Tujina
Oglas

Dnevna svetloba se naj v prostoru kar najbolje izkoristi

Ljubljana, 01. 06. 2015 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dnevna svetloba je za ljudi življenjsko potrebna, na kar želijo spomniti tudi Združeni narodi z »Mednarodnim letom svetlobe 2015«. Kako učinkuje svetloba na telo? Kje so razlike med dnevno in umetno svetlobo? In zakaj ne zadoščajo le velike okenske površine, da se dnevna svetloba tudi v notranjih prostorih kar najbolje izkoristi?

Človeško oko ne zna razlikovati med umetno in dnevno svetlobo. Kadar pa je človek dalj časa izpostavljen slabi umetni svetlobi, je to lahko povezano s številnimi negativnimi posledicami na njegovem zdravju.  Številne raziskave so pokazale, da je v primeru izpostavljenosti dnevni svetlobi v notranjih prostorih človekova fizična in psihična storilna sposobnost znatno povečana, kot pri izpostavljenosti umetni svetlobi. Dnevna svetloba uravnava t.i. cirkadijski ritem (ritem spanja-budnosti), ki med drugim vpliva na hormonski sistem, občutje bolečine, koncentracijo, utrujenost in spanec. Tudi za tvorbo vitamina D3 potrebuje koža izdatno obsevanje s sončno svetlobo. Sončna svetloba vpliva prav tako na »hormon sreče« serotonin, ki se v  mesecih z manj svetlobe ne more dolgo sproščati. Tako je serotonin domnevno odgovoren tudi za t.i. sezonsko depresijo.

Foto: Hero Images/Getty Images
Foto: Hero Images/Getty Images FOTO: Hero Images/Getty Images

Dnevna svetloba se naj v prostoru kar najbolje izkoristi

Toplotna izolacija je bila dolgo časa le zaščita pred mrazom: zrak, ki se je ogrel v prostoru, je bilo treba zaščititi pred mrazom. Sodobni koncepti takšno razmišljanje znatno presegajo. Številni lastniki nepremičnin in načrtovalci enakovredno upoštevajo energetsko učinkovitost in okoljsko ozaveščenost. Avtomobilska industrija nam je lahko za vzgled: hibridni modeli so pred nekaj leti veljali za zmoto, danes so racionalni električni avtomobili dodatek v paleti modelov, ki predstavljajo življenjski slog.

Strokovnjaki ocenjujejo, da ni primarnega pomena doseg maksimuma dnevne svetlobe v prostoru, temveč da se dnevna svetloba enakomerno razporedi po celotnem prostoru. Pri trislojni toplotnoizolativni zasteklitvi se pogosto zgodi, da pride skozi malo svetlobe in se barva svetlobe spremeni. Z inovativnimi sistemi, kot sta zasteklitvi StabilSolarWhite in StabilSolarWhite Plus podjetja Stabil okna in vrata, pa se ta pojav lahko učinkovito prepreči. Ideja, na kateri temelji to steklo, je preprosta in inovativna: belo steklo v hišo prepušča več svetlobe, kar dobro vpliva na počutje, dodatna energija pa zagotavlja brezplačno toploto. Seveda so razlogi za takšno inovacijo povsem razumljivi. Energija je vedno dražja. Politika, na primer, s predlogom zakona o energetski izkaznici skrbi za to, da so pri novogradnjah in sanacijah obstoječih objektov izpolnjeni visoki standardi. Na koncu je trud večkratno poplačan v obliki prihranka energije, nižjih stroškov in prispevka k varstvu okolja. To se upošteva tudi v energetski izkaznici in zviša vrednost vaše nepremičnine.

Okna s stekli StabilSolarWhite in StabilSolarWhite Plus prepuščajo 60% sončne energije, in jo s tem izkoriščajo v našo korist. Za primerjavo: sončno zaščitno steklo zaustavlja do 82% sončne energije, torej je v prostor prodre le18%.

Solar White - 2
Solar White - 2 FOTO: Solar White

Razlike med dnevno in umetno svetlobo

Proizvajalci svetil vedno bolj poskušajo prilagoditi kvaliteto umetne svetlobe na naravno sončno svetlobo. Tehnične možnosti za to se povečujejo, vendar jim do sedaj to še ni uspelo.

Največja razlika med obema svetlobama je spektralna sestava svetlobe. V nasprotju z dnevno svetlobo lahko ima umetna svetloba povsem drugačno in pomankljivo spektralno sestavo. Svetlobni spektrum izvira iz vsakega področja sončnih žarkov na zemlji, ki ga oko lahko zazna. Kot je raziskal Isaac Newton, je to pet barv: vijolična, modra, zelena, rumena in rdeča. Vsaka spektralna barva pri tem ustreza določeni valovni dolžini. Vmes pa so barve zabrisane: od modrovijolične do oranžne barve.

Nadaljnja razlika je, da dnevna svetloba v nasprotju z umetno, ne sveti konstantno – pri sončnemu vzhodu še sveti toplo belo, proti dopoldnevu pa postaja barva svetlobe vedno bolj hladna.

Foto: ©iStock.com/vnosokin
Foto: ©iStock.com/vnosokin FOTO: ©iStock.com/vnosokin

Pri vidni svetlobi je barva svetlobe zelo pomembna. Običajna zasteklitev energetsko varčnega okna zmanjšuje vpad svetlobe in popači barvni spekter. Z energetsko varčnimi okni StabilSolarWhite in StabilSolarWhite Plus pa se bodo vaš prostori kopali v skoraj popolnoma jasni, beli dnevni svetlobi. Ker so nizkoenergijski nanosi posameznih šip medsebojno optimalno usklajeni, ostane barvni spekter dnevne svetlobe skoraj nespremenjen.

Hiši in okolju prijazna okna Stabil. Investicija, ki se izplača. Zagotovite si še ugoden popust do 30.06.!

Več o naših energetsko varčnih oknih StabilSolarWhite in StabilSolarWhite Plus lahko najdete na tej spletni strani.

Številne ostale Stabil produkte pa lahko najdete na spletni strani podjetja 

Veseli bomo tudi vašega obiska v velikem razstavnem salonu na sedežu podjetja Stabil v Gabersdorfu, v sosednji Avstriji – le 8 minut vožnje od mejnega prehoda Šentilj. Se vidimo!

Stabil je podjetje PaX skupine v 8424 Gabersdorf-u, v Avstriji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1