Tujina

Oboroženi z mačetami napadli aktiviste

Kairo, 09. 03. 2011 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
12

Nasilneži, oboroženi z noži in mačetami, so na kairskem trgu Tahrir napadli aktiviste, ki na trgu vztrajajo kljub strmoglavljenju Mubaraka. Po poročanju prič je bilo slišati tudi strele. Poškodovanih naj bi bilo najmanj 13 ljudi.

Protest koptskih žensk pred poslopjem egiptovske državne televizije
Protest koptskih žensk pred poslopjem egiptovske državne televizije FOTO: Reuters

Več sto ljudi, oboroženih z noži in mačetami, se je danes na kairskem trgu Tahrir spopadlo s prodemokratičnimi aktivisti, poroča egiptovska državna televizija. Posnetki, ki jih je prikazala policija, prikazujejo, kako se na stotine ljudi obmetava s kamni. Po poročanju prič je bilo na trgu slišati tudi strele. Aktivisti pravijo, da je bilo poškodovanih 19 ljudi, državna televizija pa poroča o 13 ranjenih. Varnostne sile v pretepu niso odločneje posredovale.

Ljudje, ki so se zbrali na trgu Tahrir, epicentru nedavnih protivladnih protestov, ki so strmoglavili dolgoletnega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, so želeli pregnati aktiviste in so jih pri tem napadli.

Aktivisti na trgu vztrajajo kljub strmoglavljenju Mubaraka. Želijo namreč ohraniti pritisk na vojsko, da dejansko izpelje vse obljubljene reforme, ter zahtevajo popoln prelom s prejšnjim režimom in med drugim razpustitev osovražene državne varnostne službe.

Sožitje na trgu Tahrir
Sožitje na trgu Tahrir FOTO: Reuters

Spopadi zaradi požiga cerkve

Spopadi so v torek zvečer izbruhnili v revni četrti Mokatam, kjer se je zbralo kakih tisoč koptskih kristjanov v protest proti požigu njihove cerkve, ki se je zgodil prejšnji teden. Cerkev je pogorela v sporu med dvema družinama zaradi razmerja med muslimansko deklico in krščanskim mladeničem, poroča egiptovski spletni častnik Ahramonline.

Po policijski različici je do spopadov prišlo zaradi zapore južne kairske avtoceste, ki so jo zaprli koptski protestniki. Spopadi naj bi izbruhnili, ko so muslimani želeli prečkati barikado.

Po drugi različici so se spopadi vneli med dvema protestnima skupinama, med kopti, ki so protestirali zaradi požiga cerkve, in muslimanskimi fundamentalisti, ki so protestirali zaradi dveh koptskih žensk, ki naj bi se spreobrnili v islam in ju imajo po njihovih navedbah kopti zaprti. Po poročanju Ahramonline naj bi se skupini obmetavali s kamenjem in molotovkami, vojska pa je nato začela streljati v zrak, da bi razgnala protestnike.

Medverske napetosti, ki so izginile med demonstracijami proti Hosniju Mubaraku, ko so tako kopti kot muslimani skupaj vzklikali Vsi smo Egipčani, so v preteklosti že vodile v nasilje.

V ponedeljek je sicer prehodna vojaška oblast, ki trenutno vodi Egipt, obljubila, da bo pogorelo cerkev znova zgradila na stari lokaciji.

Ljudje, ki so skozi leta spremljali prestopke službe državne varnosti, močno sumijo, da prav ta stoji za nemiri. To naj bi dokazovali dokumenti, ki so jih našli v poslopjih službe državne varnosti po vsej državi in ki pričajo o metodologiji ter načinih delovanja egiptovske 'Udbe', zaključuje angleška spletna verzija egiptovskega častnika Al Ahram.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alexxsaso@yahoo.ca
10. 03. 2011 06.40
limonca409.03.2011, 13:1519 Tako je to, če živiš v islamski državi. Muslimani imajo vsepovsod pravice, medtem ko morajo kristjani biti diskriminirani vsepovsod, celo v Evropi. Tako je to ... Ah Limonca... Pa zenske se tudi povsod diskriminirane, revice. Se najbolj pa si diskriminiran, ce si zenska krscanske veroizpovedi, kajne....
jurimuri1
09. 03. 2011 19.50
kopti so prej nasrkali, v bodoče ne bo nč drgač, če živiš med norci si stalno ogrožen
MERDE-AVE-MERDE
09. 03. 2011 18.07
načinih delovanja egiptovske 'Udbe', zaključuje angleška spletna verzija egiptovskega častnika Al Ahram - Me res zanima če so pomislili na "Udbo", spet se nekaj bluzi
tv1
09. 03. 2011 17.16
le zakaj ta francoski vlak dopušča umiranje Revoza v Sloveniji? da o nemške vlaku ne pišem .-)))
Boži?niBanLeveCenzureLOL
09. 03. 2011 16.55
Edina rešitev je da muslimanska bratovščina prevzame vodenje države.
JezekTekaTeka07
09. 03. 2011 16.52
Ja kaj ste pa mislili, da bo ... ljubezen in sožitje ... hahahha ... dream on ...
skodelica kave
09. 03. 2011 15.37
Rofl mao Zaj te kao
SEBASTI
09. 03. 2011 15.28
Ljudje, kdaj boste dojeli, da vam je religija bila poveznjena čez oči, da lahko nekdo manipulira z vami !!!???
Ca6e
09. 03. 2011 15.24
Sedaj naj jim pa še v ljubljani postavmo štab za njihove operacije, ja to bo to!!!
Eastman
09. 03. 2011 14.14
Še kolcalo se jim bo po Mubaraku!
limonca4
09. 03. 2011 13.15
Tako je to, če živiš v islamski državi. Muslimani imajo vsepovsod pravice, medtem ko morajo kristjani biti diskriminirani vsepovsod, celo v Evropi. Tako je to ...
HLAPCEVSKINAROD
09. 03. 2011 12.25
sožitje? yeah, right