Tujina

Delni uradni izidi potrdili zmago Tuska

Varšava, 10. 10. 2011 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
0

Tudi delni uradni izidi volitev na Poljskem so potrdili projekcije, da je na volitvah v poljski parlament zmagala sredinska Državljanska platforma premierja Donalda Tuska. Prejela naj bi okoli 39 odstotka glasov.

Donald Tusk
Donald Tusk FOTO: Reuters

Po preštetih 93 odstotkih glasovnic je sredinska Državljanska platforma (PO), ki jo vodi premier Donald Tusk, prejela 38,96 odstotka glasov. Skupaj s koalicijsko partnerico Poljsko ljudsko stranko (PSL), ki je prejela 8,55 odstotka glasov, bo z 236 poslanci ohranila večino v 460-članskem parlamentu, je danes sporočila osrednja volilna komisija.

Imela bo sicer tri poslance manj kot v dosedanjem parlamentu, predstavniki Državljanske platforme pa so kot prvo izbiro za koalicijsko partnerko tudi v novi vladi že izpostavili PSL, medtem ko je Tusk začetek pogovorov o novi vladi napovedal že za danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zmaga Državljanske platforme je sicer pričakovana, saj je zadnja štiri leta kljub težavam po Evropi državo vodila z gospodarsko rastjo.

Njena glavna tekmica, opozicijska konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega je prejela 30,03 odstotka glasov.

Za presenečenje na volitvah pa je poskrbelo novoustanovljeno levo antiklerikalno Palikotovo gibanje, ki je dobilo 9,94 odstotka glasov.

Lani ustanovljeno gibanje nekdanjega poslanca PO in tajkuna, ki je obogatel z vodko, Janusza Palikota je tako postalo tretja najmočnejša stranka v parlamentu države z 90 odstotki katoliškega prebivalstva, v kateri pa narašča število mladih liberalcev, ki si želijo večjo ločnico med državo in Katoliško cerkvijo.

"Življenje je lepo, vse je mogoče," je po objavi prvih projekcij v nedeljo zvečer dejal Palikot ob ovacijah na sedežu svojega gibanja v Varšavi. "Čudovit navdih je zavedanje, da so na Poljskem milijoni ljudi, ki si želijo sekularno, prijazno državo, v kateri je vera posameznika njegova zasebna stvar," je dejal 46-letni Palikot, ki je po izobrazbi filozof.

V parlament je prišlo samo še opozicijsko Zavezništvo demokratične levice (SLD), ki je dobilo 8,19 odstotka glasov. To je velik padec za stranko, ki je vlado vodila med letoma 2001 in 2005, na volitvah pred štirimi leti pa dobila 13 odstotkov glasov.

Volilna udeležba je bila 48,63-odstotna, je še sporočila volilna komisija, ki bo končne uradne izide objavila v torek.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.