Tujina

'Denar sem dobil iz legalne blagajne, ne pa iz črnih skladov'

Zagreb, 16. 07. 2012 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji hrvaški minister je na sojenju v aferi Fimi-media dejal, da ni vedel za črne sklade HDZ in dodal, da so položnice z njegovim podpisom ponarejene. Je pa za obnovo cerkve večkrat prejel denar iz legalne blagajne.

Kot zadnja priča pred poletnim premorom na sojenju v aferi Fimi-media je nastopil nekdanji hrvaški minister za zdravje Darko Milinović. Ta je bil član predsedstva HDZ od leta 2001, od leta 2009 pa tudi namestnik nekdanje predsednice HDZ Jadranke Kosor.

Milinović je zatrdil, da ni vedel za črne sklade HDZ, za Fimi-medio pa je prvič slišal iz medijev.

Pričanje nekdanje vodje računovodstva HDZ Branke Pavošević je Milinovića sicer bremenilo, da je po naročilu nekdanjega premierja Iva Sanaderja iz črnih skladov stranke mesečno prejemal 10.000 kun (1.350 evrov). Milinović pa je zatrdil, da so položnice z njegovim podpisom, ki jih je predložila Pavoševićeva, ponarejene, zaradi česar je tudi vložil kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu. Pred začetkom današnjega pričanja pa je tožilstvo sporočilo, da so njegovo ovadbo zavrnili.

Nekdanji minister za zdravje je ponovil, da je večkrat prejel denar iz legalne blagajne HDZ kot donacijo za obnovo katoliške cerkve, ki je bila zrušena med vojno na območju Gospića. "Če bi vedel za kakršen koli črni sklad, zagotovo ne bi podpisoval dokumentov ali sprejemal denarja," je izjavil Milinović.

Kot je izpostavil, je denar za cerkev prejel na sedežu HDZ in ne v kakšnem lokalu. Je pa hkrati razkril, da je za 100.000 kun (13.500 evrov) donacij za obnovo cerkve prosil Sanaderja na neki strankarski zabavi v Gospiću.

Nekdanja računovodkinja HDZ je pričala, da je po naročilu Iva Sanaderja Milinović vsak mesec iz črnih skladov dobil 10.000 kun.
Nekdanja računovodkinja HDZ je pričala, da je po naročilu Iva Sanaderja Milinović vsak mesec iz črnih skladov dobil 10.000 kun. FOTO: Reuters

Sojenje se bo nadaljevalo 3. septembra

Milinović je bil zadnja priča pred poletnim premorom na sojenju za krajo najmanj deset milijonov evrov iz javnih podjetjih in ministrstev preko oglaševalska agencije Fimi-media.

Večina obtoženih je priznala kaznivo dejanje, medtem ko odgovornost zanikata tako Sanader kot nekdanji tiskovni predstavnik vlade in HDZ Ratko Maček, pa tudi HDZ, ki je obtožen kot pravna oseba.

Sojenje bodo nadaljevali 3. septembra. Med drugim bo septembra pričal tudi nekdanji podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo Damir Polančec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
16. 07. 2012 23.41
Me zanima kolikšni so kaj črni skladi SDS. A J.J. sproti vse potroši, ali daje kaj na kup za hude čase.