Tujina

Delo teče naprej, število mrtvih se medtem povečuje

Daka, 03. 05. 2013 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
4

Bangladeška vojska je sporočila, da je v zrušenju stavbe v bližini prestolnice Daka umrlo več kot 500 ljudi. Medtem ko potekajo prvi pogrebi, ekipe še vedno prečesavajo območje tragedije. Preiskovalci menijo, da so za zrušenje stavbe krivi ogromni generatorji na strehi.

Stroji še vedno prečesavajo območje.
Stroji še vedno prečesavajo območje. FOTO: Reuters

V zrušenju stavbe s tekstilnimi delavnicami v bližini bangladeške prestolnice Daka je po najnovejših podatkih umrlo več kot 500 ljudi. V noči na petek so izpod ruševin potegnili več deset trupel, je sporočila tamkajšnja vojska. "Število smrtnih žrtev je trenutno 501," je potrdil predstavnik vojske Mir Rabi.

Osemnadstropna stavba z več tekstilnimi tovarnami se je porušila pretekli konec tedna, vojska in reševalci pa so še vedno na terenu in iščejo pogrešane, vendar upanja, da bi koga našli živega, ni več.

Zaradi zrušenja stavbe je bil razrešen župan mesta Savar, dva gradbena inženirja, ki sta presodila, da je zgradba varna, so prijeli, prav tako pa tudi lastnika zgradbe in direktorje štirih obratov. Vsi so osumljeni povzročitve smrti iz malomarnosti.

In medtem ko so prve žrtve tragedije že pokopali, se življenje za številne tekstilne delavce vrača v običajne tirnice. Po nekaj dneh protestov zaradi slabih razmer, v katerih delajo, je delo v tekstilnih tovarnah v Bangladešu spet steklo.

Tekstilna industrija je vlečni konj bangladeškega gospodarstva, v 4500 tekstilnih tovarnah pa je zaposlenih kar tri milijone ljudi. V porušeni stavbi so bile tudi tovarne, v katerih so šivali za velike svetovne znamke, med drugim Gap, Walmart in Disney. Medtem ko so nekatere med njimi svojcem žrtev že ponudile odškodnino, Disney načrtuje umik iz Bangladeša zaradi slabih delovnih razmer v tovarnah. A eden od lastnikov verige takšnih tovarn zatrjuje, da jih prav zahodna podjetja silijo v vse večjo produktivnost za čim manj denarja.

Glavni preiskovalec dogodka je danes sporočil, da so bili za zrušenje najverjetneje krivi ogromni generatorji na strehi stavbe.

Osemdnevno zaprtje tovarn naj bi po besedah podpredsednika bangladeškega združenja izdelovalcev in izvoznikov oblek Šahidulaha Azima povzročilo 25 milijonov dolarjev škode na dan.

V Bangladešu so zrušenja stavb pogosta. V obubožani državi namreč pogosto obidejo pravila glede varne gradnje, tudi ko gradijo večnadstropne stavbe. Leta 2005 se je na istem območju zrušila neka tovarna, pri čemer je umrlo več kot 70 ljudi.

Delavci so se vrnili za stroje.
Delavci so se vrnili za stroje. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boschtjan Zupanchich
04. 05. 2013 09.16
generatorji česa ?
HooplaToopla
03. 05. 2013 17.02
+1
"Šivali so za velike svetovne znamke, med drugim Gap, Walmart in Disney" "Delo teče naprej, število mrtvih se medtem povečuje" --- Glavno, da delo teče. In bosta Miki miška ter racman Jaka imela kaj za obleč čez zimo.
+5
Zalostno... mi se pa z Bostonom ukvarjamo...
HooplaToopla
03. 05. 2013 16.00
+1
Jebbi ga. Človek pač vzame, kar mu dajo. Če ni boljšega. Sicer pa ne vem, kako se američani mislijo pretepat s Kim Džong Unom, če sta jih že dva mladoletna Čečena spravila praktično na kolena z ekonom piskrom. Če bi danes še enkrat, kje razneslo kak 'topovski udar' ali dva, bi verjetno uvedli izredne razmere in policijsko uro po celem ozemlju ZDA. In zakurblali vsaj dva tisoč avionov.