Tujina

Delegacija IAEA na obisku v Teheranu

Teheran, 20. 02. 2012 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Cilj obiska je iskanje rešitve spora glede iranskega jedrskega programa. Upajo, da bo obisk prinesel konkretne rezultate. Gre tudi za vzpostavljanje zaupanja.

Iranska jedrska elektrarna Bušer
Iranska jedrska elektrarna Bušer FOTO: Reuters

Delegacija Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je danes prispela v Teheran na dvodnevni obisk, katerega cilj je iskanje rešitve spora glede iranskega jedrskega programa. To je drug obisk delegacije IAEA v treh tednih in pomeni ključni preizkus pripravljenosti Irana na vsebinske pogovore glede njegovih sumljivih jedrskih dejavnosti, na katere je agencija opozorila v svojem novembrskem poročilu.

Upa, da bo obisk prinesel konkretne rezultate

Delegacijo vodi vodja jedrskih inšpektorjev Herman Nackaerts, ki je pred odhodom na Dunaju izrazil upanje, da bo obisk prinesel konkretne rezultate, čeprav bo na napredek po njegovi oceni treba počakati še nekaj časa. V središču pogovorov bo morebitna vojaška razsežnost iranskega jedrskega programa, pa tudi druga pomembna vprašanja, je dodal.

Zahodni diplomati v IAEA so dejali, da je bil prvi obisk delegacije od 29. do 31. januarja namenjen predvsem vzpostavljanju zaupanja, inšpektorji pa se takrat niso sestali niti s ključnimi osebami iranskega jedrskega programa niti niso obiskali jedrskih objektov.

Na kaj je opozarjala agencija?

IAEA je v novembrskem poročilu opozorila, da izvaja Iran dejavnosti, ki bi lahko vodile do izdelave jedrskega orožja. Od takrat so ZDA in EU okrepile sankcije proti iranski naftni industriji, naraščajo pa tudi domneve, da bi Izrael lahko sprožil napad na iranske jedrske objekte.

Kaj jim odgovarja Iran?

Iran vztraja, da je njegov jedrski program izključno civilen, prejšnji teden pa je sporočil, da je dosegel tehnološki napredek pri proizvodnji jedrskega goriva. Minuli teden je izrazil tudi pripravljenost na nadaljevanje šeststranskih pogovorov o svojem jedrskem programu, ki so zastali januarja lani. V odgovor na nove sankcije EU je Teheran v nedeljo ustavil dobavo nafte Franciji in Veliki Britaniji.

Financial Times (FT) je sicer v današnji izdaji poročal, da Iran zaradi sankcij s težavo skuša najti kupca za skoraj četrtino letnega izvoza nafte. Indijskim in kitajskim rafinerijam naj bi skušal prodati dodatnih 500.000 159-litrskih sodov surove nafte na dan z dobavo v aprilu ali skoraj 23 odstotkov nafte, ki jo je izvozil lani, je časnik izvedel pri obveščenih virih.

Če do sredine marca ne bo našel kupca za nafto, ki ustreza količini, ki so jo lani kupile evropske rafinerije, bo Iran prisiljen neprodane sode nafte shraniti v supertankerjih ali zmanjšati črpanje nafte. Oba ukrepa pa bi lahko zvišala ceno nafte, dodaja FT.

Preberite tudi: Iranski vojaški ladji sta se zasidrali v Siriji. Ladji naj bi uporabili pri urjenju sirske mornarice. Gre za dvostranski dogovor med Sirijo in Iranom. Svetovna javnost zaskrbljeno opazuje dogajanje na območju. Izrael je še posebej na trnih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VOY
21. 02. 2012 15.28
Kdaj je START....ejga
JezekTekaTeka26
21. 02. 2012 16.33
Boš vidu k bo kakšna centrifuga mem prletela ...
janez6bb
21. 02. 2012 16.46
ooo cela poved VOY ter ježek, napredujeta:)
VOY
20. 02. 2012 18.52
-5
Izrael jih bo žoknu...iz praventive...pa to Se mi zdi da mal zamuja...nč ni zamujeno....ejga
kim llsung
20. 02. 2012 20.00
+4
janez6bb
21. 02. 2012 09.16
+0
mu najbrž ne uspe, znervirat psa, z takšnimi komentarji že ne, iq na nivoju zunanjih temperatur, napisu pa še ni več od ene povedi pa še to je polovica ej ga pa to:)
kim llsung
20. 02. 2012 14.55
+1
ZDEJ BO REKLI DA IMA IRAN NEKE TOPOLE ZE USMERJENE PROTI AMERIKI
janez6bb
20. 02. 2012 15.22
+0
ja pa vse od biološkega do kemijskega orožja, še izmislili si bodo kakšno vodikovo bombo, ki je že skoraj pripravljena da zruši nju york samo ne vem kako, najbrž bosta ob njej plavala, počakajmo na obveščevalne podatke bušlja, njegovi so baje točni:) točni k svi.....:) sej še pomnimo Irak ima orožje za množično uničevanje Irak ogroža Zda, bla bla bla:)
janez6bb
20. 02. 2012 11.40
+9
A ni vseeno, če bodo potem v NAtu oz Washingtonu spregledali poročila, ker te pač ne bodo po njihovem okusu, tako kto je bilo to v iraku, kjer so še leta 2002 inšpektorji zatrjevali da orožja niso našli, tako kot ga vse do danes niso američani, ker ga ni bilo.
Roko23
21. 02. 2012 00.50
+2
abacus, točno isto se tudi sam sprašujem, sicer pa mislita, da bo letos končno konec te prostozidarske vlade s strani izralea in amerike?
janez6bb
21. 02. 2012 08.02
+1
abacus agencija je že pred napadom dala jasno vedeti da tega orožja niso našli:)
Abacus
21. 02. 2012 13.03
+1
Lej očitno so me zbrisali, pa taki kot ste vi vedno pravite, da je 24.ur pro-židovsko usmerjen in cenzurira novice ki kritizirajo Zahod, moj komentar sploh ni bil anti-zahodni, niti pro-zahodni se pa je rahlo nagibal v to smer. Kaj cenzura deluje v obratni smeri? Janez: Vem da je IAEA povedala pred vojno, da Irak povsem verjetno nima jedrskega/kemičnega orožja. In nekateri še vedno trdite, da je ta agencija pod komando ZDA? Tudi glede jedrskega orožja Iraka, ki ga očitno ni bilo me nekaj zanima. Zakaj so ZDA+VB, ki sta trdili da Irak ima to orožje potem priznali, da sta lagali(oziroma, da so bili obveščevalni podatki "netočni"), ko pa bi lahko podtaknili jedrski material v kakšen iraški podzemni bunker in tako povedali, da so imeli "prav"? Če že lahko inscenirajo tako zahtevno manipulacijo, kot je bila v zvezi z WTC 11.9. res nevem kaj naj si mislim na vse skupaj? Vse supaj je malo sumljivo v obe smeri.
Abacus
21. 02. 2012 13.04
+1
24.ur vedno znova briše, jaz sem pa mislil da ste židovski lobi!? Ksreči samo kopiram, saj imam shranjen vsak komentar, ki ga oddam.
janez6bb
21. 02. 2012 13.44
+1
hehe da povem verjetno:)? vidiš že tukaj lahko zaključiva, nimam kej takim k se slepijo, tudi ko se ni več za slepit. a ti moram prilepiti besede inšpektorjev iz poletja 2002, da boš dojel, da so trdili da ga ni. in kje sm jst trdil da je ta agencija pod zda, mogoče je pod kakšnimi drugimi pod zda ne, pa sej tut zda niso pod ameriškim predsednikom, on je sam lutka.
Abacus
21. 02. 2012 15.06
+1
Jaz dojemam, kaj so trdili inšpektorji, samo očitno ti ne dojemaš moje poante. Vidiš spet slepo verjameš, enkrat so vse IAEA, OZN in Varnostni svet orodja Washnigtona, nevem če si ravno ti to trdil se pa zelo pogosto omenja, sionistične politike ampak ko pa recimo inšpektorji IAEA povedo resnico da orožja za množično uničevanje ni v Iraku, si sionisti, kot se govori za elito iz Zahoda, sami poiščejo "dokaze" in vseeno napadejo. In so sami hkrati nesposobni podtakniti jedrski material da bi "dokazali" svoj prav, raje priznajo laž? Tukaj ni logike. Zelo sumljiv je bil tudi napad na kolono ruskih diplomatskih vozil takoj ob začetku vojne, tu se verjetno še nekaj zadaj skriva, kar ni najbolj jasno? Morda tudi to, da imata tako ruski Lukoil, kot kitajski CNPC zelo močne koncesije za črpanje nafte v Iraku, kar je spet čudno ker so nasprotovali tej okupaciji. Edino kar je očitno je da se na svetu bije boj za oblast že odkar človeštvo obstaja. Pa upam, da administrator ne bo spet to zbrisal.
janez6bb
21. 02. 2012 15.26
Abacus
21. 02. 2012 16.56
Ja meni se tudi smeje ko berem določene komentarje, kako nekateri goreče nažigajo čez to ali ono in v isti sapi branijo nasprotno, pa niti ne pomislijo na morebitno prevaro vira tudi ne razmišljajo s svojo glavo, le povzemajo spletne medije tipa youtube in podobne, kamor lahko naložiš posnetek za neki film ki sploh ne obstaja, pa veliko ljudi na povezavo klikne, ker mislijo da je nov film pa podobne situacije. Najbolje je zdrava kmečka pamet ob poplavi današnjih informacij.
Roko23
22. 02. 2012 02.22
+1
abacus maš prav, kako da sami ne podatkenjo dokazov, ampak vendar se bolj nagiba k tem vse skupaj, da večina teorij zarot, žal drži..