In vsi ki mislite da so količine CO2 ki jih spustimo v zrak zanemarljive, premislite še enkrat. Morda tudi ne bi škodilo branje Štefan-Boltzmannovega zakona da se naučite kaj o temperaturi ozračja, in morda kaj o absorpcijskim koeficientu CO2 v primerjavi z ostalimi plini. Pa o tem, da se s segrevanjem povečuje količina vodne pare v ozračju, ki je še bolj toplogreden plin,in se zato potem segreva še hitreje, da več vodne pare v zraku pomeni več energije za ekstermne vremenske pojave kot so tropski cikloni...
Nauders
19. 11. 2012 21.50
+2
Prispevek Slovenije k svetovnemu globalnemu segrevanju je skoraj 0, zato mnogi mislijo, da je glob.segrevanje neresnično. Pejte malo pogledat Kitajce, Indija, kaj se tam dogaja
Robii
19. 11. 2012 20.23
+3
Normalno...enkrat more prit do segrevanja in s tem kasneje do ledene dobe...tko je in je tut že blo :)
ni_mi_vse_eno
19. 11. 2012 20.21
+3
Tudi če se mečemo na trepalnice, bo še vedno Sonce diktiral temperaturo na Zemlji in ne 0,038% ogljikovega dioksida.
Ksenofont
20. 11. 2012 11.04
+2
Roman Hren
19. 11. 2012 20.01
+0
Dokler bodo politiki in Cerkev spodbujali večanje natalitete, ker da je premalo "demokratične" populacije, so vsa prizadevanja za manjšanje ekološke ogroženosti sveta zaman! Več ljudi, večje onesnaževanje. Šele ko bodo zaustavili rast prebivalstva, se lahko začnejo dogovarjati o zmanjševanju ekološke ogroženosti Zemlje!
draghci
19. 11. 2012 18.53
+6
Ma sej to ni res, pa sej že vrabci čivkajo, da ni globalnega segrevanja. Kdaj boste nehal, ker v nas se nabira zdrava jeza in enkrat vas bomo imel zadost!!!
KisloZelje333
19. 11. 2012 18.39
+14
spet nategujemo slovenceljne.....no zato tudi je tako kot je, povprečen slovencelj ne zna več preštet do 5, je goreč zagovornik janše ali jankoviča (niti pomisliti ne upa, kaj pa če sta oba lopova), vsako nedeljo z veseljem zaide v bližnjo cerkev, da mu še mal možgančke operejo, računajte kako je potem z američani, ki so še 10x bolj zabiti od povprečnega slovenceljna (vsak, ki mi bo stisnil minus, pa da ne boste mislili, če jih mam 300, me sploh ne moti, le upam da vidite sebe v besedah povprečen slovencelj) sicer pa kar se globalnega segrevanja tiče....če ste gledali tistega al gora, poglejte še drugo stran, ki ovrže vse njegove trditve, hja internet uporabljat, za kaj drugega kot 24ur ali cnn, še en prevelik zalogaj za našega povprečnega slovenceljna, žalostno ampak tako je, dokler ne bo povprečen slovencelj znal razmišljat kot recimo kislo zelje, pa da vam še to pojasnim, sploh se nimam za nekega pametnjakoviča, ki vse ve, ampak že nevem pred kakimi 5-10 leti, sem malo surfal po internetu o teh zadevah, raziskoval in sam izluščil ven resnico, slovencelj bo reku 9/11 teorija zarote, a na youtube maš posnetek še danes, wtc7 20 min before collaps, novinarka govori, kako se je stolp zrušil a za njenim hrbtom je še stal, + še kakih 300 drugih dokazov....ampak slovencelj še vedno raje verjame portalu 24ur, cnnu in podobnim zadevam. Še 1x žalostno, kam res sega človeška neumnost.
drekec123
19. 11. 2012 22.59
+6
Ko berem tvoj članek mam še upanje da se bo folk kej popravil pa mislil z svojo glavo in dejansko bil splošno samostojen. Imaš totalno prav glede cerkve še bolj glede države. 20 let že gledamo praktično enaka imena na politični sceni...ne bo bolje če boste doma posedali in gledali 24ur . Ne pametujem nobenemu samo zamislite se kaj delate vsak dan. Vstanete,greste v službo in spat. Tako do 60ega leta ko se začnejo zdravstveni problemi in greste dejansko umirat v preostanku življenja. Če komu to prija sledite še naprej vodilnim na politični sceni kot ovce. In ja rekli boste če mi ni kaj ušeč naj grem iz slovenije, hmm spet tipični slovenceljni z mislijo KAR NI MOJE JE ZANIČ! Ja odšel bom v bolj skulirano državo slovenija pa bo zgubila še enega ki pozna resnico in hoče kaj od življenja. letos 6600ljudi odšlo iz slovenije praktično vsi visoko izobraženi in razgledani.. LE ZAKAJ'? se vprašam..
zez
20. 11. 2012 08.05
+1
se strinjam z obema....vendar bo morala raja z nami vred nekaj naredit....za to je potrebna kriticna masa isto mislecih ljudi, ki pa je v tem momentu ni.....zakaj se ljudje selijo v tujino se posebno visoko izobrazeni-zato, ker jih ta defektna drzava ne more in ne zna zaposlit, ce pa jih ze, pa glede na izobrazbo
SAABfen
19. 11. 2012 18.25
+2
luckyss
19. 11. 2012 17.54
+4
Zemlja počasi prehaja v novo ledeno dobo (kot že mnogokrat poprej)... Torej bo dvig CO2 to kvečjemu upočasnil. Človek bi res lahko manj onesnaževal -sam CO2 pa ni problem. V primeru da "kihne" eden izmed svetovnih supervulkanov, imamo mini ledeno dobo (nekaj stoletij) Trenutno segrevanje je posledica aktivnosti Sonca, kar se odraža tudi na ostalih planetih (taljenje polarnih kap na Marsu) npr.) Sibirija je bila včasih savana, prav tako Sahara, spremembe so se dogajale in se tudi bodo (pred in po človeku).... To so na kratko dejstva... Je pa res, da je narod vedno bolj ovčji...in sprejme vsak davek, ki se ga spomni elita..;
draghci
19. 11. 2012 18.56
+3
Tudi sonce kaže spremembe in se nekako globalno segreva. "krivec" je nekdo, ki je večji, torej centralno galaktično sonce in ravno sedaj prihajamo skozi njegov najmočnejši energetski vpliv. To je vsa umetnost tega, ampak uradno še kar naprej vrtate iz isto razlago.
undisputed
19. 11. 2012 15.59
+1
Lahko naredimo nič, lahko odpremo še 1000 tovarn, pa se lahko zemlja segreje za 4 stopinje, ker je tak ciklus, kdo mi lahko zatrdi na zemlja več nebo imela ledene dobe, oz. da bo cela zemlja v tropski dobi....
zez
19. 11. 2012 13.58
+5
pa kaj ma Svetovna banka za pametovat...to se dogaja prav zaradi monetarnega sistema in trznega gospodarstva....sicer pa se nihce ni predlozil niti enega pravega dokaza, da se otoplitev dogaja ravno zaradi toplogrednih plinov......
pe?navodo
19. 11. 2012 12.48
+3
Narava je zmeraj v ravnovesju. Zakon fizike. Če vržemo bombo po ta povzročila ravnovesje, samo posledice so za tistega ki se tam nahaja neugodne. V vsakem primeru se pa vspostavi ravnovesje. Torej če človek vpliva ali če se dogaja splošni dvig temperature na zemlji lahko to uniči človeka in ekosisteme, vendar pa zemlja ostane v ravnovesju. Pa če bo to z človekom ali brez. ravnovesje se vedno uspostavi. Na njega pa lahko človek vpliva sebi in naravi v korist ali v škodo. Praviloma človek še nikoli ni vplival naravi v korist, tako da optimizem ni realen.
26277
19. 11. 2012 12.45
+2
pravljice za vrtec
CDROM
19. 11. 2012 12.31
+7
Zakaj se pa ledeniki v Patagoniji širijo in ne topijo? A za to imate kako razlago? Globalno segrevanje je nateg stoletja! Zakaj ne povejo kaj vse spuščajo v ozračje, ko sami izvajajo poskuse, da bi spremenili vreme! A o tem pa nihče noče razglabljat! Ne vidijo Kitajci zastojn zelenega neba!
zez
19. 11. 2012 14.00
+4
ne o pravih temah noben medij ne bo porocal sploh pa ne POP TV