Tujina

'Družinsko glasovanje' na Kosovu

Priština, 14. 12. 2009 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V drugem krogu lokalnih volitev na Kosovu je v vodstvu Demokratska stranka Kosova (PDK). Stranka je prvo mesto zasedla tudi v desetih občinah.

Demokratska stranka Kosova (PDK) kosovskega premierja Hashima Thacija je po nedeljskem drugem krogu lokalnih volitev v vodstvu, izhaja iz začasnih rezultatov, ki jih je danes objavila kosovska volilna komisija. PDK je v nedeljo prvo mesto zasedla v 10 občinah, medtem ko se je v petih na čelo zavihtela že v prvem krogu 15. novembra.

volitve na kosovu
volitve na kosovu FOTO: Reuters

Koalicijska partnerica PDK, Demokratska liga Kosova (LDK) predsednika Kosova Fatmirja Sejdiuja, je v drugem krogu večino glasov pobrala v petih občinah, še izhaja iz začasnih rezultatov. V prvem krogu je LDK uspelo zasesti dva županska stolčka, med njima v Prištini. V Prizrenu pa je v nedeljo tako kandidat za župana PDK kot LDK prejel 50 odstotkov glasov.

Kot je še sporočila volilna komisija, bo Zavezništvo za prihodnost Kosova (AAK) nekdanjega premierja Ramusha Haradinaja županski stolček zasedlo v treh občinah. V kraju Štrpce pa bo položaj župana prevzel kandidat srbske Samostojne liberalne stranke (SLS). V kraju Hani i Elezit (Đeneral Janković) pa je zmagal kandidat turške manjšine.

''Družinsko glasovanje''

Volitve so po oceni mednarodnih opazovalcev sicer zadostile mnogim mednarodnim standardom, vendarle pa jih je zaznamovalo tudi "široko razširjeno" t. i. družinsko glasovanje, ko glava družine glasuje tudi za ostale člane družine. Tovrstno glasovanje ni le nezakonito, ampak predstavlja tudi "resno kršitev pomembnih načel tajnosti glasovanja".

Gre za glasovanje, ko en član družine - ponavadi je to moška glava družine - odda glasovnice ne le zase, ampak tudi za ostale člane svoje družine. Pri tem je ostalim članom družine odvzeta pravica do individualne izbire.

Sodelovale so vse skupnosti

Posebni predstavnik EU na Kosovu in vodja mednarodnega civilnega urada v Prištini Peter Feith je medtem ocenil, da je nedeljski drugi krog lokalnih volitev potekal v na splošno dobrem in konstruktivnem ozračju ter ob sodelovanju vseh skupnosti. Izrazil je pričakovanje, da si bodo izvoljeni lokalni voditelji sedaj prizadevali za spravo med skupnostmi.

Te lokalne volitve predstavljajo pomemben korak naprej za Kosovo v njegovi tranziciji v večetnično družbo, je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug med drugim zapisal Feith, kosovsko volilno komisijo pa pohvalil za dobro organizacijo volilnega procesa.

Volitve potekale v 21 občinah

V nedeljo so sicer volitve potekale v 21 od skupno 36 občin, v katerih v prvem krogu noben izmed kandidatov ni prejel več kot 50 odstotkov glasov. PDK se je za glasove volivcev v drugem krogu potegoval v 16 občinah, LDK pa v 12. V nedeljo se je volitev udeležilo 37,87 odstotka izmed 1,5 milijona volilnih upravičencev, medtem ko je v prvem krogu na volišča odšlo 45 odstotkov volivcev. Kot je sporočil vodja volilne komisije Nesrin Lushta, bodo dokončne izide volitev objavili čez nekaj dni.

Hashim Thaci
Hashim Thaci FOTO: Reuters

Drugi krog volitev je sicer potekal v senci vladne krize, ki je nastala neposredno po prvem krogu. Thacijev PDK je le nekaj dni po volitvah zahteval prekinitev skorajda dvoletne koalicije z LDK. Razlog za tovrstno odločitev PDK je bilo dejstvo, da se je LDK odločil, da bo za drugi krog volitev sklenil volilno koalicijo s Haradinajevim AAK.

Slednji je v prvem krogu skorajda podvojilo podporo volivcev v primerjavi z lokalnimi volitvami pred dvema letoma. Do razpada vladajoče koalicije na koncu vendarle ni prišlo in to po zaslugi pritiska predstavnikov mednarodne skupnosti v Prištini. Tokratne lokalne volitve na Kosovu so bile prve volitve, odkar je Kosovo februarja lani razglasilo neodvisnost. Prvi krog je zaznamovala predvsem visoka udeležba Srbov, ki so tako ignorirali poziv Beograda k bojkotu volitev.

Kosovo je doslej priznalo 63 držav, med njimi Slovenija. Drugi krog volitev je potekal dva dni po tem, ko se je na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) končala razprava o skladnosti razglasitve neodvisnosti Kosova z mednarodnim pravom.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sbosbo
15. 12. 2009 10.30
Hilarij71
15. 12. 2009 07.48
Clinton jih je naučil demokracije, heheheh, dedek pa prinese 48 glasovnic samo iz njegove hiše, volilna komisija jih pa vzame, ker se na "Kosovu" voli družinsko. Slovenija je podprla "Kosovsko" demokracijo in priznala to kvazinarkodržavo. Kakšna farsa.
oljeNaOgenj
14. 12. 2009 22.50
demokracija pa taka...
REMINGTON
14. 12. 2009 17.26
srbin22: Maneken, Balkanski RABIN
BlueChelsea
14. 12. 2009 17.00
Je car ja. Heroinski car.
rasko
14. 12. 2009 15.08
ČESTITKE ZA ZMAGO CARE.
REMINGTON
14. 12. 2009 14.40
+1
Zmago so zaslužili saj so dali ŽIG SAMOSTOJNOSTI DRŽAVE KOSOVO. Nasmeh enega od najbolj zaslužnih je na mestu in pove vse. VSAKA MU ČAST. CAR VSEH CARJEV IN KRALJ VSEH KRALJEV.