Tujina

Deset let napada s sarinom

Tokio, 20. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Japonskem so obeležili deseto obletnico napada z živčnim plinom sarin na tokijski podzemni železnici, v katerem je umrlo 12 ljudi.

Uslužbenci japonske podzemne železnice so se z minuto molka spomnili umrli v tragediji pred desetimi leti (Foto: Reuters)
Uslužbenci japonske podzemne železnice so se z minuto molka spomnili umrli v tragediji pred desetimi leti (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V napadu na podzemno železnico je življenje izgubilo 12 ljudi, več kot 5000 pa se jih je zastrupilo. Na postaji podzemne železnice v tokijski četrti Kasumigaseki so se zaposleni na podzemni železnici in žrtve napada ob 8. uri po krajevnem času spomnili z minuto molka in molitvijo.

Poklonu žrtvam napada se je 25 vladnih predstavnikov, ki so sneli svoja pokrivala, se pridružili molitvi in položili cvetje na začasni oltar. Oltar so obiskali tudi premier Džuničiro Koizumi in ostali člani vlade. "Ne vemo, kje in kdaj se lahko zgodi podoben napad. Da bi se izognili morebitni ponovitvi, moramo biti vedno polno pripravljeni," je dejal Koizumi.

K žalovanju žrtev med drugim prispeva tudi dolgotrajni postopek proti nekdanjim članom sekta, vključno z nekdanjim vodjo Asaharo. Po osemletnem procesu so Asaharo lani obsodili na smrt z obešanjem. Zaradi napada je bilo na smrt obsojenih 13 nekdanjih članov sekte, vendar nobene od izrečenih smrtnih kazni še niso izvršili, ker so se obtoženi pritožili.

Več kot 100 preživelih, družinskih članov umrlih, zdravnikov in prostovoljcev se je sprehodilo po ulicah med postajami podzemne železnice na eni od petih napadenih prog. Sprehod naj bi po besedah organizatorjev predstavljal del procesa zdravljenja.

20. marca 1995 so člani japonske sekte Aum vstopili v več vlakov tokijske podzemne železnice in z dežniki prebodli plastične vrečke, v katerih je bil smrtonosni plin. S tem dejanjem je želela sekta preprečiti načrtovano racijo japonske policije na sedežu sekte ob vznožju japonske svete gore Fudži.

Številne žrtve še danes čutijo psihične, fizične in finančne posledice napada, japonski vladi pa očitajo, da jih je pustila na cedilu. Sekta, ki se je sicer preimenovala v Alef, se je med tem ob deseti obletnici pri žrtvah znova opravičila za napad in obljubila, da česar podobnega ne bo storila nikoli več in si še naprej prizadevala za odškodnine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja