Tujina

Dnevnik Ane Frank odslej dostopen na spletu

Amsterdam, 04. 01. 2016 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slavni Dnevnik Ane Frank je odslej prosto dostopen tudi na spletu. Francoska političarka je namreč 1. januarja na spletu objavila Anin dnevnik, saj so 70 let po smrti Ane potekle avtorske pravice. Fundacija Ane Frank si je sicer prizadevala, da bi preprečila objavo.

Dnevnik Ane Frank je odslej prosto dostopen na spletu. Znamenita knjiga, ki prikazuje Anino intimno doživljanje druge svetovne vojne, je bila prvič objavljena leta 1952. Avtorske pravice je ves čas imela švicarska Fundacija Ane Frank s sedežem v Baslu, ki je dobiček od prodaje dnevnika razdeljevala v dobrodelne namene. Po evropski zakonodaji velja, da se avtorske pravice iztečejo 70 let po smrti avtorja, kar je v primeru Ane Frank pomenilo do konca leta 2015. Zato sta francoska parlamentarka Isabelle Attard in francoski učenjak Olivier Ertzscheid s 1. januarjem 2016 na spletu objavila dnevnik, ki pa je (zaenkrat) namenjen akademskim študijam. Dnevnik, ki ga je Attardova objavila na spletu, je v nizozemščini. "Sedemdeset let po smrti Frankove lahko ves svet uporablja, prevaja in interpretira njene besede," je po objavi dnevnikov zapisala Attardova.

Anino knjigo so prevedli v več kot 70 jezikov in izdali v milijonskih nakladah.
Anino knjigo so prevedli v več kot 70 jezikov in izdali v milijonskih nakladah. FOTO: Reuters

Fundacija Ane Frank si je prizadevala za podaljšanje avtorskih pravic, a je sodišče v Amsterdamu njihovo zahtevo zavrnilo. Je pa sodišče odločilo, da se lahko objavi dnevnik na spletu, a se ga lahko kopira le v znanstvene namene. Prav tako je fundacija, katere ustanovitelj je oče Ane Frank Oto Frank, sprožila postopek, da bi kot soavtorja dnevnikov navedla njenega očeta, ki naj bi napisal spremno besedo. Oto je umrl leta 1980, to pa pomeni, da bi fundacija imela avtorske pravice nad dnevniki vse do leta 2050.

Ana Frank je svoj dnevnik pisala med letoma 1942 in 1944 na podstrešju hiše v Amsterdamu, kjer se je z družino skrivala pred nacisti. Potem ko so njihovo skrivališče odkrili, so Ano poslali v nemško koncentracijsko taborišče Bergen - Belsen, kjer je leta 1945 umrla zaradi tifusa.
Ana Frank je svoj dnevnik pisala med letoma 1942 in 1944 na podstrešju hiše v Amsterdamu, kjer se je z družino skrivala pred nacisti. Potem ko so njihovo skrivališče odkrili, so Ano poslali v nemško koncentracijsko taborišče Bergen - Belsen, kjer je leta 1945 umrla zaradi tifusa. FOTO: Kanal A

Ana Frank je dnevnike napisala, ko se je na podstrešju hiše v Amsterdamu skupaj s še sedmimi Židi skrivala pred nacisti.

Ponatisi Mojega boja niso več prepovedani

Še ena knjiga je z novim letom postala dostopna. Ponatisi kontroverznega Mojega boja odslej niso več prepovedani. Iztekle so se namreč avtorske pravice za knjigo Moj boj (Mein Kampf), ki jo je leta 1923 med prestajanjem zaporne kazni napisal Adolf Hitler. Več založnikov je zato že napovedalo izdajo z opombami in razlagami opremljenih ponatisov.

Avtorske pravice za Moj boj je leta 1945 dobila nemška južna zvezna dežela Bavarska, ki je v skladu z odločitvijo zavezniških sil prevzela nadzor nad največjo nacistično založniško hišo. Kar 70 let nato bavarske oblasti ponatisa Mojega boja niso dovolile, in sicer iz spoštovanja do žrtev nacističnega nasilja ter z argumentom preprečevanja podpihovanja sovraštva. A od 1. januarja naprej dežela Bavarska ponatisov te knjige in njenih prevodov ne bo mogla več ustaviti, saj je ta prešla v roke javnosti. Moj boj je sicer v nekaterih državah, ki so bile pod nacistično okupacijo, npr. v Avstriji in na Nizozemskem, prepovedan, tako da tam te knjige tudi v prihodnje ne bo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eiffel
04. 01. 2016 09.37
+5
Saj ne da bi našel povezavo v članku.
Sam Il
04. 01. 2016 10.41
+5
Viri in povezave na 24 ur? To je za falirane FDVjevce preveč ;)