Tujina

Je BP prikrival količine izlite nafte?

Washington, 20. 06. 2010 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D. / M.R.
Komentarji
28

V dokumentu družbe BP, ki je odgovorna za izlitje nafte v Mehiškem zalivu, je zapisana ocena, da bi se lahko dnevno v morje izlilo skoraj dvakrat več nafte, kot so kazale dosedanje ocene.

Nafta je že dosegla nekatere otoke
Nafta je že dosegla nekatere otoke FOTO: Reuters

Član ameriškega predstavniškega doma Ed Markey, sicer tudi predsednik pododbora predstavniškega doma za energijo in okolje, je javnosti razkril dokument družbe BP, ki kaže, da bi se lahko dnevno v morje izteklo kar 100.000 sodov nafte oziroma 15,9 milijona litrov. Zdajšnje ocene ameriške administracije so kazale, da bi se lahko dnevno izteklo v morje 9,5 milijona litrov nafte. Količina izlite nafte je namreč kamen spotike že vse od nesreče, ki se je zgodila 20. aprila.

Predstavnik družbe, odgovorne za izlitje, Tony Odone je dejal, da gre za pristen dokument, hkrati pa je pojasnil, da se ocena nanaša le na najhujši scenarij, po katerem bi umaknili element, podoben velikemu ventilu in preprečuje povsem nenadzorovano iztekanje. "Ker v nobenem primeru nimamo namena tega storiti, je ta številka povsem nerelevantna," je še dodal.

Markey pa meni, da je to precej zaskrbljujoče, predvsem to, da ne vemo, kaj in kdaj je BP to vedel. "Jasno je, da BP že od samega začetka glede izlitih količin ni bil iskren z ameriško vlado in Američani. Zdaj pa družine, ki živijo in delajo na obalah Mehiškga zaliva trpijo zaradi njihove nesposobnosti," še meni Markey. Pri tem je dodal, da je BP sprva govoril o 1000 sodih dnevno, nato o 5000 sodih. Na to se je odzval tudi Odone, ki je pojasnil, da ni šlo za nobeno podcenjevanje in da so nenehno zatrjevali, da bodo ukrepali ne glede na količino izlite nafte.

Ostre kritike na račun direktorja Haywarda

Direktor družbe BP Tony Hayward
Direktor družbe BP Tony Hayward FOTO: Reuters

Sicer pa ko gre za direktorja družbe BP Tonyja Haywarda, se v zadnjem času velikokrat pojavlja vprašanje, kdo mu svetuje na področju odnosov z javnostmi. Od začetka ekološke katastrofe v Mehiškem zalivu na Haywardov račun letijo kritike, da njegova družba iztekanje nafte jemlje preveč zlahka. Zdaj je Hayward znova poskrbel za razburjenje, saj si je vzel čas za oddih in se s  sinom odpravil na jadranje.

V Beli hiši so to potezo komentirali kot le še eno v nizu napak na področju odnosov z javnostmi. "Mislim, da lahko sklepamo, da Tony Hayward ne bo imel druge kariere v odnosih z javnostmi,“ je dejal vodja osebja v Beli hiši Rahm Emanuel.

Nad Haywardovim dopustom so ogorčeni predvsem pri Greenpeacu. Predstavnik omenjene organizacije Charlie Kronick je dejal, da je ta poteza žaljiva. "Kot sol na rano za tiste, ki jih je iztekanje nafte najbolj prizadelo,“ je dodal Kronick.

Tudi prebivalci obalnih držav, ki posledice iztekanja nafte še kako čutijo, niso zadovoljni. "To ni prav,“ je dejal 33-letni Boby Pitre iz Louisiane. "Nihče med nami ne more več niti na ribarjenje. Tudi jaz bi se rad en dan spočil od nafte,“ je dejal Pitre. 59-letni Raymond Canevari s Floride pa je menil, da si Hayward ne bi smel vzeti prostega dne, vse dokler se kriza v Mehiškem zalivu ne konča.

Mehiški zaliv
Mehiški zaliv FOTO: Reuters

Oglasil pa se je tudi tisti, ki v družbi BP skrbi za odnose z javnostmi, torej Robert Wine. Ta se je Haywardu postavil v bran in dejal, da je to direktorjev prvi dela prosti dan, odkar je začela iztekati nafta. "Vzel si je nekaj ur za svojo družino. Prepričan sem, da vsi to razumejo,“ je dejal Wine.

Medtem je BP sporočil tudi, da je skupno izplačal že okoli 84 milijonov evrov prebivalcem, ki so vložili zahtevke po povrnitvi škode, ki so jo utrpeli zaradi iztekanja nafte. V družbi pravijo, da želijo, da denar najprej dobijo tisti, ki zaradi iztekanja ne morejo opravljati dejavnosti, s katero se preživljajo, kot je ribarjenje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carpathian
21. 06. 2010 19.00
Za nafto že vemo, kaj pa benzen, hidrogenov sulfid, ogljikov sulfid, metilenklorid,...?
ninja.subversion
21. 06. 2010 10.24
HOPI indijanci so v svoji prerokbi napovedali da bo morje postalo črno in zaradi tega bodo mnoge živali umrle... to naj bi bil eden izmed zadnjih znakov pred začetkom konca sveta
Samojed1982
21. 06. 2010 09.08
Denar, denar in vedno samo.... denar. Človeštvo potrebuje pomoč oz. boljše, prisilo, da se reši okov materializma, pohlepa, napuha in vasezaverovanosti ki mnogokrat prehajajo v genocid nad življenjem svetovnih razsežnosti. Bogato je življenje tistega, ki zna biti srečen in zadovoljen z malim in razume življenje. Ne zasluži si življenja tisti, ki misli, da denar kupi... življenje... Ne zavedamo se (vsaj večina se ne), kako ogromno je vesolje in kakšno srečo imamo, da prebivamo na tem planetu! Žal je napredek človeštva prehitro napredoval v primerjavi z duhovnim razvojem... Veliko vzporednic lahko povlečemo, če primerjamo nekatere primate z osebami, ki krojijo naše usode, Tony Hayward je samo eden mnogih... Žal mi je, da bo še toliko trpljenja in uničevanja življenja preden se človeštvo odreši okov, ki ga vežejo na materializem...
Vesna Žnidar 1
21. 06. 2010 07.58
boom...boljše nisi mogel/mogla napisat...BRAVO!!!
urshyka666
21. 06. 2010 02.26
boom, končno nekdo ki razmišlja ...
boom
21. 06. 2010 00.47
busmanka, mi ne bomo uničili sveta. uničili ga bodo tisti, ki imajo vso oblast v rokah. nehajte nas že enačiti s psihopatsko elito. njim se fučka, v bistvu jim je še v interesu, da je planet čim bolj onesnažen. pa da čimveč ljudi in živali pomre. zadnji čas je, da se sami informirate, v kakšno smer se svet vrti. malce manj facebooka, pa fuzbala pa talentov, in čas se bo našel za stvari, ki vam bodo spremenile pogled na svet. saj ne vem, zakaj niti to pišem, ker itak ne razumete nič (večina).
ninja.subversion
21. 06. 2010 00.31
gverila proti BP !
busmanka
21. 06. 2010 00.21
to ni malo nafte, govorimo o hektolitrih in vlece se ze 2 mesca. Popolnoma bomo unicili naravo :(
eAMIR
20. 06. 2010 23.40
Nima veze... pač je malo steklo, se zgodi :-) Vsi, ki se tako veselo zgražate na BP-jem, mi pripeljite svoje avte, jaz pa vam dam bicikl. Za planet pa vas ne rabi skrbet. Je obstajal že miljarde let pred nami in bo obstajal še kako miljardo za nami.
djdj
20. 06. 2010 23.39
Ogromno sranje-katastrofa.
rageinblack
20. 06. 2010 23.27
Je BP prikrival količine izlite nafte? Nedvomno, ob enem pa tudi zamolčal o pritisku, ki naj bi se gibal med 20.000 in 70.000 psi.
jenihvetes
20. 06. 2010 23.19
ni panike, počakajmo do leta 2012, ko bomo itak vsi dosegli novo stopnjo zavesti in bo prišel mir in harmonija... Tale direktor bo takrat postal največji mirovnik in humanitarc!
DANGEROUS
20. 06. 2010 23.02
HOOONDAAA
20. 06. 2010 23.00
A so imeli kakšno komisijo ki je vse skup nadzirala?? Verjetno ne!! Tako da so podali eno cifro, ki ni bila tako drastična za okolje!
MERDE-AVE-MERDE
20. 06. 2010 22.55
"...Je BP prikrival količine izlite nafte?" - Da, prikrival je količino izlite nafte, to se zdaj že ve. To je dejstvo. Izhaja iz treh (3) razpok. količina je nekaj krat večja kot do sedaj uradna.
jenihvetes
20. 06. 2010 22.52
NE... KJE PA, DA BI KORPORACIJA JAVNOSTI LAGALA??? TO NI RES, KORPORACIJE SKRBI ZA JAVNOST IN MALEGA ČLOVEKA, SO TAKE KOT PAPEŽ, KI NE MORE LAGATI!
Anonimnež1
20. 06. 2010 22.34
in kaj zdaj???? a smo zarad tega kej na bolšem... sej ne mormo nič nardit,dokler svet vodjo klovni...mi smo pa njihove lutke.
przelmuding
20. 06. 2010 22.11
Treba bi ga v zapor dat za dvajset let da si re oddahne
Abacus
20. 06. 2010 18.03
Naj se gre oddahniti malo v Mehiski zaliv...samo ,da nebo na kncu izdahnil...
franceljtancelj
20. 06. 2010 17.10
Udri brigu na veselje! Saj naši vodje počnejo enako pa se niče ne sekira.