Tujina

DiCaprio na lastni koži občutil posledice segrevanja ozračja. 'Da smo našli sneg, smo morali na sam jug planeta'

Los Angeles, 29. 02. 2016 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Bučen aplavz, ki ga je med svojim govorom ob prejemu oskarja za najboljšo moško vlogo požel Leonardo DiCaprio, ni bil namenjen le njegovemu odličnemu igralskemu talentu, pač pa sporočilu, ki ga je širil. "Segrevanje ozračja je realno. Dogaja se ta trenutek. To je največja grožnja našemu človeštvu," opozarja goreč okoljevarstvenik.

DiCaprio se je 4. decembra lani udeležil podnebnega vrha v Parizu.
DiCaprio se je 4. decembra lani udeležil podnebnega vrha v Parizu. FOTO: AP

41-letni igralec Leonardo DiCaprio je davi osvojil oskarja za najboljšo moško vlogo. Zaigral je v filmu Povratnik (The Revenant), ki je posnet po resničnih dogodkih osvajanja ameriške divjine. Film govori o skupini lovcev, ki jih na begu pred indijanskim plemenom vodi izkušeni Hugh Glass. Tega v divjini napade medvedka in ga hudo poškoduje, prav tako ga izdajo njegovi prijatelji. Ostane sam v hudem mrazu in snegu, a ga želja po maščevanju ohrani pri življenju.

DiCaprio: Nikar ne jemljimo našega planeta za samoumevnega

Pustimo sedaj zgodbo ob strani in se raje dotaknimo odličnega govora, ki ga je ob prejemu prestižne nagrade imel DiCaprio. V govoru je namreč opozoril na pomembno in zelo resno temo - klimatske spremembe. Dejal je, da ne smemo odlašati, saj gre za otroke naših otrok, da naj planeta ne jemljeno za samoumevnega, kot tudi on za samoumevno ne jemlje te čudovite nagrade.

Ameriški igralec Leonardo DiCaprio je znan okoljevarstvenik. Leta 1998 je ustanovil fundacijo, ki je namenjena zaščiti ogroženih živali in ranljivih ekosistemov, svoja prizadevanja za zaščito okolja pa širi na številnih predavanjih in dobrodelnih prireditvah, kjer je za okolje zbral že več deset milijonov evrov.

"Povratnik je film o odnosu med človeštvom in naravo. Leto 2015, ko smo snemali film, je bilo najbolj toplo v zgodovini merjenj temperature. Da smo našli sneg, ki smo ga potrebovali za snemanje prizorov, smo morali na sam jug planeta. Segrevanje ozračja je realno. Dogaja se ta trenutek. To je največja grožnja celotnemu človeštvu, zato moramo sodelovati in nehati odlašati. Podpreti moramo voditelje, ki ne govorijo v imenu velikih korporacij onesnaževalcev, pač v imenu človeštva, v imenu avtohtonih prebivalcev in v imenu vseh nepriviligiranih, ki jih bo segrevanje ozračja najbolj prizadelo. Za otroke naših otrok gre in za vse tiste, katerih glas je bil utišan zaradi politike pohlepa. Nikar ne jemljimo našega planeta za samoumevnega. Tudi jaz današnje noči ne jemljem za samoumevno," je v močnem sporočilu, ki ga je pospremil glasen aplavz zbrane množice, opozoril DiCaprio.

Igralec je že vrsto let velik zagovornik varstva okolja in boja proti klimatskim spremembam. Za širjenje svojih prizadevanja je tokrat izkoristil odlično priložnost, ko so bile vse oči sveta uprte vanj.

Prizor iz filma Povratnik.
Prizor iz filma Povratnik. FOTO: Blitz

Segrevanje ozračja občutil na lastni koži

To, o čemer govori DiCaprio, ni sicer nič novega, je pa očitno DiCaprio globalno segrevanje občutil na lastni koži, saj je moral določene prizore filma snemati celo na skrajnem jugu, kjer so našli dovolj snega. Tako so se za nekaj časa odpravili v najjužnejšo argentinsko provinco Ognjeno zemljo, kjer še vedno živijo avtohtona ljudstva, ki so razdeljena v štiri plemene.

23. januarja letos je DiCapria sprejel papež Frančišek. Glavna tema pogovorov je bil boj proti podnebnim spremembam, za kar se hollywoodski zvezdnik vneto zavzema.
23. januarja letos je DiCapria sprejel papež Frančišek. Glavna tema pogovorov je bil boj proti podnebnim spremembam, za kar se hollywoodski zvezdnik vneto zavzema. FOTO: AP

2015 rekordno toplo, nov temperaturni rekord napovedan za letošnje leto

Leto 2015 je bilo po tempretaurah spet krepko nad dolgoletnim povprečjem. Ameriška agencija za atmosfero in oceane (NOAA) je namreč januarja letos sporočila, da temperatura na površju našega planeta še nikdar ni tako hitro rasla, kot je letos. Lansko leto je bilo kar za 0,9 stopinje Celzija toplejše od dolgoletnega povprečja v prejšnjem stoletju, kar pomeni, da Zemlja vse od leta 1880 še ni bila tako topla. Še en podatek, ki bi nas moral skrbeti in ki potrjuje, da smo priča globalnemu segrevanju ozračja: letošnje leto je bilo še za 0,13 stopinje Celzija toplejše od lanskega, kar je rekordna otoplitev.

Še nekaj zaskrbljujočih podatkov, zaradi katerih strokovnjaki opozarjajo, da se bomo "skuhali" hitreje, kot smo mislili. Kar 15 od skupno 16 najtoplejših let v vsej zgodovini merjenja so izmerili v 21. stoletju, prav tako temperatura na našem planetu narašča desetkrat hitreje, kot je naraščala po koncu zadnje ledene dobe.

Ozračje se hitro segreva. Kar 15 od skupno 16 najtoplejših let v vsej zgodovini merjenja so izmerili v 21. stoletju.
Ozračje se hitro segreva. Kar 15 od skupno 16 najtoplejših let v vsej zgodovini merjenja so izmerili v 21. stoletju. FOTO: Scientific Visualization Studio/Goddard Space Flight Center

Okoljski vrh dal okoljski dogovor. Ključno pa je, ali bo ta dal še pravočasne rezultate?

V Parizu je konec novembra in v začetku decembra lani potekal okoljski vrh, na katerem so pogajalci sprejeli zgodovinski podnebni dogovor, ki ga je podprlo 195 držav. Dogovor svet sicer zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in države spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje. A mnogi menijo, da je dogovor premalo ambiciozen in zavezujoč.

Že kmalu po sprejetju zgodovinskega dogovora so bili glasni tisti, ki opozarjajo, da bodo tem zavezam zelo težko sledile države v razvoju. Zato so se v dogovoru zavezali, da morajo razvite države zagotoviti finančno pomoč državam v razvoju tako pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov kot pri prilagajanju na posledice podnebnih sprememb.

Na okoljskem vrhu v Parizu so sprejeli zgodovinski dogovor. Vprašanje pa je, ali bo to dovolj za zaustavitev globalnega segrevanja.
Na okoljskem vrhu v Parizu so sprejeli zgodovinski dogovor. Vprašanje pa je, ali bo to dovolj za zaustavitev globalnega segrevanja. FOTO: Reuters

Vsako leto več tisoč žrtev naravnih nesreč

Dogovor govori o omejitvi rasti temperature ozračja na dve stopinji Celzija do konca stoletja, kar je po mnenju mnogih še premalo. Opozarjajo, da bi dvig temperature morali zaustaviti pri 1,5 stopinje Celzija, če se hočemo izogniti naravnim katastrofam, kot so poplave, neurja, dvig morske gladine in rekordne suše ter katastrofalni požari.

Naravne nesreče, povezane z vremenskimi pojavi, so v zadnjih 20 letih postale vse pogostejše. Po izračunih ZN je v naravnih nesrečah umrlo že več kot 600.000 ljudi. Okoli 4,1 milijarde ljudi je bilo poškodovanih. Večina ljudi, ki so jih prizadele naravne nesreče, živi v Indiji in na Kitajskem, saj so to najbolj gosto poseljena območja.

Brez zmanjšanja toplogrednih plinov ne bo šlo

Glavna onesnaževalca sta industrija in kmetijstvo. Kurjenje fosilnih goriv povečuje količino CO2 v ozračju, ki je glavni krivec za globalno segrevanje, hkrati smo pretirano izčrpavali gozdove in s tem zmanjševali naravne zmožnosti okolja, da uravnava količino ogljikovega dioksida v ozračju. Strokovnjaki opozarjajo, da je koncentracija CO2 v atmosferi višja kot kadar koli v zadnjih 800.000 letih, najvišjo raven pa je dosegla maja 2015. Če želimo prekiniti ta trend onesnaževanja, morajo države sprejeti in izvesti konkretne zaveze prav na področju zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov.

DiCaprio opozarja, da industrijska družba z onesnaženje okolja najbolj ogroža manj razvite narode in avtohtone prebivalce. Zato je ključno, da sprejmemo ukrepe tudi o tem, kako se prilagoditi podnebnim spremembam. Celotna družba se bo namreč morala spremeniti in prilagoditi, dejstvo pa je, da segrevanje ozračja ne povzroča vsem enakih težav.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaa122121
01. 03. 2016 18.49
+0
posmehuje se vam Leonardo, govori o globalnem segrevanju, na podelitev je pa prisel v zasebnem jetu:) ofce pa nasedajo k po tekocem traku.
Vzdevek212
01. 03. 2016 15.51
+1
sm eno dejstvo bom povedal: dokazano je da katerikoli najsodobnejši avto z vso super elektronsko tehnologijo onesnažuje isto ali pa še bolj kot en star avto na karburatorje (seveda gledano globalno)
Scorpionka91
01. 03. 2016 15.42
-3
Industrije, kurjenje fosilnih goriv, kmetijstvo in ostali dejavniki pripomorejo k povečanju količin CO2 v ozračje, ampak GLAVNI KRIVEC pa je ČLOVEK (dihanje)
tali?ni tom
01. 03. 2016 20.07
krave,oziroma njihovo spahovanje človek božji! daj,kaj preberi!
grozjak
01. 03. 2016 14.37
+1
suma sumarum: ali nas skrbi ali ne , nič drugače ne bo...................
grozjak
01. 03. 2016 12.09
+4
Boris Johnon, londonski župan, je na vprašanje g. Clarksona, zagretega oktanofila, od kod on misli, da prihaja elektrika za el. avtomobile, odgovoril: IZ VTIČNICE.! to nedvomno prikaže naivnost napumpanih okoljevarstvenikov.......................
grozjak
01. 03. 2016 11.57
+1
NO ETO, ZAKAJ DO SEDAJ NI DOBIL OSKARJA. KER SERJE KLAMFE. FILM JE PA ODLIČEN..........
Infraping
29. 02. 2016 21.33
-9
svaki od nas ima oskara - dicaprio žali čitav svet sa svojim umobolnim kipičem
Infraping
29. 02. 2016 21.49
-2
grozjak
01. 03. 2016 11.57
+3
Viggen
29. 02. 2016 19.31
+13
Se pravi o "klimatskih spremembah" govorijo ljudje, ki se zberejo na dogodku, na katerega priletijo z zasebnimi letali (beri ogromnoooo "CO2") in ustvarijo toliko CO2, kot manjša država v celem letu?
ni_mi_vse_eno
01. 03. 2016 13.42
+0
Točno tako. Tam pa sprejmejo ukrepe in sicer, koliko davka na izpuste CO2 se bo pobiralo. "Raja plačaj, saj ni važno komu in koliko. Ne razmišljaj. Tvoje plačilo bo dobro za ribice v morju in polarne medvede. Reši polarnega medveda s svojim plačilom."
_endrug
29. 02. 2016 14.53
+4
@The Venus project. Polnjenje baterij načeloma ni problem. A) naftarji blokirajo raziskave na področju raziskav. B) Polnile bi se lahko med vožnjo, če bi potegnili kable pod asfalt. C) ko bo zmanjkal nafte bo vse šlo na bolje, le plastike bo zmanjkalo.
Vogtar Ogt
29. 02. 2016 14.44
+5
Veliki okoljevartvenik. Pozabi pa povedat, da so za eno banalno stvar, kot je film, zmetali v ozračje na tone kerozina, da so šli snemat na sneg na drug konec sveta.
alicante123
29. 02. 2016 13.30
+4
V Kanadi se je sneg stopil, ker se je produkcija filma zavlekla proti poletju, zato so dokončali film v Argentini.
hotchilipoper
29. 02. 2016 13.15
+15
Glede izpustnih plinov pa tako.. v Ameriki so naredili pred 25 leti res dober električni avtomobil,pa je prišel šejk iz Arabije,plačal za patentne dokumente mnogo milijard,ter zahteval uničenje vseh narejenih avtomobilov,to se pravi vsem se hebe za izpuste, važen je denar.
lnterReflections
29. 02. 2016 13.22
+5
Električni avtomobil zna narediti vsak. Težava je baterija. Polnjenje baterije traja ogromno časa. In naftna industrija ima v rokah patente za super baterije, ki bi se zelo hitro polnile.
ni_mi_vse_eno
29. 02. 2016 14.04
+0
EV1 = Electric vehicle 1, ljudje pa totalno navdušeni nad njim in celo protestirali, ker so jih morali dati na uničenje. Avtov se ni dalo kupiti, ampak so jih lahko samo najeli. Po preteku najemne pogodbe so vse uničili.
grozjak
01. 03. 2016 12.06
-2
EV1, je bil grd nezanesljiv in drag električen avto. zato so jih, ko se niso prodali, uničili. ne zagovarjam nafte povsem brezpogojno, a jo bo še precej preteklo, preden bo elektrika zagospodarila tudi na cestah. Pa da ne bo kdo od vas naivnih ekologov mislil, da se bo ceneje vozil in manj smradil.
ni_mi_vse_eno
01. 03. 2016 12.36
+1
Poglej "kdo je ubil električni avto" = "who killed the electric car"
ni_mi_vse_eno
01. 03. 2016 12.37
Vozila sploh nisi mogel kupiti, samo v najem si ga lahko dobil za tri leta. Po treh letih so vsa vozila uničili. :)
grozjak
01. 03. 2016 12.42
+1
a misliš da verjamem vse, kar piše na netu? bo treba bolj realno pogledat. sedaj lahko kupiš kakršen koli el. avto, pa ni prav drena pred vrati prodajalcev...............a ti to nič ne pove?
ni_mi_vse_eno
01. 03. 2016 13.37
+1
ni_mi_vse_eno
01. 03. 2016 13.38
+1
Sedaj lahko kupiš, takrat pa nisi mogel. Poglej vir, spoznaj, pouči se. Ne verjet. Poišči drugi vir, ki govori drugačno resnico in si izdelaj svojo zgodbo. Razmišljaj s svojo glavo, vendar ta naj ne bo prazna.
grozjak
01. 03. 2016 14.25
-1
izdelava enega avta povzroči količino TOPLOGREDNIH plinov enako 30 let njegove uporabe, a redko kateri avto zdrži 15 let. Pri el. bo življenska doba in smotrnost vzdrževanja po nekaj letih zaradi nesramno drage baterije samo še manjša. posebne vtičnice pa bodo rešile tudi problem prepoceni vožnje, ki so jo trenutno deležni samo bogataši, ki pa se itak radi sprdačijo.....
lnterReflections
29. 02. 2016 13.15
+5
Druga industrijska revolucija je povzročila, da nas je iz 2 milijard nastalo 7 milijard na Zemlji. Sedaj se Zemlja brani tako, da nas bo sama spravila nazaj na optimalni 2 milijardi. To je enako kot virus v telesu. Če je virusov v telesu premalo, se telo ne zmeni. Ko pa se virus razširi, začne telo proizvajati protitelesa, da uniči virus. Enako se sedaj dogaja z Zemljo.
hotchilipoper
29. 02. 2016 13.10
+9
Dokler ni prišel 24ur,sem bil totalno zabit
ni_mi_vse_eno
29. 02. 2016 13.48
+3
dannyer
29. 02. 2016 13.07
+0
Kar ne bo držalo leta 1930 do 1940 so bila bolj vroča . 1934 in 1936 pa naj bolj vroča do sedaj . Seveda če pa vzamemo 1000 let ali 10,000 let pa je odgovor ne so še bolj vroča obdobja . Kaj se tiče igralcev pa so tako ali tako ne kredibilni saj za denar povedo vse .Če gledamo resnične dokaze . pol je odgovor ne.
asdfghjklqwertz
29. 02. 2016 12.57
+1
Ko pogledaš v vesolje, vidiš, da je na milijarde galaksij v njem ... in pol začneš razmišljat koliko planetov je še le v vsaki galaksiji ... in pol dobiš zamisel, da bi se najraje odselil nekam daleč stran. Bi že zdržal brez interneta pa telefona, vse kar bi tam rabil je isti planet kot je ta, brez ljudi.
kure bedne
29. 02. 2016 12.35
+2
Mi pa še kar gradimo termoelektrarne -kekci jedni. Klimatske spremembe so pa samo zavajanje folka. To se je dogajalo in se bo dogajalo. Zemlja ima pač svoje naravne klimatske procese.
intimnanega2
29. 02. 2016 12.03
+6
Leo car! Čestitke !
ni_mi_vse_eno
29. 02. 2016 12.02
+15
Ko preučujemo zgodovino vedno opazimo, da je ljudstvo dobro uspevalo v toplejših obdobjih. Npr.: topli srednji vek, ki je trajal tja do leta 1300. Gradile so se ogromne katedrale, gotika. Potem se je začelo hladno obdobje, ljudje niso imeli dovolj hrane, padec imunske odpornosti, leto brez poletja in nastop črne smrti. "Ne spoznaj zgodovine, živi v nevednosti in plačaj mi davek na izpuste", pravijo naši vladarji.
Racio
29. 02. 2016 12.18
+8
Kakorkoli že, onesnaženost planeta ni bila nikoli večja kot sedaj
ni_mi_vse_eno
29. 02. 2016 12.22
+9
Zato, ker je onesnaženost velika mi plačaj denar. Ne obljubim ti, da ti bom zrak očistil, ampak to naj te ne skrbi. Plačaj, da bo tvoja vest očiščena.
dannyer
29. 02. 2016 13.10
+2
ja po tem je prišel modorjev minimum . evropa je do 1500 izgubila 50% populacije . okoli 110 milijonov . v današnjih št bi to bilo okoli 230,000,000. potem se je spet segrelo in čež čas spet ohladilo tokrat je prišel doltonov minimum iz vode je pokukal današnja obala miamija . grenlandija pa ni bila več tako zelen . .
dannyer
29. 02. 2016 13.12
+2
ne bo držalo pri vulkanskih katastrofa se je težko živelo in dihalo . danes namreč lahko dihaš . .če bi se odprla sibirska razpoka . ne bi noben več migal . to vela tudi za živali.
ni_mi_vse_eno
29. 02. 2016 14.07
+3
Greenlandija je bila poseljena z evropejci, ki so v začetku srednjeveške male ledene dobe umrli. Ostali so samo inuiti. Lahko danes na greenlandiji gojimo zelenjavo?
letmeseeit
29. 02. 2016 11.52
+14
24ur, vi pa res cenzurirate vsebino člankov "Policisti v Moskvi pridržali žensko, ki je imela v torbi otroško glavo". Ženska se je drla Alah Akbar.