Tujina

Veter pustoši po Avstriji in Veliki Britaniji, Nemčija v pričakovanju orkanskega vetra

Edinburgh/Berlin, 10. 01. 2015 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanska obalna straža je zaradi slabega vremena morala ustaviti iskanje dveh pogrešanih, ki sta izginila v morju. V avstrijski prestolnici je pihal veter s hitrostjo skoraj sto kilometrov na uro. V Nemčiji pa se pripravljajo na orkanski veter.

Deli britanskega Otoka so tudi danes na udaru močnega vetra. Še posebej prizadeti so otoki ob zahodni obali Škotske ter severni deli Anglije.

Na Škotskem je zaradi orkanskih vetrov danes ostalo brez elektrike okoli 100.000 gospodinjstev, vendar je tamkajšnjemu elektrodistribucijskemu podjetju kasneje uspelo znova vzpostaviti oskrbo z elektriko za 73.000 domov. Brez elektrike tako še naprej ostaja več kot 30.000 domov.

Ustavila iskanje dveh pogrešanih

Obalna straža v mestu Brighton je morala zaradi razburkanega morja in teme prekiniti reševalno akcijo za dvema moškima, ki sta se skupaj s še dvema prijateljema po nočnem sprehodu v mestu v jutranjih urah podala v morje, a se za razliko od prijateljev nista uspela vrniti na obalo. Reševalci se bojijo, da sta utonila.

V kraju Pontypool v Južnem Walesu so bili poškodovani trije otroci, potem ko je drevo padlo na šolski avtobus.

Sunki vetra s hitrostjo 181 km/h

Veter ob britanski obali je povzročil številne preglavice.
Veter ob britanski obali je povzročil številne preglavice. FOTO: Reuters

V kraju Stornway na otočju Zunanji Hebridi so zabeležili sunke vetra s hitrostjo 181 kilometrov na uro. Veter je ruval drevesa, oblasti pa so morale začasno ustaviti trajektni in železniški promet. V angleškem Yorkshiru se je na avtocestah prevrnilo več manjših tovornjakov.

Kje je razglašena najvišja stopnja nevarnosti?

Na Nizozemskem so morali zaradi vetra za en dan preložiti prihod ladje Globe, največje tovorne ladje na svetu. 400 metrov dolga velikanka, na katero je mogoče naložiti do 19.100 zabojnikov, bo v Rotterdam tako zaplula v nedeljo.
Zaradi orkanskega vetra, ki je ponekod pihal s hitrostjo tudi do 130 kilometrov na uro, so oblasti za Šetlandske otoke, Severno Irsko in dele severne Anglije razglasile najvišjo stopnjo nevarnosti.

Po napovedih britanskih vremenoslovcev se morajo prebivalci omenjenih območij v noči na nedeljo pripraviti na prihod močnih snežnih padavin in dežja.

Vetrovno tudi v Nemčiji

Močni vetrovi in neurje so že v petek zajeli tudi Nemčijo, zaradi česar so predvsem na severu države nastale težave v železniškem prometu, oblasti pa so danes zaprle tudi nekatera smučarska središča. Med drugim so zaprli tudi berlinski živalski vrt.

Nemški vremenoslovci tudi za danes znova napovedujejo močan veter, ki ga s seboj prinaša neurje Felix. Prvi so ga danes že občutili prebivalci ob severni obali Nemčije, v zvezni deželi Schleswig-Holstein. Iz Bavarske medtem poročajo o prvih poplavah. V obeh zveznih deželah so vlaki zaradi slabih vremenskih razmer danes vozili počasneje.

Na Dunaju pihal veter s hitrostjo skoraj sto kilometrov na uro

Felix je povzročal preglavice tudi v Avstriji. Na Dunaju je popoldne zapihal močan veter s hitrostjo skoraj sto kilometrov na uro. Zaradi tega so morali zapreti mestno sprehajališče Prater Hauptallee z gozdom v središču Dunaja.

Na Avstrijskem Štajerskem je zaradi vetra, ki je pihal s hitrostjo tudi do 120 kilometrov na uro, okoli 5000 gospodinjstev ostalo brez elektrike. V enem od predorov na avtocesti A2 so se celo ugasnile luči. Zaradi polomljenih dreves je bilo blokiranih več cest.

Veter naj bi v dunajski prestolnici kot tudi v večini države po besedah predstavnice osrednje avstrijske agencije za meteorologijo oslabel šele v večernih urah. Ponoči naj bi Avstrijo zajela hladna fronta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekinar
10. 01. 2015 18.43
+0
a niso ukinli HAARP?
hotchilipoper
10. 01. 2015 18.18
+4
Zavirajo naravne pojave,in narava se brani
Ciymbalta
10. 01. 2015 18.18
-1
Narava kaže svojo moč
flojdi
10. 01. 2015 20.01
ubogislovenci
10. 01. 2015 17.11
-9
Pri nas pa nič... Spet krovci brez dela...
MaunelNeuer
10. 01. 2015 17.20
+10
flojdi
10. 01. 2015 20.04
-1
. a krovci si ga,mar, ne?( pa ne mislim nikogar žalit ; samo, ko se nekaj karkoli podere , majo Popravljalci DELO ; mar ne ??
flojdi
10. 01. 2015 20.05
.žal je preveč takih, ki niso niti slučajno Narava, ampak z veseljem načrtno podirajo.