Tujina

Želijo utišati WikiLeaks! Jim bo uspelo?

Kabul/London, 03. 12. 2010 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
70

Objave novih depeš na WikiLeaksu še naprej sramotijo svetovne voditelje, ruski predsednik Medvedjev pa je prepričan, da depeše razkrivajo cinizem ameriške diplomacije.

Sramotenje svetovnih voditeljev se nadaljuje.
Sramotenje svetovnih voditeljev se nadaljuje. FOTO: Reuters

Objavljene depeše na WikiLeaksu so osramotile številne svetovne politike. Več tisoč objav depeš razkriva osebne lastnosti, razmišljanje in obnašanje voditeljev držav. V eni od depeš ZDA poročajo o korupciji v Afganistanu, ki je zelo razširjena tudi v najvišjih krogih. Ameriško veleposlaništvo v Kabulu je januarja letos v depeši zapisalo, da zgolj en afganistanski minister ni osumljen korupcije in nepotizma.

Afganistanska vlada je danes navedbe v dokumentih, ki so pricurljali v javnost, označila za "neumne", podatkov o Karzaju pa niso želeli komentirati. Namestnik tiskovnega predstavnika afganistanskega predsednika je dejal, da ne gre za nič novega in da dokumenti ne bodo negativno vplivali na dobre odnose Afganistana z mednarodno skupnostjo.

ZDA imajo pomisleke tudi glede afganistanskega predsednika Hamida Karzaja. Ta naj bi pomilostil okoli pet obmejnih policistov, ki so jih zalotili z okoli sto kilogrami heroina. Nad Karzajem naj bi bili obupani tudi drugi diplomati. Tako naj bi neki britanski diplomat tožil nad "vse večjo frustracijo" zaradi afganistanskega predsednika, avstralski diplomat pa je menil, da Karzaj "ignorira realnost". Že pred dnevi so mediji objavili depešo, ki Karzaja označuje za šibko osebnost.

Afganistanski štiristopenjski model korupcije

Neki predstavnik afganistanske vlade je osuplemu ameriškemu diplomatu pojasnil "štiristopenjski model" korupcije v Afganistanu. Po njem pri vsakem ameriškem projektu za obnovo Afganistana večkrat pospravijo denar v svoje žepe, denimo ob razpisu gradbenega projekta, pri naročilu, med gradnjo in na koncu ob odprtju objekta.

V eni od depeš ameriški diplomati poročajo, da naj bi bile mehiške oblasti prepojene s korupcijo, prav tako naj bi bile ameriške oblasti zaskrbljene, ker mehiška vlada ni kos vojni med preprodajalskimi karteli. Poudarek je predvsem na slabi organiziranosti obveščevalnih služb in neučinkovitosti mehiške vojske.

Podkupovanje je v državi pod Hindukušem tako razširjeno, da je iskanje "poštenih partnerjev" skorajda misija nemogoče. New York Times kot primer korupcije navaja, da je ministrstvo za promet v Kabulu na leto od davka na tovorna vozila dobilo okoli 200 milijonov dolarjev, a je od tega vlada dobila le 30 milijonov. Po eni od depeš naj bi med julijem in septembrom letos preko letališča v Kabulu v Dubaj odnesli 190 milijonov dolarjev.

Španski tožilci ščitili ameriške vojake?

Leta 2003 so ameriški vojaki izstrelili tankovsko raketo v hotel v Bagdadu. Takrat sta umrla tudi snemalec španske televizije Telecinco Jose Couso in njegov kolega Taras Protsyuk, ki je snemal za tiskovno agencijo Reuters. Po tem incidentu so se španski tožilci dogovarjali z ameriškimi diplomati, kako naj zaščitijo ameriške vojake, ki so sprožili incident, kažejo dokumenti, ki jih je objavil WikiLeaks. Zdaj se je družina umrlega španskega snemalca odločila, da od španskih oblasti zahteva, ali so takratni tožilci res popustili ameriškim diplomatom in zaščitili ameriške vojake pred roko pravice.

Berlusconi naj bi zaslužil s plinovodi

Italijanski premier Silvio Berlusconi naj bi imel po navedbah ene izmed diplomatskih depeš, ki jih je v zadnjih dneh razkrila spletna stran Wikileaks, zasebne finančne koristi v poslih med ruskim Gazpromom in domačim Enijem. Berlusconi, ki se prav danes mudi na obisku v Moskvi, je obtožbe že zanikal.

Silvio Berlusconi in Dmitrij Medvedjev
Silvio Berlusconi in Dmitrij Medvedjev FOTO: Reuters

Ruski premier Putin naj bi Berlusconiju obljubil odstotke od dobička pri izgradnji vseh plinovodov, ki bi jih skupaj zasnovala energetska velikana Gazprom in Eni. Kot je razbrati iz depeše, ki jo je iz Rima v ZDA poslal nekdanji ameriški veleposlanik v Italiji Ronald Spogli, so te informacije prišle z gruzijskega veleposlaništva. O tem, da naj bi imel Berlusconi zasebne finančne koristi od energetskih poslov z Rusijo, so Spoglija obveščali tudi viri iz njegove lastne stranke.

Medvedjev: Depeše razkrivajo cinizem ameriške diplomacije

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je komentiral objave diplomatskih depeš na WikiLeaksu. Vsebina depeš naj bi prikazovala cinizem ameriške diplomacije, kljub vsemu pa naj ne bi vplivale na odnose z Washingtonom.

Ameriški diplomati se posmehujejo tudi ruskemu voditeljskemu paru. Medvedjeva ena od depeš označuje za Robina, Putina pa za Batmana. Putin je že ocenil, da je ta opis "aroganten, nesramen in predrzen".

WikiLeaks začasno umaknjen

Peti dan po objavi četrt milijona dokumentov so spletno stran WikiLeaks zaradi napadov hekerjev umaknili z interneta, zaradi afere pa se je izredno sestal tudi ameriški kongres. Ponudnik gostovanja in domen everydns.net s sedežem v ZDA je WikiLeaksu ponoči ukinil domeno, šest ur kasneje pa je WikiLeaks začel delovati z novo domeno wikileaks.ch.

Tudi francoske oblasti preučujejo, kako bi lahko utišale WikiLeaks. Iščejo način, kako bi prepovedale njihovo gostovanje na francoskih strežnikih, poroča Reuters. WikiLeaks namreč delno gostuje na strežnikih francoskega podjetja OVH, saj je ameriški gostitelj Amazon zavrnil nadaljne sodelovanje z njimi. Sicer pa WikiLeaks zatočišče išče v Švici. Kako se bo ta država odzvala, še ni znano.

Objave WikiLeaksa lahko spremljate na naslednjem naslovu!

Resnične obtožbe ali poskusi diskreditacije?

Odvetnik Julijana Assanga je sporočil, da se njegov klient ne bo predal švedskim oblastem, ki ga iščejo na podlagi obtožnice o spolnem nadlegovanju. Assange je že pred meseci dejal, da obtožbe ne držijo in da gre za še en poskus njegovih nasprotnikov, da se ga "znebijo“. Danes je tudi sporočil svoje mnenje, da tuje sile pritiskajo na Švedsko, da je sprejela takšno odločitev, kot jo je. Sporna dejanja mu očitata dve ženski, ki naj bi delali kot prostovoljki za WikiLeaks, poročajo tuji mediji. Trenutno naj bi se Assange skrival nekje na Otoku, dejal pa je tudi, da se bo boril proti njegovi izročitvi v švedske roke.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

do.it
12. 12. 2010 15.33
ta je pa dobra, obtožil ga bodo vohunstva, haha, to besedo vohun si je itak zmislna cia, ki vohuni skupaj s homland security za lastnim ljudstvom in jih preverja in je seveda glavni vohun na svetu, beseda vohun pa pomeni da veš nekaj kar je zaupno in kar nebi smel vedeti, vohun je tudi nekdo ki preiskuje nekoga ali nekaj za kar nima dovoljenja.. tudi policija potrebuje sodni nalog da te preišče ali pa preišče tvoj dom, cia tega ne rabi, ker če oni sumijo da si ti "vohun" ali pa ogrožaš državno varnost lahko s tabo delajo kar hočejo. edina služba ki ima v ameriki več pooblastil kot cia je homeland security, ki pa tako ali tako tesno sodeluje s cio.. podobno se je včasih delal tud v sloveniji z oddelkom - državna varnost, ko so preverjali vse, ki so se zaposlovali v policiji ali v vojski, preverjali njihovo preteklost spraševali sosede o njih...
PowRider
04. 12. 2010 22.07
To mi vse skupaj zelo smrdi! Če že toliko držav išče tega Assanga bi ga morali že zdavnaj dobiti in odstraniti. In zadnič je celo klepetal preko neta, takoj bi ga lahko dobili če bi hoteli !! Si predstavljate koliko zaslužijo z wikileaksom? Tu je zopet v igri le denar, tema je pa tako resna in zanimiva za večino ljudi da nasedajo kar jim pa omogoča velik zaslužek. Se pa ne bi čudil če za wikileaksom stoji ZDA!
agram
04. 12. 2010 18.52
lahko bi si kaj boljšega zmislili :/ ..posiljevanje..brez veze...že zlajnano...
Morana7
04. 12. 2010 16.58
A * je psovka po novem? For the winn = za zmago...nič spornega tu admin.
Zehek
04. 12. 2010 15.34
Sicer pa je uni senator, ki je bil glavni v zvezi z Amazonom očitno jud... Joe Lieberman
Zehek
04. 12. 2010 15.31
Sicer pa oni 2 babi... sta v neki feministično-krščanski stranki... To pove vse.... (pa gresta seksat z njim kar tako... jaki kristjanki)...
Zehek
04. 12. 2010 15.00
ziva35 - tukaj so včeraj objavili (tukaj=Anglija), da se Asange nahaja v jugovzhodu države in da policija samo čaka, da dobi vse pravilne papirje iz Švedske, da ga aretirajo... In ja... se mi zdi, da bo - na žalost kmalu kakšna objava v stilu "našli truplo"... Ampak vsaj to upanje obstaja, da je on samo obraz wikileaksa in da obstaja več ljudi, ki delajo na tem in ki jih mogoče ne bo moč vse naenkrat utišat...
Zehek
04. 12. 2010 14.56
Američani so ftrgani... Palinova hoče razglasit wikileaks za teroristično organizacijo!!! En kup kongresnikov pa izvaja pritiske na različnih koncih (npr. paypal, amazon itd.) - da odpovejo sodelovanje z wikileaks... Zdaj pa mi naj nekdo pove: če so informacije tako nezanimive kot po eni strani hočejo prikazat nekateri politiki... Zakaj vložit toliko truda, pritiska in moči, da bi jih zatrli????
mkoshi
04. 12. 2010 14.37
TIPU KAPO DOL
pogan
04. 12. 2010 14.28
HOČEMO RESNICO!!!
Morana7
04. 12. 2010 13.52
Politiki kot uslužbenci, ki delajo za javni interes torej za nas nam nimajo pravice sploh dati oznako "tajno" in se nekaj skrivat za izgovori češ da gre za vojaško varnost...Njihovo delo mora bit transparentno, kaj mene bo za vsako pijačo ki jo dam iz šanka šef haklal njim pa za miljone nihče ne sme rečt ne bu ne mu. Te obtožbe so pa pomojem res čisto podtikanje...tip ki počne nekaj takšnega verjemte ima na tone oboževalk saj napram ostalim napol jajčnikom naokoli izpade kot najbolj drzen mačo, to imamo pa ženske rade ne pa neke mile jere cmerave, ki si še nosa nea znajo prav obrisat. WikiLeaks
McClain
04. 12. 2010 13.51
Pa kaj ste tako otrocji. A si predstavljate da na papirju pride ven kaj se mimogrede doma pogovarjate o sosedih? Kako so lahko dali 60.000 evrov na primer za avto, doma pa iz korita jedo, pa se garsonjero imajo v najemu od onega svercerja? po mojem se lahko samo odselite. To so pac stvari, za katere ni misljeno da pridejo na dan, tako kot pogovori v vasi spalnici ne. Nic taksnega. Kdor misli da se Putin drugace pogovarja je v zmoti, le da je Rusija toliko nedemokraticna, da se to verjetno sploh ne pise ali pa sproti unicuje, ljudi pa ne da se za njimi poizveduje, enostavno se jih likvidira. Rusija pac.
Grizzly660
04. 12. 2010 13.42
Izgleda da bo 2012 res konc sveta če ne že prej, vendar v drugačnem smislu.
rokkk1
04. 12. 2010 12.58
JanezNovakJohn 04.12.2010, 08:33 6 Škoda boi bila neprecenjiva da utišajo WikiLeaks. Mislim da si WikiLeaks zasluži nobelovo nagrado za mir! Si predstavljate kdo bi bil sposoben stopiti požrešni, ubijalski, zločinski Ameriki na rep? V depešah je govora o tem, kako se vsi posmehujejo severni koreji in kako je polovica arabskega sveta v upanju, da bodo izraelci in ameri napadli iran, to pa je sedaj tvoj zaključek? kvečjemu še prej bo prišlo do napada na iran... p.s. koliko časa si že preživel v ameriki oz. proučuješ njihovo demokracijo / diplomacijo, da lahko postavljaš takšne trditve? ne zagovarjam tukaj nobene ameriške politike, samo postavljam trditev, da kot laik obtožuješ nekoga za stvari o katerih nimaš niti najmanjšega pojma. Glede na to, da rusija deluje kot mafijska organizacija, ta trditev nikakor ni na mestu...
Aaron-Heydar
04. 12. 2010 12.05
Podpiram Wikileaks!
primorc91
04. 12. 2010 10.39
Ta objava pomeni začetek demokracije in svobode govora.
ziva35
04. 12. 2010 10.18
Bojim se, da ne bo dolgo, ko nam bodo postregli z informacijo v stilu: našli so truplo...... Upam, da mu bo uspelo skriti se in naj se pokvarjenci potolčejo med sabo.
JanezNovakJohn
04. 12. 2010 08.33
Škoda boi bila neprecenjiva da utišajo WikiLeaks. Mislim da si WikiLeaks zasluži nobelovo nagrado za mir! Si predstavljate kdo bi bil sposoben stopiti požrešni, ubijalski, zločinski Ameriki na rep?
L00K
04. 12. 2010 07.26
Tip drma svet, LEGENDA!!!!
Iza8
04. 12. 2010 06.27
Seveda jih želijo utišati.Jaz bi jih tudi poskušala,če bi imela toliko masla na glavi.