Tujina

V Alpah umorjeno družino naj bi več dni opazoval 'moški balkanskega videza'

Pariz, 11. 09. 2012 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Preiskava masakra britanske družine v Franciji se nadaljuje. Dobra novica za preiskovalce je, da spomin edine priče, sedemletne Zainab, ni prizadet. Na dan prihajajo tudi podatki o razsežnostih spora med bratoma, turisti v kampu pa pravijo, da naj bi družino več dni zasledoval skrivnostni moški.

Dom družine Hilli so včeraj preiskali tudi strokovnjaki za eksploziva.
Dom družine Hilli so včeraj preiskali tudi strokovnjaki za eksploziva. FOTO: Reuters
Policisti nadaljujejo preiskavo v primeru masakra družine v francoskih Alpah, v katerem so umrli Saad al Hilli, njegova žena in tašča. Štiriletna hčerka Zeena, ki se je skrivala pod sedežem avtomobila in pod materinim krilom, je ostala nepoškodovana, sedemletna Zainab pa je bila hudo poškodovana. Dobra novica za preiskavo je, da je Zainab končno spregovorila.

"Tako strah me je bilo. Kaj se dogaja?" naj bi bile prve besede deklice, ki je bila zaradi počene lobanje nekaj dni v umetni komi, pozneje pa pod vplivom močnih pomirjeval. Deklico naj bi napadalec s pištolo večkrat udaril po glavi, ustreljena pa je bila tako v glavo kot tudi v ramo.

Kot vse kaže, ne zaradi samega napada ne zaradi šoka spomin deklice ni prizadet, zato policisti upajo, da bo v prihodnjih pogovorih lahko razložila podrobnosti napada in tudi opisala napadalca.

Deklica je še vedno v bolnišnici, njena sestra pa se je medtem že vrnila v domovino. Domnevno z materino sestro, čeprav policija identitete skrbnice zaradi varnostnih razlogov ni potrdila. Ker obstaja možnost, da se napadalec vrne, Zainab v bolnišnici stražijo policisti.

Medtem pa na dan prihajajo nove informacije o zadnjih dneh nesrečne družine. Hillijevi naj bi tako nepričakovano zapustili kamp, kjer so najprej nameravali preživeti dopust le dva dni pred masakrom. Kot poroča Daily Mail, je nizozemski par povedal, da so nameravali cel teden ostati v kampu Village Camping Europa v vasi St. Jorioz, vendar so že po dveh dneh odšli in se preselili v kamp La Solitude du Lac ob jezeru Annecy.

Razkritje je sprožilo ugibanja, ali se je družina v prvem kampu morda s kom usodno sprla ali pa so opazili kaj nenavadnega in v strahu odšli v drugi kamp. Vir blizu preiskave naj bi potrdil, da policija trenutno opravlja pogovore z ljudmi, s katerimi je družina imela stik v obeh kampih.

Natakarica v kampu pa je dejala, da je aeronavtični inženir Hilli v času bivanja pri njih kamp sam z avtomobilom zapustil tudi štirikrat ali petkrat na dan za približno pol ure, kar se ji je zdelo zelo nenavadno. Poleg tega naj bi se po kampu takrat, ko je tam bivala umorjena družina, sprehajal skrivnosten moški. Po videzu sodeč bi lahko bil iz Vzhodne Evrope ali Balkana, je prepričan nizozemski par.

Preiskava še poteka.
Preiskava še poteka. FOTO: Reuters

Strokovnjaki so medtem potrdili, da so bili vsi umori izvršeni z enim samim orožjem, kar kaže na to, da je bil napadalec en sam in ne dva, kot so nekaj časa ugibali tudi policisti. Balistična preiskava je pokazala, da je bilo vseh 25 nabojev izstreljenih iz polavtomatske 7,65-milimetrske pištole, predvidevajo, da gre za pištolo Skorpion češke izdelave. Ker strelov ni bilo slišati, predvidevajo, da je bil uporabljen dušilec.

Kdo je morilec ali kdo je umor naročil – vse namreč kaže, da je šlo za delo profesionalca –, sicer še ni znano. Čeprav policija ne izključuje nobenega scenarija, še vedno so tako žive teorije od ponesrečenega poskusa ropa do dela sadističnega morilca, ki je moril brez posebnega razloga, pa med tistimi, ki bi lahko imeli razlog za umor družine, izstopa Saadov brat Zaid.

Čeprav je zanikal, da sta bila z bratom v sporu zaradi premoženja, je najprej prišlo na dan pismo pokojnega Saada prijateljici iz otroštva, kjer piše, da je Zaid "obseden z nadzorom" in da ga mora za dobro svoje družine "čim prej črtati iz svojega življenja". Zdaj pa so odkrili še, da je Saadu 8. avgusta uspelo doseči zamrznitev izvajanja oporoke pokojnega očeta obeh bratov Kadhema.

Ta je umrl lani, za seboj pa je pustil precejšnje premoženje, sestavljeno predvsem iz nepremičnin v Španiji, Franciji, Švici in Veliki Britaniji, vključno z okoli milijon funtov vredno tudorsko graščino v Claygatu, v britanskem Surreyu, kjer je Saad živel s svojo družino. Prav ta dom so včeraj preiskali tudi strokovnjaki za eksploziv, a rezultati preiskave niso znani.

Zaid sicer ostro zanika vsakršna ugibanja o tem, da je prav on naročil umore, in trdi, da je "povsem obupan" zaradi krutega zločina.

Območje, kjer je umrla družina, je priljubljeno med kolesarji in sprehajalci.
Območje, kjer je umrla družina, je priljubljeno med kolesarji in sprehajalci. FOTO: Reuters

Prvič pa je za francoski Le Parisien spregovoril tudi moški, znan kot Philippe D., ki je na prizorišče masakra prispel kmalu po zločinu.

Kot je povedal, je avto, v katerem sta bila še dva njegova prijatelja, ustavil paničen kolesar, za katerega se je pozneje izkazalo, da je nekdanji britanski vojaški pilot, ki je prvi našel umorjeno družino. "Očitno je bilo, da je hudo pretresen. V polomljeni francoščini je razlagal, da se je nekoliko višje ob cesti zgodilo nekaj strašnega," je povedal Philippe. "Poskušal je tudi poklicati reševalce in policijo, a ni imel telefona ali pa je bil preslab signal," je še povedal.

Philippe D. in njegova prijatelja so sledili kolesarju na kraj zločina, kjer je bilo poleg nesrečne družine tudi truplo francoskega kolesarja, ki se je znašel ob nepravem času na nepravem mestu in očitno presenetil morilca.

"Stopili smo k avtomobilu, a se nismo ničesar dotikali. Bilo je očitno, da za žrtve ne moremo storiti ničesar," je povedal Philippe. Potem pa so ob avtomobilu opazili hudo poškodovano Zainab. "Bila je negibna in ni reagirala. Prijel sem jo za ramo in jo ogovoril v angleščini, a ni bilo nobenega odziva. Predvidevali smo, da je tudi ona mrtva," je še dejal.

Medtem ko se svetovna javnost ukvarja z umorjeno družino, so se v Franciji sicer poklonili nič krivemu kolesarju. Gre za očeta treh otrok, 45-letnega Sylvaina Mollierja. Njegova družina za medije ne daje izjav, so pa njegovi prijatelji povedali, da je bil prijeten človek, ki je imel nadvse rad svoje otroke. Mnogi sicer verjamejo, da je s tem, ko je presenetil morilca, rešil življenje sedemletni Zainab.

Michel Chevallier, podžupan kraja, ki je prav tako poznal pokojnega kolesarja, pravi, da ves kraj žaluje. "Vse to je kot v filmu. Le da smo tokrat mi sami igralci in nimamo daljinca, da bi zamenjali kanal," pravi. "Ljudje so še vedno prestrašeni, saj nihče ne ve, kje je storilec. Morda je še vedno med nami," je še povedal.

Za razliko od britanskega kolesarja, ki je odkril kraj zločina, Philippe D. ni opazil motorista niti temno zelenega terenskega vozila. Policija pa te dni preverja posnetke vseh nadzornih kamer na območju regije Annecy. Upajo, da sta vozili na katerem od posnetkov in bi tako lahko identificirali voznika.
 

 

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
12. 09. 2012 08.17
+2
V mimoletu: Mossad je v zahodni Evropi že pospravljal iraške strokovnjake, ki bi lahko bili kakorkoli povezani z vojaško industrijo. ... ampak tudi Mossad ni več tisto, kar je bil.
Jimi1
11. 09. 2012 19.13
+2
7,65 ?...... mi je razumljivo, da so po 5 in več krogel "kasirali" po osebi.... Verjetno rafalno in na koncu še smrtonosnega v glavo oz 2 smrtonosna v glavo.... Dušilci so v Franciji dovoljeni dodatki na orožju.
Depredize.
11. 09. 2012 16.38
+8
kdo pise vase clanke ? hahah kaksen pa je balkanski videz, svasta..
Jimi1
11. 09. 2012 19.07
+8
Nizko čelo, široka spodnja čeljust, povdarjene trepalnice, črni gosti lasje......Verjetno so to mislili.....
grdavs
11. 09. 2012 16.36
+6
DOMNEVNA izjava receptorke, da je druzino zalezoval nek moski balkanskega videza, je, v tujih medijih, ze demantirana. Potrjeno je, da je to bil en italijan, takrat nastanjen v tem kampu.
Trust35
11. 09. 2012 17.03
+3
TRUMPP
11. 09. 2012 16.35
+4
"Balkanski videz". Kakšen videz pa je to?
LEGIONER
11. 09. 2012 16.49
+13
Zlobnež
11. 09. 2012 16.31
+2
Verjetno je pod, balkanski videz, mišljena oseba z gorenjsko avbo na glavi, angleške pokončnosti in francoske barve...???
Sammson
11. 09. 2012 16.31
+13
Počasi balkanec v Evropi pomeni isto kot črnec v Ameriki ... pa obstaja sploh ta "balkanski" videz? Se pravi če postavimo dve osebi enega iz BIH in enega iz Nemčije v isti prostor, lahko po kriteriju "balkanskega videza" ločimo ti dve osebi??? NOOOROOOO!!! :)
to---je--to
13. 09. 2012 13.48
+1
Gouu
11. 09. 2012 16.30
AlternativeFacts
11. 09. 2012 16.28
+8
kakšen pa je "moški balkanskega videza"? ... zapeljite se malo na jug Italije,Francije, Španije, Portugalske....pa potem povejte kakšen videz imajo....
LovecNaKomuniste
11. 09. 2012 15.50
+0
Haha pa ne moreš no......
Hyundai GTI
11. 09. 2012 15.37
+2
nič čudnega, da je bil balkanskega videza...
Hyundai GTI
11. 09. 2012 16.19
+2
spam1
11. 09. 2012 14.24
-1
Ker je uporabil dušilec, se strelov ni slišalo? A teli mal preveč gledajo filme? Dušilec zmanjša jakost zvoka iz strela na nivo reaktivnega motorja na par 10 metrih, ne pa na nivo prdca...
Jimi1
11. 09. 2012 19.16
+2
Razbije zvok, tako da poka na daleč ni slišati kot pok, ki običajno daleč odmeva....
iss
11. 09. 2012 11.13
+17
En dan ste pisali, da deklici varujejo oboroženi policisti zaradi možnosti, da morilec pride pokončat priči zločina, naslednji dan pa eno deklico odpeljejo sorodniki, o drugi pa pišete, da se vsega spomni... Bolj slaba zaščita prič, ane?
bus303
11. 09. 2012 11.09
+23
Admin, zakaj brišeš, če vas opozorimo za napake? Na sliki je angleški policist in ne francosti žandar .. haloo.
qreqa
11. 09. 2012 15.57
+3
SBP
11. 09. 2012 10.45
+4
Aeronavtični inženir iz Irana? Imam eno besedo: Mossad.
Skorc76
11. 09. 2012 14.36
+4
vseeno...oba sta sovražnika države, torej... Mossad :)
Ramzess
11. 09. 2012 10.36
-4
Neverjetno kako se spotikajo čez dve izjavi iz pisma (brez širšega konteksta), in dajejo svoje definicije zraven, ...vse vrti okoli brata, nekomu je res v interesu da postane žrtveno jagnje.
BMWmunja
11. 09. 2012 09.41
-4
warianta
11. 09. 2012 09.36
+34
Zadržal je izvajanje oporoke, ne poroke. Grozno, da te je strah znotraj lastne družine ...
RoXiO
11. 09. 2012 09.34
+78
.... denar... največji morilec je prav on ....ko bi ga le ne bilo.Kako pohlepen ,hladnokrven in brez vesti moraš biti da naperiš otroku v glavo cev zaradi denarja ...gabi se mi že cel svet.
snegurocka
11. 09. 2012 10.18
+34
denar ni še nobenga ubil.... ubijajo ljudje
645468
11. 09. 2012 10.46
+8
@sneguročka ja puške tudi ne ubijajo ampak ljudje s puškami ! pa da mi noben ne začne "šport" in podobne klobasat!
skav
11. 09. 2012 11.37
+12
ampak ljudje ubijajo zaradi denarja, tud men se že gabi ta nepravičen svet, kjer najbolj trpijo nedolžni
healer
11. 09. 2012 13.04
+8
Denar je "ubil človeka", človek ubija ljudi ! Mogoče lepši zraz.
devlon
11. 09. 2012 09.12
+30
OMG, ta pokojni fotr je pa res imel pod palcem.