Tujina

Deprogramiranje muslimanov v zaporih

London, 20. 10. 2008 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zaporih bodo psihologi poskušali spreobrniti muslimane oziroma njihova politična verovanja. To naj bi dosegli s kontroverzno terapijo za 'deprogramiranje' članov verskih kultov.

Poskusno metodo zdravljenja je razvila britanska ekstremistična skupina pod okriljem Ministrstva za pravosodje januarja lani, poročajo britanski mediji.

V zaporih bodo poskušali spreobrniti muslimane.
V zaporih bodo poskušali spreobrniti muslimane. FOTO:

Kot poročajo viri, je terapija del razširjene strategije za borbo proti islamskemu ekstremizmu v britanskih zaporih, kjer je okoli 90 muslimanskih zapornikov, ki služijo kazen zaradi terorističnih prekrškov. Ministrstvo se namreč boji, da se bosta njihovo nasilje in interpretacija Islama širila, če ne bodo ukrepali. V zaporih je namreč okoli enajst odstotkov muslimanov, iz leta v leto pa se jih spreobrne še več. Oblasti predvidevajo, da gre pri nekaterih spreobrnitvah za prisilo ali željo po spremembi svoje usode.

Neimenovani vir je povedal, da v preteklosti muslimani v zaporih niso bili 'frajerji', in medtem ko so bili nekoč osamljeni in ranljivi, dandanes pridno telovadijo. In prav zaradi tega je zelo pomembno, da se njihovi politični in verski pogledi ne širijo, je še dodal. ''Nimamo dokazov, da se to dogaja, vendar tudi nimamo dokazov, da do tega ne prihaja. Zavedati se moramo te možnosti in ustrezno ravnati.''

Zapor
Zapor FOTO: POP TV

Psihologi so skupaj z ekstremistično skupino več mesecev preiskovali različne poti deprogramiranja pripadnikov džihada. Nameravali so uporabiti kognitivno-vedenjsko metodo, ki temelji na predpostavki, da je s pomočjo spreminjanja zaznav in odnosov vedenje neke osebe lahko spremeniti. Eden izmed virov je povedal: ''Jasno je, da ne bo delovalo pri vseh. Vendar je naš pogled na ekstremizem tak, da središča, torej visokih voditeljev, ne bomo spreminjali. Zelo učinkovito pa bi lahko bilo pri drugih pripadnikih.'' Nek drug vir pa je povedal, da se ''bomo osredotočili na zaščito javnosti in na zmanjševanje nevarnosti, da bi prestopniki škodili drugim. Gre za zaustavitev nevarnosti.''

Terapevti bodo z zaporniki delali individualno, medtem ko bo terapija pomagala upravi zapora določiti, ali bi zapornik še vedno lahko bil nevaren, če bi ga izpustili na prostost.

Uslužbence zapora bodo tudi izurili, da bodo prepoznali znake ekstremizma, vendar – kot je povedal nek vir – velika večina muslimanov noče imeti opravka s terorizmom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mal1111
11. 02. 2009 17.38
kj ima islam szi terorizmm. no, edino to, da se rima..... (v tem primeru)
Alex70
02. 12. 2008 15.37
sm zaveden slovenc in zagovarjam strpnost, tebe d.d. pa bi dal na streljanje pa neglede katere narodnosti si
Fash
23. 10. 2008 15.36
d.d. pod nujno psihijater!!!
dr.psiho
23. 10. 2008 09.28
Grom1 res si nekaj kot grom ,le da prihajaš iz riti. po tem takem si prdec. gremo dalje,si srbijanček,znanstveno je dokazano da ste srbijanci gensko enaki turkom.kar po tem takem si turšk in v nadaljevanju TURŠKI PRDEC1. glede zgodovine pa si se lahko že v prvem razredu SLOVENSKE šele naučil ,da je to le platno ,ki ga krojijo tisti ki imajo škarje! ZDAJ PA SO SRBSKE ŠKARJE ZLOMLJENE in noben narod več vam nebo hotel škarje popraviti oz . smo že kupili škarje ,in jih izročili vašim nasprotnikom.....saj to vam je že jasno...kajne....? RES JE AMERIKA VELIČASNA! bog čuvaj Ameriko!!!!
dr.psiho
23. 10. 2008 09.18
Fash vi srbijanci ste gensko turški narod in po čnih utenkih vaših obrazov ,bi lahko že vedel! majhni,čokati ljudje z hitrimi jeziki... kaj ti to govori turk
dr.psiho
23. 10. 2008 09.15
fash glih v turškem jeziku bi moral vedet kako se kaj piše,1098 ,zdaj ste pa že dva srbijančka ,ki pišeta v latinici...kako to? tako fanta ,samo kaj je z samozvano srbščino? je ni niti v vaših ustah....ste uporabili zobno ščetko...lepo...lepo..samo tukaj se uporablja z zobno ščetko tudi zobna pasta imamo pa tudi v merkatorju in drugih SI trgovinah vodo za ispiranjeust. ko boste to vse naredila (ortodoksa) se lahko spustita v debato z mano! kaka srbohrvaščina...to je bilo v srednjem veku,zdaj je hrvaščina ,tisto kar vidva uporabljata pa mu jaz nebi rekel jezik. cajt pa bo pokazal vse in to hiter in potem vas bom prašal....in takrat se boste obnašali kako je treba. imeli smo že take probleme v srednjem veku in smo jih uštimali...za vse je zdravilo.....
Fash
21. 10. 2008 16.22
1098, ne ubadaj se z nepismenim folkom. Kje si ti najdu D.D. \"balkanski\" jezik ? Vrjetno si imel v mislih Slovanske jezike oz., ce ti napisem v Srbohrvascini \'\'Slovenske\'\' jezke, po tursko pa neznam napisat te skupine jezikov.
Magdalena Mitrovic
21. 10. 2008 13.13
d.d. ti nikoli ne boš sposoben napisat o svoji naciji kaj pozitivnega . s pluvanjem po drugih govoriš le o svoji zaostalosti izrodek zamazani .
d.d.,če je 1098 obiskoval srbsko šolo potem te sprašujem katero si ti popačenko obiskoval. zgodovino ne pišejo srbi ampak zgodovinarji in sicer vedno po več desetletij nazaj. sicer pa se ti prvo nauči kaj o zgodovini svojega pohabljenega naroda kateremu so srbi dali možnost da to splih postanete ,poleg tega ne glumi slovenca in se kar pridruži hrvackemu cvieču...marš
dr.psiho
21. 10. 2008 12.23
1098 vidim da si obiskal le srbsko šolo! kako so se pa po tem take pogovarjali v turških časih!? srbije še ni bilo in srbskega jezika še manj! to je le južno balkanski jezik ,ki ima svoja narečja! v kraljevini(če ji tako danes lahko rečemo) je dobilo zaradi četnika karađorđeviča ,ki se je sam proglasil za kralja srbskega ,kasneje slovencev ,hrvatov in srbov! to je bila najvčja napaka evrope! res pa nerazumem danes ,da se lahko skupni jezik balkancev imenuje hrvaški,bosančića,srbski. toje le zato ker še ni neke pravice v tem sektorju! glede partizanov v srbiji pa se ne hecat, saj so vsi bili četniki,ko so pa videli da bojo pobiti so pa takoj ratali neki partizani! največjo dozo tako imanovanih partizanov,pa je pripeljano z rdečo armado! ti pa še srbsko niso znali! rusi in oni so ostali v yugoslaviji in zato je taka Številka srbov! to je tudi res da so še mrtve šteli,nesrbe in nekatere po dvakrat!to delajo še danes! da neomenim bulgare ki imajo po pet pasošev bolgarski,srbski ,bih ruski,grški,Tako imajo tudi srbi!
Magdalena Mitrovic
21. 10. 2008 06.31
crni dober . samo za tebe!!! vprašaj\"baboto in neno \",oni ti bodo bolje razložili, sicer pa ti meni povej zakaj je tvoj materinski jezik \"srpski\". pa če že kot sam praviš da ljubiš BiH,potem pa odvrži koran ,obsodi vehabijstvo .in se prekrsti kot človek na svoji zemlji. a ti povem kdo je privlekel partizane v Srbijo in BiH ? ljudje ki so ljubili svobodo katerima so se pridružili maloštevilni a častni muslimani ostali pa so uživali v udobju handžar divizije. ali ti mogoče niti partizani ne odgovarjajo? še kaj crnidorer?
crnidober
20. 10. 2008 23.55
1098 in kdo je privlekel četništvo v Srbiji,
Magdalena Mitrovic
20. 10. 2008 23.30
tajkun1 kaj pa je tam tako super?po pisanju fanatika bi morali koran večkrat prebrat muslimani in se primerno temu obnašat. zaenkrat bi zagotovo bilo dobro za muslimane da se malo ozrejo za iranskim predsednikom Ahmadinedžadom ,posebej bi se lahko bosanski muslimani naučili kaj pametnega od njega ne pa da slepo sledijo politiki islamskega fundamentalista in fanatika izetbegoviča ,kateri je vBih namesto demokracije uvedel vehabijstvo in fundamentalizem . napredno ni kaj .
pijanec22
20. 10. 2008 21.29
bmwfanatik: če bi jih pri nas bilo 10%, bi to bil eden izmed največjih deležev v Evropski uniji. V resnici jih je okoli 3%. Zakaj pa se ponekod razstreljujejo, ponekod pa ne, je v glavnem povezano z ekonomskim stanjem države. V državah, kjer imajo ljudje službo in lahko zapolnijo svoj dan, jim po glavi gre manj bedarij kot tam, kjer ni služb in si celi dan nimajo kaj drugega začeti, kot iskati neko pot v fundamentalizmu.
AUO
20. 10. 2008 20.46
bravo bmwfanatik super napisano!!!
whiteyeyo
20. 10. 2008 19.06
eni pravilno. sam sicer ne bi zapravljal kesa za to, ampak bi jih zakopal zive v zemljo
sgg
20. 10. 2008 18.08
Hej ljudje pred napadom amerike ni blo nobenih teroristov pa terorja... 1098 se čist strinjam s tabo...to je le krinka oz varka da pač lahko kao to počnejo...mislim...programirajo ljudi...in kaj če bo to delovalo...kaj mislite koga bojo programirali naprej... Zdaj pač majo testne zajčke...lepo zaprte...lepo hranjene... tile britanci so nacisti moderne dobe...edina razlika je da to kar delajo delajo prikrito, in pretvezo...in mi kar lepo vrjamemo,,,,jaaaaaaa....
Magdalena Mitrovic
20. 10. 2008 17.49
vsekakor početje britancev lahko primerjamo z boleznijo norih krav,še bolje če rečem početje degenerirane nacije na robu obupa . ljudje božji čas je da bi ravno ta nacija ,spoznala kako krivico dela ne le muslimanom temveč večinji človeštva. je sploh potrebno naštevat države?dovolj je okupacija irske.
ansev88
20. 10. 2008 16.57
Vprašanje kdo je tuki večji ekstremist.
brane.sar@gmail.com
20. 10. 2008 15.59
Moje mnenje je da Britanci deprogramirajo z takilimi članki Angleže zaradi vesolckovih napadov in obiskov ?!? Nevem pa zakaj taka borba za kristjanske pohode če gre zares za verstvo, njihova glavnica je tako ali tako odhod, preselitev ali živiti na drugi planet. Me pod tem člankom bolj zanima kaj si veri mislita o tej reki človeštva ali spada pod verstvo ali ne ??? Če bo odgovor se vnaprej zahvaljujem LP