Tujina

Dinastija al Asad: Sirijska različica 'Botra'

Damask, 12. 10. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kako je človek, ki je nekoč kot oftamolog z navdušujoče lepo ženo Asmo delal kot zdravnik v Londonu, stopil v čevlje svojega očeta, ki je 30 let z železno roko vladal Siriji? Je usoda Bašarju al Asadu res namenila vlogo Michaela Corleoneja iz Botra?

Vojaški tovornjak pod podobami al Asadov. Na levi Basel, na sredini Hafez in desno Bašar al Asad.
Vojaški tovornjak pod podobami al Asadov. Na levi Basel, na sredini Hafez in desno Bašar al Asad. FOTO: Reuters

''Gre za mafijo; družina vlada kot mafijska družina,'' pravi človek, ki mu je bil nekoč dovoljen vpogled v ožji krog družine al Asad, ki že več kot 40 let vlada Siriji. ''Nihče ne ve, kako natančno delujejo, a gotovo je, da so njihove vrste vedno bolj strnjene.''

Kljub skrivnostnosti, ki obdaja družino, si je sliko o njej mogoče ustvariti iz pogovorov z nekdanjimi sodelavci, uslužbenci veleposlaništev, biografi in iz diplomatskih depeš, ki jih je razkril WikiLeaks, poroča britanski Guardian. Iz vsega vstaja podoba nekoč skromne družine, ki se je s kombinacijo megalomanije in nadutosti brezobzirno dokopala do koruptivne in paranoidne vladavine nad Sirijo.

Hafez al Asad leta 1994 ob smrti sina Basla. Dolgoletni sirski predsednik je umrl leta 2000.
Hafez al Asad leta 1994 ob smrti sina Basla. Dolgoletni sirski predsednik je umrl leta 2000. FOTO: Reuters
A ni bilo vedno tako. Ustanovitelj vladajoče dinastije Hafez al Asad je bil rojen v odročni vasi Kardaha na zahodu Sirije v revni družini, ki je pripadala manjšinski sekti šiitskih alavitov v večinsko sunitski Siriji. Nihče v družini ni imel srednješolske izobrazbe, a je ambiciozni Hafez prve korake na poti do oblasti pri 16 letih napravil s članstvom v stranki Baath. Pri 22 se je pridružil letalskim silam, ki jim je na koncu tudi poveljeval.

Leta 1970 pa se je z vojaškim udarom povzpel na oblast. ''Hafez je bil močan in prekanjen in se je dejavno dokopal do oblasti, medtem ko jo je Bašar podedoval,'' pravi analitik iz Damaska, ki ni želel biti imenovan. Skozi leta Hafezove vladavine so postajale vedno jasnejše ambicije, da svoje vodenje Sirije spremeni v družinski posel, piše Guardian. Za naslednika je bil izbran najstarejši sin Basel al Asad, čeden moški, ki je ljubil razkošno življenje in hitre avtomobile ter umrl v prometni nesreči na damaščanski avtocesti.

Tudi biograf družine, ameriški akademik David Lesch se strinja s podobo mafijskega klana. ''Kot Michael Corleone v Botru tudi Bašarju njegov oče ni namenil, da bi ga nasledil na oblasti. Imel je življenje, bil je oftamolog in šele ko je leta 1994 umrl njegov brat, so ga začeli maziliti za naslednika,'' pravi Lesch. Pred prevzemom oblasti je po njegovih besedah tedaj 34-letni Bašar al Asad deloval kot ''normalen in skrben družinski človek''.

A podobnosti med al Asadi in Corleoneji iz sage Boter gredo še dlje. ''Z nasilnim zatrtjem vstaje (ki se je začela marca 2011) je Bašar al Asad morda že postal njegov oče,'' pravi biograf, ki verjame, da so bili Bašarjevi načrti o reformiranju Sirije ob njegovem ustoličenju iskreni. Lesch čas spremembe postavlja v leto 2007, ko je bil Bašar kot edini kandidat znova izvoljen za predsednika.

Bašarju al Asadu dobro poučeni očitajo pomanjkanje karizmatičnosti. ''Nobene potrebe ne čutiš, da bi se sklonil čez mizo in slišal, kaj ima povedati,'' ga opisuje človek, ki je večkrat večerjal s sedanjim sirskim predsednikom.
Bašarju al Asadu dobro poučeni očitajo pomanjkanje karizmatičnosti. ''Nobene potrebe ne čutiš, da bi se sklonil čez mizo in slišal, kaj ima povedati,'' ga opisuje človek, ki je večkrat večerjal s sedanjim sirskim predsednikom. FOTO: Reuters

''Takrat sem videl, kako se ga počasi polašča kult osebnosti. Ta kult je bil skrbno negovan in potreben za preživetje režima. Začel je verjeti lizunom okoli sebe, ki so ga že leta hvalili. In namesto da bi spremenil sistem, kot smo vsi upali, da bo, je sistem spremenil njega,'' je za france24.com povedal Lesch.

Vstaja marca letos oziroma še bolj odziv režima nanjo je nepovratno spodkopal kredibilnost Bašarja al Asada, ki je obljubil resne reforme, a ni izpeljal nobene od njih. Toda prav tako kot v sagi Boter bo morilski aparat moči deloval prav do konca. ''Od začetkov vstaje ni bilo videti nobenih pomembnejših prebegov s strani režima, zaradi česar obstaja resna možnost, da bi se zatrtje vstaje lahko sprevrglo v dolgotrajno državljansko vojno.''

''Najhujši scenarij bi bil, da se opozicija oboroži. To bi dejansko služilo interesom režima, ki je vedno govoril o zarotah in oboroženih bandah,'' je še dejal biograf družine al Asad David Lesch.

Bašarjeva žena Asma al Asad je odraščala v Londonu, zaradi česar jo mnogi Sirijci dojemajo kot tujko. Ko je pri 25 letih spoznala Bašarja, je delala kot bančnica v Londonu. Par ima tri otroke.
Bašarjeva žena Asma al Asad je odraščala v Londonu, zaradi česar jo mnogi Sirijci dojemajo kot tujko. Ko je pri 25 letih spoznala Bašarja, je delala kot bančnica v Londonu. Par ima tri otroke. FOTO: Reuters
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bigich
12. 10. 2011 15.43
Tle pa zda ne vidi veliko nafte in se ji ne izplaca posredovat ... prav smesni so toti jenkiji
CrusaderKnight
12. 10. 2011 13.07
ljx12.10.2011, 10:451 Kako lahko daješ v skupni koš drogo in op genocid, pobijanje neoboroženih ljudi in otrok, po vrhu pa še lastnih državljanov! Fali ti par koleškov, in če podpiraš taka dejanja ker pač ne maraš amerike, pojdi rajši v *, tm takim pomagajo! *
Martian
12. 10. 2011 12.49
čez dvajset let se bo pri nas bralo o družini Janković
linuxuser
12. 10. 2011 09.46
Neverjetno, kako se ljudje lahko spremenijo v zveri. Ima svoje otroke, njegove "varnostne" sile pa mučijo do smrti druge otroke.