Tujina

Diktator se vrača, z njim pa tudi strah

Pariz, 11. 12. 2011 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

77-letnega nekdanjega diktatorja Noriego so francoske oblasti izročile panamskim. Diktator se tako vrača v domovino, kjer bo živel za rešetkami. V državi pa je marsikoga strah, da bo Noriega razkril skrivnosti iz obdobja diktature.

Nekdanji panamski diktator Manuel Noriega
Nekdanji panamski diktator Manuel Noriega FOTO: Reuters
Vrnitev Noriege, ki je bil na plačilni listi ameriške obveščevalne agencije Cia med letoma 1968 in 1986, preden je zaradi vpletenosti v kriminal in trgovino z mamili postal sovražnik Washingtona, vzbuja sicer nekaj skrbi v Panami glede skrivnosti, ki bi jih lahko razkril glede političnih osebnosti in bogastva, ki so si ga nekateri pridobili v času njegovega vojaškega režima.

Nekdanji diktator Paname Manuel Noriega je danes zapustil Francijo, kjer je bil zaprt od lanskega leta, potem ko je več kot 20 let preživel v ječi v ZDA. Francija ga je izročila Panami, kamor se bo zdaj vrnil prvič po 22 letih in kjer ga zaradi zločinov med njegovo diktaturo v letih 1983–1989 čaka zapor.

77-letni Noriega, ki je leta 1983 prišel na oblast ob pomoči ZDA, pred 22 leti pa so ga nato strmoglavili njegovi ameriški zavezniki, bo v Panami prestajal tri 20-letne zaporne kazni, na katere je bil obsojen zaradi korupcije in umorov svojih političnih nasprotnikov. Želijo mu soditi tudi za druge zločine v času njegovega režima, ki so ga zaznamovale resne kršitve človekovih pravic.

Od aprila lani je bil v zaporu v Parizu zaradi pranja denarja za kolumbijski mamilarski kartel Medellin. Na podlagi mednarodne tiralice so ga ameriške oblasti takrat izročile Franciji, potem ko je zaradi trgovine z mamili 21 let preživel v zaporu v Miamiju.

Francija ga je zdaj izročila Panami, potem ko je po več mesecih sodnih postopkov 23. novembra letos prizivno sodišče v Parizu ugodilo zahtevi Paname, saj ga je tamkajšnje sodišče v odsotnosti zaradi korupcije, poneverb in umorov treh političnih nasprotnikov obsodilo na tri 20-letne zaporne kazni.

Protest proti Noriegi
Protest proti Noriegi FOTO: Reuters

Sicer še ni jasno, koliko časa bo Noriega preživel v zaporu v Panami, saj zakonodaja dovoljuje več kot 70 let starim zapornikom, da zaprosijo za hišni pripor. Svojci žrtev njegovega režima odločno nasprotujejo, da bi to pravico lahko izkoristil tudi Noriega. Na dan njegove vrnitve v domovino so njegovi nasprotniki že napovedali proteste v prestolnici Panama, kjer so v 80. letih prejšnjega stoletja potekali množični protesti proti njegovemu režimu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zrkizz
11. 12. 2011 19.59
+0
Povsem jasno, nastavljen s strani zda in ko je delal po svoje odstranjen. Tako kot se veliko drugih in tudi trenutnih svetovnih "voditeljev".
kim llsung
11. 12. 2011 14.58
+3
hujsi diktator je bila amerika do vas
CrusaderKnight
12. 12. 2011 17.14