Tujina

Dinozaver povzročil diplomatski spor

New York, 23. 05. 2012 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi 80 milijonov let starega okostja dinozavra, ki so ga pretekli konec tedna na dražbi v New Yorku prodali za milijon dolarjev, se je začela sodna bitka med dražiteljem in vlado Mongolije.

Slednji namreč trdijo, da je odlično ohranjeno okostje dinozavra tarbozavra njihova last. Mongolija je dva dni pred začetkom dražbe zahtevala njen preklic, od dražitelja pa, da razkrije, kdo je lastnik okostja in odkod okostje prihaja. Kljub sodni zahtevi dražba ni bila ustavljena in sedem metrov dolgo okostje bližnjega sorodnika tiranozavra rexa je bilo novemu lastniku prodano za milijon dolarjev.

Mongolska vlada vztraja, da je bilo okostje dinozavra nezakonito pretihotapljeno iz Mongolije.
Mongolska vlada vztraja, da je bilo okostje dinozavra nezakonito pretihotapljeno iz Mongolije. FOTO: Reuters

Mongolska vlada opozarja, da so si paleontologi enotni, da okostje dinozavra izvira iz njihove puščave Gobi, ki je eno od najbogatejših najdišč dinozavrovih okostij. Prav zato zahtevajo, da se kupčija razveljavi in da se okostje tarbozavra čim prej vrne v Mongolijo.

Po besedah dražitelja naj bi dinozavrovo okostje v ZDA prepeljali iz skladišča v Veliki Britaniji. O poreklu okostja pa ne želijo razpravljati.

Po mongolskih zakonih so fosili izkopani na ozemlju Mongolije državna last in lahko državo zapustijo samo z dovoljenjem mongolske akademije za znanost in še to le v raziskovalne in znanstvene namene.
Po mongolskih zakonih so fosili izkopani na ozemlju Mongolije državna last in lahko državo zapustijo samo z dovoljenjem mongolske akademije za znanost in še to le v raziskovalne in znanstvene namene. FOTO: Reuters

Jasno je, da je zaradi svoje velikosti in odlične ohranjenosti okostje zelo zaželeno. Odvetnik mongolske vlade Robert Painter je medijem dejal, da bo mongolska vlada na sodišču dokazala, da je bilo okostje najdeno prav v puščavi Gobi in je zato v lasti Mongolije, medtem ko dražitelj vztraja, da med ZDA in Mongolijo ne obstajajo zakoni, ki bi prepovedali uvoz dinozavrov iz Mongolije v ZDA.

Kraje fosilov so pogoste, zlasti na Kitajskem in v Mongoliji, opozarjajo strokovnjaki. Zato sta ti dve državi že pred desetletjem sprejeli stroge zakone, ki prepovedujejo nezakonito izkopavanje fosilov in njihov izvoz iz države.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
23. 05. 2012 12.55
+2
V Sloveniji pa ostareli rdeči dinozavri uničujejo in licitirajo podjetja.
Infadel
23. 05. 2012 12.31
+2
Naj jim vrnejo dinozavra, pri tem pa iztavijo račun za raztavriranje, mislim da bo račun krepko presegel miljon dolarjev, kar pa je skoraj proračun mongolije.
Infadel
23. 05. 2012 12.32
Nimivseeno
23. 05. 2012 12.12
+0
Nekaj je najti dinozavrove petrificirane kosti, jih izkopati in odpeljati v laboratorij. Tam se pa začne delo z zelo drobnimi svedri, da očistijo te kosti natančno in preparirajo, tako, da potem izgledajo, kot ta na sliki. To je drago in zelo zahtevno delo. (Vir: Preparing Dinosaur Fossils Inside AMNH) Pet mesecev je delal na tem kosu in ga čaka še 3-4 mesece, da bo kost očistil.