Tujina

Carla Del Ponte: Mandat haaškega sodišča je z aretacijo Hadžića izpolnjen

Beograd / Haag / Bruselj, 20. 07. 2011 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
P.J./N.D./STA
Komentarji
8

Nekdanja glavna tožilka haaškega sodišča Carla Del Ponte je ocenila, da je aretacija Hadžića velik uspeh srbskih oblasti in da je mandat varnostnega sveta ZN zdaj izpolnjen. Aretacijo je pozdravil tudi predsednik evropske komisije Barroso.

Carla Del Ponte
Carla Del Ponte FOTO: Reuters

Nekdanja glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je v izjavi za srbsko tiskovno agencijo Tanjug ocenila, da je današnja aretacija zadnjega haaškega ubežnika Gorana Hadžića velik uspeh srbskih oblasti, ki bo pospešil približevanje Srbije Evropski uniji.

"Srbska vlada je naredila ogromen korak naprej za demokratično in mirno prihodnost države. Gre za velik političen pomen," je še dejala. Dodala je, da gre tudi za velik uspeh mednarodnega pravosodja, "srbska vlada pa je delovala odlično, zelo pametno in v korist prihodnosti države", kar bo po njenih besedah tudi olajšalo pot Srbije v EU.

"Zdaj lahko rečemo, da so vsi, ki so obtoženi za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, aretirani. Mandat Varnostnega sveta Združenih narodov je izpolnjen. To je zelo pomembno. Verjamem, da je bilo storjeno vse, da so bili odgovorni za vojne zločine aretirani in se bodo znašli pred sodiščem. To je pomembno za žrtve. Sodišče pa bo lahko, ko se bodo končali vsi sodni procesi, tudi prizivni, zaprlo svoja vrata," je še dejala Del Pontejeva.

Glavni tožilec haaškega sodišča Serge Brammertz je v sporočilu za javnost pozdravil današnjo aretacijo.

Posebni svetovalec glavnega tožilca haaškega sodišča Sergea Brammertza, Frederick Swinnen pa je za Tanjug dejal, da na haaškem sodišču intenzivno spremljajo razmere v Srbiji po novici o Hadžićevi aretaciji. "V stiku smo s srbskimi oblastmi glede tega vprašanja," je še dejal Swinnen in dodal, da se bodo uradno odzvali po uradni izjavi srbskega predsednika Borisa Tadića.

EU pozdravlja aretacijo

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in zunanja ministrica EU Catherine Ashton so pozdravili aretacijo Hadžiča. V skupni izjavi so zapisali, da je Srbija s tem storila pomemben korak v približevanju Evropski uniji. Barroso pričakuje, da ga bo Srbija hitro izročila Mednarodnemu sodišču v Haagu.

Več mednarodnih organizacij je danes pozdravilo aretacijo še zadnjega haaškega obtoženca. V Natu pravijo, da se tako končuje najtemnejše poglavje v sodobni evropski zgodovini, v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi so čestitali srbskim oblastem, v Svetu Evrope pa so aretacijo označili za ključno dejanje za spravo v regiji.

Srbija se je po mnenju visokih predstavnikov EU še bolj približala EU.
Srbija se je po mnenju visokih predstavnikov EU še bolj približala EU. FOTO: Reuters

Odzivi tudi iz Slovenije

Predsednik republike Danilo Türk je izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da so srbske varnostne sile prijele Hadžića. Predsednik je ob tem izpostavil, da je nasilje nad ljudmi brez zaščite in brez moči za samoobrambo hudo zlo in velik zločin. Poudaril je, da bodo morali vsi zločinci odgovarjati za svoje zločine, saj je to edina pot k pravici, človeškemu dostojanstvu in trajnemu miru.

Premier Borut Pahor je po seji vlade izrazil priznanje srbskim oblastem, zlasti srbskemu predsedniku Borisu Tadiću, da so prijeli še zadnjega haaškega obtoženca, kot tudi za konsistentno politiko pri iskanju haaških obtožencev.

Izrazil je zadovoljstvo, ker bo to prispevalo k procesu sprave in odprave nacionalnih nestrpnosti med državami v tem občutljivem delu Evrope, k čemur želi tudi v prihodnje prispevati Slovenija.

Pahor je prepričan, da lahko to območje Evrope v primeru trdne politične volje vseh akterjev, da odpravijo politične zamere iz preteklosti in rešijo politična vprašanja glede prihodnosti, s svojim bogastvom in ljudmi predstavlja "izredno atraktiven prostor za širjenje EU".

Tudi naše zunanje ministrstvo je pozdravilo aretacijo Hadžića. Na ministrstvu menijo, da gre za pomemben korak za Srbijo. Poudarili so, da ne prijetje in sojenje vsem obtoženim za vojne zločine izjemnega pomena tudi za procese pomiritve in sprave med državami, vpletenimi v vojne spopade na območju Zahodnega Balkana.

Evropski poslanec Jelko Kacin pa je čestital pristojnim organom Srbije za uspešno delo. "Srbija danes vstopa v novo obdobje, v katerem bo ključ uspeha približevanju EU v razvoju regionalnega sodelovanja in boju zoper korupcijo,“ meni Kacin. "Upam, da bo pomen izpolnitve zahtev haaškega sodišča jasno prepoznan tudi s strani tujih vlagateljev in kreditnih agencij," je dodal Kacin.

Po mnenju evropske poslanke Tanja Fajon (S&D/SD) je Srbija danes dokazala, da je odločena razčistiti s preteklostjo in s hitrimi koraki napredovati po evropski poti. "Aretacija Hadžića bo državo nedvomno pripeljala bliže EU," je poudarila in menila, da je prijetje pomembno tudi za spravo med ljudmi v regiji. Kot je v sporočilu za javnost še zapisala Fajonova, po aretaciji Ratka Mladića in Gorana Hadžića pričakuje, da bo Srbija jeseni iz Bruslja dobila spodbudno sporočilo - datum za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU.

Preberite tudi:

Aretirali Gorana Hadžića

Od skladiščnika do obtoženca pred haaškim sodiščem

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moster
02. 08. 2011 15.27
MILOŠEVIČ JE DOBRO REKEL-JA NE PRIZNAJEM OVAJ SUD!
vzhod
21. 07. 2011 01.07
Zakaj miso aretirani tisti ki so ubijali srpske begun iz hrvaskem?zakaj ni aretirani bil Clinton in medelin olbrajt ki so javno pozivali na ubijanje
janez6b
20. 07. 2011 16.59
A sorrz celo 7;) no kaj pa lahko teh 7 danes srbijo sptemeni v boljso demokracijo:)?itak noben od teh ze lep cas ni vkljucen v politiko, torej? Pa itak je vse vodeno iz bruslja, ta pa pocne kot kriminalci iz washingtona piskajo; danes smo celo priznali borce al kaide kot legitimno oblast v neki drzavi, kam gre ta svet.
srbin333
20. 07. 2011 16.47
TEBE KARLA TREBA PRVO ZAPRT
major1
20. 07. 2011 14.46
Za vsakega raste šiba.
Gosposvetski
20. 07. 2011 13.32
Ja,konec je. Pravica je zmagala.
korintos1
20. 07. 2011 13.20
janez6b Tri so obsodili, tri oprostili, eden jim je pa umrl med sojenjem. Samo milijonov so pa potrošili. Vsaka država bi lahko svoje doma obsodila.
janez6b
20. 07. 2011 11.56
kaj lahko aretacija enega človeka spremeni v demokracijo:), katere pravljice to prodajajo;) JAO folk a res verjamete temu bučam?