Tujina

Ogroženi zaradi izlitja radioaktivnih delcev

Pariz, 24. 07. 2008 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nedaleč od mesta Avignon so iz cevi jedrske elektrarne iztekli radioaktivni delci. Rahlo kontaminiranih naj bi bilo okoli sto uslužbencev elektrarne. Gre že za četrti incident v tej elektrarni.

V sredo so iz cevi v jedrski elektrarni Tricastin na jugu Francije, nedaleč od mesta Avignon, iztekli radioaktivni delci. Rahlo kontaminiranih naj bi bilo okoli sto uslužbencev elektrarne. To je že četrti incident v tej elektrarni v zadnjih tednih in drugi v zadnjih petih dneh.

So delavci ogroženi (simbolična slika)?
So delavci ogroženi (simbolična slika)? FOTO: Reuters

Tiskovna predstavnica državnega elektropodjetja Electricite de France (EDF) Caroline Muller je povedala, da so uslužbenci že odšli domov, a jih bodo kasneje testirali. Večkrat je tudi zatrdila, da gre za izredno rahlo kontaminacijo, saj govorijo o dozi, manjši od ene štiridesetine predpisane zgornje meje. Poudarila je še, da je bistvena raven kontaminacije in ne število kontaminiranih. Do iztekanja je tokrat prišlo v četrtem reaktorju elektrarne Tricastin, ki je bil v času nesreče zaprt zaradi oskrbe z gorivom.

Do novega incidenta v Tricastinu je prišlo le dan po tem, ko so tamkajšnje oblasti odpravile prepoved plavanja in vseh vodnih športov v dveh bližnjih rekah. Prepoved so uvedli 8. julija, potem ko je iz reaktorja jedrske družbe Areva v okviru kompleksa Tricastin iztekla tekočina, ki je vsebovala neobogateni uran.

Predstavniki Areve so minuli petek nato sporočili, da je tekočina z neobogatenim uranom iztekla tudi iz neke njihove druge elektrarne na jugovzhodu Francije, na isti dan pa se je z — po besedah podjetja EDF neškodljivimi — ostanki radioaktivnih elementov rahlo kontaminiralo 15 uslužbencev jedrske elektrarne Saint Alban v alpski regiji Isere.

V Franciji obratuje 59 jedrskih elektrarn, ki zagotavljajo okoli 78 odstotkov električne energije v državi. Po prvem incidentu je francoski minister za okolje Jean-Louis Barloo sicer napovedal, da bodo v Franciji preverili vse jedrske reaktorje in podtalnico v bližini vseh jedrskih elektrarn.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 07. 2008 12.01
Smoki79 si ti prepričan, da govoriva o istem 'vesolju'? Ta presneta kratkovidnost. Jaz namreč nisem imel v mislih zvezd, pač pa številne civilizacije v vesolju, ki gotovo poznajo različne in boljše načine pridobivanja energije, in še posebej, dostopna in brezplačna je za vse, ker pač mnoge civilizacije živijo po drugačnih načelih in na drugačnih temeljih, kot naša propadajoča civilazija.
okhasan1
24. 07. 2008 23.30
TO JE SAMO SABOTAŽA. ZDEJ SEM V TO NIČ VEČ RAHLO PREPRIČANA.
Navihanko
24. 07. 2008 20.38
Kot sem že napisal pred časom ob izpustu tudi v Franciji; Če bi evropska unija zares funkcionirala, bi evropska komisija z predsednikom Barosom na čelu poklicala na zagovor predsednika Francije, ker se igrajo s CELO EVROPO. Irana in ostale države v osi zla kot pravi g. Bush sploh ne potrebujemo, ker se bomo s pomočjo malomarnih uradnikov sami uničili in začeli zopet s kamenčki pisati po zidu... Predsednika Francije pa bi morali svoji državljani pozvati, da premisli oz. odstopi.
mickeycek
24. 07. 2008 14.06
izgleda da je to popularno odkar se je "zgodilo" v sloveniji
smok
24. 07. 2008 13.27
igor.gojcic: V vesolju jedrska energija JE edini način pridbivanja energije. Zvezde so velike jedrske elektrarne e in hkrati tovarne težkih atomov, tudi vsak atom v vašem telesu se je rodil v jedru zvezde. Vsi drugi viri energije, ki jih uporabljamo na zemlji (ali drugje v vesolju), izvirajo iz tega osnovnega vira. Ne opravičujem sevanja, samo skušam ponazoriti, da so majhne doze sevanja prisotne marsikje in še niso tak strašen bavbav. Kaj bi pa predstavniki oblasti sploh lahko povedali, da bi bili tisti, ki ste a-priori proti jedrski energiji, zadovoljni?
Ramzess
24. 07. 2008 13.10
Rahlo kontaminirani, izredno rahla kontaminacija, zelo rahlo prepričljivi predstavniki elektrarne in oblasti, vse je je nekam rahlo, celo jamstva so rahla oz. iredno rahla. Dvomimo v verodstojnost in poštenost vpletenih, vse je preveč rahlo, in niso povsem prepričljivi, kaj šele dovolj trdmi v svojih prepričanjih in verodostojnosti. Smoki79, primerjanje ene oblike sevanja, češ ..., z drugo ni nikakršno opravičilo, posledice so jasne (primer Černobil). In gotovo gre tudi brez jederske energije, ki v vsakem primeru nima obstoja, v vesolju to gotovo ni edini način pridobivanja energije, že na Zemlji je poznanih precej boljših varnih in brezplačnih načinov, a kaj ko se pred večino javnostjo skrivajo, zaradi moči in dobičkov manjšine.
captivo
24. 07. 2008 11.44
zapret dol to gamad nesposobna :)
jonson
24. 07. 2008 11.23
@nosferatu Jedrska energija je varna, ampak fuzijski tip. Fisijski tip jedrskih elektrarn (to so vse obstoječe, kolikor vem) pa ni varna v primerjavi z fuzijskim tipom.
chemtrail
24. 07. 2008 10.54
Kaj bi nam delali, če bi se to dogajalo pri nas?? No ja, vsaj bolj razpoznavni bi bili. nosferatu77: se pa strinjam s teboj, tudi brez tega vira energije bi se dalo živeti. Problem bi bil le v tem, da bi bili še bolj odvisni od drugih! Saj se slovenci zelo težko zmenimo za kaj bolj svežega, spomni se samo veternih elektrarn, zaradi tistih par orlov ki se hodi kavsat na tisti konec so opustili tak ekološki projekt. No pa še kaj drugega je bilo vmes..
smok
24. 07. 2008 10.52
Jaz še vedno mislim, da je jedrska energija varna. Uslužbenci so bili izpostavljeni dozi, manjši od ene štiridesetine predpisane meje. Če dosti letiš z letalom, dobiš več (piloti in stevardese so izmed vseh poklicev najbolj izpostavljeni sevanju, ker toliko časa preživijo na višinah, kjer so izpostavljeni radiaciji iz vesolja). Al pa, če imaš nesrečo in živiš v kakšni stari kraški bajti z dost radona Tako da meni se trenutno zdi jedrska energija še vedno najboljša (če ne zmanjšamo potreb po energiji, kar ni realno pričakovati), res pa je, da še zdaleč ni trajni odgovor, ker bo prej ali slej začelo primanjkovati tudi uranove rude.
bomdalati
24. 07. 2008 10.49
Hola. Se strinjam z vsemi komentarji. Bomo itak videli nocoj na poročilih POP TV/24 ur, če je bil kaki cirkus okol tega, vsaj tako, kot je pri nas. Pozdrav.
nosferatu
24. 07. 2008 10.07
A bo mogoče zdaj kdo pokomentiral, kako varna in krasna je nuklearna energija? Mogoče se bo še našel kak pameten osebek, ki trdi, da v prihodnosti ne gre brez nuklearne energije? Vi se kar slepite dalje, realnost vas je itak že povozla. Moje sožalje gre naravi, ljudem, ki tam živijo, onim 15im delavcem ter vsem nam, ker radiacija pač ne bo ostala le na enem mestu, ampak bo šla v naš zrak, naše morje, našo hrano, naše otroke ter nas same, pa tega ne bomo niti zaznali. Krasni novi svet, ni kaj :P
Kauko
24. 07. 2008 10.00
Kje so pa zaj ti pametni Avstrijci? Nič ne čujem da bi kaj jamrali, proklete ljubosumne barabe.
Mentalist
24. 07. 2008 09.54
ko pa je pri nas malo pare spustil ventil, je pa cela evropa zganjala paniko in se spraševala, če smo sploh sposobni upravljati z jedrsko elektrarno!
GSG-9
24. 07. 2008 09.54
Četrti v zadnjih tednih! Ej bravo EU, a bo kdo jebal v glavo francoze? Eh kje pa, raje se spravte na nas Slovence in na naš Krško, le primerjajte nas s Černobilom, zatiskajte si oči pred resnico, v Franciji vas čaka nov černobil! Slava EU za nepristranskost!