Tujina

Dioksin v italijanskem mleku

Neapelj, 09. 07. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V okolici Neaplja, znanem območju pridelave sira mozzarella, je afera zastrupitve mleka z dioksinom, ki je izbruhnila že marca in v katero je vpletenih več območnih pridelovalcev mleka, dobila nove razsežnosti.

Dioksin, kemični proizvod, ki nastane pri izgorevanju kloriranih proizvodov, lahko srednje oz. dolgoročno negativno vpliva na človekovo zdravje. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je dioksin razglasila za kancerogeno snov.

Skupina karabinjerjev za sanitarno zaščito, ki neprestano preverja vzorce mleka, živinske krme, trave in zemljišča, je pri sedmih rejcih zasegla 700 glav živine. V nekaj mesecih so zasegli že 11.000 glav živine. Preiskavo, ki jo vodi tožilstvo v kraju Santa Maria Capua Vetere, so sprožili proti skupno več kot dvajsetim rejcem bivolic, goveda in ovac. Vir obsežne zastrupitve naj bi bila, kot sumijo preiskovalci, ilegalna sežigalnica plastičnih odpadkov, ki je v bližini pašnikov. Reciklaža odpadkov na neapeljskem območju je pod nadzorom lokalne mafije.

Preiskave, ki jih izvaja referenčni Inštitut za preprečevanje bolezni živali v Teramu, so v mleku, živinski krmi, travi in zemlji pokazale prisotnost precej večjih količin dioksina, kot so dovoljene v Evropi.