Tujina

'Čestitke za 100. rojstni dan, Finska, najboljša država na svetu'

Helsinki, 06. 12. 2017 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Finska praznuje 100. rojstni dan. Parlament je 6. decembra 1917 po propadu carske Rusije razglasil samostojnost države. Človeške in ozemeljske finske izgube na račun Sovjetske zveze so še vedno del kolektivne zavesti Fincev. Eden od njihovih starih rekov je: "Z vzhoda ne pride nič dobrega, samo sonce".

Finska danes proslavlja stoletnico samostojnosti v prazničnem vzdušju s paradami in uličnimi zabavami. Glavne znamenitosti ter pomembna poslopja in naravne znamenitosti so osvetljena v modro-beli barvi finske zastave. Vlada je državljanom poslala sms sporočilo "Onnea Suomi" oziroma "Srečen rojstni dan Finska".

"Čestitke Finska, najboljša država na svetu," je zapisal premier Juha Sipila na Twitterju, predsednik Sauli Niinisto pa je sodržavljane pozval, naj kljub mrazu proslavijo obletnico na ulicah. Na prvem slavju se je že v torek zvečer na glavnem trgu v Helsinkih zbralo več sto ljudi.

Sprejema ob dnevu neodvisnosti, ki pomeni vrhunec vsakoletnega praznovanja, se je danes v predsedniški palači udeležilo več kot 2000 gostov, med njimi politiki, diplomati, veterani druge svetovne vojne in visoki predstavniki vojske, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Dopoldne so pripravili več spominskih slovesnosti na pokopališčih in v cerkvah.

Posebne dogodke ob stoletnici samostojnosti so sicer pripravljali vse leto, tako je predsednik Niinisto junija gostil vrh predsednikov nordijskih držav.

Med znamenitostmi, ki so v tujini ob današnji obletnici osvetljene v barvah finske zastave, je tudi rimski Kolosej. Na mobilne telefone Fincev je prispelo več kot sedem milijonov čestitk.

Finci so eden izmed najbolj zadovoljnih narodov na svetu, so ob obletnici sporočili iz finskega konzulata v Sloveniji. ''Poznani so po integriteti, izjemnem šolskem sistemu,  tisočerih jezerih, prostranih gozdovih, dihajo pa tudi najbolj čist zrak v Evropi. Ženska ali otrok je najbolje biti na Finskem, saj imajo tam pravice, ki jih drugje po svetu nimajo. Finci sicer veljajo za skromne in lepe ljudi, ki obožujejo kavo in dobro hrano. Poleg Božička iz Finske so najbolj znani predstavniki te države še finska savna, Angry Birds in metal glasba,'' so povedali na konzulatu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Finska, ki je bila dolga stoletja del Švedsko oziroma Rusije, je svojo samostojnost pridobila pred natanko stoletjem. Vse do leta 1809 je bila šest stoletij del Švedske, nato pa vse do leta 1917 velika vojvodina pod rusko vrhovno oblastjo. Po propadu carske Rusije je finski parlament 6. decembra 1917 razglasil samostojnost države.

Po razglasitvi samostojnosti je v začetku leta 1918 v državi izbruhnila tri mesece dolga državljanska vojna med meščansko belo gardo in revolucionarno rdečo gardo pod vodstvom barona Carla Gustafa Mannerheima. Slavile so meščanske sile, ki so imele podporo nemških sil. Leta 1919 je meščanski tabor razglasil parlamentarno republiko.

Takratna Sovjetska zveza je samostojno Finsko priznala leta 1918, a si je vedno poskušala pridobiti vpliv nanjo. V dveh sovjetsko-finskih vojnah med letoma 1939 in 1944 je Finska izgubila velik del ozemlja. Takrat so številni ljudje - okoli 350.000 do 400.000 - zbežali z zasedenih območij.

V nasprotju z nekaterimi drugimi vzhodnoevropskimi državami sovjetska Rdeča armada po koncu druge svetovne vojne ni zasedla Finske, je pa država zaradi vojnih reparacij, ki so ji jih naložili po koncu druge svetovne vojne, postala gospodarsko in politično odvisna od takratne Sovjetske zveze.

Finska se med drugim lahko pohvali s kar 187.888 jezeri in pa seveda, da v finskem delu Laponske živi Božiček (čeprav se mnogi s tem sicer ne strinjajo, češ, da naj bi živel na Severnem polu).

Človeške in ozemeljske finske izgube na račun Sovjetske zveze so še vedno del kolektivne zavesti Fincev. Eden od njihovih starih rekov je: "Z vzhoda ne pride nič dobrega, samo sonce".

''Danes za Finsko Rusija ni dejanska grožnja. Nanjo raje gledajo kot na velikega soseda, na katerega je vendarle treba biti pozoren in s katerim imajo skupno zgodovino, ki ni bila vedno lahka," je ocenila strokovnjakinja za nordijske države s francoskega inštituta za mednarodne odnose (IFRI) Barbara Kunz.

Po razpadu Varšavskega pakta leta 1991 je Finska začela za vstop v Evropsko unijo. Članica povezave je postala 1. januarja 1995. Leta 2002 je prevzela tudi evropsko skupno valuto, evro, ni pa članica zveze Nato.

Finsko obračanje proti Zahodu je bilo pogosto povod za napetosti med Moskvo in Zahodom.
Finsko obračanje proti Zahodu je bilo pogosto povod za napetosti med Moskvo in Zahodom. FOTO: Thinkstock

Finsko obračanje proti Zahodu je bilo pogosto povod za napetosti med Moskvo in Zahodom. Finsko-ruski odnosi so bili na preizkušnji tudi, ko si je Rusija leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim in okrepila svojo vojaško dejavnost na območju Baltika. Finska retorika glede Rusije, ki je njen peti trgovinski partner, še naprej ostaja previdna.

"Pripravljeni smo, da se branimo, a pri tem ne ugibamo, iz katere države, bi lahko prišla grožnja. Gre za dve samostojni državi in druga od druge ne prosimo za dovoljenje, preden sprejmemo strateške odločitve," je glede odnosov med Rusijo in Finsko dejal finski zunanji minister Timo Soini.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je bil julija letos na obisku na Finskem, je takrat na srečanju s finskim predsednikom Saulijem Niinistom pohvalil kakovost političnega dialoga med sosednjima državama.

Finska meja z Rusijo je hkrati najdaljša meja EU z Rusijo in je dolga približno 1340 kilometrov.

"Smo del Zahoda in potrebujemo zahodne sile, da stabilizirajo razmere v smislu Rusije," je ocenil vodja instituta Aleksanteri, centra za ruske in vzhodneevropske študije Markku Kivinen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
07. 12. 2017 17.05
+3
na finskem ni prepovedanih območjih ker ni veliko muslimanov kot na zahodu, je varna država
Heretik1
06. 12. 2017 12.27
-2
A vi to resno?
žlikrofi
06. 12. 2017 18.39
-3
bravo ker nimajo rkc ki nam pobira danar od nonic ob nedeljah
nikhrast
06. 12. 2017 20.32
+3
Je še kdo v vzhodni Evropi ki ne sovraži Ruse?
Ate_ist
06. 12. 2017 22.31
-2
nik čedalje manj jih je, še posebno sedaj, ko so dojeli odnos tako imenovanih zahodnih demokracij do njih in se še spomnijo odnosa rusov.